אבחון נוירופסיכולוגי לילדים ולמבוגרים על ידי נוירופסיכולוג מומלץ

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהו אבחון נוירופסיכולוגי?

אבחון נוירופסיכולוגי נערך על ידי נוירופסיכולוג מוסמך ומאפשר להעריך את ההשפעות השליליות של פגיעות מוחיות וטראומות קשות על תפקודי המוח של הנבדק הקשורים לשמיעה, ראייה, תנועה ויכולות נוספות.

בדיקה נוירופסיכולוגית גם מאפשרת לזהות ולמדוד ליקויים בתפקוד הקוגניטיבי, המוטורי, ההתנהגותי ו/או השפתי אצל ילדים ומבוגרים על ידי בחינת מבנה תפקוד המוח, מיומנויות החשיבה ויכולת עיבוד המידע של האדם.

באופן כללי, הערכה נוירופסיכולוגית יכולה לכלול בדיקה מקיפה של ההיבטים הבאים:

תפקודי קשב וריכוז
תפקודי זיכרון
תפקודי למידה
תפקודי שפה
כישורים חזותיים-מרחביים
כישורים מוטוריים
כישורים חושיים
רמת אינטליגנציה (מבחן IQ)
יכולת ביצוע של דברים מורכבים
מצב רוח
• מאפייני אישיות

חשוב לציין, כי ילדים ומבוגרים רבים מופנים לנוירופסיכולוגים על מנת להבין טוב יותר את קשיי הלמידה שלהם, לקבל המלצות ממוקדות להמשך טיפול מקצועי ולבחון את זכאותם להתאמות בדרכי הלמידה וההיבחנות.

אבחון נוירופסיכולוגי

כיצד מתבצעת הערכה נוירופסיכולוגית?

הערכה נוירופסיכולוגית מורכבת משיחת מקדימה (אינטייק) עם הנבדק או הוריו, שאלוני דיווח עצמי וסדרת מבחנים מתוקננים המועברים על ידי נוירופסיכולוגים בעלי הסמכה והכשרה מיוחדת לביצוע אבחונים נוירופסיכולוגיים.

בדיקה מקיפה זו אורכת מספר רב של שעות ובדרך כלל נפרסת על פני שניים או יותר מפגשים, כאשר מרבית כלי האבחון בהם נוירופסיכולוגים עושים שימוש מבוססים על עבודה עם נייר ועיפרון ומועברים במתכונת זהה לכל הנבדקים.

במהלך השיחה המקדימה, איש המקצוע יאסוף את כל המידע הרלוונטי על סיבת הפנייה, ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית של הנבדק, מצבו הגופני ומצוקותיו הנוכחיות, זאת על מנת להבין טוב יותר את תוצאות המבחנים השונים שיועברו בהמשך היום.

בתום התהליך, נמסרת לנבדק או להוריו חוות הדעת הכתובה בה מפורטים ממצאי האבחון הנוירופסיכולוגי, האבחנות המקצועיות החדשות והמלצות יעילות להמשך בירור וטיפול בהתאם לבעיה או הבעיות שנתגלו בבדיקה.

בהקשר לכך, חשוב להדגיש את החשיבות בבחירת נוירופסיכולוג מומלץ המספק חוות דעת מקיפות ומפורטות העומדות בדרישות של המוסדות השונים, כמו משרד החינוך או המוסד לביטוח לאומי, כך שאתם או ילדכם תוכלו להנות מזכויותיכם המלאות.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

החשיבות של אבחון נוירופסיכולוגי לילדים ונוער

הורים רבים מתקשים לשמוע מהצוות החינוכי של הגן או בית הספר שהילד שלהם אינו מצליח להתמודד עם אתגרי החיים והלימודים באותו האופן שמצליחים בני גילו וחבריו לספסל הלימודים.

יחד עם זאת, במידה והצוות החינוכי המליץ לכם לפנות לבירור מקצועי עם ילדכם, הדבר הגרוע ביותר שבאפשרותכם לעשות הוא להחזיק אצבעות ולקוות שהדברים פשוט ילכו וישתפרו או לדחות את מועד הבדיקה למועד לא ידוע.

אף על פי שפנייה לאבחון נוירופסיכולוגי אינה צעד פשוט עבור כל ההורים, ככל שתאתרו יותר מוקדם את הבעיות הנוירופסיכולוגיות הבסיסיות אשר פוגעות בתפקודו של הילד, כך תוכלו להקדים את הטיפול או התמיכה המקצועית שהוא כל כך זקוק לה כדי לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בו.

יתרה מזאת, מחקרים קליניים רבים מצאו כי אבחון וטיפול מוקדם תורם באופן משמעותי לשיפור היכולת האינטלקטואלית והכללית בקרב ילדים בגיל הרך המאובחנים עם הפרעות על רצף הספקטרום האוטיסטי, כמו אוטיזם או תסמונת אספרגר.

אבחון נוירופסיכולוגי לילדים

תפקודים הנבדקים במהלך בדיקה נוירופסיכולוגית

בדיקה נוירופסיכולוגית סוקרת באופן יסודי את אופן הפעולה של המוח והיא נחשבת להערכה הכוללנית ביותר מבין כל סוגי האבחונים הפסיכולוגיים הקיימים, כאשר נוירופסיכולוגים בדרך כלל בודקים את הדברים הבאים:

היסטוריה רפואית ומשפחתית של הנבדק
תפקודי המוח
תפקודים קוגניטיביים
תפקודים אקדמיים
תפקודים ניהוליים
• תפקודים רגשיים
תפקודי זיכרון
כישורים חזותיים-מרחביים

מכיוון שהמבחנים השונים בודקים כל תחום של מיומנויות באופן פרטני, בסוף הבדיקה מתקבלת תמונה מלאה של האופן בו פועל ולומד הנבדק. כמו כן, אבחון נוירופסיכולוגי מאפשר לזהות ולהבין מדוע הילד או המבוגר מתפקד ברמה נמוכה מהנורמה המצופה מבני גילו בתחומים מסוימים.

במקרים רבים, בדיקה של נוירופסיכולוג מומלץ הינה השלב הראשון בו עליכם לנקוט אם אתם או ילדכם אינכם מתפקדים בהתאם למצופה בגילכם, שכן תוצאות המבחנים השונים מהוות תיעוד בכתב של רמת תפקודו הנוכחית מאפשרות למדוד את התקדמותו של הנבדק בעתיד.

איך להתכונן לקראת פגישה עם נוירופסיכולוג?

במידה והחלטתם לפנות למכון אבחון עם ילדכם, רצוי שתספרו לו על כך באופן שהוא יוכל להבין אתכם וקשרו בין ההסבר על הבדיקה והקשיים שהילד כבר מודע אליהם, כמו שגיאות כתיב, בעיות זיכרון לטווח קצר או התפרצויות זעם.

לדוגמא, תוכלו להסביר לילד שאתם מעוניינים להבין טוב יותר את הקשיים שהוא מתמודד עמם כדי שיתאפשר לכם ולצוות החינוכי בגן או בבית הספר לעזור לו לשפר את מצבו. כמו כן, הדגישו בפניו שלא מצופה ממנו לדעת את התשובות לכל השאלות שישאל במהלך הבדיקה, אלא רק לשתף פעולה ולנסות כמיטב יכולתו.

ילדים בדרך כלל מגלים עניין רב ונהנים מהמטלות השונות שהם מתבקשים לבצע במהלך אבחון נוירופסיכולוגי, אולם יש להקפיד שהילד ישן היטב בלילה שלפני הבדיקה ולהביא עמכם משקפיים, מכשיר שמיעה או עזרים אחרים שהילד משתמש בהם בחיי היום-יום כדי להבטיח שהוא לא יתמודד עם אתגרים מיותרים במהלך הבדיקה.

חשוב ליידע את ילדכם מראש כי אתם לא תהיו עמו בחדר הבדיקות, אלא אם כן מדובר בילדים בגיל הרך המתקשים מאוד להיפרד מהוריהם. מעבר לכך, משך הבדיקה משתנה בהתאם לגילו של הנבדק ולכלי האבחון המועברים לו.

התחלת תהליך של אבחון נוירופסיכולוגי

בתחילת תהליך האבחון הנוירופסיכולוגי מתקיימת שיחת אינטייק עם הורי הנבדק במטרה להכיר את הרקע החינוכי והפסיכולוגי של הילד ומשפחתו, כמו גם כדי לשתף את איש המקצוע בכל מידע שיכול לעזור להבין טוב יותר את ממצאי המבחנים השונים שיועברו במהלך הבדיקה, כולל:

היסטוריה אישית או משפחתית של הפרעות נפשיות או נוירולוגיות
בעיות שהתרחשו במהלך ההריון, הלידה ו/או ההתפתחות המוקדמת של הילד
• הסיבות בגינן פניתם או הופניתם למכון אבחון
צרכים שפתיים מיוחדים של הילד
נטילת תרופות מרשם באופן קבוע
אבחונים ובדיקות קודמות
התערבויות מקצועיות קודמות
תוכניות חינוכיות פרטניות שנוסו בעבר
סיכומים רפואיים רלוונטיים
סוגי טיפולים שהילד מקבל כעת או קיבל בעבר

מלבד זאת, ייתכן ואתם והצוות החינוכי תתבקשו למלא שאלונים בסיסיים הממוקדים בתחומים הנכללים ברשומות הרפואיות והלימודיות של הילד. במידה ותתבקשו לכך, מומלץ להעביר את השאלונים לנוירופסיכולוג זמן מה לפני יום האבחון כדי שיתאפשר לו לבחון את המידע לעומק.

נוירופסיכולוג מומלץ

האם נוירופסיכולוג מודד רמת אינטליגנציה?

מבחן אינטליגנציה (IQ) מהווה חלק בלתי נפרד מתהליך של כל אבחון נוירופסיכולוגי. בישראל, המבחן הנפוץ ביותר הינו מבחן וכסלר (WISC) המשווה בין רמת האינטליגנציה המילולית והביצועית של הילד או המבוגר ביחס לנבדקים אחרים בני גילו.

באופן כללי, מבחן אינטליגנציה וכסלר לילדים ומבוגרים ממוקד בארבעה היבטים מרכזיים של זיכרון העבודה, ההבנה המילולית, מהירות העיבוד וההיסק התפיסתי, כאשר כל אחד מהיבטים אלה מורכב מעשרה תת-מבחנים וחמישה מבחנים משלימים.

מכיוון שאינטגרציה של תוצאות כל המבחנים יחד מסייעת להעריך את הפרופיל הקוגניטיבי של האדם, מתאפשר לנוירופסיכולוגים להציג לנבדק או להוריו את נקודות החוזק והחולשה הייחודיות שלו.

בעוד מבחן וכסלר משמש לקביעת מנת המשכל (IQ) של בני אדם, הפרופיל הקוגניטיבי שמתקבל מאפשר ללמוד גם על נושאים חשובים אחרים המצריכים ביצוע אבחונים מקיפים נוספים, כמו עמידה בקריטריונים לאבחנה של אוטיזם (ASD) על-פי DSM-5.

באמצעות השוואת תפקודו של הנבדק לתפקודם של נבדקים אחרים בני אותו הגיל, ניתן לזהות את התחומים השונים הזקוקים לחיזוק כדי שהוא יצליח להתמודד טוב יותר עם אתגרים נוכחיים ועתידיים.

מטרות שכיחות לביצוע אבחון נוירופסיכולוגי

אף על פי שבדיקה מקיפה הנערכת על ידי נוירופסיכולוג מומלץ יכולה לספק לנבדק או להוריו מידע רב ולענות על שאלות ודאגות רבות, להלן 7 המטרות השכיחות בגינן ילדים ומבוגרים מופנים לביצוע אבחון נוירופסיכולוגי ממוקד:

הצבעה על הסיבות בגינן הנבדק מתמודד עם קשיי למידה שונים, כמו קשיים בקריאה, כתיבה או חשבון

זיהוי ההשפעות השליליות של בעיות רפואיות, נוירולוגיות והתפתחותיות, כגון אפילפסיה, אוטיזם, הפרעת קשב וריכוז (ADHD), לקויות למידה, ליקויים שפתיים או בעיית שמיעה

קבלת תמונת מצב עדכנית שתאפשר למדוד את התקדמותו של הנבדק לאחר שקיבל טיפולים שונים

השגת הבנה טובה יותר של דפוסי ההתנהגות והלמידה של הנבדק

הנחיית הורים, מורים ואנשי מקצוע כיצד לעזור לילד או הנער לממש את הפוטנציאל הטמון בו

ביצוע אבחנה מבדלת בין אבחנות מקצועיות אפשריות שונות

הכרת הדפוסים הייחודים של נקודות החוזק והחולשה והאזורים הספציפיים של המוח הקשורים לתפקודים הלקויים

לדוגמא, הורים יכולים לפנות לנוירופסיכולוגים על מנת לקבוע האם עיכוב שפתי נגרם עקב בעיה בהפקת דיבור, הבנה או ביטוי של שפה, ביישנות יתר, אוטיזם או עיכוב בהתפתחות הקוגניטיבית.

פסיכולוגיה - המדריך המלא בנושא פסיכולוגים

אבחון נוירופסיכולוגי פרטי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, אבחון נוירופסיכולוגי נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל נוירופסיכולוגים ונוירופסיכולוגיות המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה האבחונית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון נוירופסיכולוגי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים נוספים בנושא אבחונים

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: