מכון-דרור-לוגו

תפריט

חוסר מוטיבציה בחיים: איך לעורר מוטיבציה פנימית וחיצונית גבוהה?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהי מוטיבציה?

מוטיבציה היא הכח הפנימי שמניע אותנו לבצע פעולות ולהתמיד בביצוען לאורך זמן, וזאת על מנת להשיג מטרות שאנו תופסים כחשובות וכבעלות ערך פרקטי עבורנו. למוטיבציה ישנם מניעים רבים, כמו למשל תחושת הישגיות או סיפוק, פרנסה, סקרנות, קידום חברתי, תחושת ביטחון, מציאת זוגיות – ועוד.

תחושת המוטיבציה מתוחזקת במידה רבה על ידי הפרשה של ההורמון והמוליך העצבי דופמין, שעוזר לנו להבין אילו פעולות הן מועילות עבורנו ויכולות לקדם אותנו בהווה ובעתיד – ואילו לא. ככל שאנחנו זוכים ליהנות יותר מהשפעותיו של הדופמין, כך קיים סיכוי טוב יותר שנבצע את הפעולה ונתמיד לבצע אותה עוד ועוד.

לתחושת המסוגלות האישית שלנו יש השפעה גדולה על מידת המוטיבציה שאנו מרגישים. אנשים אשר מתמודדים עם דימוי עצמי נמוך או סובלים מניסיון שלילי בתחום מסוים, כמו למשל בתחום הלימודים, עשויים לסבול מחוסר מוטיבציה לעסוק בו. הם לא ינסו לקדם את עצמם ויחששו לאתגר את עצמם. לפיכך, חיזוק הביטחון עצמי והדימוי עצמי יעזור גם להעלות את רמת המוטיבציה של הפרט.

מוטיבציה

סוגי מוטיבציה: ההבדל בין מוטיבציה פנימית וחיצונית

קיימים שני סוגים עיקריים של מוטיבציה: פנימית וחיצונית.

מוטיבציה פנימית – מתייחסת לתחושת מוטיבציה שנובעת מתוכנו. משמעותה ביצוע פעילות בשביל עצם ביצוע הפעילות עצמה, ותוך ציפייה למה שהיא תעניק לנו, ולא מתוך ציפייה או תקווה לקבל תגמול חיצוני. עצם הפעילות עצמה היא התגמול. מוטיבציה פנימית נחשבת לרוב לחזקה, יציבה ומבוססת.

מוטיבציה חיצונית – היא מצב שבו אנו עוסקים בפעילות או מפגינים דפוס התנהגות מסוים בשביל לקבל תגמול חיצוני או לחילופין להימנע מעונש. אנו לא נעסוק באותה הפעילות בגלל שאנו נהנים ממנה או מקבלים סיפוק מעצם העיסוק שלנו בה, אלא כי אנו צפויים לקבל תגמול או פרס מסוים בתמורה, או לחילופין להימנע מעונש זה או אחר. מוטיבציה חיצונית נחשבת למעט פחות יציבה לאורך זמן, אך גם לה יש השפעה רבה על ההתנהגות שלנו.

אם אנו לומדים נושא מסוים כי הוא מעניין או מרתק אותנו, אנו עושים זאת מתוך מוטיבציה פנימית. אם אנו עושים זאת רק בשביל לקבל ציון טוב, אנו עושים זאת מתוך מוטיבציה חיצונית. אם אנו משחקים במשחק כי הוא מהנה עבורנו – זוהי מוטיבציה פנימית. אם אנו משחקים במשחק בשביל לזכות בפרס – זוהי מוטיבציה חיצונית.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

חוסר מוטיבציה לעשות דברים בחיים

ישנם שני פקטורים מרכזיים שמשפיעים על רמת המוטיבציה שלנו: הערכה אישית שלנו לגבי הסיכויים שלנו להצליח בביצוע הפעולה ורמת החשיבות שאנו מייחסים להצלחה.

ככל שאנו חושבים שהסיכויים שנצליח להשיג את המטרה שלנו הם גבוהים יותר, כך ישנו סיכוי גבוה יותר שנחוש מוטיבציה ודחף פנימי להשיג אותה. באותה המידה, ישנו יחס ישר בין רמת החשיבות שלה בעינינו לבין הסיכוי שנדחוף את עצמנו להתאמץ להשיג אותה.

אנשים שיש להם ניסיון עבר שלילי במישור מסוים בחיים, כמו למשל בתחום הלימודים, והשיגו ציונים נמוכים בעבר – קיים סיכוי סביר שלא יחושו מוטיבציה גבוהה להשקיע בלימודים או להתכונן למבחנים בעתיד. באותה המידה, אם הם לא מייחסים להצלחה בלימודים חשיבות אישית גבוהה, כנראה שהם לא יחושו מוטיבציה פנימית או חיצונית גבוהה להשקיע זמן ומאמץ בלמידה.

באופן כללי, חוסר מוטיבציה לעשות דברים אלו ואחרים נובע פעמים רבות מחוסר ביטחון עצמי ומדימוי עצמי נמוך. אנשים שלא חשים שהם מסוגלים להצליח עלולים להימנע מביצוע הפעולה בדיוק בשל כך שהם מעריכים שהם לא ינחלו הצלחה, ולכן אין טעם מבחינתם לבזבז זמן ומאמץ בעת הניסיון. בנוסף לכך, כנראה שהם ירצו להימנע מתחושה נוספת של כישלון.

מוטיבציה ללמידה

איך לעורר מוטיבציה אמיתית?

ישנם דרכים שונות לעורר מוטיבציה פנימית או חיצונית לביצוע פעולות מסוימות. הדרך הראשונה לעשות זאת היא לגשת לקבלת טיפול פסיכולוגי, דרכו ניתן להבין מהן הסיבות האמיתיות והעמוקות העומדות בבסיס היעדר המוטיבציה – וזהו גילוי משמעותי מאוד, כי פעמים רבות קשה לפתור את הבעיה מבלי לאבחן אותה.

טיפול פסיכולוגי יכול בנוסף גם לתרום לשיפור הדימוי העצמי ולהעניק כלים להתמודדות עם קשיים ואתגרים בתחומים שונים בחיים.

דרך נוספת היא להתחיל תהליך של אימון אישי, שבאמצעותו ניתן לפתח תחושת מסוגלות אישית, לשפר את הביטחון העצמי, להבין במה אנו טובים, להציב מטרות ויעדים ולבנות תוכנית פעולה פרקטית ומפורטת להשגתם. מאמנים אישיים ייקחו אתכם מנקודת ההתחלה וידריכו וילוו אתכם עד שתגיעו לנקודה שבה אתם מעוניינים להיות.

ברמה האישית, ניתן לעורר מוטיבציה על ידי הבנה של מה שחשוב לנו ומה באמת היינו רוצים להשיג, לזהות מה משמעותי עבורנו וממה אנו יכולים להשיג הנאה, סיפוק ותועלת אמיתית. לפיתוח מודעות עצמית וכנות עצמית יש משמעות גדולה בכל הקשור למוטיבציה.

לאחר מכן ניתן לקבוע מטרות ספציפיות וברות השגה, שישפרו את הביטחון העצמי ואת תחושת המסוגלות, להכין תוכנית עבודה מפורטת להשגתן, לעקוב אחרי ההתקדמות ולהזכיר לעצמנו מדוע אנו עושים את אותן הפעולות מלכתחילה.

חוסר מוטיבציה

איך להעלות מוטיבציה פנימית וחיצונית להצלחה?

מוטיבציה היא כלי הכרחי לקיום שלנו. בלי תחושת מוטיבציה לא נוכל להשיג את מרבית המטרות שלנו ולא נוכל להתפתח באופן אישי. בלי מוטיבציה גבוהה נתקשה להתעורר בבוקר, להתמיד בלימודים, להשקיע בזוגיות, לפתח תחביבים ולהצליח בקריירה.

מוטיבציה פנימית וחיצונית היא הכח הדוחף אותנו לחיות את החיים שאנו באמת רוצים, חיים מלאי סיפוק והנאה, ולמעשה ניתן לומר שהיא מהנה בפני עצמה.

אם אתם מתקשים לגלות מוטיבציה גבוהה ללמידה, לעבודה או להצלחה – יש דרכים לעבוד על כך ולהעלות את רמת המוטיבציה האישית.

מוטיבציה נמוכה היא לא גזירת גורל. בהחלט מומלץ לפנות במידת הצורך לאיש מקצוע, כמו מאמן אישי או פסיכולוג מומלץ, שיעזור לכם להעלות את הביטחון העצמי ולהבין מה אתם באמת רוצים – כדי שתוכלו ללכת ולהשיג את זה.

פיתוח מוטיבציה גבוהה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול במוטיבציה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול במוטיבציה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

ביטחון עצמי
העלאת ביטחון עצמי נמוך: איך לבנות, לשפר ולפתח ביטחון עצמי גבוה?

ביטחון עצמי נמוך מוביל לתפיסה שלילית של העצמי ויכול להגביל מאוד את האדם בחיי היומיום. המושג ביטחון עצמי מתייחס למכלול האמונות, התפיסות, ההערכות והמחשבות שיש לאדם לגבי עצמו, זאת על סמך חוויותיו, כאשר ביטחון עצמי חיוני להשגת המטרות שלו.

המדריך המלא >>
הערכה עצמית
הערכה עצמית נמוכה: שיפור הערכה עצמית (כולל דוגמא של חוסר הערכה)

הפחדים והדעות הקדומות של האדם הינם המכשול העיקרי בחייו, כאשר הערכה עצמית הינה הדרך שבה האדם שופט ומעריך את עצמו, או במילים פשוטות, איך האדם מרגיש עם עצמו ואיך הוא מקבל את החוזקות והחולשות שבו כדי להכיר בערך העצמי שלו.

המדריך המלא >>
ערך עצמי
ערך עצמי נמוך: המדריך המלא על תהליך בניית ערך עצמי גבוה

האופן שבו אנחנו תופסים את עצמנו משפיע רבות על היציבות הרגשית, מערכות היחסים, הקריירה ואפילו הבריאות הגופנית שלנו. ערך עצמי הוא בהחלט דבר שאפשר לפתח – וכדי לעשות זאת, חשוב להתחיל לדבר לעצמנו עם הרבה יותר רגישות והבנה – ועם פחות שיפוטיות.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: