בריונות ברשת: דוגמאות ופתרונות למניעת אלימות ופגיעה ברשת

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהי בריונות ברשת?

בריונות ברשת מתארת שימוש בכלי תקשורת דיגיטליים, כמו מחשב או טלפון סלולרי, על מנת לגרום לאדם אחר לחוש כעס, עצב או פחד, בדרך כלל שוב ושוב.

דוגמאות נפוצות לבריונות רשת כוללות שליחת הודעות פוגעות, פרסום תמונות או סרטונים מביכים ברשתות החברתיות והפצת שמועות נבזיות ברשת או בטלפונים סלולריים.

במידה ואתם מנסים להבין אם הילד שלכם סובל מבריונות ברשת או מחוצה לה, חשבו תחילה האם הוא חווה פגיעה מכוונת לעתים תכופות.

תשובה שלילית מעידה על הצורך של ילדכם ללמוד להתנהג ברשת בצורה טובה ובטוחה יותר. לעומת זאת, תשובה חיובית מצריכה מכם להתייחס לעניין ברצינות.

בריונות ברשת

איך להתמודד עם בריונות ברשת?

כהורים, לגלות שילדכם עבר פגיעה ברשת זה עניין רגשי. ייתכן שאתם או ילדכם תרצו לתגמל בחזרה את הפוגע, אך עדיף לעזור לילדכם לנטרל ולסיים את המצב, להגן על עצמו ולעשות מאמצים הגיוניים כדי להפסיק את גילויי הבריונות.

ישנם מספר צעדים מיידים מומלצים אותם תוכלו ליישם כהורים על מנת להתמודד עם בריונות ברשת:

• הרגיעו את ילדכם והבטיחו לו שאתם אוהבים אותו ותומכים בו. עזרו לו להתרחק מהמחשב או מהטלפון הסלולרי ולקחת הפסקה לתקופה קצרה.

• במידה ואתם יכולים לזהות את הבריון, שקלו לדבר עם הוריו או ליצור קשר עם בית הספר בו ילדכם לומד, שכן כאשר בריונות מתרחשת ברשת, היא לרוב מתחוללת גם במציאות עצמה.

• העצימו את ילדכם ולמדו אותו צעדים מסוימים שהוא יוכל לנקוט בהם בעת הצורך.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

דוגמאות לבריונות ברשת

ילדים רבים לא מספרים להוריהם כאשר הם חווים בריונות ברשת. ילדים עלולים לחוש מבוכה או להתבייש ליידע אתכם שהם נפלו קורבן. ייתכן שהם גם חוששים שהמעורבות שלכם כהורים תחמיר את מצבם.

יחד עם זאת, במידה וגיליתם שילדכם עבר פגיעה ברשת, זה אומר שהבעיה חמורה מספיק כדי שתוכלו להיות מעורבים.

בכדי לאסוף מידע נוסף אודות מה שעבר על ילדכם, נצלו את שיחותכם על הנושא ועבדו יחד על תכנית פעולה. וודאו שאתם וילדכם מסכימים על מה התוצאה שצריכה להיות והגבירו את מאמציכם ככל שהמצב דורש זאת.

מחקרים מצביעים על כך שילדים המאוחדים זה עם זה הם הגנה יעילה ביותר נגד גילויי בריונות מצד אחרים.

בריונים פועלים בניסיון לבודד את קורבנותיהם, כך שכאשר ילדים מתגבשים יחד סביב מטרה מסוימת, זה מתסכל מאוד את הבריון. עודדו את ילדכם לפנות לחבריו הקרובים לקבלת אוזן קשבת ותמיכה.

יחד עם זאת, במידה וקיימים איומים ממשיים על חייו או בטיחותו של ילדכם, עליכם ליצור קשר מיידי עם רשויות החוק, שכן לעיתים נחוצה התערבותן כדי להתמודד עם בריונות.

סוגי בריונות ברשת

פתרונות לבריונות ברשת

ילדים לא תמיד מזהים הקנטות כבריונות וחלקם עשויים להיות מובכים מדי או להתבייש לדבר עם הוריהם על חוויותיהם. לכן, חשוב לדבר על התנהגות דיגיטלית בטוחה עוד לפני שילדכם יתחיל ליצור אינטראקציה עם ילדים אחרים במחשב ובטלפון הסלולרי.

בכדי להכין את ילדכם לגלישה בטוחה ברשת או לשימוש בטוח בטלפון הסלולרי שלו, או אם אתם יודעים שהוא נפגע מבריונות רשת, הציעו לו את הצעדים הבאים בהם הוא יכול לנקוט במידת הצורך כדי להתמודד עם בריונות ברשת באופן מיידי:

כבו לזמן מה את המחשב. התעלמו מההתקפות והתרחקו מהבריונות ברשת.

במידה ולא כיביתם את המחשב, אל תגיבו או תגמלו את הבריון, שכן אתם עלולים לומר דברים שתצטערו עליהם אחר כך, רק כי אתם כועסים או פגועים. בריונים רבים רוצים לעורר תגובות רגשיות אצל קורבנותיהם, אז אל תיידעו אותם שהתכנית שלהם הצליחה.

חסמו את הבריון בצ'אט, בטלפון או ברשת החברתית בה הוא שולח הודעות מרושעות.

הסירו את האדם מאנשי הקשר או מרשימת החברים של ילדכם ומעכשיו ואילך מחקו הודעות מבריונים אף מבלי לקרוא אותן קודם לכן.

הקפידו לשמור ולהדפיס את ההודעות הבריוניות אם וכאשר ההטרדה הולכת ונמשכת, כדי שיהיו לכם ראיות.

אלו הוכחות חשובות שתוכלו להראות להורים או למורים במידה והבריונות לא תיפסק. הציעו לילדכם גם לדבר עם חבר קרוב. זה יכול לעזור לדבר על מצבו עם חבר, על אחת כמה וכמה כשמישהו גורם לו להרגיש רע.

הסבירו לילדכם שעליו לספר למבוגר שהוא סומך עליו.

מבוגר מהימן הוא מישהו שילדכם מאמין שהוא יקשיב בתשומת לב ויש לו את הכישורים, הרצון והסמכות לעזור לו בעת מצוקה. נמקו בפניו היטב מדוע לספר למבוגר זה הדבר הנכון לעשות. אף על פי שהבריונות מתרחשת ברשת, גם לבית הספר של ילדכם יש כלים להתמודד עמה.

דרכי התמודדות עם בריונות ברשת

רשתות חברתיות פופולריות בקרב ילדים ובני נוער, כמו פייסבוק, וואצאפ ואינסטגרם, מתייחסות ברצינות רבה ומסייעות למשתמשים שהותקפו על ידי בריונים. במידה וילדכם הותקף באתר אחר או באפליקציה מסוימת, כנסו לאתר החברה וחפשו את העמוד שמציע תמיכה למשתמשים.

במרבית האתרים והאפליקציות לילדים, קיימים עמודים באתר הנוגעים להנחיות הקהילה, שימוש בטיחותי, מידע להורים וכיוצ"ב. חפשו את העמודים הללו או עמודים דומים להם, שכן הם עשויים לכלול המלצות כיצד לחסום את הבריון או לשנות את הגדרות הפרטיות של המשתמש, כמו גם לקבוע מי רשאי ליצור קשר עם ילדכם.

במידה וילדכם חווה בריונות או הקנטות בהודעות טקסט, צרו קשר עם ספק הסלולרי שלכם כדי לדווח על המספר של הבריון. ייתכן שתוכלו לחסום אותו או שתצטרכו לשנות את מספר הטלפון הסלולרי של ילדכם. ספקי תקשורת רבים מציעים כיום תוכנות מיוחדות נגד בריונות בתשלום נוסף.

התעללות הנמשכת זמן ממושך מצריכה לרוב גיוס עזרה מכלל הגורמים בקהילה, כולל הצוות המקצועי של בית הספר, פסיכולוגים פרטיים וכמובן של ההורים. במידה והתקשורת ברשת או מחוצה לה כוללת איומים מפורשים, תצטרכו גם לדווח עליה באופן מיידי לגורמי אכיפת החוק.

דוגמאות לבריונות ברשת

תפקידים שונים במצב של בריונות ברשת

עד השנים האחרונות, הורים, מורים ואפילו בחדשות התמקדו בעיקר בקשר שבין הבריון לקורבן שלו, אך כיום מומחים טוענים שיותר ויותר ילדים מעורבים בתרחישים שונים של בריונות ברשת, מה שהופך מצב זה למורכב בהרבה ממה שהיה נהוג לחשוב בעבר.

בנוסף, תופעת לוואי מרכזית של הפיכת הבריונות לתופעה ציבורית היא שכל מעגלי החברים של הבריון עלולים להיות מעורבים בה, הן ברשת והן במציאות.

זיהוי התפקידים השונים במצב של בריונות ברשת יכול לעזור לכם ולילדכם לפתח מודעות עצמית ותחושת אמפתיה:

• הבריון הוא הילד התוקף שעושה שימוש בכלי המדיה הדיגיטלית, כמו מחשב או טלפון סלולרי, כדי לעצבן או להציק באופן מכוון לילד אחר שמהווה את המטרה שלו.

• יש את העוברים והשבים, כלומר, הילדים שצופים ומודעים לכך שמשהו נורא מתרחש אך בוחרים שלא לנקוט עמדה, מתוך אדישות או מכיוון שהם חוששים להפוך למטרה בעצמם או לסבול ממצב של בדידות חברתית.

• יש גם ילדים יוצאי דופן שבוחרים להתנהג כעמודי תווך עבור אחרים. אלה הילדים שמנסים באופן פעיל לעצור את הבריונות, בין אם על ידי היצמדות פיזית למטרה, פנייה ישירה לבריון או הודעה על המתרחש למבוגרים או רשויות החוק.

כאמור, ילדים עשויים לשחק תפקידים שונים במקרים שונים. העצה הטובה ביותר שלך לילדך תהיה שונה בהתאם למצב ולתפקיד הספציפי שהוא ממלא במקרה של בריונות ברשת או אירוע דרמטי אחר שמתרחש.

חשוב שילדים ידעו ויכירו בכך שעולם בטוח נמצא באחריות כולם, כך נעצים ונעודד אותם לנקוט בפעולות חיוביות, כמו דיווח למבוגרים במקרה של בריונות, דיווח על תגובה ברשת החברתית כמטרידה או לא להעביר הלאה תמונה משפילה של ילד אחר.

כל אלו הן פעולות שבסופו של דבר יכולות להפסיק את פרק הבריונות ההולך וגובר בחייהם של ילדים.

עזרה מקצועית במקרים של בריונות ברשת

טיפול רגשי לאנשים הסובלים מבריונות ברשת כולל עזרה לאדם בבנייה מחדש של ההערכה העצמית שלו, כך שיוכל להתחיל להתמודד בכוחות עצמו במצבים אלה ולא יפנים את הדברים הנוראיים שהבריונים אומרים לו.

אחת מהגישות הטיפוליות היעילות ביותר כשמדובר בילדים שחווים בריונות היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לילדים.

כשמדובר בחרדה, באמצעות שיטת CBT האדם לומד להבין טוב יותר את מחשבותיו ורגשותיו, מזהה מנגנוני התמודדות שאינם מתאימים לבריונות ומחליף אותם במחשבות חיוביות ובריאות יותר.

בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ילדים ובני נוער אשר חוו או חווים כעת בריונות ברשת מסוגלים להחזיר את הביטחון העצמי והשליטה שלהם בחייהם.

טיפול בבריונות ברשת – סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בבריונות ברשת נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית .

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בבריונות ברשת בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות התנהגות אצל ילדים
בעיות התנהגות אצל ילדים: אבחון, שיטות טיפול ודרכי התמודדות

המושג בעיות התנהגות מתייחס לקשיים התנהגותיים המשפיעים על ההתפתחות והקשרים הבינאישיים של ילדים, כאשר חלק מבעיות ההתנהגות, כמו חוסר משמעת וחוסר גבולות, התפרצויות זעם ותוקפנות מקשות במיוחד על הורים ואנשי חינוך.

המדריך המלא >>
הפרעות התנהגות
הפרעת התנהגות: סוגי הפרעות התנהגות אצל ילדים או מבוגרים

התנהגות תוקפנית, היעדר רגישות לסביבה, אלימות מילולית ופיזית – כל אלו עלולים להצביע על הפרעת התנהגות שיכולה להוביל לשורה של קשיים כמו הידרדרות בלימודים, הסתבכויות פליליות , התמכרויות לסמים ועוד. כדי להימנע מכך, חשוב לזהות את הבעיה בזמן ולטפל בה בשלושה מישורים משמעותיים.

המדריך המלא >>
עיצוב התנהגות
עיצוב התנהגות: תכנית התערבות וטבלת התנהגות אישית לילדים

תכנית עיצוב התנהגות אצל ילדים יכולה להתקיים בבית, בכיתה, בגן או בבית הספר, באמצעות טבלה או לוח, זאת על פי גילם של הילדים. בהתאם לחומרת בעיות או הפרעות ההתנהגות, לעתים קרובות יש צורך בניהול טבלת עיצוב התנהגות אישית לילדים או לתלמידים הן בבית בעזרת טבלה והן כיתתית באמצעות לוח.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: