מהי פירומניה?
פירומניה הינה הפרעת שליטה בדחפים המאובחנת בקרב ילדים ומבוגרים המציתים בכוונה שרפות לשם הנאה או סיפוק אישי ולצורך הקלה או שחרור מתח נפשי מתמשך.
מכיוון שמדובר בהפרעת שליטה בדחפים, אדם המאובחן כפירומן מתקשה לעמוד בדחף האימפולסיבי להצית אש ושריפות, זאת לעומת התכנון והארגון הנדרשים כשמדובר בהצתה מכוונת.
אף על פי שלרוב אנשים שורפים דברים כדי להפיק רווח מסוים, הן אישי והן כספי, אנשים המאובחנים כפירומנים מתמודדים עם דחף עז להצית דברים על מנת להפיק מעצם הפעולה הנאה או הטבה במצבם הנפשי.
בשל כך, בדומה למצב של קלפטומניה, המאופיינת בגניבה אובססיבית ללא צורך או סיבה נראים לעין, פירומניה הינה תוצאה של חוסר שליטה בדחפים ולא רק הצתת שרפות למטרת השחתה.
למעשה, פירומניה מעוררת אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים תחושה של התרגשות, כאשר לפירומנים אין שליטה על המקום והזמן בהם הם יציתו אש. יחד עם זאת, המשמעות של הצתת אש אצל פירומן או פירומנית לרוב כרוכה בהצתת דבר קטן, כגון גפרור או נר.
כמו כן, פירומניה נפוצה יותר בקרב בנים מאשר בקרב בנות והסבירות להתמודדות עם הפרעה נפשית זו גבוהה במיוחד בתקופת גיל ההתבגרות ותחילת תקופת הבגרות.
מה זה אומר להיות פירומן או פירומנית?
אבחון פירומניה בתקופת הילדות או הבגרות אינו תהליך פשוט, שכן לא ניתן לקבוע שאדם הוא פירומן רק משום שהוא הצית אש או שריפה ונדרשת הערכה פסיכולוגית מקיפה על מנת לאתר את מקור הדחף הבלתי נשלט ולאפשר אבחנה מבדלת.
בעוד אנשים רבים מאמינים שפירומניה אינה הפרעה נפשית משמעותית משום שהיא לא שכיחה כמו הפרעות נפשיות אחרות, מחקרים רבים מצאו כי הפרעה זו עשויה להשפיע על כל בני האדם.
יש לציין, כי פירומנים מהווים פחות מ-1% מאוכלוסיית העולם, הרוב המוחלט של האנשים המאובחנים עם פירומניה בילדות ובבגרות הינם גברים, מרבית הסובלים מהפרעה נפשית זו הינם ילדים ומתבגרים, כאשר אדם פירומן עלול להצית כל דבר שנקלע בדרכו כדי להפיק תחושת סיפוק או הנאה והוא עושה זאת לעיתים קרובות.
מעבר לכך, אנשים מאובחנים עם פירומניה רק לאחר שנשללו כל האבחנות המקצועיות האפשריות האחרות, כמו הפרעת התנהגות או הפרעה דו-קוטבית.
מאחר והמחקרים הרבים שניסו להבין מהם הגורמים המובילים להתפתחותה של פירומניה אצל ילדים ומבוגרים לא מצאו גורם אחד ויחיד לדחף להצית אש, מרבית אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש סבורים כי מספר תסמינים ודפוסי התנהגות עלולים להעלות את הסיכון להתמודדות עם פירומניה, כולל רצון לקבל תשומת לב מחברים או משפחה ורצון להרגיש נעלה.
לדוגמא, כ-10% מהפירומנים המאובחנים בתקופת גיל ההתבגרות הואשמו בעבר באונס אלים, כ-20% מהפירומנים הואשמו בעבר בעבירות מין לא אלימות וכ-20% מהמקרים של פירומניה בילדות מלווים בדחף עז להשחית רכוש.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
פירומניה אצל ילדים ומבוגרים: גורמים אפשריים
מלבד הגורמים האישיים הקשורים באופן הדוק לפירומניה, גורמים סביבתיים גם כן עשויים לשחק תפקיד מרכזי בהתפתחותה של הפרעה נפשית זו, כאשר הסביבה החברתית בה חיים אנשים פירומנים לעיתים קרובות מעלה את הסיכון להצית אש. למשל, פירומניה שכיחה במיוחד בקרב ילדים ובני נוער אשר חוו התעללות מינית או גופנית.
הגורמים הסביבתיים המעמידים אנשים בסיכון מוגבר להתמודדות עם פירומניה כוללים:
• ילדות ללא אב ביולוגי או ילדות עם אב שאינו ביולוגי
• חיפוש מתמשך אחר תשומת לב מצד הורים ובעלי סמכות
• גילוי התנהגויות אימפולסיביות במסגרות בית ספריות וחברתיות
• היעדר חברים קרובים
• חווית בריונות גופנית או מילולית, התעללות גופנית, רגשית או מינית
• הימצאות בסביבה בה אדם אחר מצית אש באופן בלתי הולם או מצית שריפות כדי להקל על התמודדות עם לחץ נפשי כרוני
• ילדים ומתבגרים הסובלים מהתעללות או הזנחה מתמשכות עלולים להצית אש כדי לנקום באנשים אחרים, כמו הורים שתלטנים או הורים שאינם מפגינים חיבה ומגלים תשומת לב
בנוסף, באופן כללי:
• ילדים בעלי מאפייני אישיות לא חברותיים נוטים להתמודד יותר עם הפרעות שליטה בדחפים
• ילדים המאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD) אצל ילדים לעיתים קרובות מתקשים להסתגל לחיי היום יום
• ילדים המרגישים עוצמתיים או נעלים יותר מכפי שהם באמת מגלים תסמינים של פירומניה כדי להרגיש אנשים טובים יותר
תהליך של טיפול מקצועי בפירומניה
מכיוון שקיימות סיבות רבות בגינן אנשים מגלים התנהגויות המאפיינות פירומנים, תהליך הטיפול בפירומניה משתנה בהתאם למצבו האישי של כל מטופל ומטופל.
בפועל, במרבית המקרים, תהליך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מסייע למטופלים להתמודד עם הפרעת שליטה בדחפים על ידי הכוונת הדחפים לפעילויות בריאות ויעילות יותר.
לאור הסיכון המוגבר לפציעה, מוות, גרימת נזק לרכוש והסתבכות עם החוק, מומלץ לפנות לייעוץ פסיכולוגי או פסיכיאטרי באופן מיידי ולהתחיל תהליך של טיפול רגשי מיד לאחר קבלת אבחנה מקצועית.
כמו כן, מאחר ופירומניה לרוב מתפתחת בתקופת הילדות, ממשיכה לתקופת הבגרות ואינה חולפת מעצמה, ללא קבלת תמיכה מקצועית המצב צפוי להחמיר ככל שהאדם מתבגר.
דרכי התמודדות עם פירומנים במשפחה
פירומנים בהחלט יכולים להפיק תועלת רבה מגישות שונות של פסיכותרפיה המסייעות למטופלים ללמוד איך לשים לב ולזהות רגשות ומתחים, להבין מה גורם לדחף להצית אש, להפנים את ההשפעות השליליות ולגלות דרכים חדשות לשחרור רגשות שאינן כרוכות בהצתת אש ושרפות.
בעזרת מטפלים רגשיים מנוסים, ילדים ומבוגרים מפתחים מיומנויות יעילות לפתרון בעיות ורוכשים טכניקות יעילות להתמודדות עם תחושות פנימיות קשות והתנהגויות בעייתיות הקשורות לאש.
במקרים מסוימים, מטופלים גם מפיקים תועלת מחשיפה לאנשים אחרים אשר סבלו מכוויות עקב הצתת שרפות.
מלבד זאת, פנייה לקבלת טיפול משפחתי יכולה לעזור למשפחותיהם של המטופלים להבין טוב יותר את ההפרעה הנפשית וללמוד טכניקות לשמירה על סביבה ביתית בטוחה.
טיפול בפירומניה - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפירומניה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפירומניה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.