מאמרים בנושא
הפרעות אכילה

הפרעות אכילה משקפות מצבים נפשיים חמורים הקשורים לדפוסי אכילה מתמשכים המשפיעים לרעה על הבריאות, הרגשות והיכולת של האדם לתפקד בכל תחומי החיים המרכזיים.

מרבית האנשים הסובלים מהפרעת אכילה מאובחנים עם אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה או הפרעת אכילת יתר כפייתית, אולם ישנם סוגים רבים של הפרעות אכילה וחשוב לבצע אבחנה מבדלת על ידי איש מקצוע כדי להחליט מהו הטיפול היעיל ביותר למצבכם הנוכחי.

התסמינים השכיחים ביותר של הפרעות אכילה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים כוללים התמקדות חריגה במשקל או בצורת הגוף ובאוכל וכן דפוסי אכילה מסוכנים הנמשכים תקופה ארוכה ופוגעים בבריאותו של האדם.

אף על פי שהפרעת אכילה בדרך כלל מתפתחת בתקופת גיל ההתבגרות, בעיות אכילה שונות עשויות להופיע לראשונה רק בתקופת הבגרות ולפגוע בתפקוד הלב, במערכת העיכול, בעצמות, בשיניים ובפה.

סוגי הפרעות אכילה: 10 מאמרים מומלצים

טיפול בהפרעות אכילה
טיפול בהפרעות אכילה: איך פסיכולוגים מטפלים בהפרעת אכילה?

כדי להשתחרר מדפוסי אכילה מזיקים ומסוכנים – כדאי לא רק לפנות לטיפול רגשי מקצועי, אלא גם להיעזר במומחים ובכלים נוספים שיעזרו לבחון היבטים רחבים יותר במצב הזה ולטפל בכל אחד מהם בצורה המיטבית. בדרך הזאת, חשוב גם שבני המשפחה ובני הזוג יהיו מעורבים בכל הרמות והשלבים.

המדריך המלא >>
הפרעות אכילה אצל ילדים
הפרעות אכילה אצל ילדים: תסמינים, אבחון ושיטות טיפול מומלצות

ילדים רבים מפגינים דפוסים מוזרים ומשונים בכל הקשור לאכילה, ופעמים רבות ההורים נאבקים בדפוסים הללו ובבררנות התזונתית של ילדיהם. כאשר העניין יוצא משליטה, יכול להיות שמדובר בהפרעת אכילה, שיכולה לפגוע בבריאותו ולעכב את התפתחותו של הילד.

המדריך המלא >>
הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות
הפרעות אכילה בקרב בני נוער בגיל ההתבגרות: מדריך להורים

בני נוער רבים מתמודדים עם הפרעות אכילה מסוגים שונים, ובפרט עם אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה ובולמוסי אכילה אובססיביים. במצבי קיצון, הפרעות אכילה יכולות להוות סכנת-חיים, והן בכל מקרה משבשות את אורח החיים ואת הבריאות הפיזית והנפשית.

המדריך המלא >>
הפרעת אכילה בררנית ARFID
אכילה בררנית (ARFID): בררנות באוכל אצל ילדים או מבוגרים

הפרעת אכילה בררנית הינה הפרעה בה נמנעים מצריכת מזונות מחשש להיחנק, להקיא או למות אם אוכלים מאכלים מסוימים. הפרעת אכילה זו גורמת לחוסר תאבון ללא סיבה ידועה, אכילה איטית מאוד, ירידה במשקל וקושי לאכול ארוחות עם חברים או בני משפחה.

המדריך המלא >>
אנורקסיה נרבוזה
אנורקסיה נרבוזה: תסמינים, סימני אזהרה ודרכי טיפול באנורקסיה

אנורקסיה נרבוזה הינה הפרעת אכילה המאופיינת בירידה חדה במשקל, מאמץ ניכר להרזות, דימוי גוף מעוות, פחד עז להשמין והימנעות מצריכת מזונות – מה שמוביל למשקל גוף נמוך משמעותית מהמצופה. הפרעת אכילה זו מתפתחת לרוב בגיל ההתבגרות ושכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.

המדריך המלא >>
בולימיה נרבוזה
בולימיה נרבוזה: איך יוצאים מזה? תסמינים, אבחון ודרכי טיפול

בולימיה נרבוזה הינה הפרעת אכילה המאופיינת באירועים חוזרים ונשנים של אכילה מוגזמת ואחריה התנהגות מפצה בלתי הולמת, כמו הקאות יזומות ושימוש לרעה בתרופות משלשלות ומשתנות, צום או פעילות גופנית נמרצת. אפיזודות אלו מתרחשות לפחות פעם בשבוע במשך שלושה חודשים לפחות.

המדריך המלא >>
בולמוס אכילה
בולמוס אכילה: איך להפסיק התקפי אכילה? גורמים ושיטות טיפול

כולנו לפעמים חווים צורך בלתי נשלט "לפשוט על המקרר" ולאכול מכל הבא ליד. התקפי אכילה כאלו משאירים אותנו לא פעם עם תחושות של אשמה, אכזבה או אפילו גועל. במקרים מסוימים, התקפי האכילה יכולים להעיד על אתגרים משמעותיים יותר שמסתתרים מתחת לפני השטח ודורשים התייחסות.

המדריך המלא >>
הרעבה עצמית
הרעבה עצמית: גורמים, תסמינים, שיטות טיפול ודרכי התמודדות

לצד הנזק האפשרי לבריאות והפגיעה בנפש – מחקרים מראים כי הרעבה עצמית פשוט לא עוזרת להשיג גוף רזה יותר בטווח הארוך. במקרים רבים, ההחלטה להרעיב את עצמנו נובעת ממצוקה רגשית. כדי לשנות את המצב, חשוב לגלות המון אומץ ולבחון את המנגנונים הרגשיים שהובילו להחלטה הזאת.

המדריך המלא >>

שאלות ותשובות בנושא הפרעות ובעיות אכילה

הפרעות אכילה הן בעיות מורכבות הנגרמות כתוצאה משילוב של מרכיב גנטי ייחודי, הפרעות בכימיקלים מוחיים המווסתים את מצב הרוח, רמת הלחץ והתיאבון, תכונות אישיות מסוימות, היסטוריה משפחתית של הפרעות אכילה, היסטוריה אישית של דיכאון, חרדה, טראומה וגורמים פסיכולוגיים נוספים. כמו כן, מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי גורמים חברתיים ושינויים משמעותיים בחייהם של אנשים, כמו מעבר למוסד חינוכי חדש, מעבר לדירה חדשה בעיר מרוחקת, בעיות משפחתיות, פרידה, גירושין ומוות של בן משפחה או חבר קרוב, עשויים להוביל להתפתחותן של הפרעות אכילה או להחמיר תסמינים גופניים ונפשיים קיימים אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים.

טיפול בהפרעות אכילה בדרך כלל מתבצע בעזרת צוות רב-תחומי המורכב מרופאים, פסיכיאטרים, פסיכולוגים, דיאטנים קליניים ומדריכים המספקים יחד מעטפת טיפולית המשלבת גישות ביולוגיות, תזונתיות, פסיכולוגיות, חברתיות ורוחניות. מכיוון שהפרעות אכילה הן בעיות מורכבות שלרוב נלוות להפרעות נפשיות אחרות, משפיעות על כל תחומי החיים של האדם ואף על בני משפחתו וחבריו הקרובים, טיפול בהפרעות אכילה כולל מגוון של טיפולים פרטניים, משפחתיים וקבוצתיים עם אנשי מקצוע בעלי ניסיון רב שנים בעבודה עם ילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מסוגים שונים של הפרעות אכילה. יש לציין, כי במקרים מסוימים אנשים זקוקים להתערבויות מקצועיות ממושכות ואינטנסיביות יותר, כמו אשפוז מלא או אשפוז חלקי.

הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה נרבוזה אינה מאופיינית רק בירידה קיצונית במשקל הגוף, אלא גם במגוון תסמינים התנהגותיים ונפשיים, כולל ניסיון להסתיר את הירידה במשקל, התעסקות בלתי פוסקת במשקל הגוף, באוכל, בקלוריות או בדיאטה, סירוב גורף לאכול מאכלים מסוימים, שמירה על שגרת אימונים נוקשה ופיתוח טקסים הקשורים לאוכל ואכילה, כמו התעקשות לאכול מאכלים בסדר מסוים. בנוסף, הפרעת אכילה עלולה להשפיע על האופן בו בני אדם מתקשרים עם חברים ובני משפחה ולגרום להם להתנהג בעצבנות, לחוות דיכאון, לסרב לאכול מול אנשים אחרים, להסתכל לעתים תכופות במראה כדי לחפש פגמים חיצוניים, לסבול מנסיגה חברתית ולאבד עניין בפעילויות שהיו נחשבות מהנות בעבר.

ילדים, בני נוער ומבוגרים המתמודדים עם הפרעת אכילה מסוג בולימיה נרבוזה בדרך כלל נחשפים לאחר שבני משפחתם מגלים על הקאות עצמיות מרובות עקב מראות, קולות או ריחות של אוכל. מלבד זאת, סימנים נפוצים העשויים להעיד על התפתחותה של בולימיה נרבוזה אצל אנשים כוללים הליכה לעתים קרובות לשירותים במהלך או מיד אחרי אכילה, שטיפת האסלה בשירותים מספר פעמים ביום, הפעלת מי ברז או מקלחת כשהאדם בחדר האמבטיה על מנת להסוות את הקול המופק מפעולת ההקאה, ריבוי מקלחות כדי לספק הזדמנויות לטיהור, רעידות או צרידות בקול, שימוש מופרז במי פה או לעיסת מסטיק במטרה להסתיר את הריחות הנלווים להקאות.

אף על פי שבני משפחה וחברים קרובים עשויים להתקשות לשים לב להתפתחותן של הפרעות אכילה שונות, רופאים, פסיכולוגים ואנשי מקצוע נוספים יכולים להבחין בפצעים בשיניים ובחניכיים, בבלוטות רוק הנפוחות באזור הלחיים, בפצעים בגרון ובפה. כמו כן, אנשים הסובלים מהפרעות אכילה עלולים להרגיש שהם אינם מסוגלים לשלוט בהרגלי האכילה שלהם, לחוש אשמה נוראית אחרי אכילה מוגזמת ולעשות שימוש לרעה בחומרים משלשלים או בחומרים מעודדי הקאה נפוצים משום שהם מחזיקים בתפיסה מוטעית כי זה ישטוף את הקלוריות מהגוף שלהם. מלבד זאת, הפרעת אכילה כפייתית מאופיינת באכילת כמויות קיצוניות של מזון במהירות, באכילה בסתר, באגירת מזון ובהסתרת מזון מבני משפחה.

מכיוון שהתנהגויות בלתי הולמות המאפיינות הפרעות אכילה בדרך כלל מבטאות סוגיות פסיכולוגיות או בעיות רגשיות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, כמו דימוי גוף שלילי והערכה עצמית נמוכה, חשוב ביותר לפנות לקבלת טיפול רגשי מיד לאחר קבלת אבחנה מקצועית של הפרעת אכילה. בעזרת טיפול מקצועי, אנשים יכולים להתגבר על הפרעות אכילה, להתאושש מהמצב הנפשי שהם שרויים בו, לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות הישנים שלהן, לחזור לאכילה מאוזנת, לנהל מערכת יחסים בריאה עם אוכל, לפתח דימוי גוף חיובי, ללמוד כישורי התמודדות יעילים יותר להתמודדות עם לחץ וחרדה ולעבד את הרגשות, החוויות והפחדים הטמונים בבסיסה של הפרעת האכילה.

מאחר ואנשים הסובלים מהפרעות אכילה יכולים להציג משקל גוף תקין ולהיראות בריאים לחלוטין כלפי חוץ, זה עשוי להיות מאתגר לזהות שהמראה החיצוני של קרוב משפחה שלכם אינו תואם את רמת החרדה הגבוהה שהוא חש בתוכו סביב אוכל ואכילה. אף על פי שמבחוץ הוא יכול להיראות בסדר גמור, האדם עלול להתמודד עם דימוי גוף מעוות ולעסוק באופן בלתי פוסק במשקל הגוף שלו, לעתים קרובות עד כדי כך שהוא מתקשה להסיח את דעתו עם מחשבות על נושאים אחרים. חשוב לציין, כי הפרעות אכילה פוגעות באנשים בכל גיל ומגדר, כאשר ישנם סוגים מסוימים של הפרעות אכילה הפוגעים במיוחד בקבוצות שונות של האוכלוסייה.

באופן כללי, מומלץ לפנות לטיפול בהפרעות אכילה כאשר הרגלי אכילה חריגים גורמים לבעיות חמורות ומתמשכות בתפקוד הגופני, הנפשי, הרגשי, ההתנהגותי ו/או החברתי ולפגיעה במערכות היחסים של האדם עם אוכל, עם עצמו ועם אנשים אחרים. במרבית המקרים, הטיפול בהפרעת אכילה הינו טיפול אינטגרטיבי מבוסס ראיות המורכב משילוב של מספר גישות טיפוליות מתחום הפסיכולוגיה, כמו טיפול פסיכולוגי דינמי, טיפול פסיכואנליטי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), תרפיה בקבלה ומחויבות (ACT), טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT), יחד עם טיפול קבוצתי, תוכנית 12 הצעדים, טיפול תזונתי, פיזיותרפיה, טיפול רפואי, תרפיה בהבעה ויצירה, רכיבה טיפולית ואף טיפול תרופתי על פי הצורך.

זה נדיר ביותר שהפרעות אכילה ייעלמו מעצמן ללא קבלת טיפול מקצועי, כך שהיעדר התערבות מקצועית מעמידה אנשים המתמודדים עם הפרעות אכילה בסיכון אדיר לסבול מבעיות בריאותיות ונפשיות חמורות יותר אשר עשויות להתפתח ככל שהתסמינים של הפרעת האכילה נעשים קשים יותר. אף על פי שאנשים רבים מסרבים להודות בעובדה שהם סובלים מהפרעת אכילה, חשוב מאוד להבין שבדרך כלל לא ניתן להתמודד לבד עם המצב ושיש צורך בעזרה של מומחים כדי להתגבר על הבעיה. מעבר לכך, מחקרים מקיפים שנערכו ברחבי העולם גילו כי התערבות מקצועית מוקדמת מגדילה באופן ניכר את הסיכוי שילד, נער או מבוגר יחלימו לחלוטין מהפרעות אכילה שונות.

אבחון הפרעות אכילה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים מתבצע על פי עמידה בקריטריונים המקובלים המפורטים במדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5) המוצא לאור על ידי האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה, כאשר המדריך מבחין בין הפרעות אכילה שונות, כגון: אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה, הפרעת אכילת יתר כפייתית, הפרעת אכילה בררנית (ARFID), תסמונת פיקה והעלאת גירה בילדות. בנוסף, ישנן תת-אבחנות הניתנות במצבים בהם האדם אינו עונה על הקריטריונים לאבחנות המקובלות אך בכל זאת סובל מתסמינים גופניים ונפשיים חמורים וזקוק לטיפול מקצועי, כמו אנורקסיה נרבוזה לא-טיפוסית, הפרעת טיהור ותסמונת אכילה לילית. מעבר לכך, אדם עשוי להיות מאובחן עם שתי הפרעות אכילה במקביל.

הפרעות אכילה בדרך כלל מתגלות במהלך גיל ההתבגרות או בשנות העשרים המוקדמות של האדם, אולם הגיל הממוצע משתנה בהתאם לסוגי הפרעות האכילה השונים. בעוד הגיל הממוצע בו אנשים מאובחנים עם אנורקסיה נרבוזה הינו 17 שנים ונשים בסביבות גיל זה מהוות כ-40% מבעלי האנורקסיה באוכלוסייה הכללית, בולימיה נרבוזה לרוב מתפתחת בגיל מאוחר יותר, כאשר הממוצע הינו 18 שנים. לעומת זאת, תסמינים אופייניים של הפרעת אכילת יתר כפייתית לעתים קרובות מופיעים בסביבות גיל 20-21 שנים. אף על פי שהפרעות אכילה נוטות להופיע לראשונה בתקופת גיל ההתבגרות, במידה והן אינן מטופלות כראוי, סביר להניח שהן יימשכו גם בתקופת הבגרות של האדם.

בעוד הפרעות אכילה נפוצות יותר אצל נשים מאשר בקרב גברים בכל שכבות הגיל, גברים בהחלט יכולים לסבול מהפרעות אכילה וכ-3% מהגברים ברחבי העולם סובלים מהפרעת אכילה כלשהי בכל רגע נתון. יחד עם זאת, התסמינים המאפיינים הפרעות אכילה אצל גברים יכולים להיות שונים מאלו שחוות נשים המאובחנות עם אותן הפרעות אכילה בדיוק, כאשר גברים נוטים להתמקד בשינוי הגודל או הצורה של הגוף ונשים נוטות לשאוף לרזון קיצוני. חשוב לזכור, כי הפרעת אכילה עלולה להיות מסוכנת אם לא מתייחסים אליה במלוא הרצינות ופונים לטיפול מקצועי בשלב מוקדם והפרעות אכילה שאינן מטופלות עשויות להוביל להתפתחותן של הפרעות נפשיות או בעיות בריאותיות כרוניות.

טיפול בהפרעות אכילה, הנערך על ידי מטפלים מוסמכים המבינים ומתמחים בתחום ייחודי זה, יכול לעזור לילדים, בני נוער ומבוגרים להבין שהבעיה כלל אינה קשורה לאוכל, להתמודד עם הסוגיות הרגשיות העומדות בבסיס הפרעת האכילה ולזהות את דפוסי המחשבה וההתנהגות השליליים שלהם. לדוגמא, סיבה נפוצה להתפתחותן של הפרעות אכילה הינה צורך עז בשליטה, כאשר בבסיס צורך זה טמון פחד מהרגשת רגשות שונים. במצבים אלו, מטפלים מוסמכים מסייעים למטופלים לעבד את הרגשות הקשים, להרפות מלנסות לשלוט בדברים שכלל אינם בשליטתם, לחזק את הביטחון העצמי, לשפר את ההערכה העצמית, לעצב מחדש את הדימוי העצמי ודימוי הגוף ולחיות חיים מלאים ובעלי משמעות.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: