מאמרים בנושא
בעיות רגשיות

מכיוון שאין לבני אדם שליטה מלאה על ההתנהגות, המחשבות והרגשות שלהם, כולם נמצאים בסיכון להתמודד במהלך שלבים שונים של החיים עם בעיות רגשיות ולחוות מגוון רחב של הפרעות רגשיות והתנהגותיות מסוגים שונים.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שאין בעיה רגשית שאין לה פתרון ושאתם יכולים להתגבר על כל הפרעה רגשית בחייכם אם אתם מוכנים להקדיש את הזמן והמאמצים הדרושים כדי לפעול למען שיפור איכות החיים שלכם או של ילדכם.

לדוגמא, אנשים רבים פונים לטיפול בבעיות רגשיות על מנת ללמוד כיצד להתמודד ביעילות עם קשיים רגשיים נפוצים, כולל פחד עז ומתמשך מדחייה, כישלון או אינטימיות, חוסר ביטחון עצמי, הערכה עצמית נמוכה או חוסר יכולת לבטא את הרגשות והצרכים שלהם.

קשיים רגשיים: 26 מאמרים מומלצים

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות אצל בנות או בנים בגיל ההתבגרות: מדריך להורים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>
בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות
בעיות חברתיות: שיטות טיפול בקשיים חברתיים בגיל ההתבגרות

בני נוער רבים מתמודדים עם בעיות חברתיות, כמו מיעוט חברים, קושי ליצור חברויות ואף חרם ונידוי חברתי. אלו מובילים לבעיות רגשיות, שרק מעצימות בתורן את הבעיות החברתיות. את המעגל הזה ניתן לקטוע על ידי רכישת מיומנויות חברתיות ושיפור הרווחה הרגשית.

המדריך המלא >>
מיומנויות חברתיות כישורים חברתיים
מיומנויות חברתיות: טיפול לפיתוח כישורים חברתיים לילדים ונוער

מיומנויות וכישורים חברתיים מאפשרים לאנשים בכל הגילאים לפתח קשרים בינאישיים, ליזום שיחות עם אנשים חדשים, לנהל מערכות יחסים עמוקות ולנהוג כלפי אחרים בהתחשבות, והם חשובים מאוד לצורך התפתחות אישית בכל מישורי החיים.

המדריך המלא >>
מאפייני גיל ההתבגרות
גיל ההתבגרות: מאפיינים, סימנים ובעיות אצל בנות לעומת בנים

גיל ההתבגרות הוא שלב המעבר מילדות לבגרות, והוא מאופיין בשורה ארוכה של שינויים רגשיים, חברתיים, קוגניטיביים וגופניים. במהלכו המתבגרים עשויים להתמודד עם אתגרים רבים וסוגיות רגשיות שונות, שיקבעו את רמת תפקודם גם בתור אנשים בוגרים.

המדריך המלא >>
פענוח ציורי ילדים
פענוח ציורי ילדים: שיטות אבחון ודוגמאות (משפחה, עץ ועוד)

פענוח ציורי ילדים הוא כלי אשר משמש מטפלים ליצירת תקשורת ודיבוב של ילד בתהליך הטיפולי ולאבחון של מצוקות רגשיות, עיבוד חוויות ואפילו איתור של תכונות אופי. הפענוח מבוסס על מאפייני הציור תוך התחשבות בסממנים התנהגותיים נוספים שמציג הילד.

המדריך המלא >>
סמכות הורית
סמכות הורית: מה לעשות כשילד לא מקבל מרות? המדריך להורים

סמכות הורית מבוססת מאפשרת לכל בני המשפחה לנהל חיים תקינים, הן בבית והן מחוצה לו, כמו גם מקדמת התפתחות תקינה אצל ילדים בגיל הרך ובני נוער בגיל ההתבגרות. יחד עם זאת, זה עשוי להיות קשה לבסס סמכות הורית ולעיתים קרובות יש צורך בקבלת הדרכת הורים כדי לעשות זאת בהצלחה.

המדריך המלא >>
בדידות
איך להתמודד עם תחושת בדידות חברתית, רגשית או נפשית?

אנשים רבים מלינים על תחושת בדידות בתקופות שונות בחייהם. היא מובילה לירידה בערך העצמי וברמת האושר, להישנות התקפי כעס ולתחושות של חרדה ודיכאון. הבדידות עשויה להיות קשורה למיומנויות חברתיות חסרות, אך גם אנשים פעילים חברתית עשויים לחוש בודדים.

המדריך המלא >>
דחיית סיפוקים
דחיית סיפוקים אצל ילדים ומבוגרים: דוגמאות לקושי ודרכי טיפול

לא קל לדחות סיפוקים. כשקושי לדחות סיפוקים הופך לאורח חיים, הוא מקשה עלינו לחיות חיים מספקים ומאוזנים, ומקשה עלינו להשיג יעדים. חשוב במיוחד להטמיע את היכולת לדחות סיפוקים אצל ילדים, כך שיגדלו באופן אידיאלי ויתפקדו באופן מיטבי.

המדריך המלא >>
התמודדות עם משבר אישי
משבר נפשי: ניהול ודרכי התמודדות עם משברים אישיים בחיים

אדם עשוי להתמודד עם אינספור משברים במרוצת חייו, כמו למשל משברי גיל, משברים מקצועיים, אובדן אדם קרוב ומשברים בחיי הנישואין. משברים מכל הסוגים מלווים בקשיים רגשיים כגון חרדה, פחד, תחושת חוסר שליטה ומחשבות טורדניות.

המדריך המלא >>
התמודדות עם כישלון
התמודדות עם כישלון: איך נכון להתמודד עם כישלונות בחיים?

אם לא מנסים, לא נכשלים, אבל לעיתים הכישלון יכול להיות כדור שלג שרק הולך ומתעצם עם כל ניסיון – תוך שהוא מעצים את החרדה ומרסק את הביטחון העצמי. מי שמוכנים לתת מקום לתחושות הקשות שמגיעות עם הכישלון ולשהות בתוכן – יצליחו בסבירות גבוהה יותר להתאושש ולנסות שוב ושוב.

המדריך המלא >>
אינסומניה נדודי שינה
נדודי שינה (אינסומניה): סיבות, תסמינים וטיפול בהפרעות שינה

חוסר יכולת להירדם, לישון שינה רציפה ולישון כמות מספקת של שעות. תופעת נדודי השינה נובעת בין היתר מקצב חיים מהיר ומסטרס, הופכת לנפוצה יותר ויותר, ופוגעת רבות בתפקוד היום-יומי, במערכות היחסים ובהישגים בעבודה ובלימודים.

המדריך המלא >>
הפרעות שינה אצל ילדים
הפרעות ובעיות שינה אצל ילדים ומתבגרים: דרכי אבחון וטיפול

הפרעות ובעיות שינה אצל ילדים עלולות להשפיע על אופן התפתחותם התקין וכן על מצבם בהווה ובחייהם הבוגרים. קשיי שינה יכולים להתפתח בכל גיל וחשוב לבחון מה המקור שגרם להם ולהתאים טיפול כדי למנוע מהפרעת השינה להימשך.

המדריך המלא >>
ויסות רגשי
ויסות רגשי אצל ילדים או מבוגרים: דרכי טיפול בקושי בוויסות רגשי

אופן ההתמודדות של ילדים ומבוגרים עם רגשות שונים, המוגדרים כשליליים, כמו כעס ותסכול, התרגשות, חרדה ושינויים כלליים במצב-הרוח. שיפור יכולת השליטה ברגשות עוזרת לנהל אורח חיים תקין, למנוע תחושות של חרטה ונקיפות מצפון, להגיע להישגים מקצועיים ולנהל מערכות יחסים יציבות.

המדריך המלא >>
אילמות סלקטיבית
אילמות סלקטיבית: גורמים, שאלון אבחון וטיפול בסלקטיב מוטיזם

חוסר יכולת לדבר באופן תקין רק במצבים חברתיים מסוימים, אל מול יכולת לעשות זאת היטב במצבים חברתיים אחרים. התופעה מתפתחת בילדות, אך עשויה לשבש את חייהם של המתמודדים איתה גם בבגרות, לפגוע במערכות יחסים וביכולת להגיע להישגים שונים.

המדריך המלא >>
פאסיב אגרסיב
פאסיב אגרסיב: מה זה? איך להגיב? דוגמאות ודרכי התמודדות

התנהגות המאופיינת באגירה של כעסים ובהבעה מרומזת ועקיפה שלהם, במקום בכנות ובגישה ישירה. להתנהגות פאסיבית אגרסיבית יש השפעה הרסנית על מערכות יחסים זוגיות ומערכות יחסים קולגיאליות במקום העבודה ועל הרווחה הרגשית של כל המעורבים.

המדריך המלא >>
שקרים אצל ילדים
שקרים אצל ילדים או מתבגרים: מה עושים כשילד משקר כל הזמן?

ילדים משקרים בין היתר כי הם חוששים לאכזב או לספוג עונש, והם עדיין לא מכירים דרכים אחרות להתמודד עם סיטואציות קשות באופן אחר. התנהלות הורית חכמה תעזור להורים ליצור סביבה בה הילד יכול להביע את עצמו בכנות ומבלי לשקר.

המדריך המלא >>
גמגום אצל ילדים
גמגום אצל ילדים: סוגים ודרכי טיפול בגמגום פתאומי או רגשי

גמגום אצל ילדים הוא תופעה נפוצה שלעיתים חולפת עם תום ההתפתחות השפתית, אך לעיתים ממשיכה או מופיעה בפתאומיות בגיל מאוחר יותר בשל קושי רגשי או מגבלה נוירולוגית. חשוב לבחון את מקור הגמגום ולטפל בו מוקדם ככל האפשר.

המדריך המלא >>
טיקים אצל ילדים
טיקים אצל ילדים: האם טיקים עוברים? שיטות טיפול מומלצות

בערך אחד מכל 5 ילדים מתמודד עם טיקים – תופעה נוירולוגית בלתי-נעימה, שמאופיינת בתנועה בלתי-רצונית של קבוצת שרירים אחת או יותר. לרוב התופעה חולפת בעצמה, אך במידה ולא, ישנן דרכים להחיל שיפור משמעותי במצב וגם לפתור אותה לצמיתות.

המדריך המלא >>
לחץ חברתי
לחץ חברתי: איך להתמודד עם סיטואציות בגילאים שונים? דוגמאות

לחץ מצד קבוצה של אנשים כלפי הפרט, שמטרתה לעצב את התנהגותו של אדם בהתאם להשקפתה, ולגרום לו להתנהג באופן שלעיתים איננו טבעי עבורו. לחץ חברתי הוא כלי אפקטיבי ועוצמתי במגוון מצבים, והוא יכול להיות חיובי או שלילי.

המדריך המלא >>
סרבנות בית ספר
סרבנות בית ספר: מה עושים אם הילד לא רוצה ללכת לבית הספר?

סירוב ללכת לבית הספר מסיבות שונות. אלו עשויות להיות הערכה עצמית נמוכה, חרדה חברתית, מעבר דירה או מעבר לבית ספר חדש, שנת לימודים חדשה וקשיים חברתיים שונים. לעיתים קרובות הסרבנות מהווה סימפטום לבעיה רגשית עמוקה יותר.

המדריך המלא >>
חרם נידוי חברתי
חרם חברתי: התמודדות עם נידוי חברתי אצל ילדים, נוער ומבוגרים

תופעות של חרם ונידוי חברתי נפוצות יותר מדי בחברה. הן באות לידי ביטוי בין היתר בבריונות, התעלמות והתנכלות, והן משפיעות באופן ניכר מבחינה רגשית ותפקודית על הסובלים מהן, גם בגיל צעיר וגם לעיתים בתור אנשים בוגרים.

המדריך המלא >>
מחלות פסיכוסומטיות כאבים פסיכוסומטיים
כאב פסיכוסומטי: מה זה? סוגי מחלות או הפרעות פסיכוסומטיות

כאבים פסיכוסומטיים הם כאבים בעלי ביטוי פיסי, אך בעלי מקור פסיכולוגי-רגשי. רגשות שליליים או מודחקים, דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ובעיות רגשיות עמוקות וממושכות עשויים לגרום להופעת כאבים אלו ואף להתפתחות מחלות של-ממש.

המדריך המלא >>
אנקופרזיס בריחת צואה אצל ילדים
אנקופרזיס (הצטאות): שיטות טיפול עבור בריחת צואה אצל ילדים

תופעת של בריחת צואה בלתי-רצונית בקרב ילדים שכבר נגמלו מחיתולים. היא יכולה להתרחש בשל עצירות, בעיות רגשיות, התאפקות-יתר ובעיות פיזיולוגיות. היא מעוררת תחושות של בושה, מבוכה, תסכול, חרדה וזעם בקרב הסובלים ממנה.

המדריך המלא >>

שאלות ותשובות בנושא בעיות והפרעות רגשיות

בעיות רגשיות מתוארות כשינויים רגשיים לא מידתיים, קיצוניים, מתמשכים ולא יציבים העשויים להעיד על התפתחותן או קיומן של הפרעות נפשיות, סוגיות פסיכולוגיות או מצבים כרוניים אחרים המערבים רגשות שליליים, כמו כעס, חרדה, גועל, פחד, עצב ומצוקה. במקרים רבים, בעיות רגשיות קשורות לתוקפנות, תסיסה, תחושת ריקנות, אשמה, חוסר אונים, חוסר תקווה או אובדן הנאה וגורמות לבעיות משפטיות או כלכליות, קשיים בניהול מערכות יחסים ובעיות בבית, בבית הספר או במקום העבודה. במצבים אחרים, ייתכנו רגשות של התלהבות, רוממות רוח, תקווה, אושר או שמחה לצד התנהגויות לא הולמות, מעורבות מוגברת בתאונות, כושר שיפוט לקוי, פגיעה עצמית, אלימות ואף התאבדות.

בעיות רגשיות רבות, המכונות לעתים הפרעות רגשיות והתנהגותיות, קשורות להפרעות נפשיות והפרעות נוירו-התפתחותיות שכיחות, כמו הפרעות חרדה, הפרעה דו-קוטבית, דיסתימיה, דיכאון קליני, דיכאון אחרי לידה, דיכאון עונתי, התמכרות לסמים או אלכוהול, הפרעות אישיות, הפרעות התנהגות, הפרעת קשב וריכוז (ADHD) ולקויות למידה. יחד עם זאת, הפרעות נפשיות אינן הסיבה האפשרית היחידה, שכן בעיות רגשיות עשויות להיות קשורות גם למצבים רפואיים כרוניים, כגון סרטן, דמנציה, סכרת, מחלות לב, איידס ופיברומיאלגיה או לתופעות לוואי של תרופות מרשם מסוימות, שכן חלק מהתרופות משפיעות באופן ישיר על מערכת העצבים ועשויות לגרום להופעתם של תסמינים רגשיים ונפשיים שונים.

כאמור, בעיות רגשיות בדרך כלל מתקיימות לצד תסמינים אחרים הנובעים ממחלה, הפרעה או מצב בסיסי אחר, כאשר לעתים קרובות תסמינים פסיכולוגיים וקוגניטיביים מופיעים בד בבד לתסמינים במערכות אחרות בגוף האדם. לדוגמא, תסמינים רגשיים נפוצים כוללים תוקפנות, עצבות יתר, תסיסה, התקפי כעס, שינויים קיצוניים במצב הרוח, באישיות או בהתנהגות, בלבול, שכחה, קשיי ריכוז, חוסר תשומת לב, בעיות זיכרון, קשיים במחשבה, דיבור, הבנה, כתיבה או קריאה, רוממות רוח, הזיות, עוררות יתר, מודעות עצמית מוגברת, שיקול דעת לקוי, מחשבות טורדניות, דיבור מהיר או לא ברור והתנהגויות פזיזות או לא הולמות.

באופן כללי, ניתן לזהות בעיות רגשיות אצל ילדים, בני נוער או מבוגרים על ידי זיהוי תסמינים גופניים הקשורים למערכות גוף אחרות, כגון שינוי קיצוני בתיאבון או במשקל הגוף, שינוי בתנועות המעיים, שיעול שהולך ומתחזק עם הזמן, עייפות כרונית, תסמינים דמויי שפעת, עייפות, חום, כאב גרון, כאבי ראש, הרגשת חולי כללית, בריחת שתן, חולשה כללית, שינויים חושיים, בחילה, הקאות, כאב גופני כרוני, אי נוחות, רעידות, קוצר נשימה והפרעות שינה. בנוסף, במקרים של בעיות רגשיות חמורות, ייתכנו סימפטומים מסכני חיים המצריכים פנייה מיידית למיון הקרוב למקום מגוריכם.

בעיות רגשיות עלולות להיות סימפטומים של מצבים מסכני חיים המצריכים מכם לפנות באופן מיידי למיון הפסיכיאטרי בבית החולים הקרוב לביתכם. במידה ואתם או מישהו שאתם מכירים חווה תסמינים רגשיים ונפשיים חמורים, מומלץ ליצור קשר בהקדם עם מומחה לבריאות הנפש כדי להעריך את המצב הנפשי הנוכחי ולהבין כיצד ניתן להתמודד עמו באופן יעיל יותר. לדוגמא, מצבים מסכני חיים כוללים אדם המהווה סכנה לעצמו או לאנשים אחרים, התנהגות מאיימת, בלתי הגיונית או אובדנית, שינוי קיצוני ופתאומי במצב הנפשי או בהתנהגות, בלבול, הזיות, תשישות, טראומה, עוויתות בפנים, כוויות, פגיעות בעיניים או פציעות גופניות אחרות העשויות להשפיע לרעה על הרגשות.

כאמור, בעוד בעיות רגשיות יכולות להיגרם כתוצאה מקיומן של הפרעות נפשיות או אחרות, כמו הפרעות אישיות, הפרעות התנהגות והפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעות רגשיות והתנהגותיות עשויות להיות גם תוצאה של תופעות לוואי בעקבות נטילת תרופות מרשם או כתגובה לאבחון של מצבים רפואיים כרוניים, כמו סרטן, הפרעות על רצף הספקטרום האוטיסטי (ASD) ומוגבלויות גופניות שונות. מלבד זאת, בעיות רגשיות אצל ילדים או מבוגרים נגרמות לעתים קרובות עקב גורמים מצביים או סביבתיים, כולל טראומות ואירועי חיים מלחיצים, אובדן של אדם אהוב, אובדן מקום עבודה מרכזי או גירושין. במקרים מסוימים, שיפור בנסיבות החיים מאפשר הקלה משמעותית בחומרת ותדירות התסמינים הרגשיים.

מחד, בעיות רגשיות עשויות להיות תסמינים של הפרעות נפשיות אצל ילדים, בני נוער או מבוגרים, כגון הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, הפרעות חרדה, הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעות התנהגות, הפרעה דו-קוטבית, הפרעת אישיות גבולית, הפרעת התפרצות לסירוגין, דיכאון מז'ורי, דיכאון לאחר לידה, הפרעה דיספורית קדם-וסתית ודיכאון עונתי. מאידך, הפרעות רגשיות והתנהגותיות עלולות להיגרם כתוצאה ממצבים רפואיים שונים, כולל גידול במוח, סרטן, סכרת, מחלות לב, איידס, כאב גופני כרוני, דמנציה, אלצהיימר והתמכרויות. מלבד זאת, בעיות רגשיות יכולות להיות סימפטומים של מצבים מסכני חיים, כמו הזיות, הרעלת אלכוהול, מנת יתר של סמים, מאניה, דלקת קרום המוח, שבץ או פגיעה מוחית טראומטית.

בכדי לאבחן או לשלול את קיומן של בעיות רגשיות, עליכם לפנות לאבחון מקיף של פסיכולוג או מומחה אחר בתחום בריאות הנפש כדי להעריך מהו הגורם לתסמינים שאתם או ילדכם חווים בחיי היום יום. במהלך תהליך האבחון, סביר להניח שאיש המקצוע ישאל אתכם מספר שאלות. לדוגמא, ייתכן ותשאלו מתי הבחנתם לראשונה בבעיה הרגשית, איך הייתם מתארים את סימפטומים שלכם, האם יש משהו שגורם לכם להרגיש טוב או רע יותר, האם אתם חווים גם תסמינים גופניים או אחרים, האם אתם סובלים מהפרעות נפשיות או בעיות רפואיות, אילו תרופות מרשם אתם נוטלים והאם אתם שותים אלכוהול או משתמשים בסמים מסוגים שונים.

מכיוון שהפרעות רגשיות והתנהגותיות בדרך כלל מעידות על מצבים חמורים יותר, אנשים עלולים להתמודד עם סיבוכים רציניים ונזקים בלתי הפיכים אם הם לא פונים לטיפול בבעיות רגשיות בשלב מוקדם. למעשה, חשוב ביותר להתחיל לבנות עם איש המקצוע תכנית טיפול מיד לאחר קבלת האבחנה המקצועית לבעיה שלכם כדי להימנע מבעיות וסיבוכים פוטנציאליים בעתיד הקרוב או הרחוק, כגון קשיים בעבודה, בבית הספר, במצבים חברתיים וביחסים בין-אישיים, שימוש לרעה בסמים ואלכוהול, מנת יתר של תרופות מרשם, בעיות חברתיות, אינטראקציות חברתיות לקויות, פציעות גוף, בעיות משפטיות, קשיים כלכליים, פגיעה עצמית, בידוד חברתי, אלימות ואף התאבדות.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: