מכון-דרור-לוגו

תפריט

אבחון רגשי לילדים הכולל הערכה רגשית על ידי פסיכולוג מוסמך

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה אבחון רגשי?

אבחון רגשי נערך על ידי פסיכולוגים מסוגים שונים, לרוב על פני מספר שעות בשעות הבוקר, ומטרתו לספק תמונת-מצב המעריכה את היכולות והתפקוד שלהם מבחינה קוגניטיבית, רגשית, התנהגותית ושכלית. כמו כן, הוא גם חותר לאתר קשיים אפשריים איתם הם מתמודדים מבחינה קוגניטיבית, רגשית ושכלית.

הערכה רגשית מקיפה כוללת שורה של שיחות ומבחנים, ובסופה מגובש דוח הכולל המלצות מקיפות ליישום בהמשך. האבחון יכול להתבצע באופן מלא בפגישה אבחונית אחת או לעיתים להתפרס על פני שתי פגישות, וזאת בהתאם לגילו של הנבדק, סוג הקשיים שהוא חווה וכן בהתאם לכמות המבחנים אותם יש להשלים.

אבחון רגשי לילדים מיועד גם לילדים שעומדים לקראת ועדת השמה או שילוב, כאשר הם עומדים לעלות לכיתה א' וישנו רצון לבדוק את בשלותם מבחינות שונות, כאשר רוצים לבדוק את המצב הרגשי שלהם לאחר שעברו אירוע-חיים משמעותי וגדול, כאשר רוצים לבדוק את רמת האינטליגנציה שלהם וכאשר יש סימנים לכך שהם מתמודדים עם בעיה רגשית כלשהי, כמו חרדה ודימוי עצמי נמוך.

כמובן שכל מה שנכתב בדוח המוגש להורים בסיום האבחון הוא בגדר המלצה בלבד, ולהורים יש אחריות אישית ובלעדית על ההווה והעתיד של ילדם.

אבחון רגשי למבוגרים רלוונטי בפרט כאשר חלים שינויים קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים בקרבם, שעשויים לבשר על התמודדות עם קשיים רגשיים או ירידה קוגניטיבית. האבחון בודק את רמת הזיכרון, מעריך יכולות שפה, בודק יכולת לעבד מידע, בודק את רמת האינטליגנציה ומאבחן בעיות רגשיות או נפשיות איתן הם עשויים להתמודד.

אבחון רגשי

אבחון פסיכולוגי רגשי לילדים

אבחון רגשי לילדים נערך לרוב לילדי גן חובה או לתלמידי בית ספר יסודי, וכולל סדרה של מבחנים, שמטרתם לבדוק ולהעריך את יכולותיהם ואת תפקודם מבחינה קוגניטיבית, שכלית, חברתית, התנהגותית ורגשית. האבחון מגלה בעיות רגשיות מצד אחד, ויכולת להתמודד עם קשיים רגשיים מאידך, וכולל גם מבחני אינטליגנציה (IQ). האבחון מאתר נקודות חוזקה ונקודות חולשה באופיו וביכולותיו של הילד.

אבחון רגשי לילדים בונה פרופיל מקיף לילד הנבדק, על מנת לבדוק האם וכיצד ניתן לקדם אותו מבחינה קוגניטיבית ורגשית, ונותן המלצות להורים בנוגע לדרכי פעולה מומלצות לאחריו. לעיתים יכולה להימסר המלצה לפנות לאבחון מסוג נוסף, כמו אבחון דידקטי, או לחילופין לפנות לקבלת טיפול כמו טיפול רגשי או טיפול פסיכולוגי.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

כיצד מתבצע אבחון רגשי לילדים?

אבחון רגשי נערך על ידי פסיכולוגית קלינית, פסיכולוגית התפתחותית או פסיכולוגית חינוכית, וכולל מספר שלבים קבועים למדי. אלו הם השלבים להם אתם יכולים לצפות במסגרת התהליך:

• ההורים והצוות החינוכי בגן או בבית הספר ממלאים שאלונים.

• הפסיכולוגית עורכת שיחה עם ההורים, על מנת לקבל מהם מידע רב אודות התפתחותו, תפקודו ועברו של ילדם.

• מועברים שאלונים ומבחנים כמו מבחן אינטליגנציה, מבחן הבעה בעל-פה ומבחנים השלכתיים.

• הפסיכולוגית עורכת שיחת סיכום עם ההורים, בה היא שוטחת בפניהם את אבחנותיה ואת המלצותיה להמשך, ומוסרת להם דוח מסודר ומפורט, הכולל המלצות גם לצוות במוסד החינוכי.

אבחון רגשי לילדים

למי מיועדת הערכה רגשית לילדים?

אבחון רגשי לילדים חיוני כאשר מתעורר חשש לקיומה של בעיה קוגניטיבית או רגשית, לאחר שהילד עבר אירוע משמעותי בחייו או כאשר רוצים לבדוק את סיכויי ההתאמה שלו לכיתה א'. אלו הן הסיבות העיקריות שמובילות הורים לפנות לקבלת אבחון רגשי:

• כשיש חשד לקיומה של מצוקה או בעיה רגשית, כמו הפרעת אכילה, דיכאון וחרדה
• כשיש חשד לקיומה של הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אצל ילדים
• כשמתעורר חשד שהילד נמצא על רצף הספקטרום האוטיסטי
• כשהילד מתמודד עם קשיים חברתיים
• כשהילד מתמודד עם דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי נמוך
• לאחר אירועים שעשויים להיות טראומטיים או משמעותיים במיוחד עבור הילד, כמו מעבר דירה, מעבר בית ספר או משבר גירושין של ההורים
• כשהילד מתקשה בלימודים ורוצים לבדוק האם יש לו לקות למידה
• כשההורים רוצים לבדוק האם הילד מחונן
• כשההורים רוצים לערוך מבחן בשלות לכיתה א'
• כאשר רוצים לבדוק אפשרות לקיומן של בעיות התפתחותיות, ובפרט כשנראה שהילד חווה עיכוב מבחינה זאת
• כאשר עומדת להתקיים ועדת שילוב או ועדת זכאות ואיפיון בבית הספר

הערכה רגשית

אבחון רגשי: המלצות להמשך הדרך

אבחון רגשי הוא כלי המעניק מידע רב ומקיף במגוון תחומים שונים אודות מצבם של הנבדקים, בין אם הם ילדים, בני נוער או מבוגרים. הוא כולל שורה של מבחנים שבודקים את רמת התפקוד הנוכחית של הנבדקים, ומעריך את יכולותיהם הרגשיות, הקוגניטיביות, החברתיות והשכליות, ומספק במידת הצורך ובהתאם לחוות דעתה של הפסיכולוגית שעורכת אותו, גם המלצות מבוססות להמשך תהליך האבחון והטיפול.

לא חלה חובה לערוך אבחון רגשי, אך בהחלט מדובר בכלי יעיל מאוד כאשר קיים חשש לקיום בעיה קונקרטית, ובפרט מסוג קוגניטיבי-שכלי או רגשי. אם הנבדק הפוטנציאלי מציג שינויים משמעותיים בדפוסי ההתנהגות ו/או מדווח על קשיים רגשיים – בהחלט כדאי לפנות לביצוע הערכה רגשית. כשמדובר בהערכה רגשית לילדים, פעמים רבות מומלץ לבצע אותה במידה וקיים חשש לקיום לקות למידה, הפרעת קשב וריכוז, אוטיזם או בשביל לבצע הערכת מוכנות לכיתה א'.

טיפול רגשי לילדים - המדריך המלא
נגן וידאו אודות טיפול רגשי לילדים - המדריך המלא

אבחון רגשי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, אבחון רגשי נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית האבחון.

למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון רגשי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים נוספים בנושא אבחונים

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: