טיפול פסיכולוגי מסייע לילדים להתמודד עם קשיים
לאורך שנות החיים הראשונות ילדים מתמודדים עם אתגרי התפתחות מגוונים ברמה הרגשית, הפיזית והחברתית. במקביל להבשלה הנפשית והפיזית, עליהם גם לצלוח משימות הקשורות לתא המשפחתי, למוסדות החינוך וליחסים עם בני גילם.
לאורך תקופה ממושכת זו, חלק מהילדים חווים קשיים משמעותיים המעוררים דאגה או לפחות תשומת לב מיוחדת מצד ההורים. לעיתים ניתן להגיע לפתרון באופן עצמאי עם תמיכה ועזרה בתוך המשפחה, אולם לא פעם הדרך להתמודדות עם הקשיים ולפתרון מוצלח של הבעיה עוברת דרך טיפול פסיכולוגי לילדים.
מתי מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי בילדים?
הפנייה לקבלת טיפול פסיכולוגי בילדים יכולה להתבצע בעקבות קשת רחבה מאוד של מצבים. לדוגמא, על הסיבות היותר נפוצות נמנים פחדים וחרדות מפני החושך וממחלות, מהישארות לבד או מסיטואציות חברתיות, מה שעשוי להתבטא בהימנעויות ממצבים מאיימים, במצב רוח ירוד, בתלות עזה בהורים, במתיחות ובכעסים.
עוד סיבה נפוצה היא תחושה של ההורים כי הילד בודד ו/או אינו מצליח לרקום ולשמר יחסים טובים עם בני גילו, כשלעיתים מתלוות לכך בעיות התנהגות ולרוב גם דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי נמוך.
גם בעיות התנהגות המלוות באלימות מילולית או פיזית של הילד מהוות סיבה נפוצה להתחלת טיפול פסיכולוגי לילדים, בין אם האלימות מופנית כלפי האחים או ההורים, ילדים או מבוגרים אחרים בסביבה הקרובה.
מעבר לכך, קיימות סיבות רבות שבגינן פונים הורים לטיפול עבור ילדיהם, למשל עקב הפרעת קשב וריכוז (ADHD) המלווה ברמה נמוכה של דחיית סיפוקים וסף תסכול נמוך או בשל התפרצויות זעם, הישגים לימודיים נמוכים, היעדר קבלת סמכות הורית, גבולות וכללים, תגובות לאירועים כמו גירושין, מעבר מקום מגורים, מוות של אדם קרוב ועוד.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
סימנים נוספים לכך שכדאי טיפול פסיכולוגי לילדים
אתגרים וקשיים הם חלק טבעי מהחיים. גם בעיות המופיעות מעת לעת יכולות לחלוף מעצמן, בפרט אם ניתנת תשומת לב, תמיכה והנחיה מצד ההורים ודמויות בוגרות קרובות. יחד עם זאת, ישנם קשיים רגשיים אצל ילדים הנוטים להישאר ואף להחמיר, וחשוב שלא להתעלם מהם בהנחה ובתקווה שהדברים פשוט יסתדרו.
מומלץ לשים לב לסימנים שמפגין הילד, החל במצב רוחו ועד להתנהגותו. במידה ואתם חשים שמדובר בבעיה ממושכת ו/או חריפה יחסית, או בבעיה שאינכם יודעים ומסוגלים להתעמת ולהתמודד עימה, כדאי לפנות לאיש מקצוע כגון מטפל באומנות, פסיכולוג או פסיכותרפיסט.
יש להדגיש כי בעיות רגשיות והתנהגותיות אצל ילדים עלולות להחמיר וליצור מעגל שלילי המזין את עצמו: הרגשה פנימית – התנהגות חיצונית – קשיים מול הסביבה – פגיעה בדימוי העצמי. לכן, לא כדאי להמתין עד ש-"אין ברירה" אלא מומלץ לפנות לפחות לקבלת ייעוץ פסיכולוגי אם הסימנים ברורים ונמשכים זמן ממושך.
לדוגמא, אם ישנן התנהגויות הפוגעות משמעותית באחרים, אם ההתנהגות הבעייתית אינטנסיבית לעומת העבר, אם היא נמשכת למרות שהגורם שעורר אותה כבר חלף ו/או שאין לה סיבה ברורה.
בכלל, כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי בילדים אם אתם מבחינים בקשיים מהותיים בהקשר לאינטראקציות חברתיות ובינאישיות, אם ישנן התנהגויות לא אופייניות לקבוצת הגיל, אם יש פגיעה בתפקוד במוסד החינוכי, ואם מצב הרוח נוטה לשלילי ומלווה בכעסים, פחדים, עצב וכדומה לאורך זמן.
טיפול פסיכולוגי בילדים מתחיל בפגישות ייעוץ
את הפנייה לטיפול פסיכולוגי לילדים ניתן להתחיל עם ביקור אצל רופא המשפחה, וגם ניתן לפנות עצמאית אל קופות החולים, מרפאות בריאות הנפש בקהילה, מכונים ומטפלים פרטיים. מובן שכדאי לבחון את זכאותו של הילד לקבלת טיפול פסיכולוגי בעלות מופחתת בהתאם לתנאי קופות החולים.
לא פעם הפנייה מלווה בחששות מצד ההורים, שכן הם מפקידים את היקר להם מכל בידי אדם שאינם מכירים, ועוד בשעת מצוקה שלא יודעים בדיוק מה מקורה וכיצד לפתור אותה. לכן, חשוב לדעת שלא "קופצים" מיד אל המים ואל הטיפול הפסיכולוגי אלא מתחילים בכמה פגישות ייעוץ, לרוב בין אחת לשלוש, הנקראות בשפה המקצועית "אינטייק".
בפגישות האלו אתם וילדכם משתתפים לסירוגין, ובהן פסיכולוג ילדים יברר את הנסיבות שהביאו לפניה. הוא ישאף לקבל תמונה מלאה ככל האפשר וישאל בין היתר על מהלך ההתפתחות של ילדכם לאורך השנים, נסיבות הופעת הבעיה הנוכחית, משכה ומאפייניה, יחסיו של הילד עם סביבתו ויחסיכם איתו, הרכב התא המשפחתי, בעיות בריאות ועוד.
זוהי גם הזדמנות עבורכם להתרשם מהמטפל וממקצועיותו, מסבלנותו ומעומק הקשבתו, מהנינוחות שלכם לשתף אותו בפרטים אינטימיים, וממידת הביטחון שהוא נוטע בכם. בתום הפגישות יוכל המטפל להמליץ על הכיוון הטיפולי שנראה לו הנכון והמועיל ביותר ויספר לכם אודותיו. ייתכן שהטיפול הפסיכולוגי ימשיך עם המטפל עצמו וייתכן שימליץ על מטפל רגשי אחר בעל גישה, הכשרה ומיומנות מתאימה יותר לבעיה, לאופיו ולגילו של הילד.
כיצד נראה תהליך של טיפול פסיכולוגי לילדים?
יש להבין כי תהליך של טיפול רגשי לילדים אינו דומה לטיפול פסיכולוגי במבוגרים. המטפל עשוי לקיים עם הילד שיחות מילוליות ישירות אך לא פעם ישולבו אמצעים עקיפים בהתאם לתחום המומחיות של המטפל ולצרכי וקשיי הילד – משחק, ציור ופיסול, מוסיקה, דרמה וכדומה.
מטרתם של האמצעים העקיפים היא לאפשר לילד לבטא את עצמו, את כוחותיו ואת מצוקותיו באופן מוגן ובטוח. כלים אלו גם מסייעים לו לתת פשר לרגשות, לחוש יותר מובן לעצמו ולסביבה, להפגין ולהכיל קושי ומצוקה בדרכים מועילות יותר, ובהדרגה למצוא את הדרכים והפתרונות שיביאו לרווחה פנימית.
בנוסף, בהתאם לבעיה המציקה לילד ולפי תחום המומחיות של איש המקצוע ישולבו כלים נוספים במהלך הטיפול הפסיכולוגי בילדים, למשל מתחום ה-CBT, בדגש על מציאת דרכי חשיבה והתנהגות מועילות יותר, דמיון מודרך, שיחות ישירות בהתאם לגילו ויכולותיו ועוד.
מקומם של ההורים בטיפול פסיכולוגי בילדים
לכם ההורים יש מקום חשוב ואף מרכזי בתהליך של טיפול פסיכולוגי לילדים, ויתקיימו עמכם פגישות הדרכת הורים מעת לעת. בפגישות תשוחחו עם פסיכולוג הילדים על מה שאתם רואים בבית, שינויים לטובה או קשיים חדשים שהבחנתם בהם וכיצד הדבר מתבטא בחיי היום יום וביחסים בתא המשפחתי.
בפגישות ההדרכה גם תקבלו הבנה לגבי מה שקורה בטיפול, תובנות של המטפל לגבי הילד והמלצות שיוכלו לעזור, לתמוך ולשפר את המצב. זכרו שההתגייסות שלכם חיונית להצלחה, החל בהגעה לפגישות ההדרכה, דרך שמירה על רציפות ההגעה של הילד ועד ליישום המלצות שיסייעו לילדכם להביא "החוצה" אל העולם את מה שלמד בחדר הטיפול.
טיפול פסיכולוגי לילדים - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול פסיכולוגי לילדים נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל פסיכולוגיות ופסיכולוגים המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופלים מרגישים בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים להם ליהנות מהחוויה הטיפולית.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול פסיכולוגי לילדים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.