מה זה הפרעת אישיות?
אישיות הינה שילוב ייחודי של תכונות, עמדות, מחשבות, התנהגויות ומצבי רוח, כמו גם האופן בו כל אדם מבטא אותן באינטראקציה שלו עם אנשים אחרים והעולם סביבו.
למעשה, האישיות של בני האדם חיונית להגדרתם כיחידים, כאשר חלק ממאפייני האישיות מוסברים על ידי מרכיב גנטי העובר בתורשה וחלק אחר שלהם מעוצב באמצעות אירועים וחוויות שונות במהלך החיים.
הפרעת אישיות מתפתחת במצבים בהם תכונות אישיות מסוימות הופכות לנוקשות וחסרות גמישות עקב דפוסי חשיבה והתנהגות מושרשים היטב המנוגדים לאלו שהחברה מתייחסת אליהם כנורמטיביים ומקובלים.
מכיוון שהיעדר גמישות באישיות עשוי להוביל לרמת מצוקה גבוהה ולפגוע בכל תחומי החיים, כולל בתפקוד החברתי, בלימודים ובמקום העבודה, ילדים ומבוגרים המאובחנים עם הפרעות אישיות לרוב סובלים מכישורי התמודדות לקויים ומתקשים לפתח קשרים חברתיים בריאים.
להבדיל מילדים ומבוגרים המאובחנים עם הפרעות נפשיות ורגשיות אחרות, כגון הפרעות חרדה שונות, אשר מודעים למצבם הנפשי ולקיומה של הפרעה אולם אין ביכולתם לנהל אותה כהלכה, אלו הסובלים מהפרעת אישיות לעתים קרובות כלל אינם מודעים לכך שקיימת בעיה ולכן מתקשים להבין או להאמין שהם זקוקים לטיפול ותמיכה מקצועית.
יתרה מזאת, הסטטיסטיקה מראה בבירור כי אנשים עם הפרעות אישיות נוטים שלא לפנות לאבחון או טיפול באופן עצמאי.
הפרעת אישיות: סוגים נפוצים
הפרעות אישיות נחשבות לנפוצות ביותר בין סוגי ההפרעות הנפשיות החמורות והן מתקיימות בדרך כלל יחד עם בעיות נפשיות שכיחות נוספות, כולל הפרעות מצב רוח, הפרעות חרדה והתמכרות לסמים או אלכוהול, כאשר מחקרים שנערכו בעולם גילו כי כ-11.5% מהאוכלוסייה מתמודדים עם סוגים שונים של הפרעות אישיות.
הפרעת אישיות מראה את אותותיה בתקופת גיל ההתבגרות, הזמן בו אישיותם של בני האדם מתפתחת ומתעצבת, לכן מרבית האנשים מאובחנים כסובלים מהפרעות אישיות רק לאחר הגיעם לבגרות.
בעוד הפרעות אישיות מסוגים מסוימים נפוצות יותר אצל נשים, כגון הפרעת אישיות גבולית (BPD) והפרעת אישיות היסטריונית (HPD), סוגי הפרעות אישיות אחרים נפוצים יותר אצל גברים, כגון הפרעת אישיות אנטיסוציאלית (ASPD) או הפרעת אישיות טורדנית כפייתית (OCPD).
המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5), המוצא לאור על ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית (APA), הינו המדריך המקובל לאבחון הפרעות אישיות והפרעות נפשיות אחרות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים.
במהדורה המעודכנת של המדריך, הפרעות אישיות מחולקות לשלוש קטגוריות מרכזיות, כשכל קטגוריה מאגדת מספר סוגים של הפרעות אישיות. יש לציין, כי אנשים מסוימים סובלים מתסמינים של יותר מהפרעת אישיות אחת במקביל.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
סוגי הפרעות אישיות אקסצנטריות
אנשים המאובחנים עם הפרעות אישיות אקסצנטריות, המכונות לעתים הפרעות אישיות מוזרות, לעתים קרובות נראים מוזרים או משונים בעיני הסביבה.
לדוגמא, הפרעת אישיות פרנואידית, אשר סימן ההיכר שלה הינו פרנויה, גורמת לסובלים ממנה לתחושת חוסר אמון וחשד תמידי באנשים אחרים משום שמאמינים שכולם מנסים להשפיל אותם, לפגוע בהם או להלך עליהם אימים.
לעומת זאת, ילדים ומבוגרים המאובחנים עם הפרעת אישיות סכיזואידית נוטים לריחוק וניתוק מכל סוגי מערכות היחסים החברתיות, כמו גם לאדישות כלפיהן. יתרה מכך, הם בדרך כלל מתבודדים עם עצמם, מעדיפים פעילויות אישיות ומביעים רגשות משמעותיים רק לעתים רחוקות ביותר.
בנוסף להפרעות אישיות אקסצנטריות אלו, הפרעת אישיות סכיזוטיפלית מאופיינת בדפוסי חשיבה, התנהגות ומראה חיצוני חריגים. במרבית המקרים, אנשים המאובחנים עם הפרעת אישיות סכיזוטיפלית מחזיקים באמונות טפלות ותפיסות מעוותות מאוד לגבי עצמם, בני אדם אחרים והעולם.
סוגי הפרעות אישיות דרמטיות
ילדים, מתבגרים ומבוגרים המאובחנים עם הפרעות אישיות דרמטיות, המכונות גם הפרעות אישיות אמוציונאליות או בלתי יציבות, מתמודדים עם רגשות חזקים ובלתי יציבים לצד דימוי עצמי מעוות, כמו גם מאופיינים בהתנהגות אימפולסיבית מאוד.
למשל, אנשים עם הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, הנקראים לעתים פסיכופתים או סוציופתים, מציגים התנהגות פזיזה, חסרת אחריות ותוקפנית הבאה לידי ביטוי בהתעלמות מהזולת, בקושי בעמידה בנורמות חברתיות ובביצוע פשעים חמורים ללא הבעת חרטה בדיעבד.
לעומתם, אנשים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית, המכונה לעתים קרובות בורדרליין, נוטים להפגין מצבי רוח משתנים, דימוי עצמי נמוך, מערכות יחסיות פרועות והתנהגות אימפולסיבית, כגון הפקרות מינית, התמכרות לקניות, אלכוהול או סמים ונהיגה פרועה.
במצבים אחרים, הפרעת אישיות היסטריונית מאופיינת בשטחיות, חיפוש תמידי של תשומת לב מהזולת, התנהגות דרמטית, ילדותיות ורגישות יתר.
מלבד הפרעות אישיות דרמטיות אלו, קיימת גם אבחנה של הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הגורמת לתחושת עליונות מופרזת ועיסוק אובססיבי בהצלחה וכוח המונעים באמצעות הערכה עצמית נמוכה ושברירית. בשל כך, אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית נחשבים לאנוכיים וחסרי אמפתיה הדורשים תשומת לב רבה ואף הערצה מהזולת.
סוגי הפרעות אישיות חרדתיות
ישנם שלושה סוגי הפרעות אישיות חרדתיות שונים ב-DSM-5.
ראשית, אנשים המאובחנים עם הפרעת אישיות נמנעת, המכונה גם הפרעת אישיות חרדתית, נמנעים ככל שביכולתם מאינטראקציות חברתיות, אולם לא מתוך רצון להתבודד, אלא בשל פחד עז להיות מושפלים או להישפט בחומרה על ידי הזולת. מכיוון שהם חוששים מאוד מדחייה חברתית, הם עלולים לפספס חוויות חברתיות משמעותיות רבות במהלך חייהם.
שנית, הפרעת אישיות תלותית מאופיינת בתלות וכניעה, צורך תמידי בביטחון, תחושת חוסר אונים והיעדר יכולת לקבל החלטות. כמו כן, אנשים עם הפרעת אישיות תלותית נוטים לקרבה מוגזמת לאדם מסוים ולהקדשת זמן רב בניסיון נואש לרצותו, כמו גם להתנהגות סבילה ודביקה עקב פחד נטישה.
שלישית, הפרעת אישיות טורדנית כפייתית, המכונה לעתים הפרעת אישיות אנקסטית, טומנת בחובה דפוסים של פרפקציוניזם, חוסר גמישות, שליטה וסדר המשולבים עם פחד עז מטעויות, אשר גורם בתורו להיעדר יכולת לקבל החלטות, קושי בהשלמת משימות ועיסוק בפרטים.
הפרעת אישיות: גורמים ותסמינים
הפרעות אישיות אינן נפוצות ומובנות בקרב האוכלוסייה כמו הפרעות נפשיות מוכרות אחרות וההערכה הינה שהגורמים להתפתחותן הם שילוב של מרכיב גנטי ייחודי וגורמים סביבתיים. כמו כן, אנשים בעלי היסטוריה משפחתית של בעיות נפשיות גם כן נמצאים בסיכון מוגבר להתמודדות עם הפרעות נפשיות.
לדוגמא, בעוד ילדים ובני נוער שיש להם קרובי משפחה מבוגרים יותר המאובחנים עם הפרעות אישיות שונות מועדים יותר להפרעת אישיות אנטיסוציאלית, אנשים בעלי היסטוריה משפחתית של הפרעות מצב רוח, כגון דיכאון מג'ורי, עלולים לסבול מהפרעת אישיות גבולית או הפרעת אישיות טורדנית כפייתית.
אף על פי שמספר המחקרים שנערכו בעולם בנושא הפרעות אישיות מסוגים שונים הינו מוגבל ביותר, עד כה לא הוכח שבני אדם נולדים עמן, כך שבדיוק כמו הפרעות נפשיות שכיחות אחרות, נראה כי המרכיב הגנטי קשור לנטייה לפתח הפרעת אישיות ולא להפרעת האישיות עצמה. לכן, סוגי הפרעות האישיות השונים מתחילים להתפתח במידה וגורם מסוים פוגע בהתפתחות התקינה והבריאה של האישיות.
במקרים רבים, הפרעות אישיות מתפרצות בעת התמודדות עם מצבים הגורמים ללחץ נפשי כרוני. למשל, אנשים אשר חוו התעללות או הזנחה במהלך ילדותם עלולים לפתח הפרעת אישיות כתגובה לכאב, הפחד והחרדה המעיקים עליהם.
באופן כללי, הפרעת אישיות מלווה בתסמינים נפשיים וגופניים מגוונים המשתנים בהתאם לסוג המסוים של הפרעת האישיות ממנה סובל האדם.
אבחון הפרעת אישיות לפי DSM-5
הפרעות אישיות אינן רק הבדלים בין סגנונות אישיות, שכן אדם ביישן או כזה שמעדיף לבלות את זמנו הפרטי לבדו לא בהכרח סובל מהפרעת אישיות סכיזואידית או הפרעת אישיות נמנעת.
בכדי לקבוע האם מדובר בהבדל בין סגנונות אישיות הו בהפרעת אישיות אמיתית, ניתן להעריך את האישיות בתחומי חיים שונים, כגון:
• יחסים אישיים
• עבודה
• תחושות
• רגשות
• זהות עצמית
• מודעות למציאות
• התנהגות
• שליטה בדחפים
במידה ואתם או ילדכם סובלים מתסמינים המאפיינים הפרעת אישיות מסוימת, רופא הילדים או המשפחה שלכם יבצע הערכה ראשונית בעזרת הרקע הרפואי ובדיקה גופנית.
בעוד אין בדיקות מעבדה שיכולות לבצע אבחון של הפרעות אישיות, הרופא המטפל יכול לעשות שימוש בבדיקות רפואיות שונות, כולל בדיקת דם ובדיקת רנטגן, על מנת לשלול בעיות רפואיות גופניות כגורמים לתסמינים המדווחים.
לאחר שלילת קיומן של בעיות גופניות אפשריות, הרופא יפנה אתכם לביצוע הערכה מקיפה על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר אשר מוסמכים לאבחן ולטפל בהפרעות נפשיות שונות.
בכדי להעריך את מצבם הנפשי של אנשים, אנשי המקצוע נעזרים בכלי אבחון המיועדים להעריך האם אדם סובל מהפרעת אישיות או לא, כמו גם בתסמינים שמתאר הנבדק ובתצפית חופשית של התנהלותו והתנהגותו במהלך הבדיקה. לבסוף, איש המקצוע יבחן האם הנבדק עומד בקריטריונים של הפרעת אישיות כלשהי ב-DSM-5.
שיטות טיפול מומלצות בהפרעות אישיות
ילדים ומבוגרים המתמודדים עם הפרעות אישיות לרוב אינם פונים לטיפול מקצועי מבחירה ולכן לא זוכים לתמיכה מקצועית הולמת, כאשר הסיבה המרכזית לכך הינה שהם מסוגלים לתפקד כהלכה בחברה על אף המגבלות הרבות העומדות בדרכם.
אף על פי שכל סוגי הפרעות האישיות מלוות את הסובלים מהן למשך כל החיים ואינן ניתנות לריפוי מוחלט, טיפול מקצועי יכול לעזור ולהביא להקלה בחומרת התסמינים של סוגי הפרעות רבים.
הטיפול המומלץ עבור כל אדם משתנה בהתאם לסוג הפרעת האישיות שלו, אולם שיטות שונות של טיפול רגשי הן לרוב הבחירה המועדפת עבור מטופלים רבים.
במידה ואתם או ילדכם סובלים מתסמינים חמורים או משתקים, ייתכן ויהיה צורך בטיפול תרופתי כדי לחוש הטבה משמעותית במצבכם, כגון תרופות נוגדות דיכאון, תרופות נגד חרדות ותרופות אנטי פסיכוטיות.
מטרתם של כל סוגי הטיפולים הרגשיים, כולל טיפול פסיכולוגי, טיפול פסיכואנליטי וטיפול באומנות (הבעה ויצירה), הינה לזהות דפוסי חשיבה שליליים ולא בריאים כדי להחליפם בדפוסי חשיבה והתנהגות בריאים ומועילים יותר, כמו גם לשפר את כישורי ההתמודדות והתקשורת הבין-אישית.
חשוב לציין, כי הפרעות אישיות שאינן זוכות למענה וטיפול הולם עשויות לטמון בחובן מחירים אישיים וחברתיים אדירים, כולל פגיעה בפריון, אשפוזים פסיכיאטרים דחופים, בידוד חברתי, משברים נפשיים, תחושת אומללות נוראית ואף הסתבכות חוזרת ונשנית עם החוק.
מלבד זאת, היעדר טיפול בהפרעת אישיות מעמיד אנשים בסיכון מוגבר לפתח התמכרות לסמים או אלכוהול ולהפגין התנהגות אלימה או הרסנית.
טיפול בהפרעת אישיות - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהפרעת אישיות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהפרעת אישיות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.