מכון-דרור-לוגו

תפריט

דחיית סיפוקים אצל ילדים ומבוגרים: טיפול בקושי בדחיית סיפוקים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהו קושי בדחיית סיפוקים?

דחיית סיפוקים משמעותה להשהות את קבלת הסיפוק מרגע מיידי לרגע עתידי. היכולת לדחות סיפוקים משתנה בין אנשים שונים ומוגדרת מבחינה פסיכולוגית כתכונת אישיות. לתכונה זו יש השפעה גדולה מאוד על חיינו. אנשים שמתקשים לשלוט על עצמם ומתקשים לדחות סיפוקים, לא תמיד יוכלו לתכנן לטווח ארוך ולקטוף את פירות הסבלנות. הם יוכלו ליהנות רק מסיפוקים שטחיים יחסית, ולעיתים גם יתמכרו אליהם, וזאת על פני המתנה בסבלנות לסיפוק עתידי שעשוי להיות גדול, משמעותי ומספק יותר.

קושי בדחיית סיפוקים מתרחש בכל שכבות הגיל, אך נפוץ יותר בקרב ילדים בבית ספר יסודי וילדים בגיל הרך. ילדים ניחנים ברמה מופחתת של סבלנות, וזוהי יכולת שלוקח להם זמן לרכוש. ילדים שמתקשים לדחות סיפוקים ירצו לקבל מענה מיידי, כאן ועכשיו, לכל גחמה, צורך ורצון באשר הם. אולי הם ירצו אוכל, צעצוע, שעשוע, חפץ או תשומת לב.

הנקודה היא שלא תהיה להם סבלנות לחכות עד שיקבלו את מבוקשם, וכתוצאה מכך הם עלולים לנהוג ברגשנות-יתר, באגרסיביות ובתוקפנות. אם הילד מתמודד עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הסיכוי שיתקשה בדחיית סיפוקים עולה באופן משמעותי.

ניתן להגדיל את היכולת לדחות סיפוקים גם בקרב ילדים וגם בקרב אנשים בוגרים יותר. כשמדובר בילדים, כמובן שיש להורים תפקיד חשוב מאוד גם מבחינה זאת. הורים שיודעים כיצד לנהוג עם הילד שלהם, יוכלו להטמיע בו את היכולת לדחות סיפוקים.

בשביל ללמוד כיצד לעשות זאת, כדאי לפנות לקבלת הדרכת הורים. אנשים מבוגרים יכולים לגשת לקבל טיפול רגשי בשביל לשפר את היכולת שלהם לדחות סיפוקים ובשביל לחיות חיים מספקים ומאוזנים.

דחיית סיפוקים

אי דחיית סיפוקים: השלכות אפשריות

אנשים המתמודדים עם חוסר יכולת לדחות סיפוקים מתמודדים לרוב, ובפרט בבגרותם, עם מגוון קשיים מקצועיים, חברתיים ורגשיים שונים. להלן מספר השלכות אפשריות של חוסר יכולת בסיסית לדחות סיפוקים במישורים שונים בחיים:

• השמנה
דימוי עצמי נמוך
• קושי להתקדם בקריירה
• קושי להשיג מטרות ויעדים
• קושי לתכנן לטווח ארוך
התמכרות למסכים ולחומרים שונים
• תחושה מתמדת של חוסר סיפוק
• נטייה להשתעמם בקלות
• חוסר יכולת להתמודד עם אתגרים ורגשות שליליים
• בעיות במקום העבודה, בחברה ובלימודים

ילדים שמתקשים לדחות סיפוקים ולא רוכשים את היכולת לעשות זאת בצעירותם, כנראה שיסבלו מסוגיה זאת גם בבגרותם, ויאלצו להתמודד גם עם הבעיות הנ"ל. כמובן שבין אם מדובר בילד, במתבגר או במבוגר – תמיד אפשר להחיל שיפור במצב. מה שכן, כשהשינוי מבוצע ומוטמע בגיל צעיר, כך הילד מתפתח טוב יותר מכל בחינה, ויכול להשיג מטרות ויעדים ביתר-קלות בהווה ובעתיד.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

פיתוח יכולת דחיית סיפוקים אצל ילדים

ילדים מעוניינים לספק את הדחפים והצרכים שלהם באופן טבעי, ומעוניינים באופן טבעי שזה יקרה כמה שיותר מהר. הם לא מעוניינים להשהות את הסיפוק, להמתין או לחכות בסבלנות, ולרוב אין להם את היכולת לעשות זאת. ההורים משמשים כדוגמא הטובה ביותר עבורם, לטוב ולרע, והחינוך שלהם הוא הדרך הטובה ביותר לפתח אצל הילד יכולת לדחות סיפוקים – יכולת שתשמש אותו לכל אורך החיים.

הורים רבים מעדיפים להימנע מויכוחים ומעימותים, ולכן נותנים לילדים שלהם כל מה שהם רוצים – ומייד. אמנם הכוונה שלהם טובה על-פניו, אך בפועל, מדובר בטעות משמעותית. הילד למעשה מפנים שאם הוא יצעק, ירקע ברגליו, יבכה או אפילו ינהג באלימות – הוא יקבל את מה שהוא רוצה. זוהי לא דרך טובה ובריאה עבורו לגדול ולהתפתח, והדפוסים הללו לא יועילו לו כלל וכלל בעתיד הקרוב והרחוק.

באופן זה, הילד לא לומד מהי סבלנות, ולא מודע לכך שהוא מסוגל להמתין בלי שיקרה לו דבר. כשהוא חש תסכול ראשוני, אך מקבל מענה מיידי, הוא לא לומד להתמודד עם רגשות שליליים וסף התסכול שלו נותר נמוך. חשוב ללמד את הילד להמתין בעל-כורחו בסבלנות, כך שהוא ירכוש את כל היכולות הללו ויתפתח באופן מיטבי, וחשוב ללמד את הילד להעסיק את עצמו עד אשר יקבל את מבוקשו. בכך אתם רק תועילו לו ותעשו לו טובה.

דחיית סיפוקים אצל ילדים

דחיית סיפוקים אצל ילדים: טיפים חשובים

להלן מספר טיפים חשובים ומועילים בכל הקשור לפיתוח היכולת לדחות סיפוקים אצל ילדים:

• פעילות גופנית ועיסוק בספורט משפרים את היכולת לדחות סיפוקים, ואף לא לקבל אותם כלל, ולהתמודד עם הרגשות השליליים הכרוכים בכך.

• אין מה לחשוש ממצב שבו הילד מתקשה בביצוע פעולה מסוימת, בין אם בלימודים או בפעילות חוץ-לימודית. כדאי שהוא ילמד לאתגר את עצמו. לעמידה באתגרים וצליחתם יש תועלת גדולה עבורו. כך הוא ילמד שהוא מסוגל להתמודד עם קשיים בעצמו, יבין במה הוא טוב, יפתח ביטחון עצמי ויפנים באופן עמוק שלפעמים כדאי להמתין עד שמקבלים מה שרוצים, ושלמעשה פעמים רבות אף כדאי ומשתלם לחכות. ויתור לילד יוביל אותו להעדיף סיפוקים מיידיים מתוך מחשבה שזה כל מה שהוא יכול להשיג, ושהשהייה וסבלנות יובילו אותו רק לתסכול.

• כדאי לתת לילד מטלות ולוודא שהוא עומד בהן. כדאי לוודא שהוא עומד במטלות הבית-ספריות. ילדים מעדיפים לדחות או לוותר על ביצוע מטלות מסוג זה, אך חשוב לעמוד על כך שהם יבוצעו. השלמת מטלות מעלה את הביטחון העצמי ומטמיעה בילד את ההבנה שהוא יכול לעמוד גם במטלות שהוא לא מעוניין לבצע. זה חשוב במיוחד בהתחשב בכך שפעמים רבות הסיפוק העתידי הגדול כרוך בביצוע מטלות שאנחנו לא רוצים לעשות עד שנשיג אותו.

• תיתנו לילדים שלכם את כל מה שהם צריכים, אך אל תיתנו להם את כל מה שהם רוצים. המטרה שלכם היא לא לספק כל דחף, רצון וגחמה שלהם – ובטח לא בו-במקום ובו-בזמן. ילדים צריכים ללמוד שהם לא יכולים לקבל את כל מה שהם רוצים, שלפעמים בכל מקרה צריך להמתין, ושלעיתים הם צריכים להרגיע את עצמם ולהעסיק את עצמם בכוחות עצמם.

• כדאי לוודא שהילדים יודעים לבקש בקשות באופן נעים ויפה – ולא לבוא בדרישות ולנקוט בצעקות. לא הכל מגיע להם, רק חלק.

שיטות טיפול רגשי בדחיית סיפוקים

היכולת לדחות סיפוקים מבוססת על שליטה עצמית ועל דפוסי חשיבה והתנהגות פרודוקטיביים. כשמדובר בדחיית סיפוקים אצל ילדים, כדאי לפנות להדרכת הורים, אותה ניתן לשלב גם עם טיפול רגשי. כשמדובר בדחיית סיפוקים אצל מבוגרים, בהחלט כדאי לשקול לגשת לטיפול רגשי-התנהגותי:

הדרכת הורים – כשמדובר בדחיית סיפוקים אצל ילדים, הדרכת הורים היא אופציה נהדרת לטפל במצב. מדריכת הורים מנוסה תוכל להדריך את ההורים כיצד לבסס סמכות הורית, כיצד לגשת לחינוך של הילד וכיצד להציב לו גבולות. המדריכה תעניק להם תובנות, כלים והשראה, כך שיוכלו ללמד את הילד את רזי הסבלנות, ההמתנה והוויסות הרגשי. המדריכה תעזור להם להרגיע את הילד בעת הצורך ותדריך אותם כיצד לספק לו חיזוקים חיוביים באופן נכון ומדוד.

טיפול רגשי פרטני – טיפול רגשי בהחלט יכול להועיל גם לילדים וגם למתבגרים ולמבוגרים. תהליך של טיפול רגשי לילדים המבוסס על פסיכולוגיה התנהגותית, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, יכול לעזור למטופל לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות שמגבילים את היכולת שלו לדחות סיפוקים ואת היכולת שלו להתמודד עם רגשות שליליים. טיפול רגשי מדויק יעזור לו לרכוש תובנות בכל הנוגע להשלכות השליליות הכרוכות בחוסר יכולת לדחות סיפוקים, ובנוגע לתועלת החיובית הטמונה בסבלנות ובדחיית סיפוקים, ויעזור לו להחיל שינוי התנהגותי ממשי בחייו.

דחיית סיפוקים בגיל הרך

תרגול דחיית סיפוקים אצל מבוגרים

העולם שלנו שופע ועשיר. לפעמים נדמה שכל מה שאנו צריכים כבר נמצא מתחת לאף שלנו, ואין צורך להתאמץ. האמת היא מעט שונה מכך. פעמים רבות הדברים הטובים ביותר שאנחנו יכולים להשיג מצריכים מאיתנו מאמץ, המתנה, סבלנות, יכולת להתמודד עם רגשות שליליים – ויכולת דחיית סיפוקים.

אנשים שלא מצליחים לדחות סיפוקים נוטים לחיות חיים פחות מספקים. קושי לדחות סיפוקים יכול להוביל להשמנה, להתמכרות, לראייה קצרת-טווח ולקושי רב להשיג מטרות ויעדים גדולים. כמו כל עניין רגשי והתנהגותי, גם את היכולת לדחות סיפוקים ניתן לשפר הן באמצעות עבודה עצמית והתפתחות עצמית והן באמצעות טיפול רגשי.

חשוב במיוחד שהורים יטמיעו בילדם את היכולת לדחות סיפוקים, כך שהוא יוכל להתפתח באופן מיטבי, לרכוש ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות עצמית, יחיה חיים מספקים וישיג את יעדיו בחיים.

טיפול בדחיית סיפוקים - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בדחיית סיפוקים נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בדחיית סיפוקים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות: קשיים רגשיים אצל מתבגרים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: