מכון-דרור-לוגו

תפריט

מאמרים בנושא
הפרעות חרדה

הפרעות חרדה מאופיינות בתחושות מתמשכות ואינטנסיביות של פחד, דאגה ואי נוחות, המפורשות לעתים קרובות כתגובת יתר למצבים שעבור מרבית האוכלוסייה אינם נראים מאיימים או מלחיצים במיוחד.

בעוד כל בני האדם חווים מדי פעם לחץ או דאגה, שכן רגשות של חרדה נחשבים לתגובה אנושית נפוצה למצבים מלחיצים, אנשים הסובלים מהפרעות חרדה שונות ממשיכים לחוות רגשות שליליים גם לאחר שמצבים אלו מסתיימים.

יתרה מכך, הסימן המעיד יותר מכל על קיומה של הפרעת חרדה וצורך בפנייה מיידית לקבלת עזרה מקצועית כדי לנהל ביעילות את התסמינים השונים הינו הופעתם של רגשות מכריעים אלו גם כשאין סיבה מיוחדת.

במרבית המקרים, תסמינים של הפרעות חרדה כוללים מתח שרירים, קוצר נשימה, רעידות ועקצוצים בידיים ובאצבעות, דופק מהיר, חולשה וזרמים ברגליים ובחלקי גוף נוספים, הזעת לילה, אי שקט, חוסר תשומת לב לפרטים, בעיות זיכרון, עייפות כרונית ובעיות ריכוז.

מכיוון שישנם סוגי חרדות רבים ואין טיפול אחד ויחיד המתאים לכל האנשים הסובלים מחרדה, מומלץ לפנות למכונים המתמחים בטיפול במגוון סוגי חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, כולל הפרעת חרדה כללית, חרדה חברתית ואגורפוביה, כך שיתאפשר לכם לקבל את המענה הטוב ביותר למצבכם האישי.

סוגי חרדות: 43 מאמרים מומלצים

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>
חרדות קשות
טיפול בחרדות קשות: תסמינים והתמודדות עם חרדה קשה מאוד

חרדה קשה והתקף חרדה קשה הם קשים מנשוא. כשהם מופיעים, הם גורמים לנו לחוש שהנה אנחנו מאבדים את השליטה על חיינו ושדבר נורא עומד לקרות. כתוצאה מכך עשויות להתפתח הפרעות חרדה קשות שיובילו לחיים חסרים וחיים ברמת תפקוד נמוכה.

המדריך המלא >>
פוביות
פוביה ספציפית: רשימת שמות ודרכי טיפול בסוגי פוביות נפוצות

פוביה היא פחד עז, מוגזם ובלתי-פרופורציונאלי מאובייקט, פעילות או סיטואציה מסוימת, כאשר בפועל, הם אינם מהווים סכנה ממשית לאדם. לפוביה יכולת לפגוע באופן ניכר באיכות החיים ולחבל במידה רבה ברמת התפקוד של המתמודדים איתה.

המדריך המלא >>
פחדים
פחד וחרדה: טיפול בסוגי פחדים נפוצים אצל ילדים או מבוגרים

קיימים סוגים רבים של פחדים, חלקם בריאים, אך אחרים עלולים לשתק את האדם ולגרום לו להימנע מהשתתפות בסיטואציות ומביצוע פעילויות שונות. הפחד מסוגל לפגוע ברווחה האישית של האדם, ובפרט כשהוא מתעצם לכדי פוביה, חרדה והפרעת חרדה של-ממש.

המדריך המלא >>
חרדות אצל ילדים
חרדה אצל ילדים: תסמינים ודרכי טיפול בחרדות ופחדים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם חרדות והפרעות חרדה מסוגים שונים, כמו חרדה חברתית, חרדת נטישה, חרדה כללית, הפרעה טורדנית-כפייתית, פחד מכישלון, פוביות שונות – ועוד. טיפול מוקדם יעזור להם להתפתח באופן בריא ולהפוך בעתיד למבוגרים מתפקדים ומאושרים.

המדריך המלא >>
חרדות אצל מבוגרים
חרדות אצל מבוגרים: דרכי טיפול בחרדות ופחדים אצל מבוגרים

למבוגרים יש הרבה על הראש ביום-יום וגם הרבה בתוך הראש. ככל שחיים יותר, כך חווים יותר – לרבות חוויות שליליות. משברים בהווה וקונפליקטים מהעבר מצטברים יחדיו עד שמתפתחת חרדה או הפרעת חרדה שמעצבות את החיים – ומעציבות אותם.

המדריך המלא >>
חרדות אצל הורים
חרדות אצל הורים חרדתיים: המדריך המלא על חרדה הורית

תפקידם של הורים לדאוג, אבל תפקידם הוא לא לסבול מחרדות חוזרות ונשנות, שמעצבות את ההורות, שמעצבת בתמורה גם את אישיותו והתפתחותו של הילד. הורים חרדתיים מגדלים ילדים חרדתיים, ולכן חשוב לרכוש כלים ודפוסי הורות והתנהגות טובים ומאוזנים.

המדריך המלא >>
סטרס לחץ מתח נפשי
לחץ נפשי: תסמינים של מתח נפשי מתמשך וטיפול בסטרס כרוני

אנשים רבים סובלים ממתח נפשי כרוני, המאופיין במחשבות טורדניות ופולשניות, תחושות חרדה מתמשכות, וכמו כן גם כאבי בטן, קוצר נשימה וכאבים בחזה. סטרס עשוי לגרום לתחלואה נפשית וגופנית ויש לאבחן את הגורמים לו ולטפל בהם בהקדם.

המדריך המלא >>
כאבים בגוף מלחץ נפשי
כאבים בגוף מלחץ נפשי: הקשר בין חרדה, סטרס וכאבי שרירים

כאבים בגוף מסטרס וחרדה יכולים להתבטא בכאבי שרירים, כאבים בחזה, כאבי ראש, כאבי בטן ואפילו כאבי גרון ושיניים. התגובה הגופנית ללחץ נפשי היא שמשפיעה על מגוון מערכות בגוף וגורמת לכאב, פתאומי או ממושך, שעלול לשבש את איכות חיינו.

המדריך המלא >>
כאבי בטן מלחץ נפשי
כאבי בטן מלחץ נפשי: חרדה, סטרס, כאבים בקיבה ומערכת העיכול

אחד מהתסמינים הנפוצים של לחץ נפשי הוא כאבי בטן, וזאת בשל הקשר שבין התחושות הנפשיות שלנו ובין פעולת הגוף הפיזיולוגית, אך חשוב לשים לב מתי הכאב הוא תגובה נורמטיבית, ומתי יש לנקוט בטיפול שיסייע לנו לשמור על בריאותנו.

המדריך המלא >>
כאבים בחזה מלחץ נפשי
כאבים בחזה מלחץ נפשי: איך להרגיע לחץ בחזה מחרדה וסטרס?

תגובת הגוף ללחץ המובילה לדופק מהיר, נשימה מואצת ולחץ דם גבוה, עלולה להיות הגורם העיקרי לכאבים חדים וממוקדים באזור החזה. אף כי כאבים בחזה מלחץ פחות מסוכנים מיידית לעומת התקף לב, השלכותיהם לטווח הרחוק מסוכנות לא פחות.

המדריך המלא >>
כאבי ראש מלחץ נפשי
כאבי ראש מלחץ נפשי: טיפול בכאב ראש מתחי מחרדה וסטרס

כאבי ראש שנגרמים עקב מתח, חרדה או לחץ נפשי מאופיינים בכאב עמום, לוחץ ואחיד באופן יחסי. לפיכך, אף שכאבי ראש מתחיים נפוצים גם במקרים אחרים, ניתן לאתר ולאבחן אותם בקלות אם אין משתנים נוספים שמעידים על מצב אחר הדורש בדיקה.

המדריך המלא >>
חרדה חברתית
חרדה חברתית: תסמינים וטיפול לילדים, למתבגרים ולמבוגרים

הפרעת חרדה, המאופיינת בפחד משמעותי מסיטואציות חברתיות שונות, ובפרט מהאפשרות לחוש מושפלים או מובכים בידי אנשים אחרים או להיות חשופים לביקורת מצידם. חרדה חברתית מובילה לרוב להימנעות מהשתתפות באותן סיטואציות ומפריעה לניהול אורח חיים תקין.

המדריך המלא >>
מחשבות טורדניות
מחשבות טורדניות כפייתיות: איך להוציא מחשבות רעות מהראש?

מחשבות אובססיביות, שחוזרות על עצמן לעיתים קרובות, ובניגוד לרצונם של המתמודדים איתן, שמנסים, לרוב ללא הצלחה, להיפטר מהן. מחשבות טורדניות מעוררות תחושות של סטרס וחרדה ומשפיעות במידה רבה על רמת התפקוד היום-יומי ורמת הרווחה האישית.

המדריך המלא >>
הפרעת חרדה מוכללת כללית GAD
הפרעת חרדה מוכללת (GAD): תסמינים וטיפול בחרדה כללית

הפרעת חרדה כללית מאופיינת ברמה גבוהה של סטרס וחרדה, לרוב ללא סיבה ממשית לדאגה. היא מאופיינת גם במחשבות טורדניות, בדאגה מתמשכת ובציפייה מתמדת לקיומם של אסונות ומשברים בריאותיים, כלכליים ומשפחתיים העתידים לכאורה לבוא.

המדריך המלא >>
היפוכונדריה חרדת בריאות פחד ממחלות
היפוכונדריה: תסמינים ודרכי טיפול בחרדת בריאות ופחד ממחלות

פחד מוגזם מהפרעות ומחלות פיזיות ונפשיות ורמה מוגזמת של עיסוק בנושאים בריאותיים. המתמודדים עם חרדת בריאות יבחנו את גופם לעיתים קרובות, יפתחו חרדה מתסמינים זניחים ושוליים ויסיקו מסקנות מרחיקות-לכת על מצבם הבריאותי.

המדריך המלא >>
גלוסופוביה פחד קהל
פחד קהל (גלוסופוביה): שיטות טיפול והתמודדות עם פחד במה

פחד חברתי מוגבר, ולעיתים אף משתק, מפני שיפוט בידי אנשים אחרים, מפני הופעה ודיבור מול קהל או מפני עצם המחשבה על כך. פחד קהל עשוי לפגוע בחיי החברה ובהתקדמות המקצועית ולמנוע מהמתמודדים איתו לקטוף הצלחות בתחומים שונים בחיים.

המדריך המלא >>
קלסטרופוביה פחד ממקומות סגורים
קלסטרופוביה: תסמינים, אבחון וטיפול בפחד ממקומות סגורים

פחד ניכר משהייה במקומות סגורים או צפופים, וזאת גם כשאין לכך כל סיבה רציונאלית. לעיתים מספיקה שהות בחדר קטן ללא חלון או לחילופין במעלית, במכונית או במטוס בכדי לגרום לסטרס, דופק מואץ, תחושת חנק, לחץ בחזה ולהתקף חרדה ממשי.

המדריך המלא >>
אגורפוביה פחד ממקומות פתוחים
אגורפוביה: תסמינים, אבחון ודרכי טיפול בפחד ממקומות פתוחים

המתמודדים עם אגורפוביה חוששים ממקומות וממצבים, שלדעתם לא תהיה להם היכולת להיחלץ מהם או לקבל בהם עזרה בעת מצב חירום. אלו יכולים להיות מקומות פתוחים וסגורים ומצבים כמו עמידה בתור, עמידה בתוך קהל, נסיעה בתחבורה ציבורית – ועוד.

המדריך המלא >>
אקרופוביה פחד גבהים
פחד גבהים (אקרופוביה): תסמינים ושיטות טיפול בפחד גבהים

פחד מוגבר משהייה במקומות גבוהים או אף מעצם המחשבה על שהייה במקומות שכאלו. אנשים המתמודדים עם פחד גבהים עשויים להימנע מטיסות ונסיעה על גבי הרים, ועלולים לחוש חרדה משמעותית גם כשהם לא נמצאים במקום גבוה במיוחד.

המדריך המלא >>
חרדת נטישה
חרדת נטישה: תסמינים וטיפול בחרדת נטישה אצל ילדים ומבוגרים

חרדה קיצונית מפני אובדן או מפני פרידה מאדם משמעותי, המספק תחושות של נוחות וביטחון, כמו למשל הורה או בן זוג. המתמודדים איתה סובלים ממצוקה רגשית משמעותית בעת שהם מופרדים ומנותקים מאותו אדם או חושבים על עצם האפשרות שפרידה תתרחש.

המדריך המלא >>
חרדת נהיגה
חרדת נהיגה: איך להתגבר על פחד מנהיגה בעזרת טיפול מקצועי?

תחושות של סטרס וחרדה במהלך נהיגה, אשר עשויות להופיע בין היתר לאחר תאונה או בעת נהיגה לאחר שנים ארוכות ללא נהיגה. החרדה עלולה להתעורר בפרט במהלך נסיעה במהירות גבוהה, בעת נהיגה לבד, בעת נהיגה בחושך, בנהיגה באזורים בלתי-מוכרים – ועוד.

המדריך המלא >>
חרדת טיסה
חרדת טיסה: תסמינים, אבחון וטיפול בפחד ובחרדה מטיסות

אנשים המתמודדים עם חרדת טיסה סובלים מתחושות קשות של פחד, לחץ ואימה, אשר עשויות לגרום להם להימנע מטיסות באופן מוחלט. חרדת טיסה עלולה לגרום לעיכובים בהתקדמות מקצועית או עסקית ולמנוע מאנשים לבקר ביעדים שונים בעולם.

המדריך המלא >>
חרדת בחינות מבחנים
חרדת בחינות: שיטות טיפול ודרכי התמודדות עם חרדת מבחנים

חרדת ביצוע, המאופיינת בתחושות של סטרס ופחד, המורגשות בעת ביצוע של בחינות ומבחנים מסוגים שונים או בעת התכוננות אליהם. חרדת בחינות פוגעת הן באורח החיים והן בתוצאות הבחינה בפועל, ולעיתים גורמת לחוסר יכולת ממשי לבצע את הבחינה או להתכונן לקראתה.

המדריך המלא >>
חרדה קיומית
חרדה קיומית: תסמינים ודרכי טיפול בפחד או במשבר קיומי

המתמודדים עם חרדה קיומית סובלים מפחד מוגבר ממוות וממחשבות טורדניות על מוות. הם מתעסקים באופן אובססיבי ומוגזם במוות ובשאלות קיומיות בדבר משמעות החיים. החרדה מפריעה לתפקוד ולניהול אורח חיים תקין ושליו, עשויה לגרום לדיכאון ועלולה להחמיר עם הזמן.

המדריך המלא >>
פחד מאינטימיות
פחד מאינטימיות: התמודדות עם חרדה מאינטימיות רגשית בזוגיות

פחד מאינטימיות וקרבה לאנשים אחרים, הן באופן גופני והן באופן רגשי, שפוגע ביכולתם של אנשים ליצור מערכות יחסים משמעותיות וקרובות. המתמודדים עם פחד זה עלולים לחבל במערכות היחסים שלהם במודע או שלא במודע ולהרחיק מהם אנשים אחרים.

המדריך המלא >>
פחד מזוגיות
פחד מזוגיות: איך להתגבר על פחד בזוגיות או חרדה מזוגיות?

גם מי שרוצים להרגיש נאהבים ולחלוק את חייהם עם אדם אחר – עלולים לחוות פחד או חרדה מזוגיות – שרק יעצימו את הבדידות, הניכור והחששות בעתיד. כשמכירים לעומק את התחושה המורכבת הזאת, מבינים מדוע היא התפתחה ומביעים נכונות להשתחרר ממנה – בהחלט ניתן, עם הזמן, להשתחרר מאחיזתה.

המדריך המלא >>
פחד מהצלחה
פחד מהצלחה: שאלון אבחון ודרכי התמודדות עם חרדה מהצלחה

פרפקציוניזם, או שאיפה לשלמות, זו תכונה שנוטים להלל ולהתגאות בה, אבל זו גם תכונה שעלולה להעצים אתגרים כמו דחיינות ופחד מהצלחה. כדי להימנע מזה, חשוב לגלות את הסימנים הנסתרים לפחד מהצלחה – ולהבין מה באמת עומד מאחורי המצב המתעתע הזה.

המדריך המלא >>
אתלופוביה פחד מכישלון
פחד מכישלון (אתלופוביה): איך להתמודד עם פחד מכישלון בחיים?

הפרעת חרדה המאופיינת בפחד מתמשך ומוגזם מכישלון או מחוסר שלמות, שנובע לרוב בשל הערכה עצמית נמוכה וחוסר אמונה ביכולות האישיות. פחד מכישלון מוביל להימנעות מביצוע מטלות ומהשתתפות בפעילויות ובתחרויות ופוגם ביכולת ההתקדמות האישית.

המדריך המלא >>
חרדת בית ספר
חרדת בית ספר: טיפול מקצועי בהימנעות ובפחד מבית הספר

מגוון חרדות הקשורות לפעילות הבית-ספרית, כמו למשל חרדה מפני סיטואציות חברתיות, חרדת בחינות או חרדת נטישה מההורים. החרדה משבשת את אורח החיים, מקשה על התפקוד של הילד, פוגעת בטיב התקשורת הבינאישית שלו ומונעת ממנו להגיע להישגים.

המדריך המלא >>
פחד ממחטים
פחד ממחטים (טריפנופוביה): טיפול בחרדה ובפוביה ממחטים

פחד וחרדה יוצאי דופן מפעולות המערבות מחטים, כמו זריקות ובדיקות דם. החרדה, והמחשבות הטורדניות המגיעות בעקבותיה, עשויות להתעורר רק מעצם המחשבה על קבלת זריקה. פחד ממחטים עשוי להוביל גם להימנעות ממשית מפעולות המערבות מחטים.

המדריך המלא >>
הידרופוביה פחד ממים
פחד ממים (אקוופוביה): איך להתגבר על פוביה ממים עמוקים?

פחד מוגזם, בלתי-נשלט ולא הגיוני ממים. המתמודדים איתו מבינים שהמים אינם מהווים סכנה אמיתית, אך בכל זאת עשויים להימנע ממקלחת, מרחיצה בים או בבריכה, משיט או שחייה – ועוד. במקרים מסוימים הפחד מתעורר גם בעת הירטבות חלקית ממים.

המדריך המלא >>
סינופוביה פחד מכלבים
פחד מכלבים (סינופוביה): טכניקות טיפול בפחד מכלבים

פחד עז מכלבים, מתקיפה בידי כלב ומשהייה בסמוך לכלבים, המתפתח בדרך כלל בילדות. הפחד מוביל לרוב להימנעות ממפגש עם כלבים, והוא עלול לשבש את אורח החיים ואת התפקוד היום-יומי, ובפרט בהתחשב בכך שכלבים חיים בתוכנו ונמצאים כמעט בכל פינה.

המדריך המלא >>
ארכנופוביה פחד מעכבישים
פחד מעכבישים (ארכנופוביה): דרכי טיפול בפוביה מעכבישים

פחד משמעותי ובלתי מידתי מעכבישים מכל הסוגים, אשר מעורר תחושות של סטרס וחרדה בעת מחשבה על עכבישים, צפייה בהם או בעת הימצאות במקום שעלול להימצא בו עכביש. פחד מעכבישים עלול להוביל גם להימנעות משהייה במקומות שכאלו.

המדריך המלא >>
קולרופוביה פחד מליצנים
פחד מליצנים (קולרופוביה): דרכי התמודדות עם פוביה מליצנים

פחד עז מליצנים, שעלול להופיע בעת מחשבה עליהם, בעת צפייה בהם בטלוויזיה או בעת צפייה בהם במציאות, והוא נובע לרוב מאירוע טראומטי או מפחיד מהעבר. כמו לכל פוביה, גם לפחד מליצנים יש פוטנציאל להשפיע לרעה על אורח החיים של הסובלים ממנו.

המדריך המלא >>
פחד משינויים
פחד משינויים: איך לא לפחד משינויים ומדברים חדשים בחיים?

פחד נפוץ מאוד. מצד אחד הוא רציונאלי ונובע ממקום בריא. מצד שני, הוא עשוי לגדול ולהתעצם, להוות מכשול מגביל ומשתק, למנוע מאנשים לחיות את החיים שהם באמת רוצים לחיות ולמנוע מהם לעשות שינויים הכרחיים בשגרה ובאורח החיים שלהם.

המדריך המלא >>
פחד מרופא שיניים
חרדה דנטלית (דנטופוביה): איך להתגבר על פחד מרופא שיניים?

פחד מרופא שיניים יכול להגיע גם לרמה של חרדה ושל פוביה מרופא שיניים. מצב שכזה מונע מאנשים רבים לגשת לקבל את הטיפול שהם צריכים לקבל בשביל לשמור על בריאות השיניים וחלל הפה. גם את הפחד הזה חשוב לפתור ולא לתת לו להכתיב את חייכם.

המדריך המלא >>
פחד ממעליות
פחד ממעליות: דרכי טיפול והתמודדות עם פוביה ממעליות

פחד מעלייה במעליות מחשש להיתקע, מחשש שהמעלית תיפול או מחשש לחוות התקף חרדה. כמו כל פחד אחר, חשוב לפתור את הפחד הזה על ידי התמודדות עצמאית איתו או על ידי טיפול רגשי, ולא לתת לו להכתיב את החיים ולהפריע לתפקוד ולרווחה הרגשית.

המדריך המלא >>

שאלות ותשובות בנושא סוגי הפרעות חרדה

הפרעת חרדה הינה סוג של הפרעה נפשית המלווה לעתים קרובות בהתקפי חרדה ופאניקה קשים המופיעים בבת אחת, ללא אזהרה, ומשפיעים על כל תחומי החיים השונים, כולל מערכות יחסים, עבודה, לימודים, ספורט, תחביבים ואף ביצוע פעולות יום-יומיות, כמו לעשות קניות או לנהוג ברכב. למעשה, מטופלים רבים המתמודדים עם סוגים שונים של הפרעות חרדה חשים נבוכים, עצבניים, מפוחדים ומבוהלים לצאת מהבית משום שהם עלולים לחוות התקף חרדה קשה שיגרום להם לקשיי נשימה, סחרחורת, רעידות בגוף וקושי להתמקד בדברים. חשוב לציין, כי הפרעות חרדה נחשבות להפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר באוכלוסייה הכללית, כאשר כ-20% מבני האדם מתמודדים עם חרדה במהלך חייהם.

נכון להיום, ישנן שיטות יעילות רבות לטיפול בחרדה, כך שאינכם צריכים להתמודד עם המצב לבדכם או לנסות למצוא דרכים להירגע ולדאוג פחות. באופן כללי, הפרעות חרדות מטופלות על ידי פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, פסיכיאטרים, תזונאים קליניים ומומחים נוספים לבריאות הנפש המתמחים בטיפול בחרדות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים. במרבית המקרים, הטיפול שניתן מותאם באופן אישי לצרכיו של כל מטופל ולעתים קרובות יש צורך בתוכנית טיפולית הוליסטית המערבת מספר אנשי מקצוע מתחומים שונים, שכן הטיפול אינו מתמקד רק בבריאות הנפשית ובחרדה של המטופלים, אלא גם בבריאות הגופנית, הרגשית והתזונתית הממלאים תפקיד מרכזי בבריאות הנפשית של בני האדם.

מלבד פנייה למומחים בטיפול בחרדות, באפשרותכם לעשות שימוש במספר אסטרטגיות שיעזרו לכם להתמודד טוב יותר עם חרדה באופן טבעי. ראשית, פעילות גופנית סדירה מאפשרת לאנשים מסוימים לחוות הקלה בתסמינים גופניים ונפשיים שונים, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. שנית, בעוד אנשים מרגישים שאלכוהול משחרר את העצבים ומרגיע אותם, בדרך כלל צפויה רמת חרדה גבוהה לאחר שהשפעת האלכוהול פגה. לכן מומלץ להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול. שלישית, קפאין עשוי לעורר עצבנות ולהחמיר תסמינים של חרדה, כך שהימנעות מקפאין גם כן יכולה לסייע לכם מאוד. רביעית, הקפידו על שינה מספקת מדי לילה והימנעו מצפייה בטלוויזיה או שימוש בטלפון לפני השינה.

ישנם גורמים אפשריים רבים להפרעות חרדה וחלק מהגורמים הללו מורכבים למדי. לכן, אם אינכם בטוחים מדוע יש לכם חרדות או מה עלול לגרום להופעתן, באפשרותכם לפנות לייעוץ פסיכולוגי ולשוחח על כך עם איש מקצוע שיכול לעזור לכם להבין זאת לעומק. מכיוון שחלק מהגורמים הידועים לחרדה הם די מורכבים, חשוב ביותר לבחון את מצבכם הנפשי יחד עם מומחה המוסמך ומסוגל לעזור לכם, כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים. בהתאם למחקרים העדכניים ביותר בתחום, הגורמים השכיחים ביותר לחרדות הינם גנטיקה, סביבה, גורמים רפואיים, מחלות כרוניות, מתח נפשי מתמשך, דיכאון לאחר לידה, התעללות בילדות, אירוע טראומטי ובעיות בריאותיות נפשיות וגופניות אחרות.

במידה והנכם מרגישים כי הפרעת חרדה פוגעת באיכות חייכם, תוכלו לבדוק תחילה האם התסמינים או הרגשות שאתם חווים מאפיינים הפרעת חרדה מסוימת. לדוגמא, התסמינים השכיחים ביותר של הפרעות חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים הינם קפיצות שרירים, הפרעות שינה, הימנעות ממצבים חברתיים המעוררים רגשות של לחץ וחרדה, מחשבות טורדניות חסרות הגיון, דאגת בלתי פוסקת לגבי תחומי חיים רבים, רגישות יתר, עייפות כרונית ללא סיבה רפואית, קשיי התארגנות, חוסר שקט, בעיות ריכוז ושינויים קיצוניים בדפוסי אכילה. בנוסף, הפרעות חרדה לעתים קרובות מלוות בהתקפי חרדה או פאניקה הגורמים לאדם פחד רב ויכולים להופיע בכל רגע נתון.

אנשים שרואים בן משפחה או חבר קרוב החווה התקף חרדה עלולים להרגיש המומים, מודאגים עבורו ולא בטוחים כיצד עליהם לעזור לו. במצבים אלו, חשוב ביותר לעודד את האדם לפנות לטיפול מקצועי אצל מומחה בבריאות הנפש אם הוא עדיין לא עשה זאת וכן ללמוד ככל שתוכלו על סוגים שונים של הפרעות חרדה, תסמינים נפשיים וגופניים שכיחים וגורמים אפשריים להופעתן. כמו כן, בעוד אנשים המתמודדים עם הפרעת חרדה זקוקים לתמיכה, הבנה, עידוד, הכלה ואהבה מצד יקיריהם, הקפידו לשמור על בריאותכם הנפשית במקביל לטיפול בהם, שכן זה לא תמיד קל לתמוך באופן אינטנסיבי וממושך באדם הסובל מהפרעת חרדה קשה.

ישנם סוגי חרדות רבים שניתנים לאבחון אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, אולם הסוגים הנפוצים ביותר הינם הפרעת חרדה כללית, הפרעת חרדה חברתית, הפרעת פאניקה, פוביה ספציפית, חרדת נטישה, חרדת מבחנים, חרדת טיסה, אגורפוביה, חרדת בריאות, אקרופוביה, חרדת נהיגה, חרדה קיומית וקלסטרופוביה. כמו כן, ישנן הפרעות נפשיות אחרות המאופיינות ברמת חרדה גבוהה, כמו הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) ואילמות סלקטיבית (סלקטיב מוטיזם). בנוסף, פוביות נפוצות עלולות לגרום להתקפי חרדה או פאניקה חוזרים ונשנים, כגון  פוביה ממחטים, פוביה מנחשים, פוביה מעכבישים, פוביה מחורים, פוביה מליצנים, פוביה מכלבים, פוביה ממים, פוביה מכישלון, פוביה מחושך ופוביה מבית ספר.

טיפולים פסיכולוגיים שונים עוזרים לאנשים לשנות את דפוסי החשיבה, להפחית את תדירות הדאגות ולהתגבר על חרדה, כאשר מטופלים יכולים לבחור האם לפנות לטיפול פרטני, לטיפול משפחתי או לטיפול קבוצתי. לדוגמא, פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) הינה שיטת טיפול מובנית המכירה בדרך בה המחשבות וההתנהגויות של בני האדם משפיעות על הרגשות שלהם. במהלך תהליך של טיפול CBT, מטופלים עובדים יחד עם מטפלים מוסמכים במטרה לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות הגורמים להם לחרדה או מונעים מהם להתמודד ביעילות עם התקפי חרדה, כאשר לאחר תהליך הזיהוי, ניתן ללמוד דפוסים חדשים ובריאים יותר שיפחיתו את רמת החרדה וישפרו את יכולת ההתמודדות שלכם.

בעת שאתם חשים פחד או בהלה, נסו לעשות שימוש באסטרטגיות שיכולות לעזור לכם להרגיע חרדה ולשלוט ברגשות הלא נעימים. למשל, באפשרותכם להאט את הנשימה, לנשום עמוק מהבטן ולהוציא את האוויר לאט מהאף. כמו כן, השתדלו לא לברוח ממצבים שמלחיצים אתכם, אלא להתמודד איתם ולנסות להרגיע את החרדה. במרבית המקרים, מומלץ להתחיל את האתגר בצעדים קטנים ולהתקדם בהדרגה אל עבר מושא הפחד שלכם, תוך שימת לב למחשבות והרגשות שלכם. חשוב לזכור, כי בעוד אסטרטגיות עזרה עצמית יכולות להיות בעלות משמעות רבה עבור אנשים מסוימים, בדרך כלל הן אינן מספיקות ויש צורך בקבלת עזרה ממומחה לבריאות הנפש כדי לטפל בהפרעות חרדה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: