התמכרות לסוכר ופחמימות: מעגל שקשה לצאת ממנו
התמכרות לסוכר ופחמימות הינה אחת ההתמכרויות הנפוצות ביותר בעולם המודרני ובמיוחד מאז שאכילת מזונות עתירי סוכר ופחמימות הינה חלק מחיי היום יום של בני האדם.
למעשה, צריכת הסוכר מתחילה עם הקפה של הבוקר, ממשיכה עם הקינוח של ארוחת הצהריים והערב ומסתיימת בגלידה של הלילה, כך שתהליך של גמילה מסוכר עשוי להיות קשה, הן ברמה הנפשית והן ברמה הגופנית.
מרבית האנשים אינם מכירים את המונח התמכרות לסוכר, המכונה לעתים קרובות התמכרות לפחמימות או התמכרות למתוקים, עד לשלב בו הם פונים לשיטות דיאטה ללא פחמימות, כאשר מטרתם לנסות להיגמל ממעגל ההתמכרות לסוכר אשר עלול לטמון בחובו מגוון של מחלות נפשיות וגופניות בלתי צפויות.
מכיוון שסוכר הינו פחמימה ובדיוק כמו כל פחמימה אחרת, הסוכר מכיל 4 קלוריות לגרם, הקלוריות של הסוכר מעובדות במהירות רבה יחסית, לכן תהליך העיכול אינו מורכב וגוף האדם אינו נדרש למאמץ רב מדי על מנת לעכל את הסוכר. בשל כך, מדענים ואנשי מקצוע רבים נוהגים לכנות את הסוכר כ'רעל מתוק' או 'מוות לבן'.
התמכרות לפחמימות וסוכרים: גורמים אפשריים להתפתחותה
החשק לסוכר מלווה את בני האדם מיום לידתם ולמשך כל חייהם, כשחלב אם הינו מזון מתוק רווי פחמימות חשובות המוזנות לגופו של התינוק המתפתח.
בפועל, הפחמימות הקיימות בחלב אם ממריצות את שחרור הסרוטונין והאנדורפינים בגופו של התינוק ומעודדות רגיעה – מה שמאפשר תגובות חשובות אצל תינוקות ותורם לתהליך ההיקשרות בין האם לתינוק.
בעוד היתרונות הרבים שבחלב אם ידועים לכל, הטעם המתוק מהווה גורם אפשרי בהתפתחותה של התמכרות לפחמימות וסוכר.
בהמשך, ככל שילדים הולכים ומתפתחים, התשוקה הטבעית למאכלים מתוקים נמשכת וגוף האדם ממשיך לקבל את התחושה הגופנית של הנאה ורגיעה מאכילת מאכלים עתירי פחמימות.
כמבוגרים, ייתכן וחוויתם תקופות בהן היה חוסר במזון או שגופכם הזדקק לאנרגיה מיידית והתשוקה לסוכר הצילה חיים, שכן כשאדם נשאר רעב לאורך זמן ממושך, גופו מתחיל לצרוך את הסוכרים הפשוטים ומשתוקק לקבל יותר מהם.
במקרים אחרים, התמכרות לסוכר מהווה תופעת לוואי להרגל מגונה של דילוג על ארוחות מסודרות או המתנה זמן רב מדי בין ארוחה לארוחה.
מלבד העובדה שהתנהלות לא בריאה זו עלולה להוביל לתחושת רעב מעיקה, האדם צפוי לחשוק עוד יותר בכל מאכל מתוק או מלוח שיקרה בדרכו. יתרה מכך, צריכה מרובה של סוכרים ופחמימות בשעות הערב והלילה פירושה שהקלוריות יאוחסנו בגוף כשומן.
מעבר לכל האמור לעיל, מאכלים ומשקאות עתירי מלח נחשבים לממכרים מאוד ולכן מזון מעובד בדרך כלל רווי מלח – מה שגורם לשחרור מואץ של דופמין במוחו של האדם והנעה לעיסוק בהתנהגויות מתגמלות ומספקות, לעתים בלתי נשלטות, כמו צריכה מוגברת של סוכרים, פחמימות ומתוקים.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
איך נגמלים מסוכר ופחמימות?
במידה והנכם חושדים כי אתם או ילדכם מתמודדים עם התמכרות לסוכר ופחמימות, ייתכן והגיעה העת לפנות לייעוץ פסיכולוגי כדי לשקול יחד עם פסיכולוג ילדים או פסיכולוג מבוגרים את הצורך בהתחלת תהליך של גמילה מסוכרים ופחמימות.
לדוגמא, הסימן המעיד יותר מכל על כך שילד או מבוגר מכור לסוכר הינו כשאדם מתכוון לאכול רק חתיכה אחת של מאכל עתיר סוכר, אך לאחר שהוא מסיים אותה מתעורר בו רצון לחתיכה נוספת.
במצבים אחרים, אנשים נוטים לאכול את הפחמימות הפשוטות ביותר, כמו קרואסון, בורקס, פסטה, לחם לבן, אורז לבן ומאפים נוספים המורכבים מפחמימות פשוטות שמכורים לסוכר אוהבים.
בנוסף, מכיוון שגוף בריא מנסה לאזן את הרמה של סוגי המזון השונים שהאדם אוכל, צריכה מוגברת של מאכלים מלוחים מאוד עלולה להוביל לחשק עז למאכלים מתוקים הנדרשים על מנת לייצר איזון בגוף.
אף על פי שתסמינים אלו יכולים להתרחש מעת לעת, במיוחד בתקופות חיים מלחיצות, במקרים בהם התנהגויות אלו נמשכות שבועות או חודשים רבים, אנשים עשויים להיות מאובחנים כסובלים מהתמכרות לסוכר ופחמימות.
בשל כך, קיימת חשיבות רבה להבחין בהופעתם של התסמינים הנ"ל בשלב מוקדם ככל שניתן ולהפנים שהרגלי האכילה הבעייתיים והקושי שלכם להפעיל שליטה עצמית גורמים לחולי ועייפות מיותרת הניתנת לטיפול בדרכים רבות.
איך להיגמל מפחמימות וסוכרים?
להלן מספר טיפים שיעזרו לכם בתהליך הגמילה מפחמימות וסוכרים:
• במקום לחשוב כל הזמן איך להיגמל מסוכר, נסו לשנות את המיקוד ולנתב את האנרגיה שלכם לכיוון דברים שאינם קשורים לסוכר או למאכלים מתוקים.
• הקפידו לאכול בכמויות קטנות כל פעם ותוך שמירה על מרווחי זמן קבועים בין הארוחות – מה שיבטיח שהצורך של גופכם במזון עתיר סוכר יפחת באופן משמעותי.
• חשוב לזכור כי השבוע הראשון של תהליך הגמילה מסוכר ופחמימות עלול להיות מאתגר במיוחד עבור ילדים, בני נוער ומבוגרים ולכלול תופעות לוואי שונות, שכן החשק לסוכר הופך לעז עוד יותר. יחד עם זאת, היאבקות אינטנסיבית בדחף לפחמימות פוגעת ברמת המוטיבציה הפנימית של האדם, כך שבזבוז האנרגיה וכוח הרצון על התמודדות עם תופעות לוואי אלו עשוי לגרום לקושי נוסף לעמוד בפיתויים.
• הקפידו לנהל אורח חיים יציב וקבוע עד כמה שניתן, כולל שינה מוקדמת והתעמלות, זאת על מנת לתמוך בגופכם בתהליך הגמילה.
• בחנו את הרגלי צריכת הסוכר שלכם ושקלו היטב האם שימוש בתחליפי סוכר יטיב עמכם, שכן תחליפי סוכר פופולריים רק מגבירים את החשק וההתמכרות למתוקים ואף גורמים להחמרה בתופעות הלוואי המלוות אנשים בנגמלים מסוכר. לעומת זאת, עשו ככל שביכולתם כדי לאכול מאכלים מזינים ובריאים מדי יום.
• אל תתייאשו או תאבדו את המוטיבציה שלכם גם אם סטיתם מספר פעמים מתפריט הגמילה שלכם וזה נורמלי לחלוטין אם זה אכן יקרה. כמו כן, המפתח לכל תהליך של גמילה מפחמימות וסוכרים הינו עקביות ולא עוצמה, לכן באפשרותכם לעשות זאת באופן הדרגתי ופחות מעורר לחץ וחרדה.
בהתאם לצורך, תוכלו גם לפנות לאנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש, כמו פסיכולוגים או פסיכותרפיסטים מומלצים המתמחים בטיפול גמילה מסוכר ופחמימות אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים.
גמילה מסוכר ופחמימות: תופעות לוואי אפשריות
השלב הראשון של כל תהליך גמילה מסוכר, מתוק, פחמימות או גלוטן הינו הפחתת התנודות החדות ברמת הגלוקוז המספקות תוספת משמעותית לאינסולין. למעשה, החומר הגורם לכך במרבית המקרים נקרא עמילן והוא קיים במאכלים הכוללים תפוח אדמה, אורז, תירס, קמח ודגנים שונים, כגון פסטה, לזניה, סופגניות, לחם לבן ועוגות.
בכדי להפחית את ההשפעות השליליות הטמונות בהעלאת רמת הגלוקוז, תוכלו לצרוך מוצרי מזון הממתנים את הטמעת הסוכר ומאטים את תהליך עיכול הפחמימות במערכת הדם, כאשר אין זה משנה איזה סוג של מזון 'מונע' סוכר תאכלו על מנת שתפיקו מכך תועלת רבה במהלך הגמילה שלכם.
יש לציין, כי גמילה מסוכר ופחמימות כרוכה לעתים קרובות בהתמודדות עם טווח רחב של תופעות לוואי, הן גופניות והן נפשיות, שכן לסוכר יש השפעה אדירה על אופן ההתנהגות של אנשים – מה שמקשה מאוד על הקפדה על תפריט הגמילה.
בעוד חלק מבני האדם נגמלים מסוכר די מהר בעזרת תמיכתם של פסיכולוגים או מטפלים רגשיים מומלצים, מטופלים אחרים חווים חשק עז יותר למתוק ומתקשים להיגמל ממזון עתיר סוכר.
באופן כללי, ניתן לייחס את תופעות הלוואי להתאמות שעושה גוף האדם כחלק מתהליך המעבר מתזונה רוויה בסוכר לתזונה נטולת פחמימות וסוכרים, כשהירידה הזמנית שהגוף חווה ברמות הדופמין עשויה להיות הגורם לתסמינים הפסיכולוגיים. כמו כן, הסביבה בה האדם חי כיום מלאה בפיתויים וגירויים מתוקים שנדרש ממנו לעמוד בפניהם.
טיפול בהתמכרות לסוכר ופחמימות - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהתמכרות לסוכר ופחמימות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהתמכרות לסוכר ופחמימות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.