מכון-דרור-לוגו

תפריט

טיפול פסיכולוגי במתבגרים על ידי פסיכולוגית או פסיכולוג נוער

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מתי הורים צריכים להתייעץ עם פסיכולוג נוער?

הורים בדרך כלל מתאמים פגישה עם פסיכולוג נוער כאשר הם מבחינים בסימני אזהרה המעידים על התפתחותן של הפרעות נפשיות שכיחות במהלך גיל ההתבגרות, כמו הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעות חרדה, הפרעת פאניקה, הפרעת התנהגות, הפרעות אכילה, התמכרויות, הפרעות מצב רוח או דיכאון קליני.

במקרים אחרים, הורים פונים להתייעצות עם פסיכולוג מומחה לבני נוער לאחר שילדיהם הפגינו תחושות קשות של חוסר אונים וחוסר תקווה או התפתו לנסות לטפל בעצמם והושיטו יד לעבר תרופות מרשם, אלכוהול, סמים או חומרים מזיקים ומסוכנים אחרים המקהים באופן זמני את הרגשות השליליים וגורמים לסיבוכים רבים בחיים.

מכיוון שגיל ההתבגרות נחשב לאחת התקופות המועדות ביותר להתפתחותן של הפרעות נפשיות, במידה והנכם חושדים כי ילדיכם מתמודדים עם סוגיות פסיכולוגיות מורכבות המצריכות טיפול פסיכולוגי במתבגרים, מומלץ לפנות באופן מיידי להתייעצות עם פסיכולוגית מוסמכת כדי שתעזור לכם להבין היטב את חומרת הבעיה, להעריך את רמת הסיכון הנוכחית ולמנוע את החרפת המצב הנפשי.

פסיכולוג נוער

התערבות מקצועית מוקדמת של פסיכולוג נוער מומלץ

בדיוק כמו שבני נוער עשויים לפתח בעיות בריאותיות גופניות, כגון אסטמה או בעיית ראייה, כך הם עלולים לפתח בעיות בריאותיות נפשיות, כגון הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) או הפרעת חרדה מוכללת (GAD), כאשר מחקרים עדכניים גילו שכ-50% מבני הנוער נאלצים להתמודד עם רמות שונות של בעיות נפשיות המצריכות התערבות מקצועית בתקופת גיל ההתבגרות.

יחד עם זאת, בעוד מרבית ההורים אינם מתעלמים מסימנים גלויים של פגיעות גופניות אצל ילדיהם, כמו שבר בעצם, תסמינים נפוצים של הפרעות נפשיות לעתים קרובות אינם מטופלים במשך חודשים ארוכים רק משום שהורים מתקשים להכיר בעובדה שילדיהם מתמודדים עם מצוקה נפשית או חוששים שילדיהם יהיו מתויגים כבעייתיים או כמשוגעים אם הם יתחילו טיפול אצל פסיכולוג נוער.

כהורים למתבגרים המתמודדים עם משברים נפשיים או אתגרים רגשיים, עליכם לזכור שהתעלמות ממצוקות או תחושות קשות שחווים בני נוער לעולם לא תגרום להן להיעלם כלא היו ושהתערבות מקצועית מוקדמת של פסיכולוג נוער מומלץ הינה המפתח להצלחה בטיפול במתבגרים הסובלים מבעיות רגשיות, בעיות התנהגות ו/או בעיות חברתיות.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

פגישות עם פסיכולוג מומחה לבני נוער

כאמור, ישנן סיבות רבות ומגוונות בגינן מתבגרים עשויים להימצא בסיכון מוגבר להתמודדות עם הפרעות נפשיות ולהזדקק לפגישות עם פסיכולוג מומחה לבני נוער, כולל שינויים הורמונליים, התפתחות לא אחידה של מערכת העצבים והתפתחות מואצת של המוח בתקופת גיל ההתבגרות הגורמים לשינויים תכופים באופן החשיבה, במצב הרוח ובהתנהגות הכללית.

היסטוריה משפחתית של הפרעות נפשיות וגורמים סביבתיים שונים עלולים גם כן לתרום להתפתחותן של סוגיות פסיכולוגיות במהלך גיל ההתבגרות, כאשר מחקרים מקיפים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי מרכיב גנטי ייחודי וחווית אירוע טראומטי, כמו מוות של אחד ההורים או התעללות מתמשכת בתקופת הילדות, לעתים קרובות מהווים סיבה עיקרית להופעתן של הפרעות פסיכולוגיות.

מלבד זאת, מתבגרים רבים מופנים לטיפול אצל פסיכולוג נוער משום שהם מתמודדים עם מתח נפשי מתמשך והתקפי פאניקה חוזרים ונשנים הנובעים מהישגיות יתר, פרפקציוניזם ולחץ רב שהם מפעילים על עצמם או שהוריהם מפעילים עליהם במטרה להגיע להישגים אקדמיים טובים יותר במסגרת לימודיהם בבית הספר.

פסיכולוג נוער מומלץ

איך יודעים שהגיע הזמן לפנות לפסיכולוג נוער?

אף על פי שזה עשוי להיות מאתגר במיוחד להבחין בין הפרעה פסיכולוגית, שינויים הורמונליים, משבר גיל ההתבגרות ושינויים נורמטיביים במצב הרוח, שכן הפרעות נפשיות יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, הורים למתבגרים צריכים לעקוב מקרוב אחר שינויים קיצוניים במצב הרוח, בהתנהגות ובתפקוד היומיומי של ילדיהם ולחפש מעת לעת סימנים העלולים להעיד על כך שמשהו לא תקין.

לדוגמא, בני נוער הנמצאים במצוקה נפשית בדרך כלל מאבדים עניין בבילוי עם חברים ובני משפחה, נוטשים פעילויות שהסבו להם הנאה בעבר ומפגינים רצון עז להיות לבד, חשאיות מוגזמת, התפרצויות זעם או התקפי כעס, בכי פתאומי, תחושת עצבות ומדוכאות, רמת עצבנות גבוהה ומצבי רוח קיצוניים.

תסמינים נוספים המעידים על צורך בשיחות עם פסיכולוג נוער מומלץ כוללים שינויים בהרגלי השינה, כמו נדודי שינה קשים או רצון להישאר במיטה כל שעות היום, שינויים במוטיבציה להישגים אקדמיים, כמו איבוד עניין בהכנת שעורי בית או נסיגה משמעותית בתפקוד הלימודי, שינויים קיצוניים במשקל הגוף ושינויים בהרגלי התזונה, כמו דילוג על ארוחות או אגירת אוכל בחדר.

המלצות להורים מפסיכולוג לגיל ההתבגרות

במקום להקדיש חודשים רבים לדאגה ממצבם של ילדיכם, הורים החושדים כי ילדיהם מגלים סימני אזהרה נפוצים צריכים להישאר רגועים, לזכור שבדרך כלל ניתן להתגבר על הפרעות נפשיות בעזרת טיפול רגשי למתבגרים ולפנות בהקדם לפגישת ייעוץ עם פסיכולוג מומחה לגיל ההתבגרות.

במקביל, חשוב שתשוחחו עם המתבגרים שלכם על דאגותיכם כהורים ושתשתפו אותם בפתרונות הקיימים לקשיים שהם חווים מזה זמן ממושך, כאשר באפשרותכם להצביע בפניהם על התנהגויות מסוימות שמעלות אצלכם חששות ולאפשר להם להביע ולהסביר את תחושותיהם ורגשותיהם באופן חופשי.

יחד עם זאת, הקפידו שלא לתת לבני נוער תחושה שהם "משוגעים" או "אשמים" וזכרו שזה נורמלי לחלוטין שמתבגרים מתעקשים ששום דבר אינו מטריד אותם או מתעצבנים כשהוריהם מקדישים תשומת לב לחוויותיהם ולמצוקותיהם, שכן הם לרוב מתביישים, נבוכים או מבולבלים מהתסמינים הנפשיים והרגשיים שהם חווים.

פסיכולוגיה של גיל ההתבגרות

פסיכולוגית נוער מומלצת למתבגרים

בעוד בני נוער צריכים מבוגרים בריאים שיכולים לדבר איתם על כל סוגיה, דאגה או בעיה הקשורה למצבי חיים משמעותיים, לעתים קרובות מתבגרים מעדיפים ומוכנים לדבר בצורה גלויה יותר עם מבוגר אחר שאינו אחד מהוריהם, לכן וודאו מעת לעת שלילדיכם יש מבוגרים נוספים בחייהם שהם יכולים לפנות אליהם בעת מצוקה.

בנוסף, אף על פי שבני נוער לרוב מרגישים בנוח לדבר עם חברים בני גילם על הבעיות האישיות שלהם, חבריהם אינם בעלי הכשרה אקדמית וניסיון מקצועי בהתמודדות עם סוגיות פסיכולוגיות חמורות, כך שחשוב ביותר שיהיה למתבגר שלכם מבוגר מהימן נוסף שהוא יכול לסמוך עליו מלבד הוריו, כמו פסיכולוג מומחה למתבגרים.

כיצד מתבצע טיפול פסיכולוגי במתבגרים?

תהליך של טיפול פסיכולוגי במתבגרים מתחיל תמיד בשיחה מקדימה עם ההורים, שמטרתה לאסוף את כל המידע הרלוונטי לסיבת הפניה, לבצע הערכה ראשונית של המצב, לספק אבחנה מקצועית במידת האפשר ולהציג בפניכם את אפשרויות הטיפול המומלצות לבני נוער, כאשר לעתים קרובות תתבקשו להביא עמכם שאלונים כתובים וסיכומים רפואיים לפגישה הראשונה עם פסיכולוגית נוער.

לאחר השיחה המקדימה, מכיוון שהפרעות נפשיות המתרחשות במהלך גיל ההתבגרות משפיעות על כל בני המשפחה, מתן הדרכה מקצועית להורים במקביל לשיחות עם פסיכולוגית נוער הינה חלק בלתי נפרד מהשמירה על החוסן הנפשי של בני נוער ועל התהליך הטיפולי.

כמו כן, בנוסף לקבלת הדרכת הורים פרטנית על ידי פסיכולוגית מומחית למתבגרים, באפשרותכם להפיק תועלת רבה גם מהשתתפות בקבוצות תמיכה ייעודיות להורים של מתבגרים המאובחנים עם הפרעות נפשיות שונות, שמטרתן להבטיח שהורים יהיו מצוידים בכלים שיאפשרו להם לנהל מצבי לחץ על הצד הטוב ביותר.

פסיכולוגיה - המדריך המלא בנושא פסיכולוגים
נגן וידאו אודות פסיכולוגיה - המדריך המלא בנושא פסיכולוגים

שאלות ותשובות בנושא פסיכולוגים לנוער

באופן כללי, פסיכולוג נוער יכול לעזור למתבגרים להתגבר על טווח רחב של קשיים חברתיים, קשיים רגשיים, קשיי התנהגות ו/או קשיי למידה, כולל מתח נפשי מתמשך, רמת חרדה גבוהה, מחשבות שליליות, פרפקציוניזם, ביקורת עצמית מוגזמת, חוסר ביטחון עצמי, הערכה עצמית נמוכה, תחושת עצב או דיכאון, הפרעות התנהגות, התפרצויות זעם או התקפי כעס, ריבים חוזרים ונשנים בין אחים, כישורים חברתיים לקויים, קשיי ארגון, חוסר מוטיבציה וליקויים בכישורי הלמידה. יחד עם זאת, במידה וילדיכם מגלים בעיות התנהגות קשות, תוקפנות גופנית, הפרעות חמורות בתקשורת, עיכובים התפתחותיים או תסמינים המאפיינים הפרעות נפשיות שכיחות, מומלץ להתייעץ לפני כן עם רופא ילדים או פסיכיאטר ילדים.

שיחות עם פסיכולוג עוזרות לבני נוער להיות מודעים יותר למצבים, לתגובות ולדפוסי חשיבה המשפיעים באופן ניכר על התחושות והרגשות שהם חווים לאורך היום, כאשר במהלך המפגשים הטיפוליים מתבגרים רוכשים כישורי חשיבה והתמודדות יעילים יותר ולומדים טכניקות חדשות לוויסות הרגשות שלהם. מכיוון שבני נוער בדרך כלל מתמודדים עם אתגרים רגשיים וחברתיים מורכבים ומאתגרים יותר מאשר אלו המאפיינים ילדים צעירים, טיפול פסיכולוגי נוטה להימשך זמן רב יותר ככל שילדים הולכים ומתבגרים. כמו כן, מאחר ובני נוער דורשים יותר פרטיות וסודיות מצד איש המקצוע, ככל שילדים גדולים יותר מבחינת הגיל, כך הם מוכנים פחות לערב את ההורים בשיחות שלהם עם פסיכולוג נוער.

מחקרים קליניים רבים מצאו כי הקשר בין הפסיכולוג והמטופל חשוב הרבה יותר מאשר שיטת הטיפול בה הפסיכולוג עושה שימוש כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר מטיפול פסיכולוגי. בשל כך, מומלץ שהורים למתבגרים יפגשו עם הפסיכולוג בפעם הראשונה ללא ילדיהם על מנת לדון באופן גלוי על דאגותיהם, לשאול שאלות מקצועיות ולוודא היטב שבחרו איש מקצוע שיוכל ליצור קשר חיובי ומשמעותי עם ילדיהם. יחד עם זאת, במידה והפניה לטיפול נעשית ביוזמת ילדיכם, ייתכן ועדיף להגיע יחד עמם כבר לפגישה הראשונה שלהם עם איש המקצוע כדי לתת להם תחושה שהם לוקחים חלק בתהליך בחירת הפסיכולוג שעתיד לטפל בהם.

ראשית, חשוב שהורים יסבירו לילדיהם שתפקידו המרכזי של פסיכולוג נוער הינו לסייע להם ללמוד מיומנויות חדשות ויעילות להתמודדות עם מצבים חברתיים יומיומיים, מחשבות שליליות, רגשות מעיקים ואתגרים אקדמיים. שנית, הבהירו לילדיכם כי פגישות עם פסיכולוגים יאפשרו להם לנהל שיחות חופשיות על כל נושא שמעסיק או מטריד אותם, על היבטים טובים של החיים, על בני משפחתם וחבריהם ועל דברים הקשורים לבית הספר. שלישית, הקפידו לציין בפניהם את ההבדל בין פסיכולוג ופסיכיאטר ושפסיכולוגים אינם מטפלים בבני נוער בעזרת תרופות אלא באמצעות שיחות. רביעית, הדגישו בפני ילדיכם את העובדה כי טיפול פסיכולוגי יסייע להם גם בשיפור מיומנויות וביצועים בתחומים החשובים להם.

פסיכולוג נוער - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול אצל פסיכולוג נוער נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל פסיכולוגים ופסיכולוגיות המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית הטיפול.

למידע נוסף ולקביעת מועד לפגישה עם פסיכולוג נוער בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

תמונה של רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

פסיכולוג ילדים
פסיכולוג ילדים פרטי או פסיכולוגית ילדים מומלצת: כל האפשרויות

פסיכולוג ילדים מסייע להורים להבין ולפתור באופן יעיל קשיים רגשיים ו/או התנהגותיים של ילדיהם, כגון תת-הישגיות, סיוטים, תוקפנות, הרטבה, פחדים, דימוי וביטחון עצמי נמוכים, קשיי קשב, התבודדות או בעיות אכילה.

המדריך המלא >>
פסיכולוג מבוגרים
טיפול פסיכולוגי למבוגרים על ידי פסיכולוג או פסיכולוגית מומלצת

פסיכולוג מבוגרים מסייע בהבנה ובפיתרון יעיל של בעיות רגשיות ו/או התנהגותיות של הפרט, כגון בדידות, חרדה, דיכאון, התמכרויות, סטרס, הפרעות אכילה, גמגום, קנאה, קשיי שינה, אובדן, פרידה, גירושין או פוסט טראומה.

המדריך המלא >>
פסיכולוג ספורט
פסיכולוג ספורט מומלץ לילדים ולמבוגרים: ייעוץ מקצועי לספורטאים

פסיכולוג ספורט משלב אלמנטים של הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה במטרה לסייע לספורטאים לשפר את הביצועים שלהם. כמו כן, פסיכולוג ספורט עוזר להבין את הגורמים הרגשיים הקשורים להשתתפות ולהישגים בספורט ובכל פעילות גופנית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: