מהי לקות שפתית?
לקות שפתית היא הפרעה שמופיעה בילדים ומשפיעה על יכולות הדיבור, ההאזנה, ההבנה, הקריאה והכתיבה שלהם. מדובר בקושי ועיכוב בהתפתחות השפה של הילד שלא נובעים מבעיות שמיעה ולא מהווים חלק מתסמונות הספקטרום האוטיסטי.
ילדים בעלי לקות למידה שפתית מתקשים להגות מילים באופן מדויק, מתקשים בניסוח ובהבנת משפטים מורכבים ואוצר המילים שלהם קטן יחסית. בשורה התחתונה, הם מתקשים להביע את עצמם ולהבין אחרים.
אמנם אין אפשרות להעלים כליל לקות למידה שפתית, אך כן אפשר להחיל שיפור ניכר במצב, וכך לשפר את התפקוד הדידקטי, החברתי והרגשי של האדם המתמודד עם הלקות. לצורך כך יש בראש ובראשונה לערוך אבחון דידקטי, אבחון פסיכודידקטי או אבחון אצל קלינאית תקשורת.
לאחר מכן ניתן לטפל בלקות שפה ספציפית על ידי פנייה לטיפול אצל קלינאית תקשורת או באמצעות טיפול בהוראה מתקנת, אותו מעניקים מורים המתמחים בהוראה מתקנת, מורים לחינוך מיוחד ומומחים בלקויות למידה.
לקות שפה ספציפית: תסמינים מרכזיים
לקות למידה שפתית מאופיינת במספר תסמינים הקשורים לקריאה, כתיבה, הבנה, הבעה, הגייה – ועוד, כאשר הסימפטומים עשויים להשתנות בהתאם לגיל הילד. להלן התסמינים המרכזיים של לקות שפה ספציפית:
• קושי לרכוש את השפה
• עיכוב בהבעה של המילים הראשונות
• קושי בהבנת הוראות והנחיות, ובפרט הנחיות מורכבות יחסית
• ביצוע טעויות תחביריות ודקדוקיות בעת דיבור
• קושי לרכוש מילים חדשות, מה שיוצר אוצר מילים מצומצם יחסית
• קושי ביצירת שיח
• קושי בבניית משפטים
• קושי בהבנת דימויים
• קשיי קריאה
• חוסר ארגון בכתיבה ובדיבור
• הבעת מילים ומשפטים שלא קשורים לשיחה
• קושי לזכור מילים
• שגיאות כתיב
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
אבחון לקות שפתית אצל ילדים או מבוגרים
אבחון לקות שפתית במידה וקיימת מתבצע על ידי קלינאי תקשורת או קלינאית תקשורת. באמצעות האבחון ניתן יהיה להבין האם קיים פער בין הרמה השפתית הנוכחית של הילד לבין הרמה השפתית המצופה ממנו, משמע, הרמה השפתית של קבוצת השווים שלו.
האבחון יעסוק באיתור הקשיים שאיתם מתמודד הילד מבחינה שמיעתית ומילולית, וייבדקו ההגייה שלו ומובנות ושטף הדיבור. אבחון שפתי יבדוק גם היכן מצויות נקודות החוזקה של הילד מבחינה שפתית.
ניתן לפנות גם לקבלת אבחון דידקטי או אבחון פסיכודידקטי בשביל לקבל תמונה דידקטית רחבה יותר. בכל מקרה, יש לבצע בדיקת שמיעה לילד לפני ביצוע כל אבחון דידקטי או תקשורתי, במטרה לשלול בעיית שמיעה שעשויה להוות את המקור והגורם לעיכוב ברכישת השפה. במצב שכזה לא מדובר בלקות שפה אלא בלקות שמיעה.
אבחון לקויות שפה מתבצע באמצעות תצפית בילד, עריכת ראיונות, השלמת שאלונים על ידי ההורים והצוות החינוכי ועריכת מבדקים לבדיקת התפקוד השפתי של הילד ויכולות הלמידה שלו.
האבחון יאפשר למאבחן להשוות את יכולות השפה של הילד הנבדק ליכולות המצופות של קבוצת השווים שלו. כך הוא יוכל לאתר קשיים, לאבחן לקות ספציפית ולהעניק מסקנות והמלצות להמשך טיפול מקצועי בסוגיה.
קשיי שפה בגיל הרך ובגיל הגן: גורמים תורשתיים
הגורם המרכזי להופעת לקות שפתית הוא גנטי, משמע, הלקות בדרך כלל עוברת בתורשה. ילדים בעלי הורים ואחים בעלי לקויות שפה הם בעלי סיכוי גדול יותר לפתח קשיי שפה בעצמם.
לפחות ל-50% מהילדים בעלי לקות שפתית יש קרוב משפחה אחד או יותר בעל אותה הלקות. בנוסף לגנטיקה, גם פגיעה נוירולוגית וקשיים בלידה או בהיריון עשויים להוביל להתפתחות קשיים שפתיים.
לקות למידה שפתית: השלכות משמעותיות
אמנם ניתן לשפר את המצב באופן ניכר, אך אין אפשרות להעלים את הלקות השפתית באופן מוחלט. ללקות שפה שאיננה מטופלת יהיו השלכות משמעותיות על הילד לכל אורך חייו, כולל ההשלכות הבאות:
• קושי ביצירת קשרים חברתיים
• קושי להגיע להישגים בעבודה ובלימודים
• הערכה עצמית נמוכה ודימוי עצמי נמוך
• תחושות ורגשות של זעם ותסכול
• התנהגות תוקפנית ואלימה
• לקות למידה שפתית עלולה לגרום להתפתחות של לקויות נוספות, כמו לקויות למידה
איך מטפלים בלקויות שפה וקשיים שפתיים?
טיפול בלקות שפתית יכול להתבצע על ידי הוראה מתקנת או על ידי קלינאית תקשורת, והוא מתבסס על המלצות האבחון. הטיפול יתרכז בשדרוג יכולות שונות, כמו הבנת הנשמע, הבנת הנקרא וההבעה המילולית.
הטיפול מותאם לילדים באופן כללי – הוא יצירתי, צבעוני ומהנה, ומתבסס על משחק. הטיפול בלקות שפה מותאם גם לכל ילד באופן ספציפי, וזאת בהתאם לצרכיו ובהתאם ללקות הספציפית איתה הוא מתמודד. הטיפול ישפר לא רק את יכולות השפה השונות שלו, אלא גם את הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות האישית שלו.
התהליך הטיפולי כולל פעמים רבות מעורבות ישירה ואקטיבית של ההורים או לחילופין שלב של הדרכת הורים, שיעניק להם כלים אותם יוכלו ליישם גם בבית. באופן זה הם יוכלו לקדם את ההתפתחות של ילדם באופן מהיר ואיכותי יותר. הדרכת הורים תספק להם מידע בנוגע ללקות, כך שהם יוכלו להתמודד איתה ועם השלכותיה טוב יותר גם מבחינה רגשית.
הטיפול בלקות השפתית יעזור לילד לשפר את הדקדוק והתחביר, להבין טוב יותר כיצד להשתמש במילים, להרחיב את אוצר המילים, להבין הנחיות, לשפר את יכולות התקשורת הבינאישית ולארגן מידע באופן מדויק ויעיל יותר.
באופן כללי, הטיפול יעזור לו לדבר, להבין, לכתוב ולקרוא טוב יותר. ככל שהטיפול יתחיל מוקדם יותר, כך התוצאות יהיו טובות יותר. בכל זאת, כדאי לדעת שניתן להתחיל לטפל בלקויות שפה בכל גיל – כולל בבגרות.
טיפול בלקות שפתית - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, האבחון והטיפול בלקות שפתית נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן או המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית האבחון או הטיפול.
למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון וטיפול בלקות שפתית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.