ילדיכם מפגינים סימנים למחוננות כבר כתינוקות ופעוטות? במאמר זה תגלו החל מאיזה גיל ניתן לבצע אבחון מחוננים, מדוע הוא כה חשוב, כיצד ניתן להעשיר את הפעוטות המחוננים ולהתאים להם מסגרת חינוך ועוד.
מכון דרור - פסיכולוגיה וחינוך » מחוננים
ברוכים הבאים! כאן תמצאו את כל המידע המקצועי הקשור בילדים מחוננים, ערוך לנוחותכם במאמרים המחולקים לנושאים שונים.
ילדים מחוננים מהווים כ-2% מכלל הילדים בעולם, כאשר מחוננות יכולה להתבטא במגוון רחב של תחומים, אף שהמוכרת ביותר היא המחוננות האינטלקטואלית.
מהם המאפיינים של ילד מחונן? כיצד מגדירים מחוננות? מהן הדרכים לקבוע אינטליגנציה שכלית ורגשית? מהם מבחני IQ ומתי נדרש לבצע אותם? אילו אתגרים צפויים לילדים מחוננים ולהוריהם? כיצד מתמודדים עם מחוננים בעלי הפרעת קשב וריכוז או לקויות למידה? מהי ההעשרה המומלצת למחוננים?
את כל התשובות לשאלות אלו (ועוד הרבה יותר) תוכלו למצוא במאמרים שלפניכם.
המומחים של מכון דרור יודעים עד כמה המחוננות של ילדיכם היא מקור לגאווה ולשמחה, כמו גם לדאגה ולחשש. המאמרים המקצועיים שלהלן יוכלו לתת לכם את כל המידע שרציתם לקבל, וגם כזה שבכלל לא חשבתם לשאול לגביו.
כך תוכלו להעשיר את הידע, להיות מודעים למורכבות הקיימת והעתידית ולדעת לספק עבור ילדיכם ועבורכם את הפתרונות המתאימים, כדי ליצור סביבת התפתחות בריאה ונעימה עבור כל המשפחה.
ילדיכם מפגינים סימנים למחוננות כבר כתינוקות ופעוטות? במאמר זה תגלו החל מאיזה גיל ניתן לבצע אבחון מחוננים, מדוע הוא כה חשוב, כיצד ניתן להעשיר את הפעוטות המחוננים ולהתאים להם מסגרת חינוך ועוד.
מחוננות היא ברכה, אך גם אתגר לא פשוט! במאמר זה נסקור את הקשיים השונים שעלולים להתעורר אצל ילדים מחוננים, כגון התפתחות א-סינכרונית (לא אחידה), בעיות רגשיות, בעיות חברתיות, בעיות התנהגות ועוד.
מתלבטים אם הילד שלכם מחונן? במאמר מופיעות הרשימות המלאות של מאפיינים רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים שמופיעים לרוב אצל ילדים מחוננים. בואו לבדוק את המאפיינים וקבלו המלצות כיצד להתמודד איתם.
כדי להעריך את היכולת האינטלקטואלית של ילדים מחוננים, הם ניגשים לביצוע מבחני אינטליגנציה – IQ. כיצד המבחן מודד את מנת המשכל? מהו איי קיו ממוצע או גבוה והאם הוא מעיד על כל יכולות הילד? הכל במאמר.
הידעתם? לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז לרוב אינן מאותרות אצל מחוננים. במאמר זה יוסבר מדוע, מה המאפיינים הנפוצים שיש לשים לב אליהם וכיצד ניתן לסייע למחוננים המתמודדים עם לקויות למידה ו-ADHD.
כהורים, יש לכם אחריות רבה בהתמודדות עם ילדיכם המחוננים. מרגישים אבודים ומבולבלים? זקוקים להמלצות פרטניות איך להתמודד עם אירועי היומיום מול הילדים? במאמר זה תקבלו את כל המידע שכדאי לדעת בנושא.
עד שהצלחנו להבין עד הסוף מה זה ילד מחונן – ואז אומרים לנו שיש גם ילד מצטיין! מה ההבדל בין שתי ההגדרות, כיצד זה משפיע עלינו ומה זה אומר מבחינת האפשרויות שמציע משרד החינוך לילדינו? במאמר.
האם ילדים מחוננים זקוקים לטיפול פסיכולוגי יותר מילדים שאינם מחוננים? כיצד נראה טיפול פסיכולוגי ומהם הסימנים לכך שהוא נדרש באופן דחוף? במאמר זה תוכלו לקבל את כל המידע לגבי טיפול פסיכולוגי למחוננים.
כיצד נעשיר את עולמם של ילדינו המחוננים בצורה הטובה ביותר, כדי לפתח אותם ולעזור להם להגיע למימוש הפוטנציאל לאורך התפתחותם? במאמר יפורטו מסגרות ההעשרה המומלצות והמותאמות למחוננים.
כל מה שרציתם לדעת על מבחן המחוננים הארצי של משרד החינוך: מתי מתבצע, מה הוא מודד, עבור מה צריך אותו והכי חשוב – מה הוא מפספס שיכול להשפיע על עתידם של ילדינו ולא לטובה? כל התשובות במאמר.
האם יש קשר בין אינטליגנציה שכלית ובין אינטליגנציה רגשית? מהן הדרכים לפתח את היכולות הרגשיות שלנו ומדוע זה חשוב לא רק לקשרים בין אישיים אלא לכל עתידנו? המפתח לאוצרות הרגש מצוי במאמר הבא.
מחוננות מוגדרת כיכולת אינטלקטואלית הגבוהה באופן משמעותי מהממוצע באוכלוסייה. היכולת הזאת היא גנטית ואינה נרכשת עם הזמן או עם התרגול. המחוננות מגיעה מלידה ובאופן טבעי – גם אם אינה תמיד ברורה וגלויה. עם זאת, ברוב המקרים ניתן לראות ילדים מצטיינים במוסיקה, באומנויות או בלמידה כבר בגיל הרך. חשוב להבין שאמנם המחוננות היא טבעית, אך כדי לפתח אותה יש להעניק לילד מסגרות חינוכיות ותוכניות העשרה מתאימות. זאת ועוד, לעיתים מחוננות אינה מתגלה בשל לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז או קשיים אחרים – אבחון מקצועי עשוי לפתור פערים אלו ולהעניק תשתית טיפולית מתאימה למימוש פוטנציאל המחוננות של הילד.
אף על פי שישנם חילוקי דעות בין חוקרים, אקדמאים, מומחים ומדענים לגבי ההגדרה המקיפה של המונח 'מחונן', נהוג לייחס לאדם מחונן יכולות גבוהות בתחום מרכזי אחד או יותר, לאו דווקא בכל הקשור ליכולת אינטלקטואלית או מנת משכל גבוהה, אלא גם במוסיקה, אומנות, מתמטיקה, ספורט, מחול ובתחומים מסוימים נוספים. עם זאת, מבחינת משרד החינוך בישראל כמו גם במקומות רבים אחרים, 'ילד מחונן' הוא בהכרח מי שיש לו רמת אינטליגנציה קוגניטיבית גבוהה משמעותית מילדים אחרים בני גילו. לדוגמא, מנת המשכל המרבית במבחן וכסלר (WISC) הינה 160 נקודות וילדים מחוננים בדרך כלל בעלי מנת משכל של 140 נקודות ומעלה.
כהורים או מורים, ודאי תבחינו במאפיינים מסוימים של הילד שיכולים להעיד על יכולות קוגניטיביות גבוהות מהממוצע לגילם, אך רק באמצעות ביצוע של מבחן אינטליגנציה מקובל, כמו מבחן וכסלר (WISC), ניתן לקבוע באופן חד משמעי האם ילד מסוים הוא מחונן. המבחן נערך על ידי פסיכולוגים חינוכיים מומחים ויוכל להגדיר לא רק את המחוננות של הילד, כי גם פערים מסוימים בהתפתחות המוטורית לעומת הקוגניטיבית וכן קשיים לימודיים, רגשיים, חברתיים או התנהגותיים. הערכה פסיכולוגית מקיפה שתבוצע באמצעות מבחן וכסלר תוכל לאפשר הבנה מלאה של תפקודו הקוגניטיבי של הילד ופוטנציאל הלמידה שלו.
מערכת החינוך המסורתית אינה מותאמת לצרכיו הייחודיים של הילד המחונן, כך שקצב הלמידה נחשב לאיטי ביותר עבורו. גם אם לא נראה שהילד חווה קשיים לימודיים לעומת חבריו, הוא למעשה חווה קשת רחבה של קשיים דווקא בשל ההנחה ש"הכל בסדר אצלו". החל מתסכול, שעמום וירידת מוטיבציה וכלה ברגישות גבוהה, בדידות חברתית, חוסר הבנה מצד הסביבה ועוד. בנוסף, ילדים מחוננים עשויים להתמודד עם תסמינים של לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז (ADHD), כך שלמעשה הם לא מקבלים מענה לצרכיהם הלימודיים ולא מצליחים לממש את הפוטנציאל הגלום בהם כמחוננים.
במרבית המקרים, כאשר ישנו יותר מילד מחונן אחד במשפחה, שני ההורים הם מחוננים בעצמם. זה אמנם יכול לסייע בכך שההורים יודעים להזדהות עם תחושות הילד, אך חשוב לזכור שכל אחד הוא עולם בפני עצמו וייתכנו קשיים ואתגרים הקשורים לאופיו של המחונן ולאו דווקא למאפייני המחוננות שלו. יתרה מכך, ילדים מחוננים זקוקים לתשומת לב וטיפוח מתמשכים והם נוטים להיות רגישים, אינטנסיביים, נלהבים ותובעניים. לפיכך, חשוב ביותר לוודא שאינכם מזניחים את שאר הילדים במשפחה, גם אם אינם מחוננים, כדי ליצור תחושת שוויון הולמת, בד בבד עם חיפוש פתרונות שיוכלו להעניק לילד המחונן מרחב צמיחה להתפתח בו.
מחוננות היא נושא מורכב המעלה שאלות רבות בקרב הורים, במיוחד בכל הקשור להתמודדות רגשית וחברתית אצל מחוננים בגיל הרך ובתקופת בית הספר. ילדים מחוננים עלולים למצוא את עצמם משתעממים, הן בפן הלימודי מהחומר שהם כבר יודעים והן בפן החברתי מהסביבה שאינה חולקת עמם תחומי עניין מורכבים, ועקב כך להתבודד ולהפוך למסוגרים ומדוכאים. פערים אלו הם הבסיס לשלל אתגרים לימודיים, חברתיים ואף התנהגותיים שניצבים בפני מחוננים לאורך כל חייהם. חשוב להתייעץ עם פסיכולוגים המתמחים בעבודה עם תלמידים מחוננים כדי לקבל המלצות קונקרטיות לגבי פתרונות אפשריים, בין אם בשילוב תוכניות לימוד ובין אם בהעשרה חיצונית וחברתית.
קיימים מאפיינים רבים שיוכלו להעיד על מחוננות אצל הילד, הן בפן האינטלקטואלי והן בפן הרגשי, החברתי וההתנהגותי. באופן כללי, הסימן הבולט של מחוננות יתבטא בצורך התמידי בגירוי שכלי, תוך הפגנת יכולת למידה גבוהה ומהירות עיבוד נתונים יוצאת דופן. אוצר מילים רחב, דמיון מפותח, סקרנות רבה ותהליכי חשיבה מורכבים גם הם מאפיינים בולטים של מחוננים בפן הקוגניטיבי. בפן הרגשי והחברתי, ילדים מחוננים לרוב יגלו רגישות גבוהה לסביבתם, חוש צדק מפותח וקושי להתחבר לבני גילם. עם זאת, כאמור, ישנם מאפיינים רבים והדרך היחידה לזהות מחונן באופן חד-משמעי היא דרך אבחון מקצועי במכון מומחה של פסיכולוג מקצועי שהוסמך לבצע אבחון מחוננים.
ילדים מחוננים רבים אינם מאותרים על ידי משרד החינוך ולכן אינם זוכים להכרה שהם ראויים לה במערכת החינוך. בנוסף, מורים עלולים להתקשות להבחין בילד מחונן משום שהוא מציג יכולות אקדמיות גבוהות מהממוצע לצד הישגים אקדמיים נמוכים במבחנים. זה קורה משום שרוב מערכת החינוך כיום אינה מותאמת לפלח גדול מאוכלוסיית המחוננים שמתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה וכן עם רגישות גבוהה (שמובילה לחרדת מבחנים). בהקשר זה יש להדגיש כי אבחון מחוננים מקצועי יכול להגדיר את הקשיים והפערים הללו, ובכך לאתר מחוננות גם במקרים של לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז, וכן למצוא פתרונות שיועילו להתמודדות עמם.
אין אסטרטגיה אחת ברורה המתאימה לטיפול בכל סוגי הבעיות הרגשיות או החברתיות בקרב ילדים מחוננים, כך שהורים בדרך כלל צריכים לשלב מספר דרכי התמודדות כדי לסייע לילדיהם להתגבר על אתגרים שונים. דרכי ההתמודדות המוכרות ביותר להתגברות על בעיות רגשיות הן טיפול פסיכולוגי לילדים והדרכות הורים מותאמות. דרכי ההתמודדות הנפוצות להתגברות על בעיות חברתיות הן שילוב הילדים במסגרות חינוך או מסגרות העשרה שבהן מתקיימים מפגשים עם מחוננים נוספים שחולקים איתם תחומי עניין משותפים.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: