מכון-דרור-לוגו

תפריט

אגרנות כפייתית: איך להתמודד עם אגרן כפייתי? טיפול באגרנות

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה אגרנות כפייתית?

אגרנות כפייתית מתארת מצבים בהם ילדים ומבוגרים רוכשים או אוספים כמות מופרזת של פריטים ואוגרים אותם בצורה אובססיבית, כאשר לעתים קרובות מדובר בכמויות עצומות שלא ניתן לאחסנן כראוי בבית מגורים. כמו כן, הפריטים הנערמים בביתו של האגרן יכולים להיות בעלי ערך כספי שולי או ללא ערך כלל, שכן אין מדובר באיסוף ואגירה לשם מטרות רווח.

אגרנות יתר נחשבת לבעיה משמעותית כאשר כמות העומס מתחילה להפריע בניהול אורח חיים תקין בבית המגורים וגורמת למצוקה אמיתית המשפיעה לרעה על איכות חייו של האגרן או בני משפחתו.

לדוגמא, מצבים בהם אנשים אינם יכולים לעשות שימוש במטבח או בחדר האמבטיה שלהם מכיוון שאינם יכולים לגשת פיזית לחדרים אלו ומצבים בהם אגרנים מתעצבנים כשאדם קרוב מנסה לפנות מעט את העומס בבית.

בעוד אספנות כפייתית גורמת לעתים קרובות לפגיעה במערכות היחסים בין בני המשפחה, מדובר במצב מאתגר יחסית לטיפול מכיוון שאנשים רבים שאוגרים פריטים אינם רואים בכך בעיה או שהם בעלי מודעות נמוכה ביותר לאופן בו האגרנות משפיעה על חייהם שלהם ועל חייהם של כל הסובבים אותם.

לעומת זאת, ילדים ומבוגרים רבים מבינים היטב שהם מתמודדים עם בעיה אמיתית, אולם הם אינם ממהרים לפנות לקבלת סיוע מקצועי משום שהם חשים בושה, השפלה או אשמה בקשר למצבם.

בשל כך, חשוב לעודד אגרנים כפייתיים לפנות לעזרה, שכן הקושי שהם חווים מול השלכת חפצים שאגרו לא יכול לגרום רק לבדידות ובעיות נפשיות, אלא גם להוות סכנה בריאותית ובטיחותית להם ולבני משפחתם. חשוב לציין, כי במידה ולא מטפלים במצב, הבעיה לעולם לא תיעלם כלא הייתה.

אגרנות כפייתית

אגרנות כפייתית: גורמים ותסמינים

הגורמים לכך שאדם יהפוך לאגרן כפייתי אינם מובנים לחלוטין, כאשר לרוב מדובר בתסמינים של מצבים אובייקטיביים אחרים. לדוגמא, אנשים המתמודדים עם קשיי ניידות עשויים להתקשות מבחינה גופנית לפנות את הכמויות העצומות של הפריטים שהם רכשו ואגרו.

בנוסף, ילדים הסובלים מלקויות למידה או מבוגרים המאובחנים עם דמנציה עלולים להתקשות במיון והשלכת הפריטים הרבים שצברו. כמו כן, אגרנות כפייתית יכולה להיות קשורה להפרעות נפשיות שונות, כגון דיכאון קליני עמוק, הפרעות פסיכוטיות, סכיזופרניה או הפרעה טורדנית כפייתית (OCD).

יחד עם זאת, במקרים מסוימים אספנות אובססיבית הינה בעיה בפני עצמה הקשורה לרוב להזנחה עצמית חמורה, כאשר אנשים המאובחנים עם הפרעת אגרנות כפייתית נוטים לחיות לבד ולא להינשא.

כמו כן, מרבית הנאבקים בבעיה זו חוו ילדות מקופחת עם מחסור בפריטים חומריים או מערכת יחסים לקויה עם בני משפחה אחרים, כמו גם בעלי רקע משפחתי של אגירה וגדלו בבית מגורים עמוס בו לא רכשו מעולם אסטרטגיות לתעדוף ומיון פריטים.

בנוסף לכך, מרבית האגרנים הכפייתיים מחזיקים באמונות בסיסיות הנוגעות לרכישת פריטים ולהשלכתם, כגון אמונה שיום מן הימים הם יצטרכו אותם או שעצם הקנייה תגרום להם לאושר.

לעומת זאת, אגרנים ואספנים אחרים עלולים לנהוג באובססיביות עקב אירועי חיים מלחיצים, כגון משבר אישי, מוות של בן משפחה, חבר קרוב או אדם אהוב.

במידה ותנסו לסייע לאגרן כפייתי להיפרד מחפצים או פריטים שאסף, זה עשוי לעתים קרובות לעורר אצלו רגשות עזים עד כדי מכריעים, לכן האדם ינסה לדחות את המועד או להימנע לגמרי מקבלת החלטות לגבי מה ניתן או לא ניתן להוציא מהבית.

כאמור, מרבית הדברים שאגרנים אובססיביים אוספים הינם פריטים בעלי שווי כספי זניח עד אפסי, כאשר הסובבים אותם מחשיבים פריטים אלו לאשפה שיש להשליכה לפח הזבל.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

התמודדות עם אגרנות כפייתית

אנשים הסובלים מאגרנות כפייתית נוטים לשמור פריטים שונים מסיבות שאינן ברורות לאנשים הסובבים אותם, כאשר לעתים מדובר על סיבות רגשיות ולעתים פשוט כי הם אהבו את המראה או התועלת של החפץ אותו אספו. באופן כללי, אנשים המאובחנים עם אגירה כפייתית הינם בעלי קשר רגשי עמוק ביותר לדברים חומריים.

חשוב לציין, כי ההבדל בין אגרנות כפייתית לבין אספנות נורמטיבית טמון בפער הגדול שבין אגירת פריטים רק לשם אגירתם לבין איסוף ומיון הפריטים לכדי אוסף מסודר, שכן ילדים, בני נוער ומבוגרים רבים אוספים ומסדרים באופן נורמטיבי פריטים שונים, כגון ספרים, בולים או מטבעות.

כמו כן, אגרנות יתר עלולה להתחיל כבר במהלך גיל ההתבגרות ולהחמיר במשך השנים, כאשר נהוג להניח כי 1-2% מהאוכלוסייה הכללית מתמודדים עם בעיה זו.

בעוד אוסף תקין בדרך כלל מסודר כהלכה והפריטים נגישים למציאה בזכות מיון יסודי שנעשה, אספנות אובססיבית מתארת מצב בו הפריטים שנאגרו אינם מאורגנים היטב, תופסים מקום רב משטח הבית ורובם אינם נגישים באופן מיידי.

לדוגמא, אנשים המנהלים אוסף של כתבות מעיתונים בנושא מסוים יכולים לחתוך את חלקי העיתון שהם רוצים ולמיין אותן בקטלוג או בחוברת.

לעומת זאת, אגרנים כפייתיים עלולים להחזיק כמויות עצומות של עיתונים שלמים בביתם, עד כדי כך שכבר לא ניתן למצוא ולקרוא את כל הכתבות ששמרו לעצמם.

הסימנים העשויים להעיד על כך שאדם אהוב לכם זקוק לטיפול באגרנות כפייתית כוללים:

• שמירה או איסוף של פריטים בעלי ערך כספי שולי עד שלילי ופריטים הדורשים תיקונים רבים
• קושי למיין ולארגן פריטים
• קושי בקבלת החלטות
• קושי בניהול מטלות היום יום, כגון בישול, ניקיון ותשלום חשבונות שוטפים
• קשר עמוק מאוד לפריטים וסירוב מוחלט לפנות אותם מהבית
• בעיות משמעותיות במערכות היחסים עם בני משפחה, חברים ושכנים

הפריטים שאנשים עם הפרעת אגירה כפייתית אוספים בביתם יכולים להיות מגוונים מאוד או להתמקד רק בסוג מסוים של פריטים או חפצים. לדוגמא, פריטים המאפיינים איסוף אובססיבי הינם:

• עיתונים ומגזינים
• בגדים
• ספרים
• עלונים
• מכתבים
• שטרות ומטבעות כסף
• קבלות וחשבוניות
• שקיות ניילון
• קופסאות קרטון

במקרים חריגים של אגרנות כפייתית, אנשים עשויים לאגור בעלי חיים שהם אינם יכולים לדאוג לצרכיהם באופן הולם.

טיפול באגרנות כפייתית

איך להתמודד עם אגרן כפייתי?

אגירה כפייתית עלולה להוות בעיה משמעותית ממספר סיבות, עד כדי השתלטות מוחלטת על חייו של האדם ובני משפחתו – מה שמקשה על כולם להסתובב באופן חופשי במרחב הבית, כמו גם פוגע ברמת הביצוע במקומות העבודה, בהיגיינה האישית ומערכות היחסים המשפחתיות והלא משפחתיות.

יש לציין, כי אגרנות כפייתית יכולה להוות גם סימן להפרעה נפשית מוגדרת, כגון:

• הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
הפרעות חרדה
• דיכאון
• דמנציה

במקרים רבים, אגרנים כפייתיים מסרבים או אינם מסוגלים לארח מבקרים בביתם ואף עלולים לא לאפשר לאנשי מקצוע שונים לבצע תיקונים ועבודות חיוניות בבית – מה שעלול לגרום להחרפת תחושת הבדידות והבידוד החברתי שהאנשים חווים.

כאמור, העומס הרב בבית יכול להוות סיכון בריאותי לכל בני הבית עקב תנאי היגיינה ירודים, סכנה ממשית להתלקחות הפריטים שנאגרו או להיעדר גישה החוצה בעת שריפה אקראית וכן הגברת הסיכון למעידות או נפילות בשטח הבית.

במידה והנכם חושדים כי בן משפחה קרוב או אדם אהוב מתמודדים עם הפרעה נפשית או אגרנות כפייתית, נסו לשכנע אותם לבוא עמכם לפגישה עם רופא המשפחה בהקדם.

אף על פי שזה עשוי להיות אתגר משמעותי, מכיוון שאגרנים כפייתיים לרוב אינם חושבים שהם זקוקים לעזרה או תמיכה מקצועית, השתדלו לעשות זאת ברגישות ואדיבות וכן הדגישו את דאגותיכם וחששותיכם למצבם הבריאותי ולרווחתם הכללית.

הדגישו בפני יקיריכם כי אינכם מתכוונים להיכנס לביתם ולזרוק את כל הפריטים שנערמו, אלא רק לנהל שיחה בנושא עם הרופא בכדי לבחון האם יש צורך בטיפול באגרנות הכפייתית שלהם ואילו אפשרויות תמיכה זמינות עבורכם.

במידת הצורך, רופא המשפחה יפנה אתכם לאיש מקצוע המתמחה בבריאות הנפש ומסייע לילדים ומבוגרים הנאבקים עם הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) ואגירה כפייתית.

אספנות כפייתית

טכניקות טיפול מומלצות באגרנות

טיפול באגרנות אינו תהליך קל גם כאשר האגרן מוכן לקבל עזרה מקצועית, אולם ניתן להתגבר עליו באמצעות טכניקות טיפול שונות, כאשר הגישה המועדפת לטיפול באובססיביות הינה פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), בה מטפלים מסייעים לילדים ומבוגרים להבין מה הסיבה שהם מתקשים להיפרד מחפצים ומהם הגורמים להצטברות הפריטים הרבים בביתם.

טיפול CBT הינו סוג של פסיכותרפיה שמטרתה לסייע לאנשים לנהל את הבעיות, החרדות והאובססיות שלהם על ידי שינוי דרך החשיבה שלהם ונקיטת פעולה, כמו גם לעודד אותם לדבר בגילוי לב על מה שהם חושבים על עצמם, על אנשים הקרובים להם ועל העולם. כמו כן, תלמדו איך דרכי הפעולה שלכם משפיעות על מחשבותיכם ורגשותיכם.

יש לציין, כי תהליך של טיפול רגשי למבוגרים דורש מהמטופלים לגלות מוטיבציה, מחויבות וסבלנות, משום שייתכן ויהיה צורך במספר חודשים עד להשגת המטרות בגינן פניתם, כאשר לרוב המטרה הינה שיפור המיומנויות החברתיות ואופן קבלת ההחלטות של המטופל, לסייע לו להתגבר על דחפים שונים ובסופו של תהליך גם לפנות את הפריטים שנאגרו מהבית.

בעוד פסיכולוגים ומטפלים רגשיים לא יזרקו בעצמם את העומס שהמטופל אגר בביתו, הם יכולים להדריך ולעודד את האדם לעשות כן, כמו גם לעזור לילדים ומבוגרים לפתח ולסגל לעצמם אסטרטגיות בריאות לקבלת החלטות בעזרת זיהוי ושינוי האמונות השליליות הבסיסיות המעצימות את האגירה האובססיבית.

בתום תהליך הטיפול באגרנות כפייתית, אנשים לא רק מפנים את כל הפריטים והחפצים השונים שאגרו בביתם במשך שנים רבות ומתישות, אלא גם זוכים להבנה טובה ומעמיקה יותר של הבעיה או ההפרעה הנפשית שלהם.

בעזרת טיפול מקצועי, ילדים, בני נוער ומבוגרים מפתחים תכנית פעולה שתאפשר להם להמשיך ולזקוף לזכותם הצלחות, כמו גם להימנע מחזרה לאגירה כפייתית.

טיפול באגרנות כפייתית - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול באגרנות כפייתית נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית הטיפול.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול באגרנות כפייתית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול טבעי ב-OCD ללא תרופות
טיפול טבעי ב-OCD ללא תרופות: כולל טיפול עצמי באוסידי

טיפול טבעי ב-OCD מאפשר התמודדות מקיפה עם שורש ההפרעה וכך גם עם התסמינים שלה המקשים על התפקוד היומיומי. לעומת תרופות, טיפול טבעי עשוי להביא תוצאות טובות יותר לזמן ארוך יותר, ללא תופעות לוואי וללא תלות בגורמים חיצוניים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: