מכון-דרור-לוגו

תפריט

טיפול בתנועה: מטפלת מומלצת לתרפיה בתנועה לילדים ולמבוגרים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

איך עובד טיפול בתנועה ולמי זה מתאים?

המודעות לחשיבות הבריאות הנפשית רק הולכת ועולה ככל שהעולם מתקדם – ועם המודעות שגוברת – כך יותר אנשים נחשפים גם לשיטות טיפול חדשניות, יצירתיות ומקוריות, שעשויות לבוא במקביל לטיפול הרגשי המסורתי או אפילו להחליף אותו.

טיפול בתנועה הוא אחד הסוגים היצירתיים והמעניינים ביותר של טיפול רגשי. הוא מבוסס על הנחה שהתנועה מלמדת רבות על מבנה האישיות הייחודי שלנו ולכן עיסוק בתנועה עשוי לשפר את ההתמודדות עם אתגרים רגשיים מסוגים שונים. אלו כמה מהיתרונות הייחודיים של תרפיה בתנועה לכל אחת מקבוצות הגיל המרכזיות.

טיפול בתנועה

טיפול בתנועה לילדים ובני נוער עם קשיים רגשיים

בעשורים הראשונים לחיינו, רובנו לא בשלים לנתח ולדון בהרחבה על מה שמתחולל במעמקי המוח והתודעה. ילדים ובני נוער, במקרים רבים, נוטים לעשות יותר ולדבר פחות. הם מדברים עם הגוף, משחקים, רוקדים וגם מרבים להביע רגשות באמצעות מחוות ותנועות גופניות.

ההנחה הזאת, נדגיש, אינה נכונה לכולם כמובן וישנם ילדים שיהיו יותר ורבליים – אך בעבור ילדים ובני נוער רבים, בטח מי שמתמודדים עם אתגרים שקשה להם לדבר עליהם – יכול להיות שתהליך של טיפול בתנועה לילדים יעזור להגיע לרבדים עמוקים שהטיפול בשיחות לא יצליח לצלול אליהם.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

טיפול בתנועה למבוגרים עם בעיות רגשיות

גם כשאנחנו מתבגרים, חלק מהאנשים עדיין מרגישים שקשה להם לדבר על הרגשות ובטח על הקשיים שהם מתמודדים איתם. לעיתים, גם אם מבינים שתהליך של טיפול רגשי יכול לסייע לשפר את חיינו, עדיין לא פשוט לפרוס את כל הבעיות בפני המטפל בצורה מילולית.

תהליך של טיפול בתנועה למבוגרים יכול לעזור לגוף לבטא את מה שהפה לא מצליח – ובכך לטפל גם בטראומות ודפוסים שליליים שלא תמיד קל לנתח במילים.

תרפיה בתנועה

היתרונות הרבים של תרפיה בתנועה לקשישים

התנועה יכולה לא רק ללמד על קשיים רגשיים שקל להדחיק ולהתעלם מהם. השימוש בתנועה עשוי גם לשפר את הבריאות הגופנית, הגמישות, זרימת הדם ותפקוד השרירים והמפרקים. כל אלו חשובים כמובן לכולנו – אך הם חיוניים אפילו יותר ככל שמתבגרים.

תרפיה בתנועה עשויה להפוך לחלק בלתי נפרד מהשגרה של קשישים ובכך לשפר את בריאות הגוף והנפש גם בגילים מתקדמים.

טיפול רגשי בתנועה: היסטוריה על קצה המזלג

טיפול רגשי בתנועה אולי נתפס כטרנד "ניו אייג'י" חדשני, אך האמת היא שיש לו שורשים עמוקים בהיסטוריה האנושית. תרבויות שונות לאורך ההיסטוריה השתמשו בריקוד כדי לאפשר לאנשים להביע את עצמם ואת הרגשות שלהם. בתרבויות עתיקות מסוימות ניתן למצוא גם תיעוד רב של שימוש בתנועה ובריקוד לצורך טיפול נפשי באנשים.

היחס לריקוד ככלי טיפולי מבוסס על תחושה שקל להבחין בה – כשרוקדים, קל לגרום לעצמנו להרגיש טוב יותר. אולם מעניין לגלות כי תרפיה בתנועה הפכה לפרקטיקה רשמית בעשורים הראשונים של המאה הקודמת וצמחה בין היתר הודות לרקדנים מקצועיים שהבינו איזו השפעה מיטיבה יכולה להיות לריקוד על הבריאות הנפשית. בשנות ה-40, הטיפול בתנועה הפך לכלי טיפולי שכבר נכנס לשימוש בבתי חולים פסיכיאטריים, מה שסייע לגבש שיטות רשמיות שביססו את הטיפול ואת אופן השימוש בו.

כיום מבינים שתרפיה בתנועה עשויה לסייע לאנשים רבים לפתח יכולות אמפתיה עמוקות יותר כלפי עצמם וכלפי הסביבה, לשפר את התקשורת עם הסביבה, להבין איך התמודדות רגשית משפיעה על הגוף וגם לדעת איך להשתמש בגוף כדי להשפיע לטובה על הנפש. באופן כללי, השאיפה בתהליך היא לפתח מודעות גבוהה יותר לדפוסים גופניים ורגשיים – ובכך גם להשפיע לחיוב על ההתנהלות בכל המישורים.

טיפול בתנועה לילדים

כשמילים לא מספיקות: איך נראה טיפול בתנועה?

כאמור, טיפול בתנועה לילדים ולמבוגרים אמנם נראה ומרגיש שונה מאוד משיטות טיפול פסיכותרפיה מסורתיות יותר, אך הוא נשען במידה רבה על אותם העקרונות שעוזרים לכולנו להבין את עצמנו ולשפר את חיינו. במילים פשוטות, במהלך תרפיה בתנועה עושים שימוש בכמה טכניקות מרכזיות ומוכרות בעולם הפסיכותרפיה:

פיתוח קשב – השאיפה בטיפול היא לעודד את האדם להגדיל את הקשב לאופן שבו המחשבות, התחושות והרגשות שלו באים לידי ביטוי בפועל. בטיפול בתנועה עושים זאת דרך בחינת האופן שבו הגוף זז, תוך שאיפה לגלות כמה שפחות שיפוטיות וביקורתיות בתהליך.

שיקוף – זהו היבט מרכזי בכל תהליך טיפולי והוא בהחלט נוכח גם בתרפיה בתנועה. המטפל אמור לשקף למטופל את המשמעויות העמוקות יותר של תנועותיו, בצורה שיכולה לספק נקודת הסתכלות שהוא לא בהכרח היה מודע אליה בעבר.

בהירות – הקשב והשיקוף אמורים עם הזמן לתרום לפיתוח בהירות רבה יותר, שתעזור להבין איך הגוף והנפש משפיעים זה על זה ומושפעים זה מזה. בטיפול בתנועה, זה אמור לקרות בלי יותר מדי מילים, אלא דרך שיפור המודעות המנטלית לתנועה ולהשפעותיה.

הנגדה – אחרי שלומדים איך תנועות גופניות משקפות את המצב הרגשי, בהחלט ניתן גם לחשוב כיצד לבצע תנועות חדשות, או לשנות בצורה מודעת את האופן שבו מניעים את הגוף. זאת במטרה לבחון אם השינויים האלו משנים גם את התחושות, הרגשות והמחשבות שעולות בזמן הריקוד. הניסיון הזה בהחלט יכול להועיל למטופלים ויש לו ביסוס גם במחקרים מדעיים.

אלתור – בחיי היום יום, אנחנו נוטים לתכנן, לחשוב ולנתח כל דבר. דווקא כשאנחנו מאלתרים ומזיזים את הגוף בלי לחשוב יותר מדי – זה יכול ללמוד רבות על האופן שבו המוח עובד ברמות העמוקות יותר. בטיפול בתנועה, השאיפה היא לעודד את המטופל גם לאלתר ולבצע תנועות שאינן מוכרות לו. כך ניתן יהיה לגבש תובנות חדשות ומרתקות על התנהלות התודעה.

טיפול רגשי לילדים - המדריך המלא
נגן וידאו אודות טיפול רגשי לילדים - המדריך המלא

טיפול בתנועה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול בתנועה נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל מטפלות ומטפלים בתנועה המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בתנועה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים נוספים בנושא טיפולים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT
טיפול CBT: מדריך מומלץ למטופלים על טיפול קוגניטיבי התנהגותי

הגדרה נכונה של הבעיה או המטרה, שיעורי בית שמתרגלים מחוץ לקליניקה ובעיקר התמקדות בהווה ופחות בעבר – כך טיפול CBT מסייע לילדים, בני נוער ומבוגרים להשתחרר מפחדים, להתגבר על חרדה ודיכאון, לבנות ביטחון עצמי ולשפר את הבריאות והיציבות הנפשית בשורה ארוכה של היבטים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: