מכון-דרור-לוגו

תפריט

פיתוח שליטה עצמית: טיפול במצבים של חוסר או איבוד שליטה עצמית

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה שליטה עצמית?

שליטה עצמית, המכונה לעתים ויסות עצמי, הינה יכולתו של האדם לשנות את התנהגותו ולשפר את אפשרויות ההסתגלות שלו באמצעות בקרה והתאמת פעולותיו להקשרים ומצבים שונים, כאשר לא מדובר בכישורים מולדים בלבד אלא במיומנות שניתן ללמוד ולתרגל.

למעשה, שליטה עצמית מתארת את היכולת שמציג האדם לווסת את התנהגותו, מחשבותיו ורגשותיו על מנת להיות מסוגל לעשות מה שצריך לעשות, להימנע מפיתויים ולהיות מודע למטרות ארוכות טווח.

בכדי ללמוד לשלוט בעצמנו חשוב להבין כיצד ומדוע בני אדם מאבדים שליטה וללמוד מהטעויות של עצמכם, כמו מה גורם לכם לדחות פעילות מסוימת למחר אם רציתם לבצע אותה היום או מה גרם לכם להיכנע לפיתוי מסוים.

חשוב להדגיש, כי מרבית אנשי המקצוע מסכימים על כך שחוסר שליטה עצמית אינה קשורה לרצון, ביטחון עצמי או יושרה.

אנשים אשר יודעים לשלוט בעצמם אינם בנויים מחומר מיוחד, שכן שליטה עצמית מתייחסת להתנהגות ספציפית במצב ספציפי ומאפייניה הינם פרי של תהליך למידה וניתן לרכוש אותם.

לכן, בתהליך של טיפול בשליטה עצמית, המטרה המרכזית הינה לצמצם למינימום האפשרי את הפיתוי, כשתפיסה זו מסייעת רבות, בין היתר, בעת טיפול בהפרעות אכילה או בהתמכרויות.

שליטה עצמית

פיתוח שליטה עצמית

שליטה עצמית מהווה מרכיב מהותי לחיים בריאים, כאשר ילדים בעלי יכולת ויסות עצמי נמוכה עלולים להפוך בבגרותם לאנשים עם נטייה לסבול מבעיות בריאותיות, קשיים כלכליים, התמכרויות, קשיי למידה, התנהגות תוקפנית ואף תיקים פלילים.

כהורים, תפקידכם הוא ללמד את ילדיכם כיצד לווסת את המחשבות, הרגשות וההתנהגות שלהם, זאת על מנת להכין אותם לעצמאות ולהצלחה.

יחד עם זאת, תהליך הלמידה אינו מתבצע מהיום למחר משום שהאונה הקדמית של המוח, הקשורה לתהליכים קוגניטיביים מורכבים הנקראים תפקודים ניהוליים (ארגון, תכנון, בקרה עצמית, למידה מטעויות) אינה בשלה לחלוטין עד תום תקופת גיל ההתבגרות.

בשל כך, כשהורים מציבים גבולות, אלה אמורים להיות בהתאמה לשלב ההתפתחותי שהילד או הילדה נמצאים בו, הרי ילד צעיר מדי יתקשה לשלוט ביעילות ברגשות, המחשבות והפעולות שלו וגישה נוקשה מדי רק תתסכל אותו עוד יותר.

אף על פי שתינוקות עדיין לא שולטים בעצמם, הסביבה המשפחתית משחקת תפקיד מרכזי בהתפתחותן של המיומנויות לשליטה עצמית אצל ילדים.

בשלב מוקדם, תינוקות, פעוטות וילדים צעירים זקוקים לתשומת לב ואהבה כדי ליצור התקשרות בריאה ובטוחה עם ההורים ויתר האנשים המבוגרים המטפלים בהם.

יתרה מכך, מחקרים קליניים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי רמות השליטה העצמית של ילד בכתה א' נמצאות ביחס ישיר לסביבה המשפחתית בה גדל עד גיל 5 – מה שמדגיש את חשיבות העבודה על כישורי שליטה עצמית בשנים הראשונות לטובת הילד עצמו, משפחתו והחברה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

פעילות שליטה עצמית

בהתאם למצבו הספציפי של ילדכם, באפשרותם לנקוט באסטרטגיות שונות המעודדות ויסות עצמי אצל ילדים ומסייעות בשליטה עצמית על מחשבות, רגשות ופעולות של הילד או הילדה.

ראשית, חשוב לוודא עם ילדכם שהוא יודע מה יקרה בהמשך. לדוגמא, במידה ואתם ויוצאים לקניות בסופרמרקט, כדאי להגיד לו שאתם יוצאים לקניות אך היום לא תקנו ממתקים אלא פירות, זאת משום שהם גם טעימים וגם מתוקים יותר, כך שלאט לאט אמירה כזו תנחה בהמשך את התנהגותו הכללית.

שנית, רצוי לספק לילדכם שגרה ולוח זמנים יום יומי מתוכנן וצפוי עבורו וכן לחזור על כללי הבית לעיתים קרובות.

שלישית, היו רגועים ועקביים בטון הדיבור שלכם ובפעולותיכם כשילדכם חווים איבוד שליטה עצמית, כמו גם הראו לו את רגשותיכם ודברו איתו על רגשות.

רביעית, מומלץ לעודד משחקי תפקידים ולספק לילדכם תנאים וחפצים שיאפשרו לו לשחק בתפקידים שונים (אבא, שוטר, רופא, קוסם, מציל), זאת מכיוון שמשחקי תפקידים מאפשרים לילדים ללמוד את הכללים בהתאם לתפקיד או הדמות שהם מגלמים באותה העת.

חמישית, חפשו הזדמנויות כדי שילדכם יוכל לתרגל המתנה ושיתוף פעולה. למשל, בחרו במשחקים כמו "המלך אמר" בהם ילדים נדרשים לעצור או להמשיך בהתאם לנאמר או משחקים בהם הילד בתנועה ונדרש לעצור פעולות מסוימות בהתאם להוראות "מנהיג המשחק".

כמו כן, ככל שילדכם גדל ומפתח מיומנויות של שליטה עצמית, תוכלו להציב גבולות חדשים לילדים, כאשר סבלנות ועקביות יסייעו לילד לפתח כישורי ויסות עצמי שיאפשרו לו חיים טובים יותר בהווה ובעתיד.

פעילות שליטה עצמית

חוסר שליטה עצמית

יכולת ויסות עצמי עוזרת לילדים לפתור מצבים לא רצויים באופן חיובי, כך שאם במקום להגיב באופן אימפולסיבי ולא מבוקר, מצליחים לשלוט תחילה בדחפים ולחשוב על המצב, הם יוכלו להגיע לדפוסי פעולה חיוביים שיסייעו להם לצלוח מצבים שאינם מוצאים חן בעיניהם.

בנוסף, שליטה עצמית גורמת לכך שהאדם יקבל החלטות לא רק בהתאם לרגשותיו ומספקת חופש משום שנותנת לאדם את היכולת לבחור איך ומתי לפעול – מה שמאפשר לו לקבל החלטה כשהוא חופשי בעת תכנון פועלו.

בעת שבני אדם מצליחים לשלוט בדחפים הראשונים, הם לומדים לתכנן ולארגן את ההתנהגות שלהם בצורה טובה יותר.

מלבד זאת, יכולת ויסות עצמי מעודדת התפתחות רגשית וחברתית אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, שכן כשאדם מצליח לשלוט בהתנהגויותיו השליליות או הלא רצויות הוא יכול להתנהג באופן מקובל ונורמטיבי יותר.

ניתן לתאר שליטה עצמית גם כמיומנות חשובה ביותר להשגת המטרות האישיות של האדם, כשהיא מסייעת בתהליכי קבלת החלטות ופתרון בעיות כדרך קבע, כמו גם מקושרת להערכה העצמית והדימוי העצמי של האדם, משפיעה על שניהם והם ביחד תורמים להתפתחות בריאה.

בשל כל העמור לעיל, חשוב:

• ללמד את ילדכם לזהות את רגשותיו
• ללמד אותו טכניקות לוויסות עצמי
• להשתמש בחיזוקים חיוביים
• לנהל עמו משא ומתן במקום לכפות עליו משהו כך שתלמדו אותו להחליט על דרכי פעולה
• להראות לו את יתרונות השליטה העצמית
• בעת התנהגויות שליליות, לעזור לו לעצור ולסייע לו לחשוב ולתכנן תגובות חיוביות או בריאות יותר במקום להיכנע לכעס או הבכי שלו

איבוד שליטה עצמית

כאמור, היכולת לשלוט ברגשות, ההתנהגויות והתשוקות של האדם מאפשרת לו להתמודד בכל רגע נתון עם אתגרים ובעיות באופן רגוע ויעיל יותר.

בפועל, אנשים בעלי יכולת שליטה עצמית גבוהה מסוגלים לשלוט במחשבותיהם ודרך התנהלותם – מה שמועיל מאוד בסיטואציות רבות, כמו ויכוחים בין בני זוג או בזמן משא ומתן לגבי תפקיד חדש בעבודה.

בעקבות זאת, הצעד הראשון בכדי לווסת כראוי את ההתנהגות ודרך החשיבה של האדם הינה להיות מודע לעצמו, כך שיהיה מסוגל לזהות את רגשותיו ולשלוט בדרך בה הוא פועל.

יש לציין, כי לפיתוח שליטה עצמית יש יתרונות רבים נוספים, כולל:

• היכולת להתמודד עם מצבים קשים ביתר יעילות
• להישאר רגועים ולשמור על חשיבה בהירה
• ליצור ולהעמיק קשרים בין-אישיים
לשלוט על הסטרס כשמרגישים במצבי לחץ
• לקבל החלטות טובות יותר
• להרחיב את הריכוז
לשפר את ההערכה העצמית
• לקדם את הרווחה הרגשית של האדם

להשיג שליטה עצמית זה לא תמיד תהליך קל, אולם מחקרים רבים מצאו כי אנשים עם יכולת טובה לשלוט בעצמם:

• רוכשים יותר חברים
• מקבלים ציונים טובים יותר בלמידה
• בכלל זוכים לחיים בריאים יותר
• סובלים פחות מעודף משקל
• מעשנים פחות
• שותים פחות משקאות אלכוהוליים

בנוסף, היכולת לוויסות עצמי ניתנת לשיפור וכוללת שליטה בדחפים, שליטה ברגשות ושליטה בתנועות.

במידה והנכם מתמודדים עם בעיה בשליטה בהתנהגותכם, חשוב שתדעו שאכן אפשר להשתנות, היו מודעים והגדירו לעצמכם במה אתם מעוניינים לשלוט ומה אתם רוצים לשנות בחייכם, זאת משום שאנשים שאינם מודעים להתנהגויות והרוטינות שלהם יתקשו לשפר את השליטה העצמית.

למשל, אדם המעוניין לרדת במשקל צריך קודם כל להיות מודע למה הוא אוכל ביום יום.

כמו כן, במידה ואתם זקוקים לשיפור יכולת הריכוז בכדי לשפר את ההישגים שלכם בספורט או על מנת לקבל החלטות טובות יותר בחיים, יש צורך לדעת מה אתם עושים בצורה לא נכונה ולהכיר את ההרגלים השליליים שלכם המונעים מכם להיות יעילים יותר.

יתרה מכך, פיתוח מודעות עצמית גבוהה יסייע לכם גם בזיהוי מצבים בעייתיים כך שתוכלו להגיב בזמן ולא תצטרכו להיות תלויים בכוח הפיזי שלכם מכיוון שיש מצבים מורכבים שקשה לשלוט בהם.

חוסר שליטה עצמית

שליטה עצמית גבוהה

לכל בן אדם יש גבול ושליטה עצמית אינה לשחות נגד הזרם, כך שאם אתם במשרד והתווכחתם עם חבר לעבודה, ייתכן כי תחליטו להישאר באותו חדר ולתעלם ממנו, אולם אפשרי כי לגשת למטבח, להכין כוס קפה, להירגע ולחשוב על מה שקרה לפני כן תהווה אלטרנטיבה טובה יותר במקום להעמיד פנים שהמצב תחת שליטה.

היו נבונים מבחינה רגשית – מה שכולל:

• יכולת זיהוי ופענוח רגשות בהתאם לשפת הגוף, הבעות פנים, טון הדיבור או תמונות
• יכולת להשתמש ברגשות שלנו בעת תהליכים קוגניטיביים, כמו חשיבה, קבלת החלטות ופתרון בעיות
• יכולת להבין רגשות, קשרים בין רגשות וגורמים לרגשות או מצבי רוח שונים
• יכולת שליטה ברגשותיכם בהתאם למצב
• יכולת להשפיע על רגשות הזולת

בנוסף, נסו להפחית את המשיכה לפיתויים משום שיכולת השליטה העצמית מנבאת הצלחה אקדמית, רגשית וחברתית.

במקביל, שנו את הסביבה שלכם, כך שאם אתם יושבים ללמוד בחדרכם ועל השולחן כלי עם סוכריות, בטוח תאכלו יותר סוכריות ממה שהייתם אוכלים אם הן היו בחדר אחר של הבית.

תרגילים לשליטה עצמית

תרגול קשיבות ומודעות קשובה (Mindfulness) יכול לסייע רבות בשיפור הוויסות העצמי והניהול הרגשי, במיוחד במצבי לחץ, כאשר המטרה העיקרית של טיפול מיינדפולנס הינה לספק לאדם שיטה שתסייע לו לנהל רגשות, תגובות, מחשבות ועמדות שונות.

בעזרת שיטת טיפול רגשי זו, אנשים יכולים להתחיל להבין כי מה שגורם לאי נוחות או חרדה אינו האירוע עצמו שחווים אלא הרגשות הקשורים אליו.

חמלה עצמית תעזור לאדם להתייחס לאירועים באופן לא שיפוטי ועם פתיחות לסבל, הן של עצמו והן של הזולת, שכן לא מדובר על מחיקת הרגשות השליליים שמצבים מסוימים גורמים לאנשים אלא על הפחתת התדירות והעוצמה שלהם.

מלבד מיינדפולנס, באפשרותכם להיעזר ביוגה ומדיטציה לצורך הפחתת רמת הקורטיזול, הורמון המשתחרר בעקבות לחץ ומתח נפשי.

שיטות אלו ואחרות תורמות למטופלים שלווה ורוגע, כשירידה ברמות הקורטיזול תוביל גם לירידה ברמת לחץ הדם הגבוהה.

לדוגמא, טיפול ביופידבק, הרפייה ותרגול נשימה עמוקה תורמים לפיתוח השליטה העצמית הגופנית ומפחיתים את רמת החרדה.

באותה מידה, פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) יכולה לסייע למטופלים:

• לרכוש טכניקות ושיטות ויסות עצמי שיפחיתו את רמת החרדה והתסמינים הנלווים אליה
• להפחית ואף למגר את תחושת הסטרס
• לרכוש יכולת לשלוט בשינויים רגשיים הנובעים ממצבי לחץ
• לזהות את המחשבות הגוררות תגובות חרדתיות ולהחליפן במחשבות חיוביות יותר
• ללמוד שיטות להתמודדות טובה יותר עם מצבים רגשיים שליליים

טיפול בשליטה עצמית - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בשליטה עצמית נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בשליטה עצמית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

ביטחון עצמי
העלאת ביטחון עצמי נמוך: איך לבנות, לשפר ולפתח ביטחון עצמי גבוה?

ביטחון עצמי נמוך מוביל לתפיסה שלילית של העצמי ויכול להגביל מאוד את האדם בחיי היומיום. המושג ביטחון עצמי מתייחס למכלול האמונות, התפיסות, ההערכות והמחשבות שיש לאדם לגבי עצמו, זאת על סמך חוויותיו, כאשר ביטחון עצמי חיוני להשגת המטרות שלו.

המדריך המלא >>
הערכה עצמית
הערכה עצמית נמוכה: שיפור הערכה עצמית (כולל דוגמא של חוסר הערכה)

הפחדים והדעות הקדומות של האדם הינם המכשול העיקרי בחייו, כאשר הערכה עצמית הינה הדרך שבה האדם שופט ומעריך את עצמו, או במילים פשוטות, איך האדם מרגיש עם עצמו ואיך הוא מקבל את החוזקות והחולשות שבו כדי להכיר בערך העצמי שלו.

המדריך המלא >>
ערך עצמי
ערך עצמי נמוך: המדריך המלא על תהליך בניית ערך עצמי גבוה

האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו משפיע רבות על היציבות הרגשית, מערכות היחסים, הקריירה ואפילו הבריאות הגופנית שלנו. ערך עצמי הוא בהחלט דבר שאפשר לפתח – וכדי לעשות זאת, חשוב להתחיל לדבר לעצמנו עם הרבה יותר רגישות והבנה – ועם פחות שיפוטיות.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: