קשיים לימודיים משפיעים על כל תחומי החיים
קשיי למידה מתוארים כהפרעה ביכולתו של המוח לקלוט, לעבד, לאחסן ולשלוף מידע, לכן אנשים המתמודדים עם קשיים לימודיים אינם לומדים באותה דרך או מהירות של חבריהם לספסל הלימודים וחווים היבטים מסוימים של למידה, כמו רכישת מיומנויות בסיסיות, כמאתגרים במיוחד.
מכיוון שלא ניתן לרפא קשיי למידה ואנשים לרוב מאובחנים עם מספר קשיים בלמידה במקביל, השפעותיהם השליליות על חיי האדם לעתים קרובות ממשיכות להתקיים בכל תחומי החיים גם בתקופת הבגרות ולפגוע ביכולתם של אנשים להצליח בלימודים אקדמיים, להתפתח במקומות עבודה ולהתקדם במערכות יחסים.
אף על פי שטרם ידוע בוודאות מה גורם להופעתם של קשיי למידה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, החוקרים המובילים בתחום מעריכים כי התפתחות המוח לפני ואחרי הלידה, השפעות גנטיות והשפעות סביבתיות, כמו חשיפה לרעלים ותזונה לקויה בתקופת הגיל הרך, מהוות גורמים מרכזיים בהתפתחותם.
מה ההבדל בין לקות למידה וקשיי למידה?
באופן כללי, קשיים לימודיים אינם מעידים על מנת משכל (IQ) נמוכה ואינם זהים בהגדרתם ובהשפעותיהם למוגבלות שכלית, עיכובים התפתחותיים או חסכים תרבותיים, סביבתיים וכלכליים, אלא מצביעים על הצורך של האדם ללמוד באמצעות דרכים חלופיות על מנת להגיע להישגים אקדמיים נאותים.
בעוד קשיי למידה בדרך כלל מתגלים כבר בתקופת בית הספר היסודי, כאשר ילדים המגלים קושי ברכישת מיומנויות הקריאה, הכתיבה ו/או המתמטיקה מופנים על ידי הצוות החינוכי לביצוע אבחון לקויות למידה, חלק מהילדים מסוגלים להסתיר זמן ממושך את העובדה שהם מתקשים בהיבטים מסוימים של למידה.
בשל כך, בהחלט ישנם מצבים בהם הקשיים האובייקטיביים שלהם נותרים לא מטופלים עד שמתגלים פערים בין פוטנציאל הלמידה שלהם ליכולתם בפועל בתקופת חטיבת הביניים או בית הספר התיכון ומקרים בהם אנשים מאובחנים לראשונה רק לאחר תחילת לימודיהם במוסדות להשכלה גבוהה או הצטרפותם לשוק העבודה.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
אבחון קשיי למידה: סוגים נפוצים
המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5), המוצא לאור על ידי האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה, מסווג קשיי למידה תחת הגדרה של הפרעת למידה ספציפית (באנגלית: Specific Learning Disorder) ומבחין בין מצבים הפוגעים בקריאה, בהבעה בכתב ובמתמטיקה.
להלן מספר סוגי לקויות למידה נפוצים שחשוב להכיר:
• דיסלקציה – משפיעה על שטף הקריאה, הבנת הנקרא, כתיבה, איות, דיבור וזיכרון ולעתים קרובות מאובחנת במקביל לקשיי למידה נוספים.
• דיסגרפיה – משפיעה על כתב היד ומיומנויות מוטוריקה עדינה נוספות ופוגעת ביכולתם של אנשים לכתוב באופן קריא, לשמור על עקביות בריווח בין מילים, לאיית נכון, להרכיב מילים ומשפטים, להתארגן במרחב הדף, לתכנן, ולחשוב ולכתוב בו זמנית.
• דיסקלקוליה – משפיעה על יכולתם של אנשים לרכוש מיומנויות מתמטיות, להבין מספרים, ללמוד עובדות בסיסיות במתמטיקה, להפנים סמלים מתמטיים, לספור זמן, לבצע חישובים מתמטיים ולארגן ולשנן מספרים.
• הפרעת עיבוד שמיעתי – פוגעת ביכולתם של אנשים לזהות הבדלים בין צלילים, להבין את סדר הצלילים, לזהות את מקור הצלילים ולהפריד צלילים מרעשי רקע.
• קשיי למידה לא מילוליים – פוגעים ביכולתם של אנשים לפרש הבעות פנים ושפת גוף ומשפיעים על טווח רחב של כישורים חברתיים, מוטוריים וחזותיים-מרחביים.
חשוב לציין, כי הפרעת קשב וריכוז (ADHD) אינה נחשבת לקושי בלמידה, אולם מחקרים מקיפים שנערכו בשנים האחרונות ברחבי העולם גילו שכ-40% מהאנשים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) או הפרעת למידה ספציפית (SLD) מתמודדים עם שני המצבים במקביל.
דרכי טיפול בקשיי למידה אצל ילדים או מבוגרים
קשיים לימודיים שאינם מאובחנים כראוי עלולים למנוע מילדים ובני נוער להצליח בלימודים, לכן חשוב ביותר לפנות לביצוע אבחון קשיי למידה באופן מקצועי ולזהות את תחומי הקושי המסוימים המצריכים פיתוח תוכניות חינוכיות לצד אסטרטגיות למידה מיוחדות המותאמות לחוזקותיהם וחולשותיהם הייחודיות.
כמו כן, תלמידים המתמודדים עם קשיי למידה משמעותיים ומתמשכים שאינם זוכים למענה מקצועי הולם עשויים לחוות כעס, תסכול, לחץ וחרדה בעקבות חוסר הצלחתם במבחנים חרף השקעה רבה בלמידה, חששותיהם לגבי עתידם האקדמי והתעסוקתי או חוסר יכולתם להבין מה בדיוק נדרש מהם לעשות במצבים מסוימים.
לאחר קבלת אבחנה מקצועית, באפשרותכם לפנות לקבלת טיפול בקשיי למידה כדי לשוחח על דאגותיכם הרגשיות עם איש מקצוע מוסמך, ללמוד שיטות טיפול עצמי יעילות, להכיר מנגנוני התמודדות בריאים יותר, לחזק את מיומנויות הקריאה, הכתיבה ו/או המתמטיקה, לשפר את היכולת להבין ולתקשר במצבים חברתיים ולהתגבר על מצוקה רגשית הנובעת מהשפעותיהם של הקשיים האובייקטיביים.
טיפול בקשיי למידה - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, האבחון והטיפול בקשיי למידה נערכים על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן או המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה האבחונית או הטיפולית .
למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון וטיפול בקשיי למידה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.