פחד מזוגיות: איך להתגבר על פחד בזוגיות או חרדה מזוגיות?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה אומר בדיוק פחד מזוגיות?

פחד מזוגיות, שלעיתים יכול לבוא לידי ביטוי כחרדה של ממש – יכול להיראות משונה ונוגד את האינטואיציה. הרי כל אדם רוצה להרגיש נאהב ולמצוא את האחת או האחד שיגרמו לו להרגיש הכי מאושר ומיוחד בעולם. ובכל זאת, חרדה מזוגיות היא בהחלט מצב מוכר ונפוץ כיום – ואפילו יש לה שם מדעי מוגדר – פילופוביה (Philophobia).

אהבה, כאמור, היא רגש נעים וחיובי, אך כשהיא מגיעה בכל עוצמתה, בטח אם חווינו בעבר שיברון לב ואכזבה – זה הגיוני שהיא גם תבהיל, תציף ותטלטל. זהו מנגנון הגנה שאמור לשמור עלינו מפגיעות נוספות, כאשר במקרים מסוימים – הוא עלול לגרום לנו להיפגע אפילו יותר. כדי להבין מתי הפחד או החרדה מזוגיות גורמים יותר נזק מתועלת, כדאי לבחון אותם בכנות ובאומץ – ולגלות את הכלים שבהם אפשר להשתמש כדי להפחית את השפעתם. הנה כל המידע שיכול לסייע בכך.

פחד מזוגיות

כמה חרדות מזוגיות זה דבר נפוץ?

כשעוסקים בחרדות – ובטח בתחום הרומנטי, קשה להעריך בדיוק עד כמה הן נוכחות ובולטות באוכלוסייה. סיבה אחת לכך היא שרבים מהאנשים שמתמודדים עם חרדות מזוגיות, בכלל אינם מודעים לבעיה, או שהם לא פונים לעזרה מקצועית, מכל מני סיבות שהן בהחלט מובנות.

באופן כללי, ידוע שחרדה היא תופעה די נפוצה. מנתונים של רשת המרכזים הרפואיים קליבלנד קליניק בארצות הברית עולה כי אחד מכל עשרה מבוגרים ואחד מכל חמישה בני נוער סובלים מהפרעת חרדה, שיכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים ובצורות מגוונות.

ובעוד שכאמור, הפרעות חרדה באופן כללי נפוצות יותר אצל בני נוער, על פי השערות של מומחים לבריאות הנפש, השכיחות של פחד מזוגיות דווקא עולה ככל שמתבגרים. סיבה אפשרית לכך היא שככל שאנחנו מתבגרים, סביר שנחווה יותר משברים בזוגיות, שברון לב ואכזבות. כל אלו גורמים לאנשים, באופן טבעי, לחשוש לאפשר לעצמם להתאהב שוב.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

למה פחד בזוגיות קורה מלכתחילה?

פחד בזוגיות, כמו כל פוביה או חרדה אחרת, הוא כאמור מנגנון הגנה שבדרך כלל מתפתח כתוצאה מאחד או יותר מהגורמים הבאים:

חוויות שליליות בעבר – פחד הוא רגש חיוני שעוזר להגן עלינו מלהיפגע או לחזור על טעויות שעשינו בעבר. לכן, טראומות שקרו במערכות יחסים קודמות, בין אם פרידה מורכבת, זוגיות רעילה, בגידה, שברון לב או כל זיכרון משמעותי אחר – כל אלו עלולים להשאיר חותם בזיכרון שמייצר "חומות הגנה" במטרה להימנע מלהרגיש את התחושות המורכבות האלו בשנית. כמובן שגם טראומות כמו הטרדה או תקיפה מינית עלולות לייצר פחד וחרדה ממגע אינטימי או מערכת יחסים משמעותית.

גם חוויות מהילדות, עוד לפני שמתנסים במערכות יחסים רומנטיות, עלולות לייצר חרדות מזוגיות. זה יכול לקרות בגלל דוגמאות שראינו בבית לבעיות במערכות היחסים, חברים שפגעו באמון שלנו או קשיים חברתיים, חרם חברתי ואתגרים רגשיים נוספים.

פחד מדחייה – לעיתים, פחד מזוגיות עלול להיות כרוך גם בחשש "לפתוח את הלב", לסמוך על אדם אחר ואז להיפגע ולהתאכזב. באופן מעניין למדי, מחקרים מראים כי לדחייה יש השפעה על הגוף שדומה מאוד לזו של כאב פיזיולוגי. אף אחד כמובן לא רוצה להרגיש כאב או לחוות דחייה, אך במקרים מסוימים, הכאב עלול לפתח פחד שקשה להשתחרר ממנו.

השפעות תרבותיות – בתרבויות מסוימות, הסביבה הקרובה מפעילה לחץ משמעותי להתחתן בגיל מוקדם ולהביא ילדים. לחץ כזה יכול לגרום לצעירים ולצעירות לרצות למרוד במוסכמות ולא להיכנס למסגרת כמו שאר בני משפחתם. באופן די אירוני – גם המצב ההפוך עלול לייצר השפעה דומה – כלומר, אם החברים מסביב לא ממהרים להתחתן והמשפחה לא לוחצת, יכול להיות שהתאהבות וזוגיות יעוררו פחד וחרדה כי הם יבואו על חשבון ערכים כמו חופש והעצמה שעליהם האדם גדל.

אתגרים רגשיים מגוונים – חרדה מזוגיות יכולה להתפתח בסבירות גבוהה יותר אצל מי שכבר סובלים מחרדות אחרות, מתמודדים עם דיכאון או חיים עם נטייה להתמכרויות. גם מי שהביעו כוונות אובדניות בעבר, גם אם במחשבה בלבד, מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח פוביה ממערכות יחסים.

חרדה בזוגיות

כך חרדות בזוגיות משפיעות על הגוף והנפש

חרדות באופן כללי בהחלט נותנות את אותותיהן ומשפיעות על הבריאות הגופנית והנפשית. בהקשר של פחד מזוגיות, אפשר בהחלט להבין מדוע החרדה עלולה להשפיע בתחומים רבים.

ראשית, כמובן שמי שסובלים מחרדות בזוגיות עלולים להתקשות יותר לפתח מערכות יחסים אינטימיות. וגם אם מצליחים להיכנס למערכת יחסים, החרדה עלולה להיות מלווה עם תחושות מאתגרות של לחץ נפשי, אי שקט והצפה רגשית.

במישור הגופני, חרדה מזוגיות משפיעה פחות או יותר כמו חרדות אחרות. היא עלולה לגרום לדופק מהיר, קשיי נשימה ולעיתים אף להתרחשות התקפי חרדה שכוללים כאבים בחזה ויכולים להרגיש כמו התקף לב. בנוסף, מחקרים מראים כי חשיפה ממושכת לחרדה מכל סוג עלולה במקרים מסוימים להחליש את מערכת החיסון, לשבש את השינה ואף לגרום לקשיים באיזון הסוכר בדם.

חרדות מזוגיות

איך מתגברים על חרדה מזוגיות?

האתגרים שהכרנו כאן, מטבע הדברים, מתבטאים בדרכים ובעוצמות שונות אצל כל אדם. חלק מהאנשים יפתחו פחד מזוגיות שלא ישפיע עליהם יותר מדי והם יוכלו לגבור עליו – בעוד שאחרים יתמודדו עם חרדה בזוגיות שתשפיע מאוד על החיים במישורים רבים.

אם אתם מרגישים שחרדה מתמשכת מזוגיות משפיעה עליכם או על אדם קרוב שאתם רוצים בטובתו – ראשית, חשוב להכיר בבעיה ולרצות לפעול לשיפור המצב.

בשלב הבא, מומלץ להסתייע בגורם מקצועי אשר יעזור לאתר את הסיבות העמוקות והכמוסות להתפתחות הפחד מזוגיות, סיבות שלפעמים קל יותר לזהות בעיניים חיצוניות ומקצועיות. בתהליך של טיפול בחרדה, לומדים עם הזמן לשנות את הדרך שבה אנחנו מתקשרים עם עצמנו, להבין את הרגשות שלנו בצורה מעמיקה יותר, להבין מה אנחנו באמת רוצים מעצמנו ומאחרים ולגבש את הדרך הנכונה ביותר להשגת המטרות שלנו.

תסמינים של חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים

טיפול בפחד מזוגיות - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול בפחד מזוגיות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפחד מזוגיות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: איך להתגבר על חרדה? שיטות מומלצות

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: