סרבנות בית ספר: מה עושים אם הילד לא רוצה ללכת לבית הספר?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהי סרבנות בית ספר?

סרבנות בית ספר הינה הפרעה אצל ילד שלא רוצה ללכת לבית הספר על בסיס קבוע או שמתקשה להישאר בבית הספר. לעתים קרובות סרבנות בית ספר הינה סימפטום של בעיה עמוקה יותר אצל ילדים ומתבגרים.

תחילת בית הספר או שנת הלימודים, מעבר דירה או אירועי חיים מלחיצים אחרים עשויים לעורר את התחלתה של סרבנות בית ספר. סיבות אחרות כוללות את הפחד של הילד שמשהו יקרה להורה בזמן שהוא בבית הספר, חשש שהוא לא יצליח בבית הספר או פחד מתלמיד אחר במסגרת החינוכית.

חרדה מבוססת סרבנות בית ספר משפיעה על 2-5% מהילדים בגילאי בית ספר והיא מתרחשת בדרך כלל בגילאי 5-6 שנים ובגילאי 10-11 שנים, כמו גם בתקופות מעברים, כגון כניסה לחטיבת הביניים או לבית הספר התיכון.

ילדים הסובלים מסרבנות בית ספר נוטים להיות בעלי רמת אינטליגנציה (IQ) ממוצעת או ברמה גבוהה מהממוצע, אולם הם עשויים לפתח קשיים לימודיים או חברתיים משמעותיים במידה והפחדים או החרדה שלהם מרחיקה אותם מבית הספר ומחבריהם ללימודים למשך פרק זמן ממושך.

סרבנות בית ספר

איך מזהים מצב של סרבנות בית ספר?

ילדים ומתבגרים שלא רוצים ללכת לבית הספר עשויים להתלונן על סימפטומים פיזיים זמן קצר לפני היציאה לבית הספר או לבקש שוב ושוב לבקר את אחות בית הספר.

כאשר אתם מתירים לילדכם להישאר בבית, הסימפטומים נעלמים במהירות, רק כדי להופיע שוב למחרת בבוקר. במקרים מסוימים, ילדים עשויים לסרב לעזוב את הבית באופן מוחלט.

תסמינים של סרבנות בין ספר כוללים:

סימפטומים פיזיים – כאבי ראש, כאבי בטן, בחילה או שלשול.

סימפטומים רגשיים והתנהגותיים – התפרצויות זעם, חוסר גמישות, חרדת נטישה, הימנעות או התרסה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

מה עושים אם הילד לא רוצה ללכת לבית הספר?

הדבר החשוב ביותר שהורים יכולים לעשות כדי לעזור לילדיהם הוא לפנות לקבלת הערכה פסיכולוגית מקיפה של מומחה בבריאות הנפש.

ההערכה תחשוף את הסיבות שמאחורי סרבנות בית הספר ותסייע לקבוע מהו סוג הטיפול המתאים ביותר עבור קשייו של ילדיהם.

רופא הילדים שלכם אמור להיות מסוגל להמליץ על איש מקצוע באזור מגוריכם שעובד עם ילדים. בינתיים, שמרו על ילדכם בבית הספר, שכן חיסור מבית הספר מחזק את החרדה במקום להקל עליה.

סרבנות

מה עושים עם ילד שלא רוצה ללכת לבית הספר?

הכנו עבורכם מספר טיפים שיסייעו לכם ולילדכם לפתח אסטרטגיות התמודדות טובות יותר עם חרדת בית ספר וכן עם מצבי לחץ אחרים במהלך חייהם:

• חשפו את ילדכם לבית הספר במנות קטנות והגדילו את החשיפה באופן איטי ועל פני תקופה זמן ארוכה, כך שבסופו של דבר זה יסייע להם להבין שאין ממה לחשוש וששום דבר רע לא יקרה להם במהלך שהותם בבית הספר. לאחר מכן, קיימו פגישה רשמית עם מחנכת הכתה של ילדכם, רצוי במקום מרוחק מהכיתה.

• שוחחו עם ילדכם על הפחדים והרגשות שלהם וכך תסייעו להם בהפחתת רמת החרדה. במידת הצורך, היפגשו עם היועצת החינוכית של בית הספר לשם קבלת תמיכה והכוונה נוספות.

• הדגישו את ההיבטים החיוביים של ההליכה לבית הספר, כמו להיות עם חברים, למידת נושאים אהובים וזמן משחק בהפסקות.

• למדו ונסו שיטות לעזרה עצמית עבור ילדכם, כגון טכניקות הרפיה. השתדלו להיות פתוחים לרעיונות חדשים כדי שגם ילדכם ילמד להיות כזה.

• עודדו תחביבים ותחומי עניין, משום שכיף זה רוגע ותחביבים מסיחים היטב את הדעת ומסייעים לילדכם לבנות את הביטחון העצמי שלו.

• עזרו לילדכם להקים מערך תמיכה הכולל מגוון של אנשים שצריכים להיות בחייו של ילדך, כמו ילדים אחרים, בני משפחה או מורים אשר מוכנים לדבר עמו במידת הצורך.

• קראו כמה שיותר על הפרעת החרדה של ילדכם ולמדו אודות אפשרויות הטיפול הקיימות בחרדת בית ספר, כמו טיפול באומנות או טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).

סרבנות בית ספר אצל ילדים

התמודדות עם מתבגר שלא הולך לבית הספר

פסיכותרפיה הינה הטיפול המועדף עבור מרבית המקרים של סרבנות בית ספר בקרב ילדים ומתבגרים, כאשר טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מניב הצלחות רבות במקרים מתונים עד בינוניים.

במקרים חמורים יותר או כאשר ילדים ומתבגרים שלא הולכים לבית הספר אינם חשים הטבה בעקבות CBT או טיפול בגישות פסיכותרפיות אחרות, יש לשקול פנייה לפסיכיאטר ילדים מומחה על מנת לשקול את הצורך בטיפול תרופתי.

כאמור, תהליך הטיפול בהפרעת חרדה, כמו חרדת בית ספר או סרבנות בית ספר, כרוך בדרך כלל בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). מדובר בגישה טיפולית המסייעת לילדים ללמוד, להבין ולנהל את הפחדים שלהם.

בנוסף, המטפל של ילדך עשוי להיעזר גם בטיפול בחשיפה, אחד מהכלים המרכזיים של טיפול CBT לילדים. טיפול בחשיפה (PE) נעשה על ידי חשיפת הילד למצב שמלחיץ אותו בזהירות ובמנות קטנות ומבוקרות, מה שעוזר להפחית את רמת החרדה שלו לאורך זמן.

כמו כן, במהלך טיפול בחשיפה עשויים גם להשתמש בטכניקות הרפיה וללמד ילדים כיצד להשתמש בהצהרת ההתמודדות.

מכיוון שהורים רבים נוטים לחזק את החרדה כאשר הם מנחמים את ילדיהם החרדים, טיפול בסרבנות בית ספר לעתים קרובות כולל גם הדרכת הורים, זאת על מנת להקנות לכם כלים נכונים להתמודדות עם החרדה של ילדכם.

סרבנות בית ספר או חרדת בית ספר - איך להתחיל את שנת הלימודים ברגל ימין
נגן וידאו אודות סרבנות בית ספר או חרדת בית ספר - איך להתחיל את שנת הלימודים ברגל ימין

טיפול בסרבנות בית ספר - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בסרבנות בית ספר נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בסרבנות בית ספר בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות אצל בנות או בנים בגיל ההתבגרות: מדריך להורים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: