מהי אינטליגנציה רגשית (EQ)?
מרבית בני האדם שמעו על המונח רמת אינטליגנציה או מנת משכל (IQ) בהקשר של ילדים מחוננים ומצטיינים, כאשר מנת משכל גבוהה במיוחד לרוב מקושרת להצלחה יתרה בבית הספר ובאקדמיה ללא צורך בהשקעה ובמאמץ.
אך בזמן שמבחן אינטליגנציה המודד מנת משכל מסייע לפסיכולוגים והורים להעריך באיזו מידה ילדים מסוימים יצליחו להתמודד עם אתגריים אקדמיים, זהו רק מדד אחד להערכת יכולותיהם של בני אדם.
בהערכה פסיכולוגית פורמלית ניתן לאתר סוגים נוספים של אינטליגנציה גבוהה, למשל:
• מחוננות מוזיקלית – היכולת של אנשים מסוימים לזהות מקצבים וטונים באופן יוצא דופן
• מחוננות מרחבית – היכולת לחשוב באופן רב-מימדי
• מחוננות אומנותית – היכולת להביע דמיון בדרכים רבות ומגוונות דרך האומנות
• מחוננות אתלטית – היכולת להניע את הגוף בריקוד או בספורט תוך הצטיינות
• מחוננות מנהיגותית – היכולת להוביל אנשים באופן טבעי
וכך גם 'מחוננות רגשית', שהיא למעשה אינטליגנציה רגשית.
להבדיל ממנת משכל אינטלקטואלית (IQ, באנגלית: Intelligence Quotient), אינטליגנציה רגשית (EQ, באנגלית: Emotional Quotient) בדרך כלל מתוארת על ידי אנשי מקצוע כיכולתו של האדם להבין באופן נכון את רגשותיו ורגשות הסביבה ולדעת להשתמש בהם כהלכה ולנהל אותם במהלך חיי היום-יום.
על מה מעידה אינטליגנציה רגשית נמוכה?
כדי לפשט מעט את המונח אינטליגנציה רגשית ולהבין טוב יותר מהי חשיבותו בחיינו, תארו לעצמכם עד כמה כישורים חברתיים מהווים חלק בלתי נפרד מהצלחה של אנשים – ולא רק בתחום החברתי.
כישורים חברתיים מפותחים מסייעים לנו ביצירת קשרים זוגיים, משפחתיים וכן ביצירת קשרי עבודה. ההשפעה היא רחבה בהרבה מהחוג החברתי בלבד ונוגעת לחיינו האישיים ולקריירה, ולמעשה לכל אופן התנהלותנו בעולם.
בדומה לאופן שבו מנת משכל אינטלקטואלית (IQ) אצל ילדים בגיל הרך מאפשרת להניח הנחות לגבי הישגים אקדמיים בעתיד, כך רמת אינטליגנציה רגשית (EQ) נמוכה מאפשרת להניח הנחות לגבי מיומנויות חברתיות ורגשיות.
אולם אין להפריד בין יכולות אלו. מפתיע לשמוע זאת, אך מתוצאותיהם של מחקרים קליניים רבים שנערכו בשנים האחרונות ברחבי העולם עולה כי יש השפעה לרמת האינטליגנציה הרגשית באשר להצלחה בלמידה, במבחנים ובקריירה – לכאורה מדדים שכליים ואינטלקטואליים.
חשוב לציין, כי עדיין קיים הבדל מהותי בין שתי מנות המשכל. בזמן שמנת משכל אינטלקטואלית (IQ) היא גנטית, מולדת ולא ניתן לפתח את הפוטנציאל שלה – אלא רק לממש אותה באופן מיטבי, רמת אינטליגנציה רגשית (EQ) נמוכה בהחלט ניתנת לשיפור בעזרת אימון ותרגול נכונים.
הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן
לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:
מדוע חשוב לשפר אינטליגנציה רגשית?
החשיבות של אינטליגנציה רגשית היא ברורה: כאשר הילד, הנער או המבוגר מודע לרגשותיו ובאופן מלא, הוא מסוגל לנהל את חייו בסביבתו בצורה נעימה ומספקת, לפתח אמפתיה כלפי הזולת וליצור קשרים בריאים.
עם זאת, לא כולם נולדים עם אינטליגנציה רגשית גבוהה וכדי להגיע למצב זה, יש צורך להשתפר במיומנויות חברתיות דוגמת היכולת להבחין ברגשות הזולת, לסווג אותם באופן נכון, להבין את מניעיהם ולפעול בהתאם.
למשל, יהיו אנשים שיבחינו בכך שזולתם עצוב או מדוכא, בעוד שאחרים כלל לא ישימו לכך לב. אדם שיבחר באופן אקטיבי לנסות ולעודד אדם עצוב או מדוכא וינחל הצלחה, 'יקנה' את חברותו וקרבתו ובצדק.
איך לפתח אינטליגנציה רגשית גבוהה?
תשומת לב לסביבה היא העיקרון הראשון בפיתוח אינטליגנציה רגשית גבוהה. באמצעות תרגול מתמיד, ניתן להקדיש תשומת לב לאנשים סביבנו כדי לזהות בהבעות פניהם, דיבורם או התנהגותם סימנים לרגשותיהם.
ככל שנדע לזהות נכונה את הרגשות של הסובבים אותנו, נוכל להתאמן על דרכים יעילות כדי להגיב אליהם בהתאם לצרכינו – וכך ליצור קשר קרוב עם האנשים החשובים לנו.
חלק מרכזי ממה שמכונה אינטליגנציה רגשית מתייחס ליכולתו של האדם לצפות כיצד אנשים אחרים ירגישו במצבים מסוימים, בין היתר על סמך הבנתו הטובה יותר של הסיבות להופעתם של הרגשות השונים.
עם תרגול מתמיד ושגרתי, נוכל לצפות את התנהגות קרובינו מתוך שימת לב לרגשותיהם ולהתנהג אליהם בהתאם. זה רלוונטי במיוחד לקשרים שבין הורים וילדים או שבין בני זוג, משום שהיחסים המשפחתיים שנשמרים לאורך זמן הם אלה שיש בהם אמפתיה וכן הבנה והכלה של הרגשות.
מה זה שאלון או מבחן אינטליגנציה רגשית (EQ)?
שאלון או מבחן אינטליגנציה רגשית (EQ) מעריך מיומנויות שונות של ניהול רגשות, כולל היכולת להבחין וליישם מתי, היכן וכיצד לבטא רגשות, שכן לעתים קרובות אין לכך חוקים אחידים וברורים.
זה אכן טבעי לחלוטין שילדים, בני נוער ומבוגרים יבטאו בחופשיות רגשות, חיובים ושליליים, אך מידת האינטליגנציה הרגשית תאפשר לקבוע האם הם עושים זאת באופן הולם ונאות.
תגובה שאינה תואמת לסיטואציה והבעת רגשות בצורה אימפולסיבית או עוצמתית מדי, עלולה להזיק ליחסים שלנו עם סביבתנו ואף לפגוע בהערכתנו העצמית, בין היתר מתוך תחושות של חוסר ביטחון וחוסר שליטה.
עם פיתוח נכון של האינטליגנציה הרגשית, תהיו מסוגלים להבין טוב יותר מדוע אתם או סביבתכם מרגישים משהו מסוים ולפעול בהתאם – בעיקר כדי לשמור על יחסיכם עם הסביבה.
זאת ועוד, בחירה נכונה ומושכלת של מצב רוח הולם יותר לכל סיטואציה בה הילד, הנער או המבוגר נתקל במהלך חייו, מאפשרת לו למקד אנרגיות בעשייה חיובית ולא לוותר לעצמו בקלות בזמן אתגרים.
האם ילדים מחוננים הם בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה?
כשמדובר במחוננים, יש להבחין בין שתי הגדרות מבלבלות אך לא זהות: רגישות גבוהה מול אינטליגנציה רגשית גבוהה.
רגישות גבוהה אצל ילדים מחוננים מתבטאת על פי רוב באמוציונליות, בתגובות דרמטיות, באמפתיה גבוהה לזולת ובנטייה לפרוץ בבכי או בזעם בסיטואציות ספציפיות. הדגש כאן הוא על הגברה של רגשות ושל דרכי הביטוי שלהם.
לעומת זאת, אינטליגנציה רגשית ממוקדת יותר בניהול הרגשי, בזיהוי רגשות של הסביבה ובתגובה תואמת להם.
אמנם אינטליגנציה רגשית גבוהה מאופיינת אף היא באמפתיה גבוהה לזולת, אך פעמים רבות רגישות גבוהה היא ההיפך מאינטליגנציה רגשית – משום שהיא מציגה הגזמה של רגשות שאינה מותאמת לסביבה או לסיטואציה, וכך מעוררת אנטגוניזם וריחוק.
עם זאת, מחקרים רבים שנערכו בנושא ילדים מחוננים מצאו שהם מאוזנים ויציבים רגשית לפחות כמו קבוצות אחרות של ילדים צעירים בני גילם. זאת ועוד, ככל שיהיו סביבם יותר ילדים מחוננים, כך ההתפתחות הרגשית והחברתית שלהם תהיה נכונה יותר, הן בהווה והן בעתיד.
ההנחה היא שילדים מחוננים עם רגישות גבוהה יוכלו למצוא מענה ותמיכה רבה יותר בקרב מחוננים אחרים שכנראה נוטים אף הם לרגישות גבוהה.
בהקשר זה חשוב לדעת שישנם בישראל יישובים שבהם קיימות כיתות ייעודיות לתלמידים מחוננים ומצטיינים. כך הילדים יכולים להיות בחברת תלמידים בעלי מאפיינים משותפים, למצוא יחד תחומי עניין משותפים, ליצור חברויות חדשות ולהרגיש שווים בין שווים.
במידה וילדיכם מחוננים ומגלים רגישות יתר, מומלץ לפנות לקבלת הדרכת הורים פרטנית מאיש מקצוע המתמחה בעבודה עם ילדים ובני נוער מחוננים, שכן תמיכה נכונה מצד ההורים לעתים קרובות מהווה גורם מכריע עבורם.
פיתוח אינטליגנציה רגשית - סיכום
חשוב לדעת כי במכון דרור, מבחן אינטליגנציה רגשית (EQ) נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל פסיכולוגים ופסיכולוגיות המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.
אנו במכון דרור, מאמינים כי כל הורה, נער ומבוגר יכולים לפתח את האינטליגנציה הרגשית שלהם, לחזק את יכולת הניהול הרגשי וליצור חברויות ומערכות יחסים בריאות שיסייעו לקדם אותם לאורך חייהם על הצד הטוב ביותר.
למידע נוסף ולקביעת מועד למבחן אינטליגנציה רגשית (EQ) בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.