הפרעות אכילה בילדות
הפרעות אכילה לא מתפתחות רק בקרב בני נוער – אלא גם בקרב ילדים בגילאים שונים. דפוסי אכילה משונים, סירוב לאכול מאכלים מסוימים, חוסר תיאבון, חוסר עניין באכילה ובררנות בכל הקשור לארוחות ולמזון מאפיינים ילדים רבים, אך כאשר המצב יוצא משליטה והילד מתנהג בצורה מוגזמת, לא בריאה, קיצונית, אובססיבית, טקסית ולא הגיונית – יכול להיות שהוא סובל מהפרעת אכילה.
הפרעות אכילה אצל ילדים מובילות לאובדן משמעותי במשקל ולמשקל גוף נמוך מדי. הן יכולות לפגוע בגדילה ובהתפתחות התקינה שלהם. הן יכולות לפגוע במערכת החיסון, בבריאות הלב ובאופן כללי בבריאות שלהם. הן מובילות לעימותים, מאבקים ומשברים בתוך המשפחה, יוצרות אווירה קשה ומשבשות את התקשורת בין ההורים לילד.
הפרעות אכילה בילדות עשויות להפוך להפרעות אכילה גם בגיל ההתבגרות, כמו בולימיה נרבוזה ובולמוסי אכילה. על מנת לפתור בעיות אכילה אצל ילדים ולפתח הרגלי אכילה בריאים, שהילד ייקח איתו גם לבגרות, כדאי לגשת לטיפול רגשי המשולב עם הדרכת הורים.
הטיפול הרגשי יאבחן את המצוקה הרגשית שעומדת בבסיס הפרעת האכילה, ייתן לה מענה ויעזור לילד להתמודד עם חוויות שליליות ורגשות שליליים. הדרכת הורים תעניק להם ידע וכלים שיסייעו להם לבנות לו שגרת ארוחות בריאה. בנוסף כדאי לפנות גם לתזונאית על מנת שתבנה לילד תפריט מאוזן ועשיר המותאם לו ולצרכיו הפיזיולוגיים.
סימנים המצביעים על בעיות אכילה אצל ילדים
בעיות אכילה אצל ילדים יכולות להתבטא בצורות שונות. מצד אחד ההתנהגות הבלתי-שגרתית בולטת לעין, אך מצד שני, קשה לעיתים לזהות הפרעות אכילה אצל ילדים, כי ילדים נוטים גם כך להתנהג עם אוכל באופן שנתפס כמוזר בעינינו המבוגרים. להלן מספר סימנים מרכזיים המצביעים על כך שאולי קיימת בעיית אכילה:
• בררנות-יתר בנוגע למגוון רחב של מזונות
• סירוב לאכול
• הימנעות מקבוצות שלמות של מזונות
• התעסקות אובססיבית ומוגזמת באכילה, בארוחות, במזון ובדיאטות
• חוסר עניין באוכל
• חוסר תיאבון או תיאבון מועט
• טקסים ודפוסי התנהגות מוזרים, משונים וחזרתיים סביב זמני הארוחות ובמהלכן
• אכילה מועטה מאוד
• ירידה משמעותית במשקל
• דימוי גוף נמוך
• חרדה מהשמנה
• הימנעות מסיטואציות חברתיות המערבות אכילה
• אכילת חפצים בלתי-אכילים ונטולי ערכים תזונתיים
דפוסים אלו, כשהם מופיעים לאורך זמן, מצביעים על בעיה אפשרית. אם הילד שלכם מפגין התנהגויות שכאלו, כדאי לבדוק את העניין לעומק.
להפרעות אכילה אצל ילדים יש השפעה משמעותית מבחינה התפתחותית, חברתית, רגשית, פיזיולוגית, דידקטית ומשפחתית. חוסר טיפול בהפרעות אכילה יגרום להחמרה של המצב, לעיכוב בגדילה ובהתפתחות של הילד ולהנצחה של ההתנהגויות הבעייתיות.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
סוגי הפרעות אכילה בילדים
ילדים בגילאים שונים יכולים להתמודד עם מספר סוגים של הפרעות אכילה בילדים. אלו הן הפרעות האכילה העיקריות העשויות להתפתח בקרבם:
• הפרעת הימנעות / אכילה בררנית – ילדים רבים מגלים בררנות באוכל בנוגע למזונות שהם מוכנים לאכול, אבל במצבי קיצון – מדובר בהפרעה של-ממש, שמובילה לאובדן משקל, לבעיות התפתחות וגדילה ולמחסור במרכיבים תזונתיים נחוצים. הפרעה זו מאופיינת באובדן תיאבון, באכילה מועטה עד-מאוד, בהימנעות ממגוון רחב של מזונות ומקבוצות של מזונות ספציפיים, כמו ירקות, ובחשש מההשלכות של האכילה, כמו השמנה, הקאה וכאבי בטן.
• תסמונת פיקה – הפרעה המופיעה בדרך כלל בתינוקות ובילדים בגיל הרך, ומאופיינת באכילה של חפצים שאינם מזון, כמו מצעים, בגדים, שיער וניירות. היא מופיעה בדרך כלל בתינוקות, בילדים עם צרכים מיוחדים ובילדים על הספקטרום האוטיסטי. באופן הגיוני, תסמונת פיקה יכולה להיות מסוכנת, בהתחשב בכך שמדובר בחפצים שאסור לאכול. בחלק מהמקרים הילד אף יעדיף את אותם החפצים על פני צריכת מזון אמיתי.
• העלאת גירה בילדות – הפרעה המאופיינת בנטייה ללעוס הלוך-ושוב את אותו המזון. ההפרעה מופיעה לרוב במהלך שנת החיים הראשונה. היא בעלת פוטנציאל לעכב את התפתחות הילד או התינוק ולהוביל לירידה ניכרת במשקל. בדומה לתסמונת פיקה, גם הפרעה זו מקושרת לצרכים מיוחדים.
• אנורקסיה נרבוזה – אנורקסיה יכולה להופיע כבר בגיל ילדות. היא מאופיינת בירידה חדה וניכרת במשקל, התעסקות מוגזמת באכילה ובדיאטות, פחד וחרדה מהשמנה, דיכוי תיאבון, סירוב לאכול, הימנעות ממזונות שנתפסים כמשמינים ובעיות בדימוי הגוף. אנורקסיה היא הפרעת אכילה קשה, שפוגעת במידה נרחבת בבריאות ובחלק מהמקרים מהווה סכנת חיים מוחשית.
איך מטפלים בהפרעות אכילה אצל ילדים?
טיפול בהפרעות אכילה אצל ילדים כולל לרוב שילוב של סוגי הטיפול הבאים:
• טיפול פסיכולוגי – יעזור לילד להיפטר מדפוסי חשיבה והתנהגות שנתקבעו במוחו סביב כל הקשור למזון, דיאטה, משקל, ארוחות ודימוי גוף. הטיפול יעסוק גם במערכות היחסים של הילד, לרבות עם הוריו, ובמצוקות רגשיות שהובילו להתפתחות הפרעת האכילה, לרבות בחרדות. באמצעות טיפול פסיכולוגי לילדים יוכל הילד לעבד חוויות רגשיות, להתמודד עם רגשות שליליים, לרכוש כלים ודפוסים שיעזרו לו להקפיד על אכילה בריאה ומאוזנת ויאפשרו לו להתמודד באופן בריא עם בעיות רגשיות.
• הדרכת הורים לילדים עם הפרעות אכילה – טיפול בילדים כולל נדבך של הדרכת הורים. ההורים מספקים למטפלת מידע בנוגע למצבו של הילד ובנוגע להתקדמות שלו במרוצת הטיפול. המטפלת מספקת להם תובנות בנוגע למצבו של הילד ובנוגע לסיבות לקיום הבעיה. בנוסף, היא מדריכה אותם כיצד לסייע לו להתגבר על הפרעת האכילה ולפתח דפוסי אכילה והתנהגות בריאים ומאוזנים וכיצד לבנות לו שגרה בריאה.
• טיפול תזונתי – מעקב אחר משקל הילד ובניית תפריט המותאם לו ולצרכיו על ידי תזונאית מקצועית.
אבחון הפרעות אכילה אצל ילדים בגילאים שונים
הפרעות אכילה יכולות להופיע כבר בילדות ואף בינקות. חלקן מזוהות בעיקר עם ילדים, כמו תסמונת פיקה, וחלקן מזוהות יותר עם מתבגרים, כמו אנורקסיה נרבוזה. חשוב לא להדחיק ולא להכחיש את קיומן של בעיות אכילה אפשריות אצל ילדים, אלא לבדוק את המצב לעומקו ולגשת לאבחון ולטיפול במידת הצורך. אם הילד אכן מתמודד עם בעיה, רק כך יהיה ניתן לפתור אותה. אם הוא לא מתמודד עם בעיה, לפחות בדקתם ותוכלו לישון בשקט בלילה.
במידה ואכן מאובחנת הפרעת אכילה אצל ילדים, טיפול פסיכולוגי בשילוב הדרכת הורים וטיפול תזונתי הוא המסלול הטוב ביותר להשגת פתרון לבעיה. טיפול מוקדם יאפשר לילד לגדול ולהתפתח כמצופה ממנו וכמו שהוא מסוגל – הן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה רגשית. כך הוא יוכל לרכוש דפוסי התנהגות בריאים בנוגע לאכילה ובנוגע לבעיות רגשיות נוספות, והוא ייקח אותם איתו גם לשנות הבגרות. זהו המפתח עבורו לחיים בריאים מבחינה פיזית ורגשית.
טיפול בהפרעות אכילה אצל ילדים - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהפרעות אכילה אצל ילדים נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית .
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהפרעות אכילה אצל ילדים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.