מותר להגיד אסור: מהי סמכות הורית?
בעבר להורים הייתה סמכות מובנית, אך בעשורים האחרונים – הסמכות ההורית התרופפה במידה רבה. הורים רבים מתקשים להציב גבולות לילדיהם, אומרים רק "מותר" ומתקשים לומר "אסור", מתקשים לנהוג איתם בקשיחות סבירה, מתקשים להכתיב את הלך העניינים והלך הרוחות בבית ומתקשים לקבל כבוד מילדיהם.
סמכות הורית מגיעה לעיתים באופן טבעי, ולעיתים יש לעבוד עליה ולחזק אותה. חשוב להבין שבגלל שההורה הוא זה שיודע לרוב מה טוב לילדו, והילד עצמו איננו יודע – ביסוס הסמכות ההורית פועל לטובתו האישית של הילד. יתרה מכך, ויתור מתמיד לילד יקשה עליו לפתח יכולת ומסוגלות לעמוד בפני אתגרים שוודאי יקרו בדרכו בהמשך חייו.
חשוב להדגיש, כי סמכות הורית איננה סמכותנות או רודנות. בהחלט יש מקום לשתף את הילד בתהליך קבלת ההחלטות, להסביר לו את המשמעות שמאחורי הבקשות והדרישות שמוצבות בפניו, ולעיתים אפילו לשאול לדעתו האישית בנידון. כך הילד יכול להרגיש שמרגישים גם אותו ומתחשבים בצרכיו וברגשותיו.
מנהלים ולא מנוהלים: החשיבות של סמכות הורית
סמכות הורית מאפשרת לחיים בבית להתנהל באופן תקין. כמו שלכל חברה יש מנכ"ל – כך ההורים הם המנהלים הכלליים של הנעשה בבית, והם מכתיבים את השגרה. כשההורים מתקשים לשלוט בנעשה, עשוי להתחולל כאוס שיפגע ברווחתם האישית ובהתפתחות של הילדים ויקשה עד מאוד לפתח שגרה תקינה.
בניית סמכות הורית עוזרת לילד להתפתח באופן תקין ומסבירה לו את מקומו בחברה – ואת עצם כך שאכן יש לו מקום מסוים. לאורך חייו הוא ייתקל בדמויות סמכות ובנורמות התנהגות בלימודים, בעבודה, בצבא ובחברה. יוצבו בפניו אי-אלו בקשות ודרישות אתיות, מקצועיות, דידקטיות – ואחרות. הקפדה על הצבת גבולות מכוונת ומכווינה את הילד, מלמדת אותו להיות קשוב לכללים, לכבד מקורות סמכות ומרות ולהיטמע בהצלחה בחברה.
כאשר במקום סמכות הורית, ההורים נוטים לוותר לילד ולהיכנע לגחמותיו השונות, הוא עשוי להתפתח לכדי מבוגר שנוהג באופן אימפולסיבי, שלא מסוגל לפתח יכולת דחיית סיפוקים, שלא מצליח להתנהל בתוך מסגרות, שמתקשה לווסת את עצמו מבחינה רגשית, שלא מצליח לעמוד בדרישות ולהתמודד עם מכשולים ואתגרים. סמכות הורית תמנע את כל זאת ותעניק לילד בסיס יציב ואיתן להשתלב באמצעותו בחברה.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
כיצד תדעו האם אתם זקוקים להדרכה בנושא סמכות הורית?
ישנם מספר מצבים שמצביעים על צורך בקבלת עזרה מטעם גורם מקצועי המתמחה במתן הדרכת הורים ובביסוס סמכות הורית איתנה. להלן העיקריים שבהם:
• אם אתם מתקשים להציב גבולות לילדיכם, מעדיפים להימנע מעימותים, לא מצליחים לעמוד על שלכם ולא מסוגלים לעיתים לומר גם "לא" במקום "כן".
• במידה וילדכם מסרב לבצע פעולות פשוטות ושגרתיות, כמו לקום מהמיטה בבוקר וללכת לבית הספר או לחילופין ללכת לישון בלילה.
• במידה ופעמים רבות מתעוררים ויכוחים קשים בבית, כולל בכי בלתי-נשלט, הרמות קול, השלכת חפצים – ועוד.
• במידה ואתם מתקשים לנהל את החיים בבית ולהכתיב את השגרה כראות עיניכם.
בניית סמכות הורית בגיל הרך
לסמכות הורית חשיבות מיוחדת כשמדובר בילדים צעירים מאוד. הם עדיין נמצאים בעיצומו של תהליך החיברות, הם מושפעים בקלות והם לומדים כיצד החיים בחברה מתנהלים באמת. הם לומדים מה מצופה מהם ומה נדרש מהם, הם מפתחים כישורים חברתיים – ועוד. מסיבות אלו, כדאי שהורים המתקשים בכל הקשור לביסוס הסמכות שלהם, יפנו לקבלת ייעוץ והדרכה מטעם אנשי מקצוע שמתמחים בהדרכת הורים.
במידה וילדים בגיל הרך לא מכירים בסמכות של הוריהם, נקודת המבט הזאת עשויה ללוות אותם גם כאנשים בוגרים. הם יתקשו להתמיד בלימודים ובעבודה ויתקשו לכבד דמויות סמכות במוסדות השונים, כולל מנהלים במקום העבודה, מפקדים בצבא או אפילו גורמים המייצגים את רשויות אכיפת החוק. בניית סמכות הורית בגיל הרך תוכל למנוע את התפתחותן של סוגיות מסוג זה ותעזור לילד להשתלב היטב בחברה.
ביסוס סמכות הורית בגיל ההתבגרות
נערים ונערות בגיל ההתבגרות מתמודדים עם אתגרים ומכשולים שונים ומגוונים. הם עדיין מחפשים את מקומם בחברה, והם זקוקים פעמים רבות לקרקע יציבה בצורת דמויות סמכות שיכווינו אותם ויעזרו להם להתמודד ולהתקדם מבחינה אישית וחברתית. בנוסף לכך, הם זקוקים גם להיררכיה ברורה בבית. סמכות הורית תיתן להם את כל זה, תשמור עליהם ותעניק להם מידה של וודאות וביטחון.
בנוסף לכך, וודאי שגיל ההתבגרות יוצר לא מעט קונפליקטים ועימותים בין ההורים ובין המתבגרים שלהם. ביסוס סמכות הורית יעזור להורים לנהל משברים בבית ולפתור קונפליקטים – ואף למנוע אותם, לפחות באופן חלקי – מלכתחילה.
פעמים רבות ההורים מעדיפים לזרום עם המתבגרים או לנסות להיראות צעירים ועדכניים ולאפשר להם מרחב תמרון גדול בחייהם. אכן כדאי לתת מרחב, אך חשוב גם לדעת להציב גבולות. הדרכת הורים עוזרת להורים להגיע לנקודת האיזון המדויקת שבין מתן מרחב למתבגרים והצבת גבולות הגיוניים ומתבקשים.
מה הקשר בין סמכות הורית והצבת גבולות?
זה מאתגר מאוד להיות הורים ולנהל את החיים בבית, וזה מאתגר לבסס סמכות הורית יציבה וחזקה. פעמים רבות זה לא מתרחש באופן טבעי. החדשות הטובות הן שניתן לבסס סמכות הורית באמצעות ייעוץ פסיכולוגי ממוקד ואפקטיבי, שניתן על ידי אנשי מקצוע שמתמחים בכך. תוך זמן קצר יחסית אפשר להגיע לתוצאות מעולות. כדאי לחפש אנשי מקצוע מנוסים ומוסמכים ולחפש המלצות רלוונטיות שניתנות מתוך ניסיון אישי.
חשוב לדעת שלפעמים בעיות ההתנהגות שמפגינים הילדים או המתבגרים נובעות לא מתוך חוסר הכרה בסמכות של הוריהם, אלא מתוך בעיה או הפרעה אחרת לחלוטין, כמו הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אצל ילדים. במצב שכזה, חשוב לאבחן את הבעיה באופן מדויק ולהעניק את סוג הטיפול המתאים ביותר לטיפול בה.
קיימים מספר סגנונות של הורות – וסגנון הורות סמכותי הוא לרוב הטוב, הבריא והיעיל ביותר, הן עבור רווחת ההורים והן עבור רווחת הילדים והמתבגרים שלהם. הדרכת הורים תעזור לכם לבסס סמכות הורית יציבה ומועילה ותעזור לכם להתגבר על שלל בעיות וקונפליקטים אפשריים, ובפרט תעזור לילדיכם להתפתח באופן אידיאלי.
טיפול בסמכות הורית – סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בסמכות הורית נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בסמכות הורית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.