התמכרות למסכים: גמילה ממסכים לילדים, לבני נוער או למבוגרים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

התמכרות למסכים: ההשפעות השליליות של הטכנולוגיה

רבים מהילדים, בני הנוער והמבוגרים בעולם נחשבים למכורים לטכנולוגיה, גם אם אינם מודעים לכך, כולל התמכרות למסכים, לטלפון ולמשחקי מחשב. יתרה מכך, מחקרים שנערכו בעולם גילו כי בני האדם מכלים כ-4 שעות בממוצע בסמארטפון שלהם ועוד כ-6 שעות בממוצע בצפייה בטלוויזיה ושימוש במחשב או טאבלט.

יחד עם זאת, ישנן פעולות רבות בהן הורים יכולים לנקוט על מנת לשמור על עצמם ועל ילדיהם מפני ההשפעות השליליות של התמכרות למסכים, כאשר החשובה ביותר הינה לשוחח עמם על התמכרויות בעת שאלו הופכות להרסניות ומונעות מהם לתפקד באופן תקין בחיי היום יום או פוגעות בבריאותם הנפשית והגופנית.

למעשה, התמכרות למסכים מתארת מצב נפשי בו ילדים או מבוגרים נפגעים מההשפעות השליליות של הטכנולוגיה בעקבות התמכרות למשחקי מחשב, לאינטרנט, לטלפון, לטלוויזיה ולרשתות חברתיות.

מכיוון שהטכנולוגיה אינה הגורם המרכזי למצבו של האדם, אלא השימוש המופלג במסכים השונים, חשוב לזכור כי מטרתה הראשונית הינה להניב תועלת, כך ששימוש מושכל וסביר בטכנולוגיה לא צפוי להזיק לאנשים.

התמכרות וגמילה ממסכים

סוגי התמכרויות למסכים או לטכנולוגיה

ישנם סוגים שונים של התמכרות למסכים, כאשר התמכרויות הקשורות לתלות בשימוש באמצעים טכנולוגיים לצורך ביצוע פעולות שונות משפיעות על חלקים שונים במוחו של האדם, בעוד אחרות טומנות בחובן התמודדות עם תסמינים גופניים או נפשיים.

באופן כללי, סוגי ההתמכרויות למסכים כוללים:

• התמכרות למשחקי מחשב
• התמכרות לרשתות חברתיות
התמכרות לקניות באינטרנט
• התמכרות לצריכת תוכן דיגיטלי
• התמכרות להימורים באינטרנט

יש לציין, כי הפעולות הללו עלולות לגרום נזק לחייהם של אנשים גם כשהן אינן ברמת חומרה של התמכרות מאובחנת.

לדוגמא, מבוגרים אשר מכורים לרשתות החברתיות ועושים מאמץ רק כדי להגיב באופן מיידי למסרים שמקבלים ברשתות החברותיות השונות צפויים לסבול מירידה משמעותית בתפוקה במקום עבודתם. כמו כן, מכורים למסכים אשר מתקשים לעזוב את הסמארטפון בזמן נהיגה עשויים להתמודד עם השלכות מרחיקות לכת.

בנוסף, התמכרות למסכים וטכנולוגיה יכולה להוות ביטוי להתמכרויות מוכרות אחרות שהאדם סובל או סבל מהן בעבר. למשל, אנשים שסבלו במהלך חייהם מהתמכרות לקניות או התמכרות להימורים יכולים להפוך למכורים למסכים משום שעם עידן האינטרנט והגלובליזציה, ניתן לקנות ולהמר ללא הרף ברחבי האינטרנט.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

התמכרות למסכים אצל ילדים או מבוגרים: גורמים אפשריים

ילדים ומבוגרים המאובחנים עם הפרעת חרדה חברתית או מפגינים ביישנות וקושי לתקשר עם אנשים אחרים נמצאים בסיכון מוגבר להפוך למכורים למסכים, כאשר הם מוצאים באינטרנט ובמשחקי מחשב מקום מבטחים המקנה להם אפשרות לתקשר עם אנשים ללא צורך במפגש פנים אל פנים.

דיכאון מתמשך עשוי גם כן להוביל להתמכרות לאינטרנט ומסכים אצל אנשים המנסים לבלות את זמנם הפנוי באינטרנט כדי להשכיח מעט את מחשבותיהם השליליות, כאשר ככל שבני אדם מבלים זמן רב יותר בסמארטפון ומשחקי מחשב על מנת להשקיט את המחשבות הטורדניות, הם הופכים באופן טבעי למכורים למסכים.

במקרים אחרים, ילדים ומבוגרים עלולים להזדקק לטיפול גמילה ממסכים לאחר שהלכו בעקבותיהם של מודלים שליליים לחיקוי, זאת משום שמצבים של התמכרות לטלפון סלולרי או התמכרות למשחקי מחשב יכולים לנבוע מגורמים סביבתיים.

לדוגמא, ילדים רבים מנסים להגיע להצלחות בתחום החברתי על ידי הקדשת שעות רבות בהן מתאמנים כדי להגיע להישגים מרשימים במשחקי מחשב הפופולריים בקרב חבריהם.

גמילה ממסכים לילדים

התמכרות למסכים בקרב בני נוער: השפעות ותסמינים

השפעות שליליות של התמכרות למסכים בקרב בני נוער כוללות:

• הפרעות חרדה
דיכאון קליני
• תחושת אשמה לאחר שימוש אינטנסיבי בטכנולוגיה
• תחושת אופוריה במהלך שימוש באינטרנט
• היעדר יכולת לבצע תיעדוף למטלות או לדחות דברים
• בידוד חברתי
• היעדר תחושת זמן
• היעדרות תכופה והישגים נמוכים במקום העבודה
• הישגים לימודיים ירודים בבית הספר או באקדמיה
דחיינות כרונית
• אי לקיחת אחריות
• הפרעות במצב הרוח
• פחדים
• פוביות
תחושת בדידות
• סטרס כרוני

תסמינים שכיחים של גמילה ממסכים לילדים כוללים:

• כאבי ראש
• כאבי גב
בעיות שינה
• תסמונת התעלה הקרפלית
• הרגלי אכילה לא בריאים
• בעיות היגיינה
• היעדר טיפוח אישי
• כאבי צוואר
• ירידה קיצונית במשקל הגוף או השמנת יתר
• יובש בעיניים
• בעיות ראייה או שמיעה אחרות

תהליך גמילה ממסכים לילדים או למבוגרים

כאמור, טכנולוגיה ואינטרנט מועילות לילדים ומבוגרים העושים בהם שימוש למטרות מסוימות, אולם הבעיה מתחילה כשעושים בכלים טכנולוגיים שימוש מוגזם ולא בריא.

יחד עם זאת, הורים ובני משפחה אחרים אשר מבחינים בתחילתה של התמכרות למשחקי מחשב אצל ילדיהם או יקיריהם יכולי למנוע מהם בקלות להפוך למכורים למסכים בעזרת יצירת סביבת מסכים בטוחה.

ראשית, היו מודעים והבחינו בסימנים נפוצים של התמכרות למסכים ובדקו איך השימוש בסמארטפון ומשחקי המחשב משפיעים על הביצועים של ילדכם בבית הספר, על בריאותו, חבריו ויתר בני משפחתכם, אולם אל תאסרו באופן מוחלט את השימוש במסכים ואינטרנט משום שזו מלחמה שאין בה מנצחים.

בעוד איסור גורף על שימוש בטלפון סלולרי או משחקי מחשב אינו יעיל, מרבית אנשי המקצוע מסכימים על כך שהקפדה על הצבת גבולות היא הפתרון לגמילה ממסכים לילדים ומבוגרים, כאשר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי אנשים שאינם מוגבלים בזמן המסך שלהם מבלים כמעט פי שתיים זמן מול מסכים מאשר אלו שכן מוגבלים בזמן.

שנית, העריכו את התנהגותכם וההרגלים שלכם הקשורים בשימוש במסכים וטכנולוגיה, שכן ילדים ובני נוער לומדים איך להתנהג על פי מה שהוריהם עושים ולא מה שהם אומרים או דורשים מהם. בשל כך, סקרו את הרגלי השימוש שלכם במסכים ושקלו האם התנהגותכם מהווה דוגמא חיובית או דוגמא שלילית לילדכם הצעירים.

גמילה ממסכים לילדים

טיפים להורים המתמודדים עם התמכרות למסכים בבית

כהורים, באפשרותכם לנסות את משחקי המחשב שילדכם אוהב וכך לוודא האם משחקים אלו משלבים יסודות שליליים או ממכרים. בהתאם לאופי המשחקי, תוכלו להציע ולעודד אותו לגוון את הפעילויות. לדוגמא, ילדים שאוהבים משחקי מחשב של טריוויה יוכלו להנות גם מפתרון של תשבצים ותשחצים שתדפיסו עבורם.

במקביל, השתדלו להעביר את המסכים והמחשבים לאזורים המשותפים בבית, זאת משום שהאינטרנט עמוס בתכנים לא הולמים לילדים ובני נוער ואלו דווקא התכנים שגורמים להם להפוך למכורים למסכים. לכן, הוציאו את המחשבים מחדרי הילדים והעבירו אותם לסלון או לחלל משותף אחר בבית, כך שתהיה לכם שליטה רבה יותר על התכנים שהם צורכים.

יתרה מכך, עומדים לרשותכם כלים, תוכנות ואפליקציות שונות המאפשרות לעקוב אחר הרגלי השימוש של ילדכם במסכים וטכנולוגיה – מה שיאפשר לכם להיות מעודכנים בזמן על דפוסי שימוש מסוכנים ולנקוט בפעולה מיידית.

כמו כן, חשוב לבחון מעת לעת את המיומנויות החברתיות של ילדים ולבדוק האם הם חדלו לתקשר עם בני גילם או שינו את תחומי העניין והתחביבים שלהם באופן קיצוני.

במידה וילדכם מפגין תסמינים חמורים ומתמשכים של התמכרות למסכים, ייתכן שהוא סובל מבעיה ראשונית אשר גרמה לכך, כולל דיכאון קליני, התפרצויות זעם או דימוי עצמי נמוך. במצבים אלו, מומלץ לפנות בהקדם לייעוץ פסיכולוגי על מנת לשקול התחלת תהליך טיפול של גמילה ממסכים לילדים.

מגוון שיטות טיפול גמילה ממסכים

הצעד הראשון של טיפול גמילה ממסכים הינו קבלה העובדה שקיימת בעיה של התמכרות לאינטרנט, טכנולוגיה או משחקי מחשב המשפיעה באופן משמעותי על חייו של הילד או המבוגר.

לאחר מכן, מכיוון שהתמכרות למסכים לרוב נובעת מבעיות אחרות, כגון דיכאון קליני או בעיות שליטה בכעסים, יש צורך בפנייה אל פסיכולוג ילדים או פסיכיאטר ילדים כדי לבדוק את הצורך בטיפול רגשי ו/או טיפול תרופתי.

יחד עם זאת, במצבים של התמכרות קלה למסכים, ניתן להגיע לתוצאות גם על ידי מאמצים עצמיים ומשפחתיים רבים. למשל, לאחר שאדם הבין היטב שהוא זקוק לגמילה ממסכים, באפשרותו לעשות שימוש בכלים, תחביבים ומערכות יחסית משפחתיות וחברתיות על מנת להתמודד טוב יותר עם המצב.

להלן שיטות הטיפול השכיחות בהן עושים שימוש לצורך טיפול בהתמכרות למסכים:

• טיפול אישי
טיפול משפחתי
• טיפול קבוצתי
• תרפיית קבלה ומחויבות (ACT)
• טיפול באומנות (הבעה ויצירה)
פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT)
• טיפול פסיכולוגי דינמי
• טיפול פסיכואנליטי

6 סוגי התמכרויות ודרכי הטיפול בהן
נגן וידאו

טיפול בהתמכרות למסכים - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהתמכרות למסכים נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהתמכרות למסכים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול בהתמכרויות
טיפול בהתמכרויות: מרכז מומחים לטיפול בהתמכרות בגבעתיים

התמכרות היא חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית ולכל אחד מאיתנו יש את ה"שדים" שהוא היה שמח להשתחרר מהם. כדי להבין האם ההתמכרות מהווה בעיה שצריך לטפל בה – חשוב לשאול את עצמנו את השאלות הנכונות ובעיקר לפתח הרבה יותר אמפתיה וסלחנות כלפי ההתמודדות הכל-כך נפוצה הזאת.

המדריך המלא >>
מכון גמילה מהתמכרויות
גמילה מהתמכרויות: מרכז טיפול או גמילה פרטי מומלץ בגבעתיים

כשמנסים להיגמל, חשוב לזכור שאין נוסחת קסמים מהירה ופשוטה שתבטיח הצלחה, אך יש המון כלים יעילים שיכולים להתאים לאנשים שונים עם צרכים שונים. יכול להיות שמכון גמילה יעזור להשתחרר מההתמכרות המזיקה – וייתכן שתוכלו לעשות זאת בעזרת טיפול רגשי ומעטפת של כלים משלימים.

המדריך המלא >>
התמכרות וגמילה מסוכר ופחמימות
גמילה מסוכר ופחמימות: תסמינים של התמכרות לסוכר ופחמימות

התמכרות לסוכר ופחמימות מוגדרת כתלות או כצורך בשימוש בחומרים אלה באופן מתמשך וכפייתי, זאת על אף שצריכה זו גורמת לנזק גופני או נפשי. סוכר משחרר דופמין, נוירוטרנסמיטר המסב לאדם תחושת הנאה והקלה כוזבת בכאב ובתסמיני חרדה ודיכאון.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: