מכון-דרור-לוגו

תפריט

דימוי עצמי נמוך: טיפול לשיפור דימוי עצמי אצל ילדים, מתבגרים או מבוגרים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה דימוי עצמי גבוה?

דימוי עצמי הינו נקודת המבט הנפשית האישית שיש לכל אדם על עצמו. למעשה, הדימוי העצמי של האדם מתאר את מאפייני העצמי שלו, כגון אינטליגנט, יפה, מכוער, מוכשר, אנוכי וחביב, כאשר מאפיינים אלו מהווים ייצוג קבוצתי של סך החוזקות והחולשות של האדם מראות עיניו של האדם כלפי עצמו.

בפועל, דימוי עצמי נמוך או גבוה אצל ילדים ומבוגרים הינו תוצר של תהליך למידה רב שנים המתחיל בתקופת הגיל הרך, נמשך לתקופת גיל ההתבגרות ומשתנה מעת לעת בתקופת הבגרות.

לדוגמא, הדימוי העצמי בגיל הרך מושפע מאוד מהתנהגותם של הוריו ומטפליו המרכזיים של הילד, שכן אלו משקפים לו את דימויו העצמי. בהמשך, הדימוי העצמי בתקופת הגיל ההתבגרות מושפע מאוד מהחוויות של בני הנוער עם אנשים אחרים, כולל מורים, חברים ובני משפחה, כאשר מערכות יחסית מחזקות את מה שהם חושבים ומרגישים על עצמם.

באופן כללי, ההשתקפות של האדם במראה עשויה להציג תמונה אמיתית או מעוותות של מי שהוא באמת, זאת משפיעה בתורה על האופן בו האדם מפתח דימוי עצמי חיובי או שלילי.

דימוי עצמי

דימוי עצמי נמוך אצל ילדים או מבוגרים

נקודות החוזק והחולשה שהאדם מייחס לעצמו משפיעות על האופן בו הוא מתנהל בחיי היום-יום, בהם בני אדם כל הזמן אוספים מידע ומעריכים את עצמם בתחומים שונים:

• מראה חיצוני ("איך אני נראה היום?")
• ביצועים והישגים ("האם אני מצליח?")
• מערכות יחסים ("עד כמה אני חשוב עבורו?")

דימוי עצמי נמוך מעיד על כך שהילד או המבוגר אינו מכיר בנקודות החוזק והפוטנציאל הרב הטמון בו ואינו מציאותי ביחס לנקודות החולשה שלו.

כתוצאה מכך, ילדים ומבוגרים בעלי דימוי עצמי שלילי נוטים להתמקד בנקודות החולשה שלהם ולעבד באופן מעוות את כישלונותיהם וחסרונותיהם – מה שעלול להוביל לתסכול רב ותחושת מצוקה מתמשכת.

יש לציין, כי הדימוי העצמי של האדם חשוב במיוחד משום שאופן החשיבה שלו על עצמו משפיע על האופן בו הוא מרגיש עם עצמו ואיך הוא מתקשר עם בני אדם אחרים ועם העולם סביבו.

בעוד דימוי עצמי גבוה יכול לשפר את רמת הרווחה הגופנית, הנפשית, החברתית, הרגשית והרוחנית של האדם, דימוי עצמי נמוך בדרך כלל מפחית את שביעות הרצון הכללית ואת יכולתו לתפקד כהלכה בתחומים אלו.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

שיפור דימוי עצמי נמוך

דימוי עצמי אינו דבר קבוע, שכן החלק המשמעותי ממנו מורכב הדימוי העצמי של האדם הוא דינאמי ויכול להשתנות מעת לעת.

לכן, במידה ואתם מתמודדים עם דימוי עצמי נמוך, חשוב לזכור כי באפשרותם לשפר את המצב אם רק תאפשרו לעצמכם לפתח חשיבה בריאה ואמיתית יותר על עצמכם שתסייע להעלאת הדימוי העצמי.

כאמור, דימוי עצמי חיובי מתחיל בלמידת ילדים בגיל הרך ובגיל ההתבגרות לאהוב את עצמם, להיות מקובלים ואהובים על ידי אנשים אחרים.

לדוגמא, פעילות מועילה בנושא דימוי עצמי נמוך אצל ילדים הינה לבקש מהם לרשום על דף את רשימת תכונות האופי ומאפייני האישיות החיוביים שלהם ואז לבקש גם מבני משפחה ואנשים משמעותיים אחרים להכין רשימת דברים חיוביים על הילד מנקודת מבטם האישית – מה שיאפשר להוכיח להם שהם אנשים טובים ובעלי פוטנציאל גבוה.

שיפור דימוי עצמי יכול להיות מושג גם על ידי:

• הגדרת יעדים ומטרות אישיות מדידות וברמת קושי סבירה
• עימות עם דפוסי חשיבה שליליים
• זיהוי השפעות של חוויות מתקופת הגיל הרך או גיל ההתבגרות
• הימנעות מהשוואת העצמי עם בני אדם אחרים
• פיתוח נקודות החוזק
שיפור הערכה עצמית
• הבנת הייחודית שבכל אדם
• בחינת הצלחות העבר

דימוי עצמי נמוך

דימוי עצמי שלילי בגיל ההתבגרות

דימוי גוף נמוך מהווה חלק בלתי נפרד מדימוי עצמי שלילי אצל ילדים, בני נוער בגיל ההתבגרות ומבוגרים.

מעבר לכך שדימוי גוף מורכב לא רק מהמראה החיצוני של האדם או מהאופן בו אנשים אחרים תופסים אותו, הכוונה לאופן בו האדם חושב, מרגיש ומגיב לתפיסה שלו עצמו על התכונות הגופניות והמראה החיצוני שלו.

יש לציין, כי דימוי גוף מושפע מאוד מהתפיסות התרבותיות והשפעותיהם של בני משפחה, חברים ואנשים אחרים.

בעוד דימוי גוף חיובי מפחית את הסיכון להתפתחות בעיות רגשיות ונפשיות, כגון עצב ודיכאון, הערכה עצמית נמוכה, חוסר סיפוק מהחיים, הפרעות אכילה וחרדה מיחסים בין-אישיים, דפוסי חשיבה מעוותים תורמים להתפתחותו של דימוי גוף נמוך.

בדיוק כמו דימוי עצמי, גם דימוי גוף אינו דבר קבוע, שכן החוויות והתפיסה של האדם כלפי הגוף שלו משתנות ככל שהוא מתבגר ומגיע לשלבי חיים המאופיינים בבעיות הקשורות לדימוי גוף, כמו במהלך משבר גיל ההתבגרות.

בשל כך, פיתוח ושימור דימוי גוף חיובי הוא תהליך בעל השלכות חיוביות ארוכות טווח.

דימוי עצמי גבוה

טיפול בדימוי עצמי נמוך

טיפול בדימוי עצמי נמוך מתמקד בנושאים רחבים יותר מלבד שינוי גוף האדם, זאת משום שיש צורך לשנות מקצה לקצה את האופן בו המטופל חושב, מרגיש ומגיב לגופו.

אף על פי שדיאטה וניתוח כירורגי הם שתי דרכים לשינוי משקל הגוף, ניהול מערכת יחסים חיובית בין האדם לבין גופו הלא מושלם יכולה להגביר באופן משמעותי את יכולתו לרדת במשקל.

לעומת זאת, ניתוח כירורגי מהווה אמצעי לשינוי האופן בו האדם רואה את עצמו, אולם שינוי נרחב במראה החיצוני מצריך גם שינויים פנימיים הדרושים לפיתוח דימוי עצמי חיובי.

בטרם תפנו לקבלת טיפול רגשי, באפשרותכם לנקוט במספר פעולות המסייעות לשיפור דימוי עצמי נמוך אצל ילדים ומבוגרים, אלו כוללות:

• בחינה מעמיקה של הדימוי העצמי באמצעות הערכת החוזקות והחולשות של האדם
• עימות ישיר עם דפוסי חשיבה שליליים הקשורים למראה החיצוני
• זיהוי ושינוי של תפיסות מוטעות לגבי הגוף
• קבלה ואהבה עצמית
• הרגשת נוחות עם הגוף הנוכחי
• התנסות בחוויות חיוביות הקשורות למראה החיצוני
• התחברות לגוף בעזרת הצהרות חיוביות

דימוי עצמי חיובי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בדימוי עצמי נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בדימוי עצמי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

ביטחון עצמי
העלאת ביטחון עצמי נמוך: איך לבנות, לשפר ולפתח ביטחון עצמי גבוה?

ביטחון עצמי נמוך מוביל לתפיסה שלילית של העצמי ויכול להגביל מאוד את האדם בחיי היומיום. המושג ביטחון עצמי מתייחס למכלול האמונות, התפיסות, ההערכות והמחשבות שיש לאדם לגבי עצמו, זאת על סמך חוויותיו, כאשר ביטחון עצמי חיוני להשגת המטרות שלו.

המדריך המלא >>
הערכה עצמית
הערכה עצמית נמוכה: שיפור הערכה עצמית (כולל דוגמא של חוסר הערכה)

הפחדים והדעות הקדומות של האדם הינם המכשול העיקרי בחייו, כאשר הערכה עצמית הינה הדרך שבה האדם שופט ומעריך את עצמו, או במילים פשוטות, איך האדם מרגיש עם עצמו ואיך הוא מקבל את החוזקות והחולשות שבו כדי להכיר בערך העצמי שלו.

המדריך המלא >>
ערך עצמי
ערך עצמי נמוך: המדריך המלא על תהליך בניית ערך עצמי גבוה

האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו משפיע רבות על היציבות הרגשית, מערכות היחסים, הקריירה ואפילו הבריאות הגופנית שלנו. ערך עצמי הוא בהחלט דבר שאפשר לפתח – וכדי לעשות זאת, חשוב להתחיל לדבר לעצמנו עם הרבה יותר רגישות והבנה – ועם פחות שיפוטיות.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: