מה זה הפרעת ויסות חושי ומה המשמעות שלה?
ויסות חושי הוא יכולת קוגניטיבית חיונית והכרחית. כפי שאפשר להסיק משמה, זו היכולת לווסת ולארגן את המידע שמגיע למוח מכל החושים, זאת על מנת להגיב בצורה נכונה ומאוזנת לגירויים ולסיטואציות שונות.
הפרעת ויסות חושי (SPD) מתבטאת בעיבוד שגוי של המידע מהחושים – מה שיכול להוביל בין היתר לרגישות יתר, או לחילופין לתת-רגישות – כלומר רגישות מופחתת לגירויים. המצב הזה יכול להוביל בין היתר לשורה של אתגרים נלווים – לרבות הפרעות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, קשיים מוטוריים, אתגרים חברתיים, קשיי הסתגלות ועוד.
כשמדברים על הפרעה בוויסות החושי (באנגלית: Sensory Processing Disorder), חשוב לזכור שמדובר במנעד רחב של תופעות, שמשפיעות על כל אחד בצורה שונה. כדי לטפל ביעילות במצב הזה – קודם כל חשוב להבין אותו ואת הגורמים שעלולים להשפיע עליו או להיות מושפעים ממנו.
אבחון ויסות חושי אצל ילדים בכל שלב בהתפתחות
ויסות חושי, כמו כל יכולת קוגניטיבית אחרת, מתפתח ומתעצב אצל כולנו עם השנים. בעיות בוויסות החושי, נדגיש, הן דבר שלעיתים קשה לזהות באופן חד משמעי. במילים פשוטות, לא מדובר במצב של "שחור או לבן", אלא בספקטרום שכל בני האדם ממוקמים עליו בנקודות שונות.
בשני הקצוות של הספקטרום הזה מצויים ילדים, בני נוער ומבוגרים שסובלים מרגישות יתר או מתת-רגישות שמשפיעות מאוד על החיים. אלו הסימנים שכדאי להורים לבחון בכל שלבי התפתחות הילד, כדי להבין האם יש צורך באבחון מקצועי:
• ויסות חושי בגיל הרך – מטבע הדברים, תינוקות ופעוטות לא מביעים את הקשיים שלהם בצורה ורבלית – אך בהחלט ניתן להבחין גם בגילאים אלו בסימנים שיכולים להעיד על קיומה של הפרעת ויסות חושי. בדרך כלל, פעוטות עם בעיות בוויסות החושי יבכו ויתרגזו יותר מהרגיל – בעיקר בתגובה למגע, ניסיונות להלביש אותם, קולות חזקים או שינויים בטמפרטורה. כמובן שהתופעות האלו נפוצות אצל פעוטות רבים – אך אם הן מתבטאות בעוצמה רבה ובתדירות גבוהה – בהחלט כדאי לבחון את המצב לעומק.
• ויסות חושי אצל ילדים גדולים ובני נוער – בגילאים האלו כבר קל יותר להבין אם קיים קושי משמעותי בוויסות החושי. בהקשר הזה, חשוב להפריד בין שני מצבים עיקריים שיכולים להופיע.
רגישות מוגברת אצל ילדים ובני נוער יכולה להתבטא בין היתר בסיבולת נמוכה לכאב, תנועות מגושמות, נטייה מוגברת לכסות את העיניים והאוזניים, בררנות מוגזמת באוכל, התנגדות לחיבוקים ולמגע, קושי לשלוט על רגשות, הפרעות קשב וריכוז, בעיות התנהגות וקשיי הסתגלות.
מנגד, רגישות מופחתת יכולה להתבטא בסף כאב גבוה, בנטייה להיתקל בדברים, נטייה לגעת בכל דבר, קיבעון אוראלי, לחיצות ידיים וחיבוקים חזקים מדי, חוסר מודעות למרחב האישי והליכה מתנדנדת.
יכול מאוד להיות שילדיכם יגלו רק חלק מהתסמינים האלו, יכול להיות שיהיו להם תסמינים שמעידים גם על רגישות מופחתת וגם על רגישות מוגברת – ויכול להיות שהתופעות האלו הן חלק טבעי ולא מזיק ממי שהם ומתהליך ההתפתחות שלהם.
כמובן שהורים ללא הכשרה מקצועית בתחום לא יוכלו לאבחן את המצב בעצמם ותסמינים אלו נועדו לספק רק קריאת כיוון ראשונית. אם אתם מרגישים שילדיכם מתמודדים עם האתגרים שציינו כאן, כמובן שחשוב לקבל אבחון ויסות חושי מקיף ומקצועי של מצבם.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
איך מזהים שקיים חוסר ויסות חושי אצל מבוגרים?
מבוגרים רבים מתמודדים עם אתגרים שונים עוד מתקופת הילדות, אשר לא אובחנו או זכו להכרה עד כה. מצב כזה מקשה עליהם כמובן לשפר היבטים בחייהם שמפריעים להם או מעכבים אותם. כיום, המודעות לאתגרים האלו עולה ויותר מבוגרים מבינים שהם יכולים לטפל בבעיות האלו ולשפר את חייהם.
בהקשר של ויסות חושי אצל מבוגרים, התסמינים בבגרות דומים מאוד לאלו שמופיעים אצל ילדים ובני נוער. הם יכולים לכלול רגישות מוגברת או מופחתת ולבוא לידי ביטוי לדוגמה בתחושת אי נוחות כשלובשים בגדים מסוימים; רגישות יתר לאור, קול או מרקמים ספציפיים; קואורדינציה ירודה; זמן תגובה איטי; חוסר שקט; "קופצנות"; נטייה לשחק עם דברים בפה או בידיים וחוסר מודעות למרחב האישי של אחרים.
סיבות להתפתחותן של בעיות ויסות חושי בגיל הרך
מחקרים מראים כי בעיות ויסות חושי בגיל הרך יכולות להיגרם משורה ארוכה של סיבות אפשריות. מחקר נרחב שפורסם ב-2020 הראה כי במקרים מסוימים, התופעה יכולה להתפתח בתקופת ההיריון והלידה, בין היתר כתוצאה מלידה מוקדמת, לידה במשקל נמוך, לחץ נפשי וחרדה של האם בהיריון או צריכת סמים ואלכוהול של האם בתקופה הזאת.
עוד עולה מהנתונים כי חשיפה לחומרים מסוימים בילדות או היעדר חשיפה לגירויים חושיים בשלבי ההתפתחות הראשוניים עלולים להגביר את הסיכון לאתגר הזה. בנוסף, מדענים מעריכים כי חוויות מסוימות, בייחוד בגילים צעירים, עלולות לייצר דפוסי חשיבה חריגים במוח, שמקשים בין היתר גם על הוויסות החושי.
ישנם גם מצבים רפואיים ונפשיים שיכולים להתבטא גם בקשיים בוויסות החושי, לרבות:
• הפרעות על הספקטרום האוטיסטי
• בעיות התפתחות
• הפרעות קשב וריכוז
• סכיזופרניה
• הפרעות שינה
• חבלות ראש
התחלת תהליך הטיפול בהפרעה בוויסות החושי
לאחר שגורם מקצועי קבע כי אכן מדובר בהפרעת ויסות חושי, ניתן להתאים שורה של טיפולים שעשויים לסייע בשיפור המצב. הניסיון מלמד כי שיטות כמו ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה ופסיכותרפיה – יכולות בהחלט לשפר את הוויסות החושי לאורך זמן ולהשפיע גם על היבטים נוספים וחשובים בבריאות ובאיכות החיים של הילד, הנער או המבוגר.
נדגיש כי ככל שמקדימים לטפל בבעיה, כך מגבירים את הסיכוי שהטיפול בוויסות החושי יהיה יעיל וימנע שורה של סיבוכים אחרים – גופניים, נפשיים וחברתיים, שעלולים להתפתח כתוצאה מהקשיים האלו, שלפעמים קל כל כך לפספס ולהתעלם מהם.
טיפול בוויסות חושי - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול בוויסות חושי נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בוויסות חושי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.