מכון דרור - פסיכולוגיה וחינוך » שיטות טיפול פסיכולוגי: סוגי טיפולים רגשיים או נפשיים מומלצים
טיפול
טיפולים רגשיים מאפשרים לאנשים להתמודד ביעילות עם סוגיות אישיות מורכבות, לחקור לעומק היבטים שונים של החיים, לשנות דפוסי מחשבה והתנהגות ארוכי שנים, להתגבר על משברים אישיים ולצאת למסע מרתק של צמיחה והתפתחות אישית.
מפגשים טיפוליים גם מספקים סביבה בטוחה לילדים, בני נוער ומבוגרים, בה הם יכולים לדון בחופשיות על כל מה שהם מעוניינים, כולל אירועים יום-יומיים, דילמות, רגשות, מחשבות, חרטות, שאיפות, זיכרונות וחלומות.
בעוד סוגי טיפולים מסוימים, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), נחשבים למובנים יותר ומספקים תרגילים מעשיים שעוזרים למטופלים להבין טוב יותר את המחשבות והמעשים שלהם, סוגי טיפולים פסיכולוגיים אחרים, כמו טיפול פסיכואנליטי, לרוב מקנים יותר אפשרויות לביטוי חופשי למטופלים.
חשוב להדגיש, כי טיפולים יכולים לעזור לכל בני האדם, ללא תלות בתרבות, דת, מגדר, גיל, נטייה מינית או קבוצת השתייכות באוכלוסייה, שכן בעזרת מסירותם, כישוריהם, ניסיונם, אמונם ודאגתם של מטפלים מומלצים המחויבים להתקדמותכם, תוכלו להגיע להישגים משמעותיים בכל תחומי החיים.
סוגי טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים נפשיים
סוגי טיפולים נוספים לילדים, מתבגרים ומבוגרים
טיפול ראשון שלך?
שאלות ותשובות בנושא סוגי טיפול פסיכולוגי
טיפולים רגשיים יכולים לעזור לכם להתמודד עם מגוון של מצבים, כולל חרדה (הפרעות חרדה, התקפי פאניקה, פוביות, פחדים, לחץ נפשי, מחשבות טורדניות), סוגיות הקשורות לעבודה (סטרס כרוני, חוסר איזון בין חיי משפחה ועבודה), בעיות בזוגיות (פרידה, גירושין, בחירת בני זוג, בדידות, ויכוחים, קנאה, התאמה לחיי נישואין), דיכאון (מצב רוח נמוך, נסיגה חברתית, דחיינות כרונית), הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעות על רצף הספקטרום האוטיסטי (אוטיזם, תסמונת אספרגר), חוסר שליטה עצמית, הערכה עצמית נמוכה, חוסר ביטחון עצמי, הפרעות התנהגות, התמכרויות, התפרצויות זעם, פוסט טראומה, הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), הפרעת הסתגלות, פרפקציוניזם, הפרעות אכילה (אכילה כפייתית, דימוי גוף שלילי), שכול, צער ואובדן.
ישנם סוגי טיפולים רבים המוצעים כיום לילדים, בני נוער ומבוגרים, ביניהם טיפול פסיכולוגי דינמי, פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT), טיפול פסיכואנליטי, תרפיה בהבעה ויצירה, טיפול בחשיפה ממושכת (PE) ותרפיית קבלה ומחויבות (ACT). במידה ואינכם בטוחים מהו סוג הטיפול המומלץ ביותר עבור מצבכם האישי, באפשרותכם להתייעץ בטלפון עם מכוני טיפול פרטיים על סוגי הטיפולים המוצעים על ידם, לדון עמם בסוגיות המטרידות אתכם ולהחליט יחד איזה טיפול הכי מתאים עבורכם. מלבד זאת, לעתים קרובות מטפלים מציעים טיפולים רגשיים בגישה אינטגרטיבית, כך שהמפגשים הטיפוליים יכולים לשלב מספר סוגים של גישות טיפוליות – מה שמאפשר למטפלים להתאים את הגישה הטיפולית מעת לעת על פי הצורך.
בכדי שטיפולים רגשיים יהיו יעילים, חשוב ביותר לעבוד רק עם מטפלים מומלצים שאתם מרגישים שבאפשרותכם לבטוח בהם ולשוחח איתם בפתיחות על נושאים אישיים, רגשיים ורגישים. לכן, הקפידו לנצל את המפגש הטיפולי הראשון שלכם עם מטפלים פוטנציאליים כדי להעריך בכנות האם תוכלו להפיק תועלת לאורך זמן מעבודה משותפת עמם. כמו כן, מפגש היכרות זה מהווה הזדמנות נפלאה לשאול כל שאלה מקצועית שיש לכם, לברר כיצד יתבצע התהליך ולגלות האם נוצר קשר חיובי ביניכם. במידה ולאחר מספר מפגשים טיפוליים אתם חשים שהמטפל או המטפלת שבחרתם אינם מתאימים לכם, אל תהססו לפנות להמשך טיפול אצל מטפל או מטפלת אחרת.
משך הזמן הנדרש לטיפול רגשי משתנה מאוד בהתאם לנסיבות ולצרכים הייחודיים של כל ילד, נער או מבוגר וכן לסוג הטיפול שתבחרו לפנות אליו. לדוגמא, פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) הינה טיפול קצר מועד הנמשך בדרך כלל 12-20 מפגשים. לעומת זאת, טיפול פסיכולוגי דינמי, טיפול פסיכואנליטי ותרפיה בהבעה ויצירה לרוב נמשכים פרקי זמן ארוכים יותר. מעבר לכך, מטופלים אשר מפיקים תועלת רבה וחווים שיפור ניכר באיכות חייהם לאחר מספר מפגשים טיפוליים לעתים קרובות מעוניינים להמשיך להיפגש עם המטפל או המטפלת שלהם על מנת לדון בסוגיות נוספות או לחקור סוגיות שכלל לא היו מודעים אליהן והתעוררו תוך כדי התהליך הטיפולי.
באופן כללי, הפגישה הראשונה שלכם עם מטפלים משמשת לצורך הערכה כללית והתייעצות, כך שתוכלו לספר על הבעיות שלכם כפי שאתם רואים אותם ולתת הזדמנות למטפל או המטפלת הפוטנציאליים כדי להבין מהם הצרכים הייחודיים שלכם, אולם סביר להניח שטרם תפיקו תועלת משמעותית. לאחר מכן, מרבית סוגי הטיפולים הרגשיים נערכים במתכונת של מפגשים שבועיים על מנת לאפשר לכם להתקדם באופן הדרגתי ויציב ולראות תוצאות תוך זמן סביר. אף על פי שישנם מצבים מסוימים בהם מטפלים יכולים להמליץ למטופלים על קיום שני מפגשים שבועיים או יותר, בדרך כלל מדובר על תקופה מסוימת שלאחריה חוזרים לקיים מפגש שבועי אחד בלבד.
במידה וברשותכם פוליסת ביטוח בריאות באחת מחברות הביטוח הפרטיות בישראל, מומלץ מאוד לבדוק עם סוכן הביטוח שלכם או חברת הביטוח המבטחת אתכם האם אתם זכאים להחזר כספי בגין סוגי טיפולים שונים, מהי המדיניות של חברת הביטוח, מהו גובה ההחזר הכספי בגין כל מפגש טיפולי ואילו טפסים או מסמכים עליכם להגיש כדי שתאושר בקשתכם. במקרים מסוימים, פוליסת הביטוח תגביל אתכם לפנות רק לסוגים בודדים של טיפולים רגשיים ותדרוש הפנייה של רופא ילדים או רופא משפחה כדי לאשר את זכאותכם לקבלת החזר כספי. לכן הקפידו לוודא מראש את כל התנאים ופעלו על פי ההנחיות של סוכן הביטוח או חברת הביטוח שלכם.
מפגשים קבועים ועקביים עם מטפלים מהווים מרכיב משמעותי מהצלחה של כל תהליך טיפולי אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, כאשר בדרך כלל מטפלים שומרים למטופלים מועד קבוע מדי שבוע כדי לשמור עבורם על רצף המפגשים הטיפוליים ולהבטיח שהם יוכלו להנות מכל היתרונות שיש לטיפול להציע. בשל כך, חשוב ליידע מטפלים פוטנציאליים מראש בזמינות שלכם מבחינת ימים ושעות ולעדכן לפחות שבוע מראש אם אתם מעוניינים לשנות את מועד המפגש השבועי שלכם, שכן ישנה מדיניות ביטול ברורה לכל מכוני הטיפול הפרטיים. במידה והנכם זקוקים לפגישה שבועית נוספת באופן בהול, סביר להניח שהמטפל או המטפלת שלכם יוכלו לספק זאת על פי הצורך.
מטפלים מחויבים לפרטיותם של מטופלים ושיתוף במידע אישי אודות מטופלים נחשב לאירוע נדיר ביותר. יחד עם זאת, ישנם שני מצבים מוגדרים בהם מטפלים נדרשים על פי חוק לשתף גורמים מסוימים במצבם של מטופלים. מחד, במידה ומטופל מהווה סכנה לעצמו ולאנשים אחרים או שאדם אחר מהווה סכנה עבור המטופל, מטפלים מחויבים לעודד אותו לפנות לקבלת התמיכה הנחוצה או לחפש תמיכה בשמו אם המטופל אינו מסוגל או מוכן לכך. מאידך, במידה ומטפלים מודעים לכך שמטופל מתכוון לבצע פשע חמור, מוטלת עליהם חובה חוקית למסור מידע זה לגורמים הרלוונטיים. חשוב להדגיש, כי צריכה עצמית של סמים והתמכרויות שונות אינן מחויבות בדיווח לרשויות.
אנשים רבים המודאגים מרווחתם הנפשית של בני משפחה או חברים קרובים מעוניינים לראות את יקיריהם פונים לטיפול, אולם רצוי ביותר שהאדם המדובר יפנה לטיפול מרצונו. לכן, במידה והחלטתם לשוחח עם יקיריכם ולהציע להם לפנות לטיפול, הקפידו לעשות זאת כשהם נינוחים וכבדו את פרטיותם ככל האפשר. כמו כן, חשוב שתביעו את דאגותיכם באופן חופשי משיפוט, בססו את הצעתכם על עובדות במקום על תיאוריות או שמועות והבהירו להם שאתם רוצים לעזור להם להרגיש טוב יותר ושאתם זמינים כדי לתמוך בהם ככל שהם צריכים בכך. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי עליכם להשאיר ליקיריכם לקבל את ההחלטה האם ומתי לפנות לטיפול רגשי.