מה זה מחשבות אובדניות?
במוח של כולנו עוברות בכל יום אינספור מחשבות – כאשר לרובן המוחלט אנחנו בכלל לא שמים לב או מייחסים חשיבות רבה. עם זאת, כאשר מזהים מחשבות אובדניות או כוונות אובדניות בעצמנו או אצל אנשים שיקרים לנו, זה מאוד יכול להפחיד, לבלבל ולהציף. לכן, חשוב להכיר את המחשבות האלו, להבין מה עומד מאחוריהן ולדעת איך לקבל את העזרה שתסייע לצבוע את התפיסה שלנו בגוונים בהירים יותר.
במדריך המקיף הזה ננסה להסביר בצורה כמה שיותר מקיפה וברורה את נושא האובדנות המורכב, שלמרבה הצער יכול להופיע בחייהם של רבים – ילדים, בני נוער ומבוגרים כאחד. אם גם אתם סובלים ממחשבות אובדניות או רוצים לסייע לאדם שמתמודד עם נטיות אובדניות – כעת ננסה להבין איך בדיוק ניתן לפעול לשיפור המצב.
אובדנות ונטיות אובדניות אצל ילדים ומתבגרים
נטיות אובדניות הן תופעה שמיוחסת בעיקר למתבגרים ולמבוגרים, אך אובדנות בהחלט יכולה להופיע גם בילדות, מה שמקשה לפעמים לאתר אותה בזמן ולפנות לסיוע. זאת מכיוון שלרוב הילדים קשה כמובן להביע את הרגשות שלהם בצורה ברורה – או לבקש עזרה כשקשה. לכן, חשוב שכל הורה יפתח מודעות לסימני האזהרה שיכולים להצביע על מצוקה אצל ילדיו:
• בושה, אשמה וחוסר ערך – ילדים עם נטיות אובדניות נוטים להתנצל הרבה, להרגיש אשמים על כל דבר ולחוש (שלא בצדק) שאין להם מקום בעולם, או שהעולם היה יכול להיות טוב יותר בלעדיהם.
• חוסר עניין בחברים ותחביבים – דיכאון ונטיות אובדניות בדרך כלל יגרמו לילדים להסתגר בבית ולהימנע מפעילויות, גם כאלו שבעבר סיפקו להם הנאה רבה.
• חוסר אונים וחוסר תקווה – נטיות אובדניות באות לידי ביטוי בין היתר בחוסר אמונה שבעתיד דברים ייראו אחרת. ילדים במצב הזה אולי יגידו "אתם לא צריכים לדאוג לי", גם כשקורה להם משהו רע או "לא אכפת לי" גם כשברור שאכפת להם מאוד.
• שינויים חיצוניים בולטים – מצב של דיכאון קליני גורם במקרים מסוימים לתנודות קיצוניות במשקל ולהזנחת המראה החיצוני. זה נפוץ יותר בגילאים מבוגרים כמובן אך בהחלט עשוי להופיע גם בקרב ילדים ובני נוער.
• עיסוק מוגבר במוות – ההתעניינות בנושא המורכב יכולה לבוא לידי ביטוי בציורים, בשירים שמאזינים להם, בשיחות או בפעילות ברשתות החברתיות. אלו סימנים שבהחלט יכולים לסייע לזהות מחשבות אובדניות אצל ילדים שפחות משתפים במה שעובר עליהם.
כמובן שכל הסימנים האלו לא בהכרח מעידים על אובדנות אצל ילדים, אך כשמזהים אותם, בהחלט מומלץ להבין, בעזרת גורם מקצועי, מדוע הם מתעוררים.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
מחשבות אובדניות בקרב בני נוער בגיל ההתבגרות
בעוד שאצל ילדים, נטיות אובדניות הן נדירות יחסית, הרי שמחשבות אובדניות בגיל ההתבגרות הן מדאיגות ונפוצות הרבה יותר. המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC) פרסמו נתונים מדאיגים שלפיהם התאבדויות הן גורם התמותה השני בשכיחותו בארצות הברית בין הגילאים 10 עד 24.
הסיבות לכך קשורות בין היתר לשינויים ההורמונליים של תקופת משבר גיל ההתבגרות, כמו גם לקשיים חברתיים או אתגרים נפשיים שבני הנוער נדרשים להתמודד איתם בגיל הזה, לעיתים בפעם הראשונה בחייהם.
סימני אובדנות בקרב בני נוער זהים לאלו שמופיעים אצל ילדים. עם זאת, ככל שהילד מבוגר יותר, ייתכן שהוא ייתן גם ביטוי מילולי למחשבות אובדניות או יראה סימני מצוקה ברורים יותר, שיכולים להתבטא לדוגמה בשינויים בהישגים בלימודים, בחיי החברה ובבריאות הגוף.
דיכאון ואובדנות יכולים גם להחמיר את מרד הנעורים, לייצר ריחוק מההורים ולהגביר את החיכוכים עם בני המשפחה. במקרים קיצוניים דיכאון בגיל ההתבגרות יכול להוביל גם לפגיעה עצמית. במצב כזה, למרות שקשה, חשוב לחבק את ילדיכם, להבהיר שהם יכולים לדבר איתכם על הכול ולא לחשוש להיעזר בתמיכה מקצועית.
למה יש לי מחשבות אובדניות טורדניות?
מחשבות אובדניות טורדניות יכולות כמובן להופיע בכל גיל – וכאמור, הן נפוצות יותר ממה שחלק מהאנשים נוטים לשער. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על הופעת מחשבות אובדניות בגילאים שונים – מטראומות בילדות, דרך בדידות, דיכאון וחרדה ועד לקשיים כלכליים, התמכרויות וצריכת אלכוהול וסמים.
הנטיות האובדניות הן בדרך כלל סימן לבעיה עמוקה יותר שמבעבעת מתחת לפני השטח ודורשת תשומת לב מיידית. זה נכון בייחוד אם המחשבות הטורדניות האלו הן לא אפיזודה חולפת – אלא כאלו שמבקרות אותנו בקביעות ובתדירות גבוהה.
מחקרים מראים קשר מובהק בין נטיות אובדניות לבין אתגרים נפשיים כמו דיכאון, סכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית, התמכרויות, הפרעת דחק פוסט טראומטית, הפרעת אישיות גבולית ואפילו מצבים רפואיים כמו כאב כרוני ופגיעות ראש. כל אחד מהמצבים האלו דורש כמובן טיפול ייחודי שעם הזמן, גם יפחית את המחשבות האובדניות.
איך להתמודד עם מחשבות אובדניות?
טיפול במחשבות אובדניות דורש אומץ ורצון להבין לעומק את מה שמתחולל בתוך המוח. בדרך הזאת מומלץ כמובן לבקש עזרה, בין אם על ידי טיפול מקצועי או מהאנשים שקרובים אלינו. עצם זה שאתם קוראים את השורות האלו כבר אומר שעשיתם צעד חשוב בדרך הנכונה. עכשיו, אפשר לגבש מעטפת נכונה ומדויקת שתעזור לצלוח את האתגר ולנווט את החיים למקום טוב יותר.
טיפול פסיכותרפי בהחלט יכול לסייע לכם מאוד – בטח אם המחשבות האובדניות מלוות אתכם או את יקיריכם כבר זמן רב. לצד תהליך של טיפול נפשי, חשוב לא פחות לשתף לפחות אדם אחד במצוקה – ולהיעזר בו כדי לצלוח את הקושי. לעיתים, במצב הזה קשה לראות שיש אנשים סביבכם שאכפת להם ורוצים בטובתכם – אך אם תחפשו מספיק, תגלו שהם בהחלט נמצאים סביבכם.
ואם אתם לא מרגישים בנוח לשתף אנשים שאתם מכירים, תוכלו לחלוק את ההתמודדות בקבוצות סגורות ברשתות החברתיות או להתקשר לקווי סיוע אנונימיים שיספקו הכוונה ברגישות ובמקצועיות. לצד זאת, כדאי לאמץ הרגלים שיתרמו לנפש בדרכים נוספות – כמו מדיטציה, פעילות גופנית, כתיבת יומן, טיולים בטבע, אומנות וכל דבר אחר שיעזור להרגיש קצת יותר טוב. כל אלו כמובן לא יחליפו את התהליך הטיפולי – אבל בהחלט יספקו רוח גבית למאמצים החשובים האלו.
טיפול במחשבות אובדניות - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול במחשבות אובדניות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול במחשבות אובדניות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.