מהו פענוח ציורי ילדים?
ציורים של ילדים הם לא רק משחק נחמד או ביטוי של יצירתיות. הציור הוא דרך בלתי מודעת של הילד להעביר רגשות, חוויות ומחשבות ולתת מושג מסוים על יכולותיו, אפיוניו ודרכי ההתמודדות שלו עם קשיים.
פענוח ציורים של ילדים הוא עולם שלם הנוגע מצד אחד בגרפולוגיה ובטיפול באומנות, ומצד שני בפסיכולוגיה קלינית וחינוכית. מדובר בהתמחות של ממש הדורשת למידה מקצועית וקבלת תעודה הרלוונטית לאיש המקצוע.
למה זה כל כך מורכב? משום שיש משמעות גם למאפיינים הקטנים ביותר של ציורי ילדים החל בצבע, בצורות, במיקום האלמנטים, בפריסתם בשטח ואפילו בעוצמת הקו או הלחץ על הדף. כל היבט כזה עשוי להיקשר להתנהגויות ולבעיות רגשיות הנוכחות בחיי הילד.
מעבר לכך, פירוש ציורי ילדים משמש גם לתרפיה רגשית ולכלי המאפשר יצירת תקשורת בתהליך הטיפולי.
איך לזהות ציורי ילדים במצוקה?
אחת השאלות הבוערות ביותר בקרב הורים היא כיצד ניתן להבחין מתוך הפרטים בציור של הילד כי הוא חווה מצוקה? לרוע המזל, אין תשובה חד משמעית לשאלה הזאת.
דווקא משום שהציור נעשה שלא מתוך מודעות מלאה ל"חשיפה" של העולם הפנימי של הילד, כל מיני סממנים שנראים עבורנו שליליים לא יתפרשו ככאלה מצידם של הילדים.
למשל, הורים רבים חושבים שציור בצבע שחור בלבד מעיד על מצוקה, אך לרוב אין לכך שום משמעות. ילדים מסוימים נוטים לצבע השחור כי הוא בולט טוב יותר לעומת הצבעוניים, ואחרים אולי בחרו בו בצורה רנדומלית.
כמו כן, אלמנטים מסוימים בציור שעלולים להרתיע את ההורה – כמו מפלצות או אנשים מפחידים – לאו דווקא מקושרים לילד בצורה שלילית, ואפילו להיפך, אולי הם מככבים בסדרת טלוויזיה אהובה או שהם חברים פרי דמיונו.
לכן, באבחון ציורי ילדים, המטפל נוטה להתייחס יותר אל מאפייני הציור הכלליים, כמו השימוש בשטח הדף, עוצמת הקווים והדגשתם, יחסי הגדלים בין האובייקטים השונים וכדומה.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
פענוח ציורי ילדים של משפחה ומאפייניה
אחד הדברים הראשונים שילדים מציירים קודם כל הוא את עצמם ואת משפחתם. זהו ביטוי קלאסי של הילד למסגרת הראשונה שחשובה עבורו, כמו גם ההישענות על המוכר והבטוח, המשפחה שתמיד תהיה שם לצידו.
פענוח ציור משפחתי יכול לתת למטפל מידע על תחושותיו של הילד מול הוריו, אחיו ואחיותיו וכמובן אל מול עצמו בתוך המסגרת הזו.
בציור המשפחתי, המטפל יבחן את מקומות האובייקטים בציור, ההבדלים בין אובייקט לאובייקט והיחסים ביניהם:
• האם הילד נמצא במרכז הציור? בין הוריו? לצידם? או בכלל בקצה הדף?
• האם דמות מסוימת, אבא או אמא, גדולים משמעותית מהילד או קטנים ממנו?
• האם ישנה רציפות בציור, כלומר שרטוט קו חלק ללא הפסקות, או דווקא קיטוע בציור של אחת מהדמויות?
לכל מאפיין עשויה להיות משמעות הקשורה לאינטראקציות המשפחתיות ולחשיבות שהילד מקנה למקום שלו בתוך המשפחה.
מה ניתן לדעת מהתבוננות בציורי ילדים לפי גיל?
פעמים רבות, בעיקר בגילאים נמוכים, הציורים של ילדינו ייראו לנו כקשקושים חסרי משמעות, אך האמת שגם בשרבוט פשוט ניתן למצוא משמעויות על חוזקות וחולשות של הילד, אינטליגנציה, יחסו לאחר ואפיונים נוספים.
בנוסף, התאמת רמת הציור אל גילו של הילד רלוונטית כשלעצמה באבחון בעיות מסוימות. למשל כאשר הילד חווה מצוקה בחייו, הוא עלול "לרדת" ברמת הציור שלו לרמה של גיל צעיר יותר ובכך לחוש יציב ובטוח יותר.
מהי רמת ציור מתאימה לכל גיל? בהערכה גסה:
• עד גיל 3 – נצפה יותר לקווים ולעיגולים חסרי סדר, אך גודל ועוצמת הקו יוכלו להעיד על דומיננטיות באופי.
• בסביבות גיל 5 – נצפה לדמויות שמאפיינות את הילד או את האנשים הקרובים לו בקווים כלליים ללא פרטים.
• בסביבות גיל 10 – נתחיל לראות הקפדה על פרטים קטנים בציור ושיוך נכון של אלמנטים וצבעים, למשל תפוח אדום על עץ בירוק ובחום.
• אחרי גיל 10 – כבר נראה יכולת גרפית גבוהה ומלאת פרטים, כמו מספר דמויות יחד, ביטוי של אינטראקציות חברתיות, שימוש בצבעים ובהדגשות בצורה מכוונת וכן הלאה.
חשוב להדגיש שבכל גיל ניתן לנתח ציורי ילדים, שכן שיטות הפענוח לא מסתמכות על עד כמה הציור מפורט או ברור, אלא על אפיונים כלליים של ביצוע הציור, דבר שרלוונטי גם בגיל מאוד צעיר.
כיצד נראה ניתוח ציורי ילדים?
יש לצורת אבחון ציורי ילדים דוגמאות רבות, בין היתר של אלמנטים גרפיים ספציפיים שלפיהם מבצעים את הניתוח הציורי.
כך, לדוגמה, בפענוח ציורי ילדים עץ יכול להיות מצויר בדרכים רבות ושונות וכך לסייע למטפל לגלות דברים מסוימים על אופיו של הילד, תוך התייחסות למאפייני הציור.
לעיתים יבחר המטפל לבקש מהילד לצייר עבורו אלמנט מסוים, ולעיתים הוא מסתמך בניתוח על ציורים שנאספו לאורך תקופה. ניתן כמובן לשלב את שתי השיטות, בהתחשב בשיתוף הפעולה של הילד ושל הוריו בתהליך.
כך או כך, כמעט בלתי אפשרי לבסס אבחנה חד משמעית על בסיס מאפיין אחד או ציור אחד. ברוב המקרים, יחד עם קבלת פרטי הרקע מההורים, יידרשו לפחות 5-10 ציורים של הילד ועדיף לאורך תקופה מסוימת כדי למצוא תבניות שחוזרות על עצמן, סגנון שמשתנה או התפתחות גרפית אחרת, שמתוכם ייגזרו מסקנות.
מתי צריך לגשת לאבחון ציורי ילדים? דוגמאות
לסיכום, גם אם הילד חזר מהגן עם ציור של דמויות מפחידות בגווני שחור ואדום, אין סיבה לחשוב אוטומטית שמדובר במצוקה שאותה הוא מפגין דרך הציור.
אולם כאשר הילד מציג סימני מצוקה התנהגותיים נוספים ומתקשה להביע את עצמו ולתקשר עם ההורים, דווקא פענוח של ציור "תמים" לכאורה יוכל לשפוך אור על רגשותיו ועל עולמו הפנימי.
כמו כן, אם במשך תקופה ניתן לראות תבניות חוזרות בציורים שלא הופיעו קודם, שינוי מגמתי או חזרה לרמת ציור נמוכה שאינה תואמת את הגיל – מומלץ להיעזר באיש מקצוע ולקבל ייעוץ פסיכולוגי או טיפול רגשי לילדים בהתאם.
גם באבחון פסיכולוגי או אבחון רגשי משתמשים בפענוח ציור של הילד כדי להגיע אל מסקנות מסוימות, וככל שנוכל להעמיק את התקשורת עם הילד באמצעות הציור, כך נוכל גם לאתר את הקשיים שלו ולסייע לו בהתמודדות איתם על הצד הטוב ביותר.
אבחון ציורי ילדים - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, האבחון של ציורי ילדים נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן או המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה האבחונית או הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון של ציורי ילדים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.