מכון-דרור-לוגו

תפריט

חרם ונידוי חברתי אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים: דרכי התמודדות

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה נידוי חברתי?

מרבית בני האדם מאמינים שנידוי וחרם חברתי יכולים לבוא לידי ביטוי רק כגילויי בריונות פיזית כלפי ילדים או מבוגרים, כאשר הם מתארים לעצמם בריונים מציקים, מתגרים, דוחפים, פוגעים, מקניטים ואף מכים אנשים אחרים.

יחד עם זאת, ישנם סוגים נוספים של חרמות ובריונות שאינם מערבים בהכרח אלימות מילולית או גופנית. במקרים אלו של בריונות, הנפוצים במיוחד בתקופת גיל ההתבגרות, ילדים עשויים להתמודד עם תופעות של נידוי חברתי וחרם כיתתי בבית ספר – מה שיכול להוות אתגר משמעותי עבורם ועבור הוריהם.

בנוסף, מומחים מזהים כיום מגמה בה מצבים של חרם חברתי הפכו לנפוצים מאוד גם במקומות עבודה שונים.

התמודדות עם חרם חברתי אצל ילדים ומבוגרים כרוכה בסבל רב, שכן מערכות יחסית בריאות עם חברים לספסל הלימודים או למקום העבודה הן הכרחיות לבריאות נפשית תקינה.

מעבר לכך שילדים וסטודנטים עלולים לסבול ממגוון קשיים רגשיים, הם צפויים להפגין גם הישגים אקדמיים ירודים. כמו כן, ילדים ומתבגרים אשר נפגעו מנידוי חברתי נמצאים בסיכון מוגבר להתמודד כמבוגרים עם בעיות רגשיות שונות.

חרם נידוי חברתי

התמודדות עם חרם חברתי אצל ילדים ובני נוער

בעוד הורים אינם יכולים למנוע באופן מוחלט שילדיהם יחוו חרם חברתי בבית ספר ובמסגרות חברתיות אחרות, באפשרותכם לנקוט במספר פעולות על מנת לסייע להם אם וכאשר נתקלו או יתקלו בבעיה זו. בשל כך, ריכזנו עבורכם מספר טכניקות וכלים שיעזרו לכם ולילדכם להתמודד טוב יותר עם חרם כיתתי.

במידה וילדכם מחליט לשוחח עמכם על החרם, הקפידו שהוא ירגיש בטוח ויעשה זאת שוב בעתיד על ידי הימנעות מתגובה קיצונית או קריאה בשמות גנאי לילדים שהובילו את החרם.

כמו כן, השתדלו לא לומר לילדכם שהוא צריך להתנהג אחרת, להטיף לו מוסר, לבייש אותו על כך שהוא חוה נידוי חברתי או לדרוש ממנו לעשות מאמץ רב יותר כדי להתחבב על הזולת. לעומת זאת, מומלץ:

• להקשיב לרגשותיהם
• לגלות אמפתיה וסובלנות לתחושותיהם השונות
• להסביר להם שאף אדם לא צריך להיות מוחרם חברתית
• להאיר בפניהם את הדברים הטובים הרבים שיש להם להציע לזולת
• לוודא שהם יודעים להבחין בהבדלים בין התנהגויות בלתי הולמות לגילויי בריונות אמיתיים

במקרים מסוימים, ילדים, בני נוער ומבוגרים מודרים מפעילויות שונות גם כשאין לזולת כל כוונה לגרום להם תחושה רעה.

לדוגמא, חשוב לעזור לילדכם או ליקירכם להבין האם הם אינם מוזמנים לאירוע מסוים עקב נידוי וחרם חברתי או בשוגג. יחד עם זאת, הקפידו לא להמעיט בערכם של רגשותיהם יהיה המצב אשר יהיה, מכיוון ששני המצבים אינם נעימים או פשוטים לעיבוד.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

איך מתמודדים עם חרם חברתי בבית הספר?

הורים שילדיהם עוברים כעת חרם בבית הספר יכולים לדון עם ילדיהם על הדברים שבשליטתם ועל אלו שאינם בשליטתם. לדוגמא, אין לילד שליטה על מה שילדים אחרים חושבים או אומרים, אולם ביכולתו לשלוט על הדרך בה הוא מגיב להם.

לכן, נסו לפתח עמם דרכים חדשות שיאפשרו להם להתמודד באופן יעיל יותר עם הילדים המחרימים, כאשר מטרתכם הינה להקנות להם תחושת העצמה שתחליף את חוסר האונים שהם שרויים בו. במקביל, חשוב לוודא שילדים אינם מסגלים לעצמם את דפוסי חשיבה של קורבנות ונוהגים בקונפורמיות יתר.

אף על פי שחרם כיתתי עלול לגרום לילדים תחושות קשות של בדידות וחוסר הוגנות, אין הדבר אומר שעליהם להתנהג כקורבנות גם לאחר שהבעיה חלפה, כך שהורים צריכים להעצים את ילדיהם ולסייע להם להתגבר על השפעות הנידוי החברתי.

יש לציין, כי מומלץ להימנע מהתערבות ישירה של הורים בחרם ולא ליצור קשר עם ההורים של ילדים אשר מחרימים את ילדכם. לעומת זאת, אפשרו לילד להחליט איך הוא מעוניין להתמודד עם הבעיה והראו לו שאתם סומכים על שיקול הדעת שלהם.

בזכות פעולה זו, תעזרו לו לשקם את ההערכה העצמית שלו ולפתח יכולת מסוגלות עצמית, עצמאות ואסרטיביות. למעשה, תפקידם של ההורים הוא להיות נוכחים עבור ילדיהם כשהם זקוקים לגיבוי, תמיכה ואוזן קשבת ולהנחות אותם איך להתמודד באופן יעיל ומחושב עם המצב.

בעוד ילדכם משתוקק לתמיכתם ולגילוי אמפתיה מצדכם, חשוב להקפיד על העצמתו בתהליך ההתמודדות, לכן הבהירו לו שאתם נמצאים מאחוריו ומאמינים ביכולותיו וכישוריו על מנת להתגבר על חרם חברתי בבית הספר.

התמודדות עם חרם חברתי

איך להתמודד עם חרם כיתתי על ילד?

מערכות יחסים חברתיות תקינות הן אחת מדרכי ההתמודדות המועילות ביותר מול חרם כיתתי, כאשר לעתים מספיק חבר קרוב אחד כדי לספק לילדים תחושת שייכות שיכולה להשפיע באופן חיובי על מצבו. לאור זאת, חשוב שתחפשו יחד עם ילדכם דרכים חדשות בהן הם יוכלו לפעול על מנת לייצר ולשמר חברויות בריאות.

כמו כן, הסבירו להם שהילדים אשר מחרימים אותם כעת אינם הילדים היחידים שיכולים להיות חברים שלהם בעולם ושבמקום להקדיש את תשומת הלב והאנרגיה להתמודדות עם החרם החברתי, יהיה מועיל יותר לחשוב על דרכים בהם יוכלו להכיר חברים חדשים.

במידה ותצליחו בפעולה זו, ילדיכם יחושו מהר מאוד הקלה משמעותית במצבם הנפשי. לדוגמא, באפשרותם להתחבר עם ילדים חדשים במסגרת בית הספר, המתנ"ס, החוגים והפעילויות האחרות שהם משתתפים בהן בשעות אחר הצהריים.

בנוסף, עודדו ילדים הסובלים מנידוי חברתי לקחת חלק בפעילויות מחוץ לבית הספר, כגון קבוצות ספורט, חוגי חשיבה, סדנאות יצירה ומועדוני קריאה, כך שיהיו להם יותר הזדמנויות להתחבר עם ילדים חדשים ולבנות את הביטחון העצמי שלהם, כמו גם אפשרות לפרוק לחץ נפשי ולפתח יצירתיות.

יתרה מכך, ילדים המבלים את שעות אחר הצהריים בפעילויות חברתיות עם בני גילם נמצאים בסיכון נמוך יותר להתמודד עם התמכרות למסכים, התמכרות למשחקי מחשב או בריונות ברשת.

מוחרם חברתית

השפעות חרם חברתי אצל מבוגרים

נידוי וחרם חברתי אצל מבוגרים הם בדרך כלל תוצר של רשעותם של קבוצת מבוגרים כלפי אדם מסוים בסביבתם, אולם אנשים עשויים להיות מוחרמים גם משום שהם בעלי מיומנויות חברתיות לקויות. יחד עם זאת, אין זה אומר שהאדם שנפגע מחרם הוא האשם במצב, שכן הבריונים תמיד אחראים להתנהגותם שלהם.

במידה והנכם מעוניינים להימנע ממצבים נוספים של נידוי חברתי, ייתכן וכדאי לכם לפתח כישורים חברתיים בריאים יותר ולחזק את מאפייני האישיות הנחוצים לשם התמודדות עם חרם חברתי. בזכות פעולה זו, סביר שתרכשו דפוסי חשיבה והתנהגות מועילים יותר אשר יסייעו להם להתגבר על חרמות אפשריות בהמשך חייכם.

משום שחרם חברתי אצל מבוגרים עלול להיות בעל השפעות שליליות מרחיקות לכת, במצבים חמורים מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ פסיכולוגי או פסיכיאטרי על מנת להעריך האם האדם סובל מדיכאון, הערכה עצמית נמוכה או מחשבות אובדניות.

כמו כן, זה יכול להקל על אנשים לדבר עם איש מקצוע על הקשיים שהם מתמודדים עמם משום שהוא אובייקטיבי ואינו מעורב רגשית במצב.

חשוב לציין, כי מחקרים רבים מצאו שתסמינים של נידוי חברתי עשויים להכאיב לסובלים מהם בדיוק כמו פגיעה גופנית חמורה, לכן הימנעו מלהמעיט בכאבם של המתמודדים עם חרם חברתי.

לעומת זאת, הקדישו להם תשומת לב מרבית, גלו כלפיהם אמפתיה וחמלה, אפשרו להם לבטא את עצמם באופן חופשי, הציעו סבלנות והפגינו אהבה ללא גבולות.

טיפול בחרם חברתי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בחרם חברתי נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בחרם חברתי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות: קשיים רגשיים אצל מתבגרים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: