איך מטפלים בתסמינים של דיכאון?
דיכאון יכול להופיע כאפיזודה חד-פעמית או כאפיזודה החוזרת על עצמה אחת לתקופה. הוא יכול להופיע בדרגות חומרה שונות ולשבש את חייהם של הסובלים ממנו ברמות שונות. לרוב מאופיינת המחלה בתחושות של חוסר מצב רוח, חוסר חשק, חוסר יכולת להפיק הנאה, קהות רגשית, דימוי עצמי נמוך, חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר, ירידה קוגניטיבית, בעיות בשינה ותחושות אשמה.
עם השנים פותחו מספר שיטות טיפול בדיכאון. אלו יכולות להיות טיפולים רגשיים ופסיכולוגיים וטיפולים תרופתיים. הטיפולים הרגשיים שואפים לעזור למטופל להיפטר מדפוסי חשיבה והתנהגות שמזיקים לו, וליישם במקומם דפוסים חדשים, שיעזרו לו לצאת מהמצב הרגשי והתפקודי בו הוא מצוי. טיפולים תרופתיים, המבוססים בעיקר על תרופות ממשפחת SSRI, משפרים את מצב רוחו ומשפרים חוסר-איזון או מחסור בסרוטונין במוח.
פעמים רבות הגישה הטיפולית היא לשלב בין פסיכותרפיה לבין טיפול תרופתי בדיכאון. לעיתים יש צורך לנסות מספר תרופות שונות על מנת למצוא את האחת שמצד אחד מספקת תוצאות חיוביות בשטח, ומצד שני לא מעוררת תופעות לוואי משמעותיות.
בנוסף, דרכי הטיפול בדיכאון דומות במידה רבה לדרכי הטיפול בחרדה, ומיושמות על ידי אותם אנשי מקצוע, ופעמים רבות אלו הסובלים מדיכאון סובלים גם מחרדה – ולהפך.
שיטות טיפול רגשי בדיכאון ללא תרופות
אחד הנדבכים החשובים ביותר של טיפול בדיכאון ללא תרופות הוא פסיכותרפיה – טיפול רגשי. ישנה אפשרות לגשת לטיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר מועד ולטיפול דינאמי ארוך טווח. להלן מספר טיפולים רגשיים מרכזיים בדיכאון:
• טיפול באומנות, הבעה ויצירה – במהלך הטיפול המטופל מביע את עצמו באמצעות אמצעים וטכניקות מעולם האומנות והיצירה, כגון רישום, איור, מוסיקה, צילום ופיסול. לאומנות ויצירה יש סגולות תרפויטיות מוכחות, ובאמצעותן יכול המטופל להביע את עצמו ללא מילים, אלא באמצעות סמלים, אותם יודע המטפל לנתח. תהליך של טיפול באומנות מסייע למטופל לשפר את הביטחון העצמי, לרכוש כלים להתמודדות עם קשיים, להעלות תכנים בלתי-מודעים ולפתור בעיות רגשיות.
• טיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול קצר מועד ואפקטיבי בדיכאון ובחרדה. במהלכו המטופל לומד לאתר דפוסי חשיבה מעוותים, לא נכונים ומזיקים, שמסבים לו נזק, ויוצרים דפוסי התנהגות שמסבים עוד נזק בתורם. הוא לומד להשליך אותם ורוכש דפוסים חיוביים במקומם. לתהליך של טיפול בשיטת CBT יש יכולת להשפיע על הרווחה הרגשית ועל ההתנהגות של הסובלים מדיכאון.
• טיפול דינאמי – טיפול ארוך, אינטנסיבי ומעמיק, ששואף לחקור את עברו של המטופל, לרבות את תקופת הילדות ואת הקשר שלו עם ההורים. טיפול פסיכולוגי בדיכאון נכנס לעומקם של דברים, עוזר למטופל לגלות תוכן מודחק וחבוי בתת-מודע שלו, לחשוף את הסיבות לקיום הדיכאון וכך להתגבר עליו ולפתור אותו.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
טיפול תרופתי באמצעות תרופות נגד דיכאון
תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI פועלות על עיכוב ספיגה לאחר הפרשה של המוליך העצבי החשוב סרוטונין, מחזקות את השפעתו ומעלות את ריכוזו בגוף ובמוח. המוליך העצבי אחראי על העברת מידע בין תאי עצב במוח, והינו בעל השפעה גדולה על מצבי הרוח שלנו ועל רגשות כגון חרדה מצד אחד והנאה מצד שני. כאשר הוא נמצא בריכוז נמוך במוח, אנו עלולים לסבול מהפרעות דיכאון וחרדה.
תרופות ממשפחת SSRI מהוות את התרופות הנפוצות ביותר הן למטרת טיפול בדיכאון והן לטובת טיפול בחרדה. ישנן תרופות רבות מאוד, ולעיתים יש לנסות מספר תרופות עד שמוצאים את האחת המתאימה ביותר לאותו מטופל. קיימות גם תרופות ממשפחת SNRI ותרופות טריציקליות, אך הן מיושנות יותר ומעוררות תופעות לוואי משמעותיות יותר, לכן פחות נהוג לתת אותן כאופציה ראשונה.
דרכי טיפול עצמי בדיכאון: שינוי הרגלי חיים
ישנם שינויים שניתן להחיל באורח החיים באופן מיידי ועצמאי, וכך להחיל שיפור במצב. שינויים אלו בסך הכל מייצגים שינוי חיובי ומעבר לאורח חיים בריא – שבכל מקרה מומלץ לקיים. להלן מספר הרגלי חיים חשובים ומוכחים בטיפול עצמי בדיכאון:
• חשיפה לקרני השמש – חשיפה לקרני השמש יכולה להעלות את רמת הסרוטונין ויכולה לעזור לטיפול בדיכאון, ובפרט כשמדובר במצב של דיכאון עונתי.
• תזונה מאוזנת – מזון טרי עוזר לשפר את מצב הרוח. פעמים רבות צריכת מזון חסר במיקרונוטריינטים כגון ויטמינים ומינרלים פוגעת בתפקוד ובמצב הנפשי שלנו. בפרט כדאי לצרוך חומצות שומן מסוג אומגה 3, פירות יער, אגוזים, זרעים ובננות.
• שינה מספקת – דיכאון מקושר פעמים רבות לשינה לקויה ולדפוסי שינה בלתי יציבים. שינה טובה היא קריטית לתפקוד ולבריאות הפיזית והנפשית שלנו.
• פעילות גופנית – ידוע כי פעילות גופנית מאומצת גורמת לשחרור כימיקלים הנקראים אנדורפינים, שיכולים לשפר את מצב הרוח שלנו במהלך הפעילות ובסיומה.
• תרגול מיינדפולנס ומדיטציה – תרגול קבוע של הפרקטיקות הללו עוזר להפחית מכמות המחשבות הטורדניות, לשפר את הרווחה הרגשית, להשיג רגיעה, לשפר את התפקוד המוחי והכללי, להפחית חרדה והישנות מחשבות שליליות ולשפר את מצב הרוח.
• הימנעות מקפאין, אלכוהול וסמים – מומלץ להימנע מצריכה מוגזמת של קפאין ומצריכה של אלכוהול וסמים. חומרים אלו הופכים אותנו לתזזיתיים, מוציאים אותנו מאיזון רגשי וגורמים לנו לנוע בין מצבי רוח קיצוניים.
דברים שחשוב לדעת על תהליך הטיפול בדיכאון
כתבנו לכם מספר טיפים חשובים ומועילים בכל הקשור לקבלת טיפול בדיכאון, שיוכלו לכוון אתכם לפני ובמרוצת תהליך הטיפול:
• למידת הכימיה עם המטפלת הרגשית יש השפעה רבה על סיכויי הצלחתו של הטיפול בדיכאון, לכן חשוב להשקיע בבחירתה ולבדוק במידת הצורך יותר ממטפלת אחת – עד אשר מגיעים לזאת שמרגישה כנכונה וכמתאימה ביותר.
• אין לפחד מהסטיגמה הנלוות לנטילת טיפול תרופתי בדיכאון. אנשים רבים נוטלים כיום תרופות שעוזרות להם לתפקד הרבה יותר טוב ולהרגיש הרבה יותר טוב בשגרה. אין בושה בלקחת תרופה ואין חשובה יותר מהרווחה הרגשית שלכם.
• לרוב לוקח לתרופות 2-3 שבועות עד שהן מתחילות להשפיע בפועל. עד אז יש להתאזר בסבלנות ולבחון בבוא העת את השפעתן בפועל.
• תופעות לוואי לפעמים מופיעות רק בהתחלה. הן יכולות להעלם עם הזמן ולא כולם מתמודדים עם תופעות לוואי.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון הוא פתרון יעיל למצב
לדיכאון יש השלכות קשות ואף הרסניות על החיים של הסובלים ממנו, בין אם הוא אורח קבוע בחייהם, מגיע אחת לתקופה או בא לביקור אחד ארוך ומתמשך. יש הרבה מה לעשות כנגד דיכאון, כולל שינוי אורח החיים, פנייה לקבלת טיפול רגשי בידי פסיכולוגית או מטפלת רגשית וקבלת מרשם לטיפול תרופתי בדיכאון מפסיכיאטר.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון מאפשר למטופל לחזור לתפקד ברמה גבוהה, ואף כמו שתפקד בעבר. הוא יוכל להצליח בעבודה, לטפח חיי משפחה עשירים, ליהנות מפעילויות ותחביבים, להרגיש טוב עם עצמו ועם חייו ולהצליח לעמוד ביעדיו. אם אתם מתמודדים עם דיכאון, פנו אלינו במכון דרור. נשמח לעזור לכם למצוא פתרון יעיל למצב.
טיפול בדיכאון - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול בדיכאון נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בדיכאון בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.