מכון-דרור-לוגו

תפריט

הערכה עצמית נמוכה: שיפור הערכה עצמית (כולל דוגמא של חוסר הערכה)

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה הערכה עצמית?

הערכה עצמית מתארת את העמדה של אנשים כלפי עצמם והיא נבנית על בסיס האמונות שהם מחזיקים על עצמם והערך העצמי שהם מייחסים לעצמם.

בהתאם לכך, הערכה עצמית נמוכה מאפיינת ילדים ומבוגרים המחזיקים בתפיסות מעוותות על הערך שיש להם להציע לבני אדם אחרים וסובלים ממחשבות שליליות מתמשכות על עצמם.

אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה נוטים להאמין שהם בעלי ערך עצמי גבוה ואנשים טובים, שכן הם מודעים היטב ליכולות והחוזקות שלהם ומרשים לעצמם להתגאות בהישגיהם.

בנוסף, הערכה עצמית גבוהה מקנה לאנשים אמונה רבה בעצמם ובכישוריהם – מה שמאפשר להם לנסות חוויות חדשות, להציב לעצמם יעדים ולהגיע אליהם וכן להתמודד באופן יעיל יותר עם מצבים מאתגרים במהלך חייהם.

לעומת זאת, ילדים ומבוגרים בעלי הערכה עצמית נמוכה לרוב מתעלמים או מתכחשים לנקודות החוזק שלהם ובוחרים להתמקד רק בנקודות החולשה, המעידות והכישלונות שלהם.

כמו כן, הערכה עצמית נמוכה גורמת לכך שאנשים יאמינו שהם לא מוצלחים או טובים ולקשיים בהגדרת מטרות והגעה אליהן, בהקפדה על הצבת גבולות מול אנשים אחרים ובניהול מערכות יחסים זוגיות.

הערכה עצמית

הערכה עצמית נמוכה

הערכה עצמית נמוכה אינה הפרעה נפשית או אבחנה מקצועית בפני עצמה, אולם לרוב היא מתלווה להפרעות חרדה או דיכאון קליני.

במקרים מסוימים, הקשר כל כך הדוק עד שקשה לקבוע האם חוסר הערכה עצמית הוביל לדיכאון או שמא דיכאון הוביל להערכה עצמית נמוכה.

באופן כללי, הערכה עצמית לקויה נובעת ממערכת מסועפת של אמונות שליליות של בני אדם על עצמם אשר מתפתחות בתקופת הילדות המוקדמת ומתעצמות במהלך גיל ההתבגרות.

מכיוון שבני האדם מבוצרים באמונותיהם ודפוסי החשיבה המעוותים שלהם, הם עשויים שלא להעמידם למבחן עד הגיעם לתקופת הבגרות, כאשר הם מחליטים לחקור לעומק את תפיסותיהם על עצמם ועל העולם.

אף על פי שהערכה עצמית נמוכה יכולה להתפתח על בסיס חוויות שהתרחשו בתקופת הבגרות, לרוב הגורם המרכזי להתפתחותה הוא שהחוויות הללו מושתתות על אמונות שליליות שאנשים סיגלו כבר מתקופת הילדות.

בשל כך, שני אנשים אשר חוו את אותו אירוע טראומטי יכולים להתמודד עם החוויה באופן שונה לחלוטין, כאשר אחד יתגבר יחסית בקלות על הטראומה והשני יסבול מחוסר הערכה עצמית.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

חוסר הערכה עצמית

כאמור, חוסר הערכה עצמית נובע מחוויה או אוסף של חוויות חיים המהוות את הבסיס להתפתחותו של ערך עצמי נמוך.

לדוגמא, ילדים אשר התחנכו באופן לא יציב ולא חוו ביטחון, מוגנות ואהבה נמצאים בסיכון מוגבר להתמודד עם בעיות ביכולת ההערכה עצמית שלהם.

כמו כן, ילדים שגדלו בצל הורים או מורים ביקורתיים ותובעניים מדי עשויים לסבול בחייהם הבוגרים מערך עצמי נמוך.

במקרים אחרים, הערכה עצמית נמוכה אצל ילדים ומבוגרים מתגלה לאחר:

• חווית התעללות נפשית, רגשית, גופנית או מינית
• התמודדות עם אירוע חיים טראומטי, כגון מחלה קשה, אובדן של אדם אהוב או אימוץ
• השתלבות במוסד לימודי או מקום עבודה המציב דרישות גבוהות עד כדי כך שהן גורמות לאדם לחוש מתח נפשי רב
• מערכות יחסים זוגיות לא בריאות שטמנו בחובן מאבקי כוח
• שקרים וזלזול
התמודדות עם מעשי בריונות
• חרם חברתי

סיבות נוספות לתחושת הערכה עצמית נמוכה כוללות:

• מחסור בתמיכה חברתית
• בידוד חברתי
הפרעות במצב הרוח
• רגישות יתר
• השוואת עצמכם לאנשים אחרים באופן קיצוני
דיכאון
• הפרעות חרדה

מלבד אלו, הפרעות נפשיות שונות מעמידות אנשים המאובחנים עמן בסיכון מוגבר להפגין הערכה עצמית נמוכה. למשל, הפרעת אישיות גבולית והפרעת אישיות נמנעת, סוגים של הפרעות אישיות, מאופיינות בחוסר הערכה עצמית.

הערכה עצמית נמוכה

הערכה עצמית גבוהה

בעוד הערכה עצמית וביטחון עצמי הם שני מונחים שונים המתארים דברים שונים לחלוטין, אנשים רבים מתבלבלים ביניהם משום שאינם מכירים היטב את ההבדלים בין המונחים.

מחד, הערכה עצמית נמוכה מתפתחת בתת-מודע בעקבות אמונות שליליות של אנשים על עצמם והיא משפיעה על האופן בו אנשים פועלים בכל תחומי החיים.

מאידך, ביטחון עצמי נמוך קשור לחשיבה מודעת של אנשים על דרך ההתמודדות שלהם במצבים שונים ואיך הם משתנים בהתאם למצבים בהם נתקלים במהלך חייהם.

משום כך, אנשים יכולים לסבול ממצב של ביטחון עצמי נמוך במקביל להערכה עצמית ממוצעת או גבוהה.

לדוגמא, במידה ואתם או ילדכם חווים פחד להופיע בפני קהל, מתעבים מפגשים קבוצתיים ומבועתים מהעברת מצגת לצוות שלכם במקום העבודה, אולם בכל זאת מאמינים שאתם אנשים טובים שיש להם מה להציע לאנשים אחרים, ייתכן ואתם מתמודדים עם חוסר ביטחון עצמי רק בתחומים או מצבים מסוימים בחייכם.

יחד עם זאת, ילדים ומבוגרים בעלי הערכה עצמית נמוכה לעתים מסוגלים להפגין ביטחון רב ולהתמודד בהצלחה עם דברים, אף על פי שהם חווים תוך כדי סטרס ומתח נפשי משום שהם מאמינים שהם אינם מושלמים.

למשל, שחקנים מפורסמים ואנשי עסקים מצליחים אשר מאמינים שהם אינם אנשים טובים או ראויים לזוגיות עשויים להעמיס על עצמם יתר על המידה כדי להוכיח לעצמם ולאחרים שיש להם ערך עצמי גבוה.

איך לשפר הערכה עצמית?

כאמור, הערכה עצמית נמוכה אצל ילדים ומבוגרים אינה אבחנה מקצועית כשלעצמה, אולם היא עלולה להקשות על התפקוד היום יומי של הסובלים ממנה.

לכן, במידה ואתם או ילדכם מפגינים תסמינים של חוסר הערכה עצמית, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ פסיכולוגי בהקדם על מנת להבין ממה נובעת ההערכה עצמית הנמוכה שלכם ולשקול סוגי טיפול רגשי שונים שיאפשרו להם לשפר את הערכתכם העצמית.

בנוסף, מכיוון שבעיות בהערכה עצמית קשורות לעתים קרובות להפרעות נפשיות ובעיות מתחום בריאות הנפש, אבחון מקיף של פסיכולוג ילדים או מבוגרים מאפשר לקבוע האם הערכה עצמית נמוכה נובעת מדיכאון, הפרעות חרדה, הפרעות אכילה או הפרעות אישיות.

במידה ולא תפנו לביצוע הערכה מקצועית בשלב מוקדם של הבעיה, ערך עצמי נמוך יקשה על תפקודכם בכל תחומי החיים וימנע מכם להציב לעצמכם מטרות ולהשיג אותן, כמו גם להתמודד עם חוויות חדשות שיכולות להפוך את חייכם למרתקים.

הערכה עצמית נמוכה בזוגיות עשויה להוביל לכך שאנשים יתקשו לסמוך על אנשים אחרים ולכן הם גם יתקשו לפתח קשרי חברות ומערכות יחסים זוגיות ואף יתמודדו עם תחושת בדידות מתמשכת ומעיקה.

יתרה מכך, חוסר הערכה עצמית מעמיד אנשים בסיכון מוגבר לתמרונים ודפוסי התנהגות תלותיים. במקרים רבים, ערך עצמי נמוך מוביל למצב של ביישנות שמקשה על האדם לפתח קשרים עם האנשים שהוא מעוניין בחברתם.

שיפור ההערכה העצמית שלכם הוא הכרחי כדי שלא תסיימו במשרות שאינכם באמת אוהבים או מעוניינים בהם רק משום שלא היה לכם די ביטחון עצמי כדי להמשיך בקריירה שתכננתם לעצמכם.

במצבים אחרים, אנשים פונים לקבלת טיפול פסיכולוגי לאחר שהם חשים מותשים נפשית מאי יכולתם לסרב לבקשותיהם של מנהלים ועמיתיהם במקום העבודה.

יש לציין, כי הערכה עצמית נמוכה טומנת בחובה גם השלכות בריאותיות שליליות והתנהגויות של הרס עצמי, כגון פגיעה עצמית, הפרעות אכילה, התמכרות למסכים, התמכרות לאלכוהול או התמכרות לסמים.

כמו כן, במידה והבעיה או הבעיות אינן מטופלות כראוי, ייתכנו הפרעות במצב הרוח, מחשבות טורדניות ותסמינים נוספים של דיכאון אצל ילדים או מבוגרים.

חוסר הערכה עצמית

שיפור הערכה עצמית

פסיכותרפיה מסייעת בשיפור הערכה עצמית על ידי זיהוי האמונות השליליות ואיתור החוויות הטראומטיות שהובילו לרכישתן בתקופת הילדות או הבגרות, כאשר טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) נחשב לטיפול המומלץ ביותר לטיפול הערכה עצמית נמוכה אצל ילדים ומבוגרים.

למעשה, מטפלי CBT מסייעים למטופלים להבין טוב יותר את האופן בו מחשבותיהם ורגשותיהם משפיעים על מעשיהם ובחירותיהם וכן מלמדים אותם טכניקות לניהול בריא של מחשבות טורדניות.

מיינדפולנס גם כן מטיב עם מטופלים רבים המעוניינים בשיפור ההערכה העצמית והערך העצמי על ידי העלאת המודעות שלהם לדפוסי החשיבה שלהם.

בנוסף, מטפלים המשלבים תרגול מיינדפולנס במהלך מפגשי הטיפול עוזרים למטופלים להתמקד ולהעריך יותר את החוויות שהם חווים ברגעים שונים במהלך חייהם.

מעבר לכך, באפשרותכם להשתתף בתהליך של קבוצה טיפולית לאנשים הסובלים מהערכה עצמית נמוכה.

חשוב לציין, כי שיפור הערכה עצמית אינו תהליך מובנה ומהיר, שכן התחושות הקשות שאתם או ילדכם חשים כעת הלכו והתפתחו במשך שנים רבות.

יחד עם זאת, הצלחת הטיפול הרגשי ומשך הזמן שיידרש לבניית הערכה עצמית גבוהה מושפע מאוד מרמת המחויבות של המטופלים לתהליך ומהמהירות בה הם מסוגלים לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות שלהם.

טיפול בהערכה עצמית - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהערכה עצמית נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהערכה עצמית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

ביטחון עצמי
העלאת ביטחון עצמי נמוך: איך לבנות, לשפר ולפתח ביטחון עצמי גבוה?

ביטחון עצמי נמוך מוביל לתפיסה שלילית של העצמי ויכול להגביל מאוד את האדם בחיי היומיום. המושג ביטחון עצמי מתייחס למכלול האמונות, התפיסות, ההערכות והמחשבות שיש לאדם לגבי עצמו, זאת על סמך חוויותיו, כאשר ביטחון עצמי חיוני להשגת המטרות שלו.

המדריך המלא >>
ערך עצמי
ערך עצמי נמוך: המדריך המלא על תהליך בניית ערך עצמי גבוה

האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו משפיע רבות על היציבות הרגשית, מערכות היחסים, הקריירה ואפילו הבריאות הגופנית שלנו. ערך עצמי הוא בהחלט דבר שאפשר לפתח – וכדי לעשות זאת, חשוב להתחיל לדבר לעצמנו עם הרבה יותר רגישות והבנה – ועם פחות שיפוטיות.

המדריך המלא >>
דימוי עצמי
דימוי עצמי נמוך: טיפול לשיפור דימוי עצמי אצל ילדים, מתבגרים או מבוגרים

ילד עם דימוי עצמי נמוך לרוב מציג גישה ביקורתית למדי כלפי עצמו, מראה קושי לקבל החלטות עקב פחד מוגזם לטעות, מרבה לרצות אחרים, נוטה לפרפקציוניזם ולדרישות גבוהות מעצמו וכן למצב רוח ירוד, למופנמות והימנעות. דימוי גוף מתייחס למה האדם חושב על הגוף והמראה הגופני שלו.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: