מכון-דרור-לוגו

תפריט

התפתחות רגשית חברתית בגיל הרך: הבעת רגשות אצל ילדים בגיל הגן

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

התפתחות רגשית אצל תינוקות

מיום לידתם, תינוקות מבקשים את הדברים שהם זקוקים להם על ידי בכי, אולם ככל שילדים מתבגרים ומתפתחים רגשית, מתאפשר להם לפתח טווח רחב של כישורים רגשיים הדרושים להם להמשך חייהם כמבוגרים.

באופן כללי, התפתחות רגשית מתארת את התחושות של האדם כלפי עצמו וכלפי אנשים אחרים ואת היכולות המאפשרות לאדם לתפקד באופן תקין מבחינה רגשית וחברתית.

בעוד ילדים נולדים עם חלק מהמאפיינים הרגשיים שלהם, ניתן לייחס חלק משמעותי מההתפתחות הרגשית אצל תינוקות לגורמים סביבתיים שונים, כגון האופן בו הם לומדים מהוריהם רגשות והתנהגויות.

בשל כך, קיימת חשיבות יתרה לטיפול מכיל וקשוב במהלך השנה הראשונה לאחר לידתם – מה שיעזור להם להבין שהעולם אליו הגיעו הינו מרחב בטוח ומסביר פנים.

תחושת הביטחון שהורי התינוק משרים עליו הינה בסיס חיוני להתפתחות של תגובות רגשיות בריאות, כאשר תינוקות יוצרים קשר עמוק עם הוריהם והאנשים הקרובים אליהם ביותר כשהם בתחילת חייהם וצפויים להפגין חרדה ואי שקט כשהם אינם בסמיכות לדמויות המוכרות להם.

לכן, מערכות יחסית ראשוניות אלו חשובות במיוחד לצורך התפתחות רגשית חברתית תקינה ומהוות את השעורים הראשונים ביצירת קשרים רגשיים משמעותיים.

במרבית המקרים, הוריו הביולוגיים של הילד הם המטפלים העיקריים בתקופת הינקות, אולם זה לא כך תמיד, שכן דמויות דומיננטיות נוספות יכולות להיות אם, אב, סבתא, סב או כל אדם מבוגר אחר הנמצא בקרבה יום יומית לתינוק ויוצר עמו קשר רגשי עמוק.

משום כך, אין חשיבות לתפקידם הרשמי של המטפלים, אלא חשובה בעיקר נוכחותם העקבית המאפשרת לילדים ליצור עמם קשר הדוק.

התפתחות רגשית

התפתחות רגשית בגיל הרך

פעוטות וילדים בגיל הרך רוכשים את תחושת העצמי הנפרדת מהוריהם ומשום שמדובר בעולם כמעט חדש לחלוטין עבורם, רמת התסכול צפויה להרקיע שחקים והם מועדים לחוות שינויים תכופים במצב הרוח ולהתנהגויות נוספות אשר עלולות להעיק במידה מסוימת על הוריהם.

יחד עם זאת, בדיוק כמו בכל שלב אחר בהתפתחות הרגשית בגיל הרך, הקניית השליטה על תגובות רגשיות שליליות עשויה להימשך זמן רב וחשוב שההורים יהיו סבלניים עם המזג החם שלהם.

בזכות סבלנותם הרבה של הוריהם וקבלת הדרכה מקצועית, ילדים בגיל הרך ילמדו שקיימות דרכים מועילות הרבה יותר כדי להשיג את מבוקשם במקום לגלות התפרצויות זעם.

אף על פי שילדים עשויים להפגין מעט מתח ולחץ נפשי, בתקופה זו של ההתפתחות הרגשית הם צפויים להפגין סימנים ראשונים של חמלה. אלו כוללים הבעת דאגה לאחיהם או חבריהם כשהם נראים נסערים או עצובים.

במצבים אלו, תפקידם של ההורים להחמיא על הפגנת הרגשות החיוביים על מנת לעודד התפתחות רגשית חברתית תקינה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

הבעת רגשות אצל ילדים בגיל הרך

ילדים בגיל הגן ועד גיל בית הספר מתחילים לחוש גאווה על יכולת השליטה העצמית שלהם ולהנות מהתגובות החיוביות שהם מקבלים מהוריהם ומבוגרים אחרים על לקיחת אחריות ושיתוף פעולה עמם.

בשל כך, תקופה זו של ההתפתחות הרגשית מאפשרת להורים ואנשי חינוך לקדם תגובות רגשיות חיוביות רצויות באמצעות הסבת תשומת הלב של הילדים למצבים בהם התנהגו באופן בוגר ואחראי תוך גילוי חמלה כלפי אנשים אחרים.

כמו כן, ילדים בגיל זה נאבקים עם אתגרים ייחודים לתקופת הילדות המוקדמת ולכן הורים צריכים לעשות כל שביכולתם כדי לסייע לילדיהם לנווט את הדרך במצבים שטרם מוכרים להם.

לדוגמא, ריבים בין אחים ואחיות עשויים להעיק על הורים המקווים שילדיהם יסתדרו יחד כשהם משחקים, אולם מומלץ לאפשר לילדכם להתמודד בכוחות עצמם, זאת משום שבכל הזדמנות בה הם פותרים בעיה רגשית או חברתית, הם מתקדמים לעבר בשלות רגשית.

אף על פי שריבוי ריבים בין אחים ואחיות עלול לעצבן ולהלחיץ את מרבית ההורים, זה נפוץ שילדים באותו הבית מתקוטטים זה עם זה מעת לעת.

מכיוון שצרכי הילד תוך כדי ההתפתחות הרגשית בגיל הרך משתנים ללא הרף, זה יכול להיות מאתגר במיוחד לספק את הצרכים ולהצליח להתמודד עם החרדות שלהם.

במקרים של ריבים בין ילדיכם, אופן ההתייחסות שלכם יכול להשפיע על הדרך בה הם יתייחסו בהמשך חייהם לאנשים אחרים, לכן השתדלו לא לחוש מתח רב מדי ועזרו להם באמצעות תמיכה והדרכה.

התפתחות רגשית בגיל הרך

התפתחות רגשית אצל ילדים

ההתפתחות הרגשית אצל ילדים עשויה להיות מאתגרת עבור חלקם, שכן ילדים מעוניינים בעצמאות מסוימת בד בבד עם תחושת ביטחון והורות איתנה.

במהלך התקופה, מומלץ להורים להרפות מעט את המושכות כדי לאפשר את המשך ההתפתחות התקינה.

בנוסף, תקשורת בין אישית פוריה הינה חיונית לפיתוח מערכות יחסים בין אישיות משמעותיות בין הורים לילדים. יחד עם זאת, ייתכן שילדים צעירים יהיו מעוניינים במעט פרטיות ועל כן לא ישתפו אתכם בהכל.

מכיוון שמדובר בגילאים של התפתחות רגשית חברתית מואצת עבור ילדים וייתכן שזו הפעם הראשונה בה הם מתמודדים עם קשיים לימודיים או חברתיים, הפגינו כלפיהם אהבה חסרת תנאים והיו נוכחים עבורם בעת הצורך.

יתרה מכך, השתדלו להקדיש זמן רב לבילוי משותף עם ילדכם ועשו ככל שביכולתם כדי לפתח בהם תחושת ביטחון עמכם ועם אנשים אחרים.

התפתחות רגשית אצל ילדים

התפתחות רגשית בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות עלול להיות סוער ומלווה במתחים מסוגים חדשים עבור בני הנוער, כולל אחריות חברתית, לימודים בחטיבת ביניים או בית ספר תיכון וצורך טבעי להחליט על דברים בעצמם ללא התייעצות עם הוריהם – מה שעשוי להוות הזדמנויות נפלאות להתפתחות וצמיחה, אך גם סיבות נוספות להופעתן של בעיות רגשיות ונפשיות אפשריות.

בהתאם לתהליך ההתפתחות הרגשית של כל מתבגר ומתבגר, הם יכולים לסבול מתסמינים של דיכאון קליני, הפרעת חרדה או חוסר ישע.

במקרים אלו, הורים צריכים לנקוט בכל דרך אפשרית על מנת לסייע לילדיהם לחוש הקלה ברמת המתח, הלחץ והחרדה. לדוגמא, חשוב לעודד פעילויות המסייעות לשפר הערכה עצמית ולפתח ידידויות.

כהורים, ייתכן והנכם מבינים כי גיל ההתבגרות טומן בחובו התפתחות חברתית רגשית מואצת, כאשר רגשותיהם של מתבגרים ומתבגרות עוצמתיים במיוחד ומזג רוחם משתנה באופן תדיר.

למשל, נפוץ מאוד שבני נוער ימרדו בכללי הבית וחוקי מערכת החינוך, זאת משום שהם מאמינים שהם מרכז העניינים ומוכנים לקחת סיכונים מיותרים.

באפשרותכם לעזור לילדים הנמצאים בגיל ההתבגרות באמצעות הצבת גבולות ברורים, מתן אפשרות לקבל החלטות רבות באופן עצמאי ובחירת המאבקים ביניכם לבינם באופן מושכל.

חשוב לציין, כי למרות שילדכם עלולים לעשות טעויות כחלק מתהליך התבגרותם, העובדה שעזרתם להם לפתח עצמאות בשלב מורכב זה של ההתפתחות הרגשית תתגלה כבעלת ערך רב כשיהפכו למבוגרים.

התפתחות הילד - המדריך המלא להורים
נגן וידאו אודות התפתחות הילד - המדריך המלא להורים

אבחון התפתחות רגשית - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, אבחון התפתחות רגשית נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מחוויית האבחון.

למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון התפתחות רגשית בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התפתחות קוגניטיבית
התפתחות קוגניטיבית: יכולות או בעיות קוגניטיביות אצל ילדים בגיל הרך

המושג התפתחות קוגניטיבית מתייחס לתהליך התפתחות היכולות המאפשרות למידה של כישורים, מידע ויכולות חדשות, כגון זיכרון, קשב, חשיבה ותפיסות, הן חזותית והן שמיעתית. ההתפתחות הקוגניטיבית בגיל הרך מושפעת מגורמים ביולוגיים וסביבתיים באופן ניכר.

המדריך המלא >>
התפתחות חברתית
התפתחות חברתית רגשית בגיל הרך או בתקופת הילדות המוקדמת

התפתחות חברתית רגשית מושפעת מגורמים גנטיים מולדים וכן מהתנאים בהם הילד מתקיים ומתפתח. יש רגעים מתאימים במיוחד לעידוד התפתחות של התנהגויות מסוימות, כאשר יש צורך בגירויים הולמים ותנאים חיצוניים ספציפיים בשביל שהגרייה וחוויות הילד יאפשרו התפתחות תקינה.

המדריך המלא >>
התפתחות מוטורית
התפתחות מוטורית: תרגילים לפיתוח מוטוריקה עדינה או גסה בגיל הרך

התפתחות מוטורית נחשבת לתהליך רציף ודינמי שמתרחש לאורך הילדות, באמצעותו בני אדם רוכשים כישורים מוטוריים גסים ועדינים שיאפשרו להם עצמאות גופנית ותפקודית, זאת בתקופת הבשלת מערכת העצבים והמוח. להכיר את שלבי ההתפתחות המוטורית מסייע לנו לאתר קשיים ולהתערב בזמן.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: