מכון-דרור-לוגו

תפריט

אבחון קוגניטיבי לילדים ולמבוגרים: בדיקה קוגניטיבית לדוגמא

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה אבחון קוגניטיבי?

מטרת האבחון הקוגניטיבי היא לזהות הפרעות וליקויים בחשיבה ולבדוק האם מיומנויות הזיכרון, הקשב, התפיסה והחשיבה של הנבדק תואמות את גילו. בדיקה קוגניטיבית רלוונטית לכל אדם, ובפרט לילדים שעשויים לסבול מבעיות התפתחותיות, לאנשים שחוו פגיעת ראש או לחילופין לאנשים מבוגרים שמתמודדים עם בעיה נוירולוגית או נסיגה קוגניטיבית, לרבות כחלק ממחלת הדמנציה.

מבחן קוגניטיבי אורך לרוב בין שעתיים לבין שלוש שעות, ועשוי להתפרס על פני יותר ממפגש אחד. הוא כולל ביצוע מטלות ממוחשבות וידניות, השלמת שאלונים ועריכת שיחות עם הגורם המקצועי שעורך את הבדיקה. האבחון יאתר את הבעיות האפשריות ועל פי מסקנותיו תבנה תוכנית טיפול מתאימה למטופל. בנוסף לכך, האבחון מדריך את המטופל ואת בני משפחתו כיצד להתנהל ובאילו פעילויות כדאי לו לעסוק על מנת להחיל שיפור במצבו.

את האבחון הקוגניטיבי עורכים נוירולוגים, פסיכיאטרים, פסיכולוגים מומלצים, רופאים גריאטריים ומרפאים בעיסוק בעלי הסמכה לבצע אבחון מסוג זה, וניתן לקבל אותו במרפאות ובמכונים פרטיים, מרפאות זיכרון, קופות חולים ובתי חולים. הבדיקה היא חלק מסל הבריאות הממשלתי ובכל מקרה כדאי לבדוק האם אתם יכולים לקבל החזר כספי מחברת הביטוח או מקופת החולים במידה וביצעתם אותה במסגרת פרטית.

אבחון קוגניטיבי

ממה מורכב אבחון נוירו קוגניטיבי?

אבחון נוירו קוגניטיבי נערך לרוב על פני מספר פגישות וכולל סדרה של מבחנים, חלקם ממוחשבים וחלקם נערכים באמצעות נייר וכלי כתיבה, וכמו כן גם שיחות עם הצוות המאבחן, שיכול לכלול נוירולוג, פסיכולוג ועובד סוציאלי. בחלק מהמקרים האבחון יכול לכלול גם בדיקות דם ו/או הדמיה ממוחשבת במטרה לאתר פגיעה פיסית באחד מאזורי המוח.

בתחילת האבחון הנוירו קוגניטיבי הצוות הבודק מבצע הערכה ראשונית למצב, ולאחר מכן נבחרים כלי האבחון ונערכים אבחוני סינון ואבחונים ספציפיים נוספים בהתאם לתוצאות שהתקבלו. בסוף נבחרת הגישה הטיפולית ומגובשות מסקנות והמלצות לבניית תוכנית טיפול מותאמת אישית למטופל, במטרה לקדם אותו טוב ומהר ככל האפשר.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

כיצד ממשיכים לאחר בדיקה קוגניטיבית?

אבחון קוגניטיבי מקיף ומדויק הוא הנדבך הראשון בתהליך. הצוות הבודק מסכם את מסקנותיו ואת תוצאות הבדיקה וממליץ כיצד כדאי להתקדם. המלצותיו מהוות בסיס לבניית תוכנית טיפול, שיקום והתפתחות אישית עבור המטופל. האבחון נערך תמיד בתחילת התהליך, אך לרוב יערך בשנית גם בשלב מאוחר יותר, על מנת לבדוק כיצד מתקדם המטופל והאם חל שיפור במגוון היכולות הקוגניטיביות שלו.

בדיקה קוגניטיבית מספקת למטופל ולבני משפחתו מידע שעוזר להם להבין מהי בדיוק הבעיה שבגינה חלה ירידה קוגניטיבית. כשיודעים מהי הבעיה ומבינים אותה, וכשנותנים לה שם ומסגרת – הוודאות מפחיתה באופן טבעי מהחשש ומהחרדה מהמצב. האבחון מדריך אותם כיצד להתקדם, מה ניתן לעשות, כיצד כדאי להתנהל בשגרה, אילו פעולות ופעילויות יועילו למטופל, האם ניתן לערוך שינויים מועילים בסביבה הביתית, אילו תרופות ניתן ליטול ולמה הם יכולים לצפות בהמשך.

אבחון קוגניטיבי דוגמא

אבחון קוגניטיבי לילדים

ילדים בגילים שונים עשויים לסבול מבעיות התפתחות ומעיכובים התפתחותיים, לקויות למידה, ליקויי שפה ודיבור, הפרעות קשב וריכוז (ADHD), תסמונות הספקטרום האוטיסטי – ועוד. אבחון קוגניטיבי לילדים יחתור לאיתור והערכת הסוגיות המשפיעות על הילד ועל התפתחותו ויעניק המלצות בנוגע לדרכי הטיפול הנדרשות להחלת שיפור במצב.

במידה ואתם חושדים שילדכם מתמודד עם בעיה או עיכוב בהתפתחות שלו, והיא איננה תקינה באופן שהולם את גילו, כדאי לפנות לקבלת אבחון קוגניטיבי. ככל שהאבחון יגיע מוקדם יותר, כך יהיה ניתן לבודד את הבעיה מוקדם יותר ולהקדים לבנות תוכנית שתעזור לו להתקדם ולהתגבר על קשיים, הפרעות ולקויות. עיכוב באבחון יעכב את ההתפתחות שלו, ובפרט ביחס לבני גילו, ויפגע כתוצאה מכך גם בביטחון העצמי שלו.

אבחון קוגניטיבי למבוגרים

אנשים בגיל השלישי חווים פעמים רבות ירידה קוגניטיבית, ואף נסיגה משמעותית, ועשויים לסבול מהפרעות נוירולוגיות משמעותיות כגון דמנציה ואלצהיימר. אבחון קוגניטיבי למבוגרים יבדוק את התפקוד שלהם בכל הקשור לתפיסה חזותית ומרחבית, עיבוד מידע, יכולות זיכרון וארגון מידע, פתרון בעיות – ועוד.

מלבד ירידה תלולה ביכולות הקוגניטיביות וביכולת לנהל חיים עצמאיים, אנשים מבוגרים שסובלים מירידה קוגניטיבית חמורה עשויים להוות סכנה לעצמם ולסבול גם מסימפטומים פסיכיאטריים. חשוב לאבחן את הסוגיה מוקדם ככל האפשר בשביל לפעול לעצירת ההתדרדרות במצב ולהתחיל טיפול בהקדם. בנוסף לכך, חשוב לעקוב אחר המצב הקוגניטיבי אחת לתקופה, בשביל לבדוק האם הטיפול אכן מועיל והאם חלה התדרדרות נוספת או שיפור במצב.

אבחון קוגניטיבי למבוגרים

אבחון ירידה קוגניטיבית לאחר תאונה

מלבד ירידה קוגניטיבית שנובעת כתוצאה מהפרעות נוירולוגיות בגיל מתקדם, אנשים בכל הגילים עשויים לסבול מבעיות קוגניטיביות ונוירולוגיות לאחר שעברו תאונות כמו תאונת עבודה או תאונת דרכים, ובפרט כמובן אם אלו המערבות פגיעת ראש. אבחון ירידה קוגניטיבית יתאים לאבחון המצב הנוירולוגי שלהם במטרה לבנות עבורם תוכנית שיקום וטיפול שתחזיר אותם למוטב או קרוב ככל הניתן לכך.

לאחר האבחון הקוגניטיבי ניתן להתחיל תהליך של ריפוי בעיסוק, שיעזור למטופל לשחזר מיומנויות כמו מיומנויות למידה, ארגון, סדר, כתיבה וחשיבה, וכמו כן גם מיומנויות מוטוריות וחברתיות. זאת על מנת להשיב למטופל את היכולות שהיו לו לפני התאונה, כך שהוא יוכל לתפקד היטב בכל המישורים של חייו, לרבות במסגרת הביתית ובמקום העבודה.

מבחן קוגניטיבי לדוגמא

למבחן קוגניטיבי משמעות רבה בתהליך האבחון של בעיות והפרעות נוירולוגיות אצל ילדים ומבוגרים, הפרעות וקשיי התפתחות אצל ילדים ובעיות נוירולוגיות אצל אנשים שעברו פגיעת ראש משמעותית. הוא כולל שורה של מבחנים בעלי תוקף ומהימנות, שמספקים מידע חשוב ומדויק בנוגע למצבו של המטופל. המסקנות שמגבש הצוות שעורך את האבחון משמשות לאחר מכן לבניית מסגרת טיפול או שיקום שתקדם את מצבו הקוגניטיבי של המטופל.

במידה ואתם חושדים שקיימת בעיית התפתחות מסוימת או הפרעה נוירולוגית אצל הילד שלכם או אצל אחד ההורים, או שעברתם פגיעת ראש, חשוב מאוד לגשת לביצוע אבחון קוגניטיבי מוקדם ככל האפשר ולא לקחת סיכונים מיותרים. היכולות הקוגניטיביות שלנו, לרבות יכולות הזיכרון, התפיסה, החשיבה, הדיבור וארגון המידע, הן חשובות לאין שיעור, וכל פגיעה בהן משפיעה באופן ניכר על אורח ואיכות החיים שלנו. אבחון וטיפול מוקדם יסייעו למנוע התדרדרות נוספת ויעזרו לשפר את המצב.

אבחון קוגניטיבי פרטי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, אבחון קוגניטיבי נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית האבחון.

למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון קוגניטיבי בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים נוספים בנושא אבחונים

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: