מהי אינטימיות?
פחד מאינטימיות וקרבה פוגע ביכולתם של בני אדם ליצור קשרים קרובים ויחסי ידידות עם אנשים אחרים, כאשר אינטימיות מוגדרת כפעולה של שיתוף פעולה וקשרים רגשיים וגופניים משמעותיים עם אדם אחר.
למעשה, אדם החווה חרדה מאינטימיות עשוי לחבל במערכות היחסים שלו במודע או שלא במודע ולהרחיק מעצמו אנשים בטרם הם מתקרבים יותר מדי, הן ברמה הרגשית והן ברמה הגופנית.
אנשים המתמודדים עם פחד ספציפי זה מייחלים לאינטימיות, אולם מתקשים לייצר ולשמר אותה כשהקרבה הרגשית או הגופנית מתחילה לעורר את החששות והחרדות שלהם.
בעוד טיפול בפחד מאינטימיות אצל נשים וגברים אינו תהליך מהיר או קל, ניתן בהחלט להגיע להישגים משמעותיים בעזרת שיפור עצמי ממוקד ומגוון סוגי טיפולים רגשיים שונים.
אינטימיות רגשית לעומת אינטימיות זוגית
בכדי להבין טוב יותר מהי אינטימיות ומהו פחד מאינטימיות, חשוב תחילה להבין אילו סוגים של מערכות יחסים אינטימיות קיימים ולמה הם יכולים להיות מורכבים מאוד:
• אינטימיות אינטלקטואלית – מתארת התקשרות הנעשית על ידי שיחות אישיות עמוקות וחילופי רעיונות, כשלצורך שיתוף אמיתי ברעיונות הטהורים ביותר שלכם עם אדם אחר נדרש מכם אומץ רב ונכונות להישפט על השקפת עולמכם ואמונותיכם. מכיוון שמדובר ברמות גבוהות של אינטימיות ואמון, הדבר אינו מתרחש עם אדם אקראי ולרוב מדובר באדם קרוב מאוד, שרוצים להתקרב אליו יותר או שמכבדים מספיק ברמה האינטלקטואלית על מנת לקיים עמו דיון בנושא הספציפי.
• אינטימיות רגשית – מה שמרבית בני האדם מדמיינים כשהם נשאלים מהי אינטימיות. בפועל, הכוונה לקשר רגשי הדוק עם אדם אחר בו אתם מרשים לעצמכם להיות פגיעים מולם, כשסוג זה של אינטימיות מתייחס גם לקשרים רוחניים עם אנשים אחרים.
• אינטימיות חווייתית – חיבור של אנשים על ידי פעילויות, תחומי עניין וחוויות משותפים, כמו השתתפות בקבוצת תמיכה או טיפול קבוצתי, בהם כל המשתתפים מתמודדים עם מחלה, הפרעה, בעיה או ניסיון משותף וייחודי. במקרים אחרים, אינטימיות חווייתית יכולה להיות ניטרלית יותר, כגון הרגשת קרבה לאנשים אחרים החברים באותו מועדון ספורט או קבוצה חברתית החולקת תחביבים ותשוקות משותפים.
• אינטימיות מינית, זוגית או גופנית – מתייחסת למה שנשים וגברים רבים מתארים כאינטימיות. מאחר וקרבה לאדם אחר מצריכה מכם להיות פגיעים ממנו, סוג זה של אינטימיות אינו מתייחס רק למערכות יחסים אישיות עמוקות וארוכות טווח, כך שהפחד ממיניות אינו מתרחש רק כשמדובר בבני זוג קבועים.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
הגורמים לפחד מאינטימיות אצל נשים וגברים
פחד מאינטימיות אצל נשים וגברים עשוי לנבוע מפחד מאובדן או חרדת נטישה. אף על פי שפחד ממיניות לרוב בא לידי ביטוי בפחד מאיבוד בני זוג, לעיתים קרובות החרדה נובעת מאיבוד דמות חשובה של מבוגר בתקופת הילדות המוקדמת או במהלך גיל ההתבגרות, כשהנטישה יכולה להיות רגשית או גופנית.
מחד, נטישה גופנית מתארת מצבים בהם דמות הורית אינה נוכחת יותר ברמה הגופנית בחייהם של ילדים. מאידך, נטישה רגשית מתרחשת כשדמות הורית אינה יכולה או מסוגלת להעניק את התמיכה הרגשית לה ילדים זקוקים לשם התפתחותם התקינה.
לדוגמא, נטישה רגשית עלולה לבוא לידי ביטוי בחוויות טראומטיות, התמכרות לסמים או סוגי הפרעות נפשיות שונים. מלבד זאת, פחד מאינטימיות רגשית או זוגית יכול להיות תסמין של פחד לאבד את עצמכם בתוך מערכת יחסים זוגית.
בעוד אנשים עשויים לא להבין שמותר להם להציב גבולות או לחשוב שהם צריכים לוותר על חלקים גדולים מעצמם, לשנות את חייהם באופן קיצוני או לשנות את מי שהם צריכים להיות במערכות יחסים זוגיות, אף אחד מהדברים הללו אינו נדרש לניהול זוגיות בריאה. למרות שהאופן בו אתם מנהלים את חייכם אכן משתנה כשאתם מפתחים אינטימיות בזוגיות, אין פירוש הדבר שאתם צריכים להשתנות מקצה לקצה.
התסמינים המאפיינים פחד מאינטימיות בזוגיות
פחד מקרבה מהווה אחד התסמינים השכיחים בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים המאובחנים עם הפרעות חרדה, במיוחד עם הפרעת חרדה חברתית (SAD).
מכיוון שאנשים המתמודדים עם בעיות חברתיות מתקשים להישפט ולהיות מוערכים על ידי הזולת, הדבר מקשה עליהם ליצור חברויות ומערכות יחסים עמוקות וארוכות טווח, כמו גם לייצר ולשמר אינטימיות בזוגיות. שיפוט והערכה הם מרכיב מרכזי ביצירת קשרים בין-אישיים משום שהם מאפשרים לאדם לבחור למי הוא מעוניין להקדיש את זמנו ותשומת לבו.
יחד עם זאת, אנשים מסוימים עשויים להסוות את הפחד מאינטימיות שלהם על ידי שימוש נרחב ברשתות החברתיות, שכן אלו מאפשרות להם להציג מאות קשרים חברתיים מבלי שיש להם באמת קשרים עמוקים או יחסים בין-אישיים עם אף אחד מהם. במצבים אחרים, ייתכן ואדם ידווח על כמות גדולה של חברים בעלי קשר שטחי ביותר וללא ציפיות למחויבות או אינטימיות רגשית.
כאמור, גורמי הסיכון המרכזיים להתמודדות עם חוסר אינטימיות בזוגיות קשורים לחוויות מתקופת הילדות או דמויות הוריות חסרות אמינות המובילות למגוון בעיות בתקשורת ובקשרים בתקופת הבגרות. לדוגמא, הזנחה רגשית או גופנית, התעללות מינית, גופנית, רגשית או מילולית, אובדן של הורה, גירושין, מוות של בן אדם קרוב או כלא מהווים גורמים שכיחים של פחד מאהבה ומיניות.
חרדה מאינטימיות: גורמי סיכון מרכזיים
מלבד הגורמים הנ"ל, חרדה מאינטימיות עשויה להיות תוצר של חינוך בבית עם:
• הורה המכור לסמים או אלכוהול
• הורה המתמודד עם מחלה קשה המונעת ממנו לספק תמיכה הורית הולמת ומאלצת את אחד מילדיו לתפקד כמטפל ראשי של הילדים האחרים בבית
• הורה שלא הציב גבולות מספיק ברורים ועקביים
לדוגמא, הורים אלו עלולים:
• להפגין העדפה לילד אחד על חשבון הילדים האחרים
• להיות החברים הכי טובים של הילדים
• לחשוף בפניהם סודות אישיים
• להיות מעורבים יתר על המידה בהישגיו ופעולותיו של הילד
למרות שלעיתים הדבר נתפס בעיניהם כגילויי אהבה ותמיכה, הדבר מוביל בדרך כלל לבעיות בהצבת גבולות, פיתוח עצמאות ואינטימיות.
חוויות טראומטיות בתקופת הילדות, במיוחד אלו הקשורות לדמויות סמכותיות, משפיעות באופן ניכר על יכולתם של בני אדם לסמוך ולהתחבר עם אנשים אחרים, הן מהתא המשפחתי והן מחוצה לו. יתרה מכך, חוויות שליליות ביחסים בין אישיים ומערכות היחסים שהאדם חווה במהלך חייו משפיעות גם כן על התפתחותו של פחד ממיניות ואינטימיות.
בנוסף, הפרעת אישיות נמנעת, המכונה לעתים הפרעת חרדה אינטימית, מאובחנת אצל כ-2% מהנשים והגברים בעולם והיא גורמת לאנשים להימנע מהשתתפות בפעילויות ומצבים חברתיים בשל חשש מהשפלה, שיפוטיות ורגישות יתר לביקורת מהסביבה. מלבד זאת, הפרעת אישיות נמנעת מאופיינת במסורבלות, ביישנות והערכה עצמית נמוכה.
התמודדות עם פחד מאינטימיות: דפוסי התנהגות
פחד מאינטימיות יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ולהשתנות בהתאם לסוג הקשר הנוכחי, כשלעיתים קרובות הפחד עשוי להתבטא בדיוק בהתנהגות ההפוכה מזו שהאדם היה מעוניין בה. למשל, גברים או נשים המתמודדים עם פחד מאינטימיות בזוגיות עלולים לחבל בכוונה בהתקדמות מערכת היחסים שלהם על ידי כך שהם:
• ימהרו מדי
• יהיו דביקים מדי
• לא יענו להודעות או שיחות טלפון
• יבחנו ללא הרף את רגשותיו של הצד השני במערכת היחסים
באופן כללי, אנשים עם חרדה מאינטימיות מסוגלים לנהל מערכות יחסים שטחיות וליהנות מהיכרות של אדם אחר כל עוד הם אינם נדרשים לשתף ברגשות או מחשבות עמוקים יותר שלהם עצמם.
לאור זאת, הם נוטים להימנע מאינטימיות רגשית עם האנשים איתם הם נפגשים, לדלג מדייט לדייט ולקיים קשרים זוגיים קצרי טווח רק משום שזה מרחב הנוחות שלהם. למרות שבני הזוג הפוטנציאליים בדרך כלל חושבים שהם מפחדים ממחויבות, הפחד מקרבה הוא זה שמונע מהם להתחייב לצד השני.
במקרים מסוימים, פחד מאינטימיות זוגית מוביל לביקורתיות יתר וריבוי ריבים בין בני זוג, כשהאדם עלול לנהוג בחשדנות מתמשכת ולהאשים בקביעות את בן זוגו בדברים שכלל לא עשה.
כמו כן, ייתכן והאדם ינסה לגרום לעצמו להיות בלתי נאהב באמצעות התנהלות עוינת או אכזרית שתחייב את הצד השני לעזוב אותו – מה שיעזור לו לשכנע את עצמו שהוא אינו ראוי לאהבה. חשוב לציין, כי קושי בתקשורת הבין-אישית גם כן יכול לגרום לאדם לא להביע את צרכיו ולחוש שהם אינם נענים.
מכיוון שהם אינם מעוניינים לפגוע במערכת היחסים ומפחדים שבני זוגם יינטשו אותם, הם אינם מבטאים את צרכיהם, אולם הדבר מוביל לשמירת טינה וקונפליקט פנימי ההולך ומתעצם ככל שלא מתקיימים הצרכים של שני בני הזוג. בנוסף, האדם צפוי להתמרמר על בן או בת זוגו ולהאשים את עצמו שהוא אינו ראוי לאהבתו ותמיכתו, אף על פי שהוא לא יידע אותו לגבי צרכיו.
איך להתגבר על פחד מאינטימיות?
במידה ובן הזוג שלכם מפחד מאינטימיות:
• התמקדו בפיתוח וטיפוח של ערוצי תקשורת חדשות עמו
• שאלו אותו מה יגרום לו להרגיש נאהב ובטוח בזוגיות
• בדקו מה יעזור לו להרגיש בנוח במערכת היחסים
• עודדו אותו לפנות לתהליך של טיפול רגשי למבוגרים בעת הצורך, שכן יש לנווט את רמת החרדה ביעילות ובזהירות
בעוד תהליך הטיפול צפוי להיות מאתגר וייתכן ותחוו כישלונות במהלכו, חשוב להתמיד במפגשים וליישם את מה שנלמד בהם בחיי היום יום.
סוג הטיפול המומלץ בחרדה מאינטימיות משתנה בהתאם לחומרת מצבכם האישי והסיבות בגינן אתם חווים את הפחד הספציפי הזה, כך שרצוי לפנות לקבלת ייעוץ פסיכולוגי ולחשוב יחד עם איש מקצוע המומחה בתחום בריאות הנפש מהו הטיפול היעיל ביותר עבורכם, כאשר הבנת הגורם העיקרי לחששות והתגברות עליו הינן חיוניות לתהליך הריפוי.
טיפול בפחד מאינטימיות - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפחד מאינטימיות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפחד מאינטימיות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.