מכון-דרור-לוגו

תפריט

הפרעת התנהגות: סוגי הפרעות התנהגות אצל ילדים או מבוגרים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

הגדרה של הפרעת התנהגות על פי DSM-5

הפרעות התנהגותיות אצל ילדים וגם מבוגרים יכולות לבוא לידי ביטוי בגילויים של התנהגות תוקפנית, מרדנית ואנטי-חברתית. ההגדרה הזאת, כמובן, די רחבה ומבלבלת – ולכן נדרש אבחון מקצועי כדי להבין אם אכן סובלים מהפרעת התנהגות. לאחר האבחון, ניתן להתאים טיפול שיסייע לצלוח את האתגרים ולהשתלב בצורה נכונה יותר בחברה, בלימודים ובעבודה.

כשמתעורר החשד להפרעת התנהגות, זה בהחלט עוזר לקבל קריאת כיוון ראשונית ולהבין אם נדרשת הסתכלות מקצועית. כמובן שאף אדם לא יכול לאבחן את עצמו או את יקיריו ללא הכשרה מתאימה, אך היכרות עם ההפרעה, הסוגים והתסמינים שלה, בהחלט יכולה לסייע בביצוע הצעד הראשון והחשוב בדרך לשיפור החיים.

המדריך לאבחון ולסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5) מגדיר הפרעות התנהגות כמצב שיוצר ליקויים חמורים ביכולות החברתיות, האקדמיות והתעסוקתיות, כאשר ילדים ומבוגרים שמתמודדים עם הפרעה התנהגותית עלולים להתקשות לכבד זכויות בסיסיות של אחרים סביבם, לא להבין נורמות חברתיות ולהתקשות לפעול על פי מוסכמות וחוקים שנדרשים על מנת לתפקד בחברה ובמסגרות שונות.

הפרעות התנהגות

סוגי הפרעות התנהגות שחשוב להבחין ביניהם

הפרעות התנהגות יכולות להתבטא בצורה שונה אצל כל ילד ומבוגר, אך באופן כללי, נוטים לחלק אותן לשלוש קבוצות:

1. הפרעת התנהגות (Conduct Disorder) – יכולה לגרום למגוון בעיות התנהגות אשר באות לידי ביטוי בשורה ארוכה של דרכים אפשריות – משקרים, הקנטות והשפלות, דרך השחתת רכוש וגניבה ועד לאלימות, בריחה מהבית ואף אונס או תקיפה. אדם שסובל מהפרעת התנהגות לא יהיה רגיש להשפעות המעשים שלו על הסביבה ולא יושפע מביקורת ומעונשים. ההפרעה גם מקשה על הסובלים ממנה ללמוד מטעויות ולהשתפר.

2. התפרצות זעם זמנית (Intermittent Explosive Disorder) – באה לידי ביטוי בעיקר בקושי לשלוט בכעסים ובדחפים רגעיים. זה יכול לגרום להתפרצויות פתאומיות של אלימות מילולית, צעקות או אפילו אלימות פיזית ותקיפה חסרת מעצורים. ביטויי הזעם המופרזים יכולים להיראות תמוהים ומפתיעים לצופים מהצד, מכיוון שהם בדרך כלל לא יהיו מידתיים ביחס לסיטואציה שיצרה אותם.

3. הפרעת התנגדות (Oppositional Defiant Disorder) – ילדים המתמודדים עם הפרעת התנגדות (ODD) ייראו כמי שתמיד "עושים דווקא" או מתמרדים רק כדי להתמרד. ההפרעה מתאפיינת ביחס עוין ומרדני כלפי דמויות סמכותיות כמו מורים, הורים, מטפלים ומדריכים. היא תקשה לציית לחוקים, לקבל מרות או למלא הוראות, אפילו אם מבינים שהדברים האלו הם לטובתם.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

הפרעות התנהגותיות ואתגרים נלווים נוספים

הפרעות התנהגותיות ורגשיות במקרים רבים אינן עומדות בפני עצמן. הן עלולות להיות קשורות גם בהפרעות מוכרות אחרות, כמו הפרעות קשב וריכוז (ADHD), המאופיינות בחלק מהמקרים בביטוי מוגבר של היפראקטיביות ואימפולסיביות.

גם שימוש בסמים ובתרופות, בייחוד בילדות ובנעורים, עלול להגביר את שכיחות התופעה ולהעצים את תסמיניה. לעיתים, השימוש בסמים גורם להתפתחות הפרעת התנהגות גם אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים שמעולם לא סבלו מכך בעבר.

הפרעת התנהגות

המאפיינים של הפרעת התנהגות אצל ילדים

על פי ההערכות והמחקרים בתחום, ילדים שמתמודדים עם הפרעות התנהגות סובלים במקרים רבים מרמות מופחתות של מוליכים עצביים אשר עוזרים לווסת את הפעילות המוחית, ההתנהגות, המוטיבציה והשליטה העצמית. על כל אלו משפיעים בייחוד שני מוליכים עצביים בשם סרוטונין וקורטיזול, אשר גורמים בין היתר למספר שינויים במערכת העצבים המרכזית ומקשים לווסת את מצב הרוח, האימפולסיביות והרגישות.

סקירה אפידמיולוגית בינלאומית נרחבת מראה כי ההפרעה קיימת בקרב כ-3 אחוזים מהילדים ובני הנוער בין הגילים 6 עד 18 ברחבי העולם. הנתונים מראים כי הפרעות התנהגות נפוצות יותר אצל בנים, אך בהחלט קיימות גם אצל בנות.

באופן כללי, בעיות התנהגות נוטות להופיע אחרי גיל 10, אך בהחלט עלולות להתעורר בגילאים מוקדמים יותר. ככל שהפרעת התנהגות מתפרצת מוקדם יותר, כך סביר שהיא תשפיע יותר על הילד גם בהמשך חייו ותתבטא בעוצמות גבוהות יותר ויותר. עם זאת, אם מזהים בעיות התנהגות אצל ילדים בזמן ומטפלים בהן ברגישות ובמקצועיות, בהחלט ניתן להשפיע לטובה על עתידם של הילדים ולצייד אותם בכלים שיעזרו להתמודד עם האתגרים בצורה מושכלת יותר.

הגורמים להופעת הפרעות התנהגות אצל מבוגרים

הפרעות התנהגות בדרך כלל משפיעות יותר על ילדים ובני נוער בתקופת הלימודים, אך בהחלט יכולות להשפיע גם על מבוגרים. ככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו לומדים להסתגל לנורמות חברתיות ולמסגרות, גם אם אנחנו מתקשים בכך, אך חשוב להבין כי בשום גיל אנחנו לא חסינים מפני התפרצויות זעם, קושי לקבל מרות או דחף בלתי נשלט לאלימות ולפגיעה באחרים.

הפרעת התנהגות יכולה להופיע פתאום גם בקרב אנשים מבוגרים מאוד, בין היתר כתוצאה ממחלות כמו דמנציה ואלצהיימר. גם הפרעות התנהגותיות ורגשיות שלא מטופלות כראוי בגיל צעיר, יכולות כמובן להחמיר ולהתעצם עם השנים. לכן, חשוב להבין שאף פעם לא מאוחר לטפל בבעיות התנהגות ולנווט את החיים למקום בריא ומאוזן יותר.

טיפול בהפרעות התנהגות

דרכי טיפול מומלצות בהפרעות התנהגות

ככל שמטפלים מוקדם יותר בבעיות התנהגות, כך מגבירים את הסיכוי להתמודדות בריאה יותר עם ההפרעה ומפחיתים את הסיכון לנזקים מצטברים, שעלולים לכלול התמכרויות, הידרדרות בלימודים, תיקים במשטרה, אלימות ועוד שורה ארוכה של מצבים שכמובן רצוי להימנע מהם בכל מחיר.

כדי להבטיח טיפול יעיל בהפרעות התנהגות, חשוב לפעול בכמה מישורים מרכזיים:

טיפול פסיכותרפי – בתהליך הזה משתדלים לפתח מודעות למה שמתחולל במעמקי הנפש, להבין מדוע מפתחים דפוסי חשיבה והתנהגות מסוימים ולהכיר את הדרכים לגיבוש מיומנויות בריאות יותר לצורך התמודדות עם תסכול, אתגרים ורגשות עוצמתיים.

טיפול תרופתי – כיום יש שורה ארוכה של טיפולים שמסייעים בוויסות פעילות המוח ומערכת העצבים. טיפולים אלו עשויים להפחית תוקפנות, להגביר את השליטה העצמית, להילחם באימפולסיביות ובאופן כללי להבטיח חיים מאוזנים יותר.

תמיכה במעגלים הקרובים – לצד הטיפול הישיר בהפרעת התנהגות, חשוב להבטיח שגם למשפחה ולצוות החינוכי יהיו את הכלים לסייע בצורה המיטבית וגם להתגבר על האתגרים שהם עצמם נדרשים להם. הדרכה כזאת תבטיח שכל הצדדים יידעו לנהל את הסיטואציה בצורה הנכונה להם ביותר. במקרים קיצוניים, ייתכן שכדאי יהיה לשקול מסגרת ספציפית שתתאים יותר לילדים או לנערים, כמו פנימייה או מסגרת שיקומית.

טיפול בהפרעות התנהגות - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול בהפרעות התנהגות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהפרעות התנהגות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות התנהגות אצל ילדים
בעיות התנהגות אצל ילדים: התמודדות עם ילדים עם בעיות התנהגות

המושג בעיות התנהגות מתייחס לקשיים התנהגותיים המשפיעים על ההתפתחות והקשרים הבינאישיים של ילדים, כאשר חלק מבעיות ההתנהגות, כמו חוסר משמעת וחוסר גבולות, התפרצויות זעם ותוקפנות מקשות במיוחד על הורים ואנשי חינוך.

המדריך המלא >>
עיצוב התנהגות
טבלת עיצוב התנהגות לילדים: תכנית עיצוב התנהגות אישית בגן או בכיתה

תכנית עיצוב התנהגות אצל ילדים יכולה להתקיים בבית, בכיתה, בגן או בבית הספר, באמצעות טבלה או לוח, זאת על פי גילם של הילדים. בהתאם לחומרת בעיות או הפרעות ההתנהגות, לעתים קרובות יש צורך בניהול טבלת עיצוב התנהגות אישית לילדים או לתלמידים הן בבית בעזרת טבלה והן כיתתית באמצעות לוח.

המדריך המלא >>
התפרצויות זעם והתקפי כעס
טיפול שליטה בכעסים: התקפי או התפרצויות זעם אצל ילדים או מבוגרים

התפרצויות כעס והתקפי זעם הינם תסמינים המעידים על כך שילדים או מבוגרים נאבקים ברגשות שאינם יכולים לווסת, כגון כעס, תסכול, תחושת עוול וחרדה. התקפים והתפרצויות אלה יכולים להיגרם על ידי בעיות שונות והאדם אינו יכול לעצור אותם עד שיבין מה סיבת הופעתם.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: