פיברומיאלגיה (דאבת השרירים): תסמונת הכאבים הכרוניים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

הגדרה: מה זה פיברומיאלגיה?

פיברומיאלגיה, הנקראת בקיצור "פיברו", או בעברית: "דאבת השרירים", היא מחלה אשר מאופיינת בכאבים ממושכים באזור מפרקי הגוף והרקמות מסביבם. מאפיין עיקרי נוסף הוא תשישות כרונית גם מביצוע פעולות יומיומיות פשוטות.

השם פיברומיאלגיה הוא שילוב בין המילים: רקמה (Fibro), שריר (Myo) וכאב (Algia). מעבר לכאבי השרירים, הסובלים מפיברומיאלגיה לרוב גם מתמודדים עם הפרעות שינה, קשיי זיכרון, קושי בריכוז וקשיים נפשיים כמו דיכאון וחרדה.

מאחר שקשה למדוד את מאפייניה בבדיקות מעבדה, כמעט לא ניתן לאבחן אותה באופן חד משמעי, אך הסטטיסטיקה מלמדת שבין 3-5% מהאוכלוסייה הכללית מתמודדים עם פיברו וסובלים מכאבי השרירים והעייפות הכרונית.

נוסף על הקשיים שצוינו, מתמודדי המחלה נאלצים גם להתמודד עם קושי חברתי, מפני שכלפי חוץ הם נראים בריאים לגמרי וקשה לאדם מן הצד לתאר לעצמו את הכאבים הכרוניים שלהם, שלא ניתן לראות או להוכיח.

פיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה ותסמינים עיקריים

תסמינים של פיברומיאלגיה מתחלקים לשניים – תסמינים פיזיולוגיים ותסמינים רגשיים. בין התסמינים הפיזיולוגיים של פיברומיאלגיה ניתן למנות:

• כאבי שרירים – בעיקר כתפיים, ידיים, רגליים – או רגישות ברקמות ספציפיות בגוף.

• עייפות לאורך כל היום ובמיוחד לאחר ביצוע פעולות כמו עמידה ממושכת, הליכה, נשיאת משקלים – אפילו שקיות סופר, שטיפת כלים וכדומה.

• כאבי ראש, קשיי ריכוז ובעיות זיכרון.

קשיי שינה, שינה לא רציפה ולא מיטבית.

• כאבים בבטן התחתונה ובשלפוחית השתן.

תסמינים רגשיים של פיברומיאלגיה בדרך כלל נגזרים מהתסמינים הפיזיולוגיים, למשל עייפות וכאבים ממושכים עלולים לגרום למצב רוח ירוד, לבידוד חברתי ולדיכאון.

כמו כן, הקושי להתמודד עם המחלה באופן יומיומי ובמקביל לעמוד בציפיות החברה – להתגייס לצבא, למצוא זוגיות יציבה, לעבוד בצורה מסודרת וכדומה – עלול לעורר תסכול, חרדה והימנעות חברתית.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

אבחון פיברומיאלגיה דרך שאלון

שלא כמו מחלות אחרות שניתן לגלות לפי בדיקת דם, צילום סי.טי או אפילו ניתוח – פיברומיאלגיה היא הרבה יותר בעייתית לאבחון מכיוון שאין כיום בדיקת מעבדה שיכולה לאתר אותה.

על כן, כדי לאבחן פיברו מסתמכים בעיקר על שאלון רפואי, היסטוריה קודמת ושלילת אבחנות אחרות שניתן לבדוק. רוב חולי הפיברו עברו עשרות בדיקות שונות לאורך חייהם עד שקיבלו את האבחנה לתסמונת.

למשל, אם אדם מסוים מתלונן על עייפות תמידית, ניתן לבצע בדיקת דם ולראות האם יש לו חסר בברזל שגורם לכך. אם אחר מתלונן על כאבי שרירים, ניתן לבדוק אם קיימת מחלה דלקתית כלשהי שתסביר את הכאב.

אחד מהתסכולים הקשים ביותר של חולי פיברומיאלגיה מול המערכת הרפואית נעוצה בעובדה שבדיקות המעבדה שלהם יוצאות תקינות, בזמן שהם חשים בכאבים קשים מנשוא שלא מאפשרים להם לתפקד כראוי.

טיפול בפיברומיאלגיה

מהן 18 הנקודות בפיברומיאלגיה?

ישנם רופאים המאבחנים פיברומיאלגיה בבדיקה פיזית הבוחנת כאב ורגישות ב-18 נקודות ספציפיות בגוף.

הנקודות מחולקות לפי "אזורי כאב" כלליים ב-5 האזורים הבאים:

• לסת, כתפיים וזרועות של כל צד (ימין ושמאל) בפלג הגוף העליון.

• עכוז, ירכיים ורגליים של כל צד (ימין ושמאל) בפלג הגוף התחתון.

• צוואר, חזה, גב ובטן בחלק המרכזי של הגוף.

בהתאם לשילוב עם בדיקות נוספות ושלילת מצבים רפואיים אחרים, לרבות הסתמכות על ההיסטוריה הרפואית שעליה מדווח החולה, אבחון המחלה מקבל תוקף נוסף אם נמצאה תגובה ב-11 מתוך 18 נקודות כאב אלו.

איך נראה התקף פיברומיאלגיה?

כאמור, דאבת השרירים מאופיינת בעיקר בכאבים ובתשישות באופן כרוני, כלומר תמידי. אולם לעיתים יש הפוגות, "ימים טובים" שבהם הכאב יותר חלש, לעומת תקופות שבהן הכאב יותר נוכח ומקשה על התפקוד.

לצד אלה, ישנם גם התקפי כאב שנקראים גם "ערפל פיברומיאלגיה" או "ערפל פיברו", והם מאופיינים בתחושת שיתוק שלא מאפשרת לעשות דבר, לפעמים במשך שעות ארוכות, לרבות תחושת טשטוש וקושי לשמור על ערנות.

אבחון פיברומיאלגיה

שיטות טיפול בפיברומיאלגיה ובכאבים כרוניים

בעקבות הקושי לאבחן את הגורמים למחלה, כך גם קיים קושי לטפל בה. אמנם, כאבים כרוניים לרוב אינם ניתנים לטיפול שיוביל לריפוי, אך במקרה זה גם הקלה על התסמינים לא תמיד אפשרית – מכיוון שהם רבים ומגוונים.

בעקבות זאת, טיפול אפקטיבי בפיברומיאלגיה יהיה מורכב מכמה סגנונות טיפול שונים, בהתאם לצורך של המטופל, וב"ניסוי וטעיה" עד למציאת הטיפול המתאים שיצליח להפחית את הכאב ככל האפשר.

תרופות – אין תרופה אחת לפיברו, אך משככי כאבים שונים, תרופות להתמודדות עם דיכאון וחרדה וכן כדורי שינה יכולים לסייע עם התסמינים העיקריים של המחלה.

פיזיותרפיה וטיפולי מגע – לא כל מצב של פיברו יאפשר טיפול מגע, בעיקר משום שהשרירים כואבים לא משום שהם תפוסים ולכן עיסוי או מגע אחר לאו דווקא יקלו על הכאב ולפעמים יחריפו אותו.

ניהול אורח חיים מתאים – סובלים מפיברומיאלגיה לרוב יימנעו מעבודות פיזיות או שדורשות מאמץ ממושך, אך לפעמים אורח חיים מסוים, כמו למשל הורות או החזקת משק בית, מצריך עבודה מאומצת, התכופפויות והחזקת משקלים. שינוי באורח החיים הזה, כמו למשל עזרה בתשלום על עבודות הבית או הטיפול בילדים, יכול להקל.

פעילות גופנית זהירה באופן תדיר – על אף הכאבים, ישנה המלצה ברורה להשאיר את הגוף בתנועה. אין זה אומר להתחיל להרים משקולות, כי אם למצוא ספורט שאפשר להתמיד בו ולא יגרום להחרפת הכאבים.

מחלת פיברומיאלגיה – קשה לאבחון, מורכבת להתמודדות

סובלים ממחלת הפיברו נאלצים להתמודד עם קשיים רבים לא רק ברמה האישית, אלא גם ברמה החברתית והקהילתית.

לא כל סוג עבודה יתאים להם, לא כל אורח חיים יאפשר להם תפקוד נינוח, וההתמודדות עם כאבים קשים ברמה היומיומית עלולה ליצור קשיים רגשיים, תחושות תסכול, חרדה, דיכאון ועוד.

נוסף על ההמלצות לטיפול ולהקלה על התסמינים הפיזיים של המחלה, מומלץ לכל חולה פיברומיאלגיה טיפול רגשי, בשילוב של מיינדפולנס, מדיטציה או דמיון מודרך.

טיפול כזה יוכל לשחרר את התחושות השליליות הטבעיות הנלוות למצב זה, ובכך לעודד את המטופל להיעזר בסובביו ולהמשיך לחפש אחר מענה מתאים שדרכו יוכל לתפקד בחייו לצד המחלה.

כמו כן, CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, יכול לסייע למתמודדי פיברומיאלגיה לזהות דפוסי חשיבה של קורבנות, חוסר אונים, דיכאון וחרדה ולהחליף אותם בתחושות של כוח רצון, ביטחון, אופטימיות ומסוגלות.

דווקא משום שאין מרפא או טיפול יחיד שהוכח כאפקטיבי למחלה זו, חשוב לשמור על הרוח ולהאמין כי ככל שנמשיך לנסות, כך נמצא את הדרך לחיות, לתפקד ולהתקדם לצד הפיברומיאלגיה.

טיפול בפיברומיאלגיה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפיברומיאלגיה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן או המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה האבחונית או הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפיברומיאלגיה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות אצל בנות או בנים בגיל ההתבגרות: מדריך להורים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: