מכון-דרור-לוגו

תפריט

העלאת ביטחון עצמי נמוך: איך לבנות, לשפר ולפתח ביטחון עצמי גבוה?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה ביטחון עצמי?

ביטחון עצמי הינו חיוני כדי שילדים ומבוגרים יוכלו להשיג את מטרותיהם והוא קשור באופן הדוק להערכה העצמית של האדם, כאשר אנשים הבטוחים בעצמם מצליחים:

• לפתח פרויקטים בחייהם, בתחום האקדמי או בתחום המקצועי
• לעמוד על שלהם
• לקחת סיכונים מסוימים
• לקבל החלטות קשות
• להתגבר על מצבים שליליים העלולים להופיע לאורך חייהם

מהרגע שתינוקות נולדים, הם לומדים מיומנויות שונות בקצב מהיר. יחד עם מיומנויות אלו, ילדים צוברים גם את הביטחון להשתמש בהן, לכן ככל שילדים מתפתחים, הביטחון העצמי שלהם הופך להיות חשוב לא פחות מאשר הכישורים שלהם.

במצבים שההתפתחות בריאה, ילדים צריכים ללמוד להאמין ביכולות שלהם וכן אמורים ללמוד כי הם מסוגלים להתאושש מכישלון ולהחזיר לעצמם את השליטה במצב כשאינם מצליחים במשהו ספציפי, כך שיוכלו לחוש מועצמים ולהפיק את המקסימום מהכישורים הייחודיים שלהם.

ביטחון עצמי מחזק את ההערכה עצמית של אנשים, מעודד אותם להיות יצירתיים ומאפשר להם לקחת סיכונים ולהיות חדשניים, כלומר ביטחון עצמי הינו המנוע להצלחה.

למעשה, האמון של האדם בעצמו מאפשר או מונע ממנו לבצע פעולות מסוימות וגם מסייע או פוגע ביכולתו לפתח ולשמור על קשרים בין-אישיים.

יתרה מכך, ביטחון עצמי גבוה מאפשר לאדם למצוא גישה חיובית מול בעיה או קונפליקט, להיות בעל נראות, להיות מסוגל לבקש ולהציע וכן להתגבר על אתגרים ומכשולים.

ביטחון עצמי

איך להעלות ביטחון עצמי נמוך?

ביטחון עצמי נמוך והערכה עצמית נמוכה קשורים זה לזה, אך הם אינם זהים.

בעוד ביטחון עצמי או אמון עצמי מתייחס לאמון של האדם ביכולותיו וכישוריו, תחושת הערכה עצמית קשורה להרגשה שהאדם בעל ערך באופן כללי ומתייחסת לדרך בה אנשים מעריכים את עצמם.

בפועל, כשילד או מבוגר בוטח בעצמו וההערכה העצמית שלו גבוהה, ליוזמות שלו יהיו כוח רב יותר מאלו של אדם שאינו מאמין בעצמו ואינו סומך על עצמו.

כאמור, פיתוח ביטחון עצמי אצל ילדים מתחיל מגיל צעיר מאוד.

אף על פי שההערכה העצמית עשויה להיפגע מאירועים טראומטיים, כמו התעללות פיזית או נפשית, גירושין, פיטורין או כל מצב אחר הגורם לבני אדם לחץ או תחושת חוסר שליטה עצמית, בזכות ביטחון עצמי גבוה קל יותר לאדם להעז ליצור חברויות, למצוא בן או בת זוג, להתקבל למקום עבודה חדש, להצליח בלימודים, להרוויח יותר כסף ובכלל, לעשות דברים חדשים בחייו.

כמו כן, הערכה עצמית גבוהה גורמת לכל פעולה לזרום באופן טבעי יותר.

ביטחון עצמי נמוך או גבוה קובע מהי התפיסה שיש לאדם על עצמו, כאשר תפיסת העצמי עלולה לבוא לידי ביטוי בדרך של מחשבות טורדניות סביב נושאים שכיחים.

לדוגמא, כמה פעמים חשבתם שלא תצליחו במבחן חשוב או כמה פעמים חשבתם להשתמש במתכון אך לא עשיתם זאת משום שראיתם שהמתכון קשה ולא הרגשתם שאתם מסוגלים להכינו?

רמת הביטחון העצמי אצל ילדים ומבוגרים מושפעת מגורמים רבים, אלו כוללים את העבר וההווה של האדם, הציפיות שיש לו מהעתיד, חוויות מהעבר ומה למד מהן, תכונות אופי, מאפייני אישיות והכרה של הגבולות והמגבלות שלו עצמו.

חשוב לציין, כי חוסר ביטחון עצמי או ביטחון עצמי מופרז אינם תורמים להסתגלות של האדם לסיטואציות ופעילויות בחיי היום-יום.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

איך לפתח ביטחון עצמי גבוה?

יש צורך בנקודות מבט שונות על מנת לעודד התפתחות בריאה אצל ילדים ולסייע להם לפתח כבוד ואמפתיה לזולת, ביטחון עצמי, הערכה עצמית ויכולת לקבל את רגשותיהם ואת הרגשות של אנשים אחרים.

למעשה, לכל אדם יש רגשות המשפיעים באופן משמעותי על הדרך שלו לפעול, לחשוב ולהרגיש, כאשר לרגשות יש תמיד סיבה הגורמת לאדם להרגיש כפי שהוא מרגיש ולהתנהג בדרך זו או אחרת.

לדוגמא, כשנגמר החופש הגדול, ילדים עשויים לחוש עצב ואף רצון לבכות, אולם אותה הסיבה יכולה לגרום לרגשות שונים אצל ילדים אחרים.

בהקשר של ביטחון עצמי, רגשות מסייעים לאנשים ליצור קשרים בין-אישיים מכיוון שהם מאפשרים להם להביע את מה שהם מרגישים ולהבין כיצד מרגיש הזולת.

במציאות, מגיל מאוד צעיר ילדים לומדים איך להביע רגשות ומלמדים אותם כי אסור לבטא רגשות מסוימים, כלומר צריך להראות רק רגשות חיוביים כי לחשוף רגשות שליליים זה מביך, גורם לבושה ומציג אותם כפגיעים בעיני אנשים אחרים, אולם הרגש לא נעלם, מוסתר ונשאר בפנים – מה שעלול ליצור בהמשך הפרעות אפשריות ולביטוי לא מתאים ומוגזם של רגשות אלו.

בשל כך, חשוב שילדים ילמדו כבר מגיל צעיר כיצד להביע רגשות, כשבתהליך זה ילמדו גם מה מזיק להם ולבני אדם אחרים.

יש לציין, כי חשוב להביא לביטוי את הרגשות בלי לפגוע בזולת ובאופן בונה על מנת לתרום לרווחתם האישית ולרווחתם של האנשים איתם הם חולקים את חייהם ביום-יום.

שיפור ביטחון עצמי

איך לבנות ביטחון עצמי?

קיימת חשיבות רבה לבניית ביטחון עצמי לילדים ולתת להם זמן בכדי שיביעו את הרגשות שלהם, בלי לצנזר אותם, ללעוג להם או לכעוס עליהם, כמו גם לעזור להם ללמוד איך לזהות כל רגש, קרי, לשוחח עם הילדים, לשאול אותם כיצד הם מרגישים גופנית ומה עובר להם בראש, כך שהם יוכלו לזהות את הרגש ואת הסיבה להרגשתו.

בנוסף, צריך להראות לילדים ובני נוער כי זה נורמלי, לגיטימי ולא דבר רע לפתח רגשות שליליים, אך חשוב ללמד אותם איך להביע אותם באופן הולם.

לדוגמא, למדו את ילדכם כיצד להביע כעס באמצעות מילים ותוך גישה המכבדת את האחר.

מלבד זאת, הסבירו להם שכאשר משהו לא מתאים להם, מצער או מעצבן אותם, עליהם להביע זאת באופן מכובד, שכן מותר גם לטעות וזה בסדר לחלוטין, הרי מי שלא טועה כלל אינו מנסה.

בכדי לחזק ולהעלות ביטחון עצמי לילדים, מומלץ שהורים יישמו מספר טכניקות מועילות שיאפשרו להם לעזור לילדיהם להרגיש כי הם מסוגלים לנהל מצבים ואתגרים שונים שצפויים להופיע במהלך חייהם ולקבל בחזרה את תחושת השליטה וההתאוששות מחוויית כישלון – מה שיסייע להם לפתח תחושת ביטחון עצמי בריאה.

תרגילים לשיפור ביטחון עצמי אצל ילדים

ראשית, חשוב שהורים יהוו דוגמא, גם אם הם לא תמיד מרגישים בטוחים בעצמם, שכן הורים המראים לילדיהם כיצד הם ניגשים למטלה חדשה באופטימיות ותוך הכנות מראש מהווים דוגמא טובה עבור ילדיהם.

יחד עם זאת, אין הדבר אומר שהורים צריכים להעמיד פנים שהם מושלמים, אלא שכרגע אתם מתמקדים בדברים החיוביים שאתם מבצעים.

שנית, אל תהיו מוטרדים מטעויות, עזרו לילדכם להבין כי כל בני האדם טועים לפעמים ושהדבר החשוב הוא מה ניתן ללמוד מהטעויות שעושים ולא להדגיש אותן, הרי בני אדם בטוחים בעצמם לא נותנים לדברים כמו פחד מכישלון לעמוד בדרכם, לא כי הם חושבים שלעולם לא יטעו אלא כי הם יודעים כיצד להתמודד עם טעויות וכישלונות.

שלישית, עודדו את ילדכם לנסות דברים חדשים, כאשר במקום לרכז את כל האנרגיות בכמה שהם מוכשרים, חשוב לעודד אותם לגוון, כשרכישת מיומנויות חדשות תגרום לילדים להרגיש מסוגלות וביטחון לגבי מה שנקרה בדרכם.

רביעית, אפשרו לילדכם להיכשל, אף על פי שטבעי לרצות לחסוך מהם התמודדות עם תחושת תסכול וכישלון, זאת משום שילדים נוטים ללמוד בדרך של ניסיון וטעייה, כך שהקושי או חוסר היכולת להגיע למטרה שהציבו לעצמם אינם אסון, אלא בדיוק להיפך, כישלון יכול גם לעודד את הילדים להתאמץ יותר ומאמצים אלו ישמשו אותם גם מול מצב דומה בעתיד.

חמישית, שבחו את ילדכם על יכולת ההתמדה שלהם, כאשר לא לוותר לאחר התמודדות עם כישלון או תסכול ראשונים או לחזור בהם לאחר התקפה הינן מיומנויות חשובות להמשך החיים.

כמו כן, ביטחון עצמי גבוה זה להיות מספיק גמיש כדי להמשיך לנסות כשלא מצליחים או לא להתעצבן ולהילחץ אם הם לא הכי טובים ולא מגיעים להצלחות בכל דבר כל הזמן.

שישית, רצוי לעודד את ילדכם למצוא תחומי עניין ופעילויות המלהיבים אותם, כשבחינת האינטרסים שלהם עוזרת לילדים לפתח את תחושת הזהות החיונית להעלאת ושיפור הביטחון העצמי והמסוגלות.

בנוסף, הצפייה בפיתוח הכישורים והכישרונות שלהם תגביר את הערך העצמי שלהם.

חוסר ביטחון עצמי

חיזוק ביטחון עצמי אצל ילדים

שביעית, מומלץ להציב לילדכם יעדים אישיים, כשבניית יעדים גדולים כקטנים והשגתם גורמת לילדים להרגיש חזקים.

במקביל, ניתן לעזור לילדים להפוך משאלות וחלומות למטרות שאפשר להוציא לפועל, כשאפשר לעודד אותם להכין רשימה של דברים ויעדים שהיו רוצים להשיג.

לאחר מכן, רצוי לחלק את היעדים הללו לטווח הקצר ולטווח הארוך, זאת בהתאם למבחן המציאות, כך תתנו לגיטימציה לתחומי העניין שלהם ותעזרו להם לרכוש את המיומנויות והכישורים הנדרשים על מנת להשיג את יעדיהם לאורך החיים.

שמינית, חשוב מאוד לשבח את ילדכם על מאמציו ולא רק על הישגיו ולדאוג שהוא יידע כי אתם גאים במאמצים שלו ללא קשר לתוצאה משום שפיתוח מיומנויות חדשות זה תהליך הדורש זמן ועבודה קשה והתוצאות לא תמיד מיידיות.

בהמשך לכך, תנו לילדכם לדעת שאתם מעריכים את עבודתו ומאמציו, הן אם מדובר בפעוט הבונה מגדל קוביות והן אם מדובר במתגבר שמלמד את עצמו לנגן בגיטרה.

תשיעית, צפו לשיתוף פעולה מצד הילד, זאת מכיוון שילדים מרגישים קשורים יותר ומוערכים יותר כהם ממלאים תפקידים המתאימים לגילם, החל משטיפת כלים או איסוף צעצועים וכלה באיסוף אח צעיר יותר מהגן או החוג.

עשירית, למדו את ילדכם לקבל את חוסר השלמות ולהעביר להם בהקדם מסר שיסייע להם לראות כי הרעיון שאחרים תמיד מצליחים, שמחים ולבושים באופן מושלם הוא רק פנטזיה.

אף על פי הרושם שיוצרים אחרים בטלוויזיה, בעיתון או ברשתות החברתיות, חשוב לזכור כי להיות פחות ממושלם זה אנושי וזה בסדר גמור.

לבסוף, עזרו לילדכם לעסוק בפעילויות ותחומים הגורמים להם להרגיש בטוחים ונינוחים מספיק כדי להתמודד בהמשך עם אתגרים גדולים יותר.

כמו כן, הראו לילדכם את אהבתכם, הבהירו להם שאתם אוהבים אותם לא משנה מה יקרה והקפידו לוודא כי ילדכם יודעים שאתם חושבים שהם נהדרים לא רק כשהם מגיעים להישגים או עושים דברים גדולים – מה שיעזור להם לזכור כמה הם שווים גם כשהם מתוסכלים או מרגישים לא טוב עם עצמם.

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים

כאמור, ביטחון עצמי הינו האמון של האדם ביכולותיו להתמודד עם משברים, אתגרים, מכשולים וקשיים שונים.

בעת שמדובר בחוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים, הבעיה הראשונה הינה בתפיסה של אנשים שחייבים להרגיש מוכנים ובטוחים בעצמם כשהם עומדים בפני אתגר, זאת מכיוון שלא חייבים להרגיש משהו ספציפי כדי לבצע משימה, שכן מעשינו יכולים להיות בלתי תלויים ברגשותינו.

במקרים מסוימים, רצוי לפעול ללא ביטחון, כאשר זה יגיע בהמשך.

לדוגמא, אין צורך להמתין עד שתרגישו ביטחון עצמי גבוה לפני שתתחילו לפתח את העסק שתמיד חלמתם עליו או לפני שתנאמו מול קהל בפעם הראשונה בקריירה שלכם.

מעבר לכך, שימו לב שהמילים שאתם משתמשים בדיבור שלכם תואמות את העשייה שלכם ושהעשייה שלכם תואמת את מה שאתם אומרים, כמו גם היו לומדים תמידיים, כלומר, קבעו לעצמכם יעדי למידה בכל תחום שאתם יכולים, הרחיבו את הידע בכל תחום ובכל הזדמנות שאתם יכולים.

בנוסף, כבדו הבטחות וחלקו כל יעד גדול למשימות קטנות, כך שתוסיפו הרגשת ביטחון בכל צעד, כשאם מסיבה כלשהי אינכם יכולים לקיים הבטחה, חשוב שתחפשו תמיד כיצד לתקן את התקלה.

בעוד אנשים רבים נוטים לזלזל בהישגים וההצלחות שלהם ומייחסים אותם למזל, כשהם משוכנעים שאינם ראויים לדברים שהשיגו, עליכם להיות מודעים יותר לתכונות האישיות שלכם שהפכו אותם לאפשריים.

שיפור ביטחון עצמי אצל מבוגרים

בכל פעם שאתם עומדים בפני קושי או אתגר משמעותי, חשבו על הערכים שלכם וזכרו למה הם חשובים לכם – מה שיתרום לשיפור הביטחון העצמי שלכם ויפחית את החששות ורמת החרדה.

בעת שהערכים שלכם מנחים אתכם, כמעט ולא תיכשלו במעשיכם.

חשוב לזכור, כי גם קבלת החלטות הינה חיזוק נפלא לפיתוח הביטחון העצמי אצל מבוגרים, כאשר קבלת החלטות בכל קנה מידה מעודדת את קליפת המוח הקדמית, מפחיתה דאגות ומגבירה את הביטחון העצמי.

במידה ותקבלו החלטות באופן עקבי ויומיומי, תרגישו יותר שליטה בחייכם, לכן התחילו בהחלטות קטנות ולאט לאט תרגישו מסוגלים לקבל החלטות קשות יותר וחשובות יותר עבורכם ועבור משפחתכם.

כמו כן, היו חברים של עצמכם, הרי כשחבר נכשל אתם מנסים להכיל את התסכול שלו, מנחמים אותו ומעודדים אותו כדי שלא ירגיש עצוב, אך מה קורה כשאתם בעצמכם נכשלים?

סביר להניח שכמו מרבית המבוגרים אתם קשים עם עצמכם ולעתים אף חושבים שאתם כישלון או שאינם שווים כלום, אולם גילוי חמלה עצמית, הבנה מדוע אתם אומרים לחבר שחווה סיטואציה דומה והתייחסות בהתאם לעצמכם, תחזק אתכם כדי שתוכלו לנסות שוב במקום להעניש את עצמכם רק כי טעיתם במשהו שניסיתם לעשות.

בנוסף לכל האמור לעיל, חשוב ביותר:

• להקפיד על פעילות גופנית
• לחשוב פחות ולהרגיש יותר
• להרפות ולא לחפש את האישור של כולם באופן מתמיד
• ליהנות מדברים שאנו אוהבים (שככל הנראה גם תחזק את מערכת החיסון שלכם)
• להציב לעצמכם יעדים מציאותיים ולשכנע את עצמכם שתוכלו להשיגם
• להכיר בתכונות והכישורים שלכם
• להתארגן ולהבין קשרי סיבה ותוצאה
• לחיות את ההווה
• לאהוב את עצמכם

פעילות גופנית קבועה המעלה את רמת האנדורפין וגורמת לאדם להרגיש אנרגטי וחיוני יותר, שעות שינה מספקות, שליטה ברמות הלחץ הנפשי שלכם באמצעות פעילויות מרגיעות ועיסוק רב יותר בדברים שאתם אוהבים, אנשים ומקומות משמחים יסייעו לכם להרגיש טוב יותר עם עצמכם ולחזק את הביטחון העצמי ואת ההערכה העצמית.

טיפול בביטחון עצמי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בביטחון עצמי נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בביטחון עצמי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

הערכה עצמית
הערכה עצמית נמוכה: שיפור הערכה עצמית (כולל דוגמא של חוסר הערכה)

הפחדים והדעות הקדומות של האדם הינם המכשול העיקרי בחייו, כאשר הערכה עצמית הינה הדרך שבה האדם שופט ומעריך את עצמו, או במילים פשוטות, איך האדם מרגיש עם עצמו ואיך הוא מקבל את החוזקות והחולשות שבו כדי להכיר בערך העצמי שלו.

המדריך המלא >>
ערך עצמי
ערך עצמי נמוך: המדריך המלא על תהליך בניית ערך עצמי גבוה

האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו משפיע רבות על היציבות הרגשית, מערכות היחסים, הקריירה ואפילו הבריאות הגופנית שלנו. ערך עצמי הוא בהחלט דבר שאפשר לפתח – וכדי לעשות זאת, חשוב להתחיל לדבר לעצמנו עם הרבה יותר רגישות והבנה – ועם פחות שיפוטיות.

המדריך המלא >>
דימוי עצמי
דימוי עצמי נמוך: טיפול לשיפור דימוי עצמי אצל ילדים, מתבגרים או מבוגרים

ילד עם דימוי עצמי נמוך לרוב מציג גישה ביקורתית למדי כלפי עצמו, מראה קושי לקבל החלטות עקב פחד מוגזם לטעות, מרבה לרצות אחרים, נוטה לפרפקציוניזם ולדרישות גבוהות מעצמו וכן למצב רוח ירוד, למופנמות והימנעות. דימוי גוף מתייחס למה האדם חושב על הגוף והמראה הגופני שלו.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: