מכון-דרור-לוגו

תפריט

איך להתמודד עם סיטואציות של לחץ חברתי בגילאים שונים?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה לחץ חברתי?

לחץ חברתי מתאר תופעה העשויה לגרום לפרטים בקבוצה לשנות את התנהגותם באופן לא אופייני עבורם, כאשר שינוי זה נובע מחוסר התאמה בין רצונו של ילד או מבוגר לנהוג באופן הטבעי אליו הוא רגיל לבין רצונו להתאים את עצמו לחברה, כלומר לחברה הכללית, לקבוצה החברתית אליה הוא משתייך ולסביבה הקרובה והרחוקה שלו.

השפעותיו של הלחץ החברתי יכולות להיות חיוביות, כגון מקרים בהם בני נוער שואפים להצטיין בלימודים או להצליח בספורט מפני שהם נמצאים בסביבתם של מצליחנים אחרים. כמו כן, במסגרות של קבוצות טיפוליות, המנחים עושים שימוש בלחץ חברתי חיובי על מנת להשפיע על התקדמות התהליכים הטיפוליים אצל ילדים ומבוגרים.

לדוגמא, בטיפול קבוצתי בהתמכרויות שונות קיימת חשיבות רבה ללחץ חברתי חיובי. יתרה מכך, פעולות של לחץ חברתי יכולות להוביל לכדי שינויים חברתיים ותרבותיים גורפים.

לראייה, התנועה לזכויות האזרח בארצות הברית הצליחה, באמצעות הפעלת לחץ חברתי בעוצמה גבוהה, לגרום לשינויים אדירים בחקיקה הגזענית בארצות הברית ולשינוי כולל של תפיסת הנושא בקנה מידה בין לאומי.

לעומת זאת, השפעה של לחץ חברתי שלילי עלולה לגרום לילדים, מתבגרים ומבוגרים לפעול בניגוד לשיקול דעתם התקין ולעתים באופן הפוגע בהם עצמם או באחרים בסביבתם, כפי שקורה במצבים נפוצים של התמכרויות שונות הנובעות מלחץ חברתי שלילי, כגון התמכרות למסכים, עישון, אלכוהול וסמים.

כמו כן, הצטרפות לכנופיות פשע בתקופת גיל ההתבגרות לרוב מעידה על מקרה קיצוני של לחץ קבוצתי שלילי.

לחץ חברתי

לחץ חברתי חיובי לעומת לחץ חברתי שלילי

לחץ חברתי, הן חיובי והן שלילי, נהפך לתופעה רווחת באוכלוסייה הכללית ונחשב לכלי אפקטיבי ועוצמתי, שכן מעשים הנעשים בשם הקבוצה, הארגון או החברה זוכים תמיד למשנה תוקף, אף אם בעיני הפרט או על פי מערכת הערכים האישית שלו הם אינם מוסריים או הגיוניים.

יחד עם זאת, מחקרים וניסויים שנערכו בשנים האחרונות מציעים מספר דרכי התמודדות אפשריות עם סיטואציות שונות של לחץ קבוצתי.

במקביל לכך שמערכת הערכים הקבוצתית מקבלת אידיאליזציה, אלה המייצגים את הדעות המובילות בקבוצה, כלומר החברים הדומיננטיים המחזיקים בדעת הרוב בקבוצה, מקבלים תמריצים חברתיים חיוביים, כגון עידוד ותחושת מקובלות.

לעומתם, מי שמעז לבטא דעת מיעוט או דעה שונה המנוגדת לאמירתם של חברי הקבוצה המובילים, עלול לסבול מלחץ קבוצתי שלילי, כולל נידוי וחרם חברתי, הדרה ובריונות.

למעשה, פעולה של לחץ חברתי עשויה להיות כה חזקה ומשפיעה עד כדי כך שאנשים בעלי כושר שכנוע רב או תמיכה חברתית משמעותית, המחזיקים בדעות בלתי מבוססות, יכולים לשכנע כמעט כל ילד או מבוגר לזנוח את דעותיהם ולהאמין בדברים חדשים שאין להם שחר או ביסוס עובדתי.

בשל כך, אנו עדים למקרים רבים של לחץ חברתי בגיל ההתבגרות סביב נושאים רבים ומגוונים.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

איך להתמודד עם סיטואציות של לחץ חברתי?

אסכולת הפסיכולוגיה החברתית מציעה מספר כלים להתמודדות של קבוצות עם השפעותיו השליליות של לחץ חברתי בסיטואציות שונות:

• הסתייעות בדמויות סמכותיות, כגון מורה, הורה, מנהל או מנהיג יכולה לעודד את חברי הקבוצה להביע דעה עצמאית מול הכלל. יחד עם זאת, בעוד גיבוי מצד דמויות סמכותיות מסייע לאנשים רבים, אין הדבר פשוט עבור חברי הקבוצה וייתכן שיידרש תהליך ארוך והדרגתי כדי לאפשר את ביטוי העצמי בקבוצה מרובת משתתפים.

• חשוב לעודד את הדמויות הסמכותיות בקבוצה להיפתח לקבלת ביקורת. כלומר, מנהלים, מורים ומנהיגים המסוגלים לעמוד מול ביקורת מאפשרים התפתחות בריאה, תקינה ומואצת של הפרטים הנתונים למרותם ואף מאפשרים לעצמם להתפתח ולהשתפר באמצעות כך.

• ניתן להכניס לתוך הקבוצה אדם שאינו חושש להביע את דעותיו, נוגדות ככל שיהיו את דעת הרוב והחברים הדומיננטיים.

• התייעצות יזומה עם פסיכולוגית ילדים או אנשי מקצוע נוספים בכל אחד מתחומי הידע הרלוונטיים, קבלת עצה או סיוע ממומחים בתחומים שונים יכולים לפתוח אפשרויות חדשות בפני הקבוצה, לאפשר לה להתפתח ולהתקדם וכן לבחור בדרכי פעולה והתמודדות שונות, לעתים יעילות יותר מאלה המוכרות והנהוגות בה, בייחוד כאשר מדובר בדמות אובייקטיבית שאינה מעורבת רגשית בקבוצה מכיוון שהיא מגיעה מבחוץ.

• פיצול לקבוצות או צוותי עבודה מקנה לחברי הקבוצה השתתפות והתנסות בתת-קבוצות המחזיקות בדעות שונות ובדרכי התמודדות שונות ובאמצעות כך, לקבל לגיטימציה מפעם לפעם, אף על פי שהם מחזיקים בדעות אחרות מרוב חברי הקבוצה. כמו כן, הדבר מאפשר למשתתפים להיפתח ולקבל דעות שונות, אפשרויות אחרות ומבנים חברתיים חדשים.

לחץ חברתי בגיל ההתבגרות

המלצות להורים בנושא לחץ חברתי בגיל ההתבגרות

כהורים לילדים בגיל ההתבגרות, באפשרותכם לנקוט במספר פעילויות שיאפשרו להם להתמודד טוב יותר עם סיטואציות של לחץ חברתי וקבוצתי:

• חזקו את ילדכם כאשר הם מבטאים את דעותיהם הלגיטימיות והמקובלות בבית, גם במקרים שאלו אינן דעת הרוב. כמו כן, אפשרו לילדכם לסרב, שכן כשמאפשרים לילדים ובני נוער לסרב תחת לחץ נפשי גדול, הם יוכלו לסרב יותר בקלות כשיתקלו בסיטואציה חברתית מלחיצה אחרת. לדוגמא, מותר לסרב לקבל נשיקה מסבתא או סבא אם לא מעוניינים באותו הרגע.

• למדו את ילדכם שזה בסדר ללכת לעתים נגד הזרם. למשל, במידה וכל הבנות בכתה הולכות לשיעור תפירה ובתכם דווקא מעוניינת ללכת לשיעור נגרות עם כל הבנים, עמדו לצידה ותמכו בה מול הצוות החינוכי של בית הספר, כך שהיא תלמד לעמוד על דעתה גם בסיטואציות מורכבות ומול דמויות סמכותיות.

• לוו אותם במצבים מורכבים המעוררים לחץ חברתי חיובי או שלילי והראו להם ששינויים בדינמיקה החברתית מתרחשים על בסיס קבוע, כך שאין צורך לחשוש או לנסות להימנע מהם. בעקבות זאת, ילדכם לא יחששו להביע את עמדתם, אף על פי שהדבר עלול לטמון בחובו איבוד חברויות או הנמכת האהבה מצד חבריהם לספסל הלימודים.

• הסבירו להם שלעתים קרובות דווקא הילדים הפוגעים עושים זאת בגלל שהם חווים כאב, חוסר ביטחון עצמי או פגיעה בעצמם. במידה וילדכם יבינו שהמניע להתנהגות חברתית שלילית אגרסיבית עשויה להיות תוצאה של חוסר ביטחון או גורם כואב אחר, יהיה להם קל הרבה יותר להתנגד ללחץ החברתי והקבוצתי הזה בעצמם.

• נסו להוות דוגמא אישית עבורם על ידי כך שתראו לילדכם כיצד אתם עומדים על דעתכם בסיטואציות חברתיות מורכבות. בעזרת פעולה זו, ילדכם יוכלו לקחת מכם דוגמא אישית ולחקות את התנהגותכם באופן שינסוך בהם בטחון עצמי, לאחר שהם ראו בעצמם איך אבא או אמא שלהם מתמודדים באופן נכון עם הלחץ.

• ספרו להם על סיטואציות דומות המערבות לחץ חברתי שנתקלתם בהן בילדותכם ובגיל ההתבגרות וכן כיצד התמודדתם עמן. חשוב לציין, כי גם אם תספרו לילדכם על סיטואציות שבהם הפגנתם חולשה מסוימת, אך תשתפו אותם בכך שכיום אתם רואים ומבינים את הדברים באופן שונה, תוכלו ללמד אותם להתבונן על המצב בעיניים בוגרות ומלומדות יותר.

בעוד לחץ חברתי נתפס לרוב כתופעה שלילית, הוא כולל גם היבטים חיוביים וחשובים בהתפתחותם של ילדים, מתבגרים ומבוגרים. יחד עם זאת, חשוב ללמוד כיצד להתמודד עם המצב כאשר הוא בא לידי ביטוי באופן שלילי.

מלבד הכלים הרבים העומדים לרשות דמויות סמכותיות לשם שינוי יחסי הכוחות בקבוצה ולפיזור הלחץ החברתי השלילי, זכרו כי עומדות גם אפשרויות רבות לרשות הורים לצורך חיזוק ילדיהם ולימודם לעמוד על דעתם, כמו גם להתמודד באופן בריא יותר כשהם נתקלים בסיטואציות מלחיצות ומעוררות חרדה.

לחץ חברתי פעילות

טיפול בלחץ חברתי - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בלחץ חברתי נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל פסיכולוגים ופסיכולוגיות המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית הטיפול.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בלחץ חברתי בגבעתיים  – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות: קשיים רגשיים אצל מתבגרים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: