מכון-דרור-לוגו

תפריט

פאסיב אגרסיב: מה זה התנהגות פסיבית אגרסיבית ואיך מטפלים?

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה פאסיב אגרסיב?

התנהגות פאסיב-אגרסיב מאופיינת בביטוי כעסים פאסיבי ולא ישיר. אדם שמתנהג בצורה פאסיבית-אגרסיבית לא יבטא את עצמו באופן ברור וישיר, ויגיד מה הוא חושב ומה מפריע לו. במקום זאת, הוא ישתמש בדרכי ביטוי עקיפות, מרומזות ולכאורה פאסיביות להעביר את המסר הכועס או המאוכזב שלו, כמו שתקנות, התעלמות, דחיינות, התלוננות, סרקזם וביקורתיות.

אנשים המתנהגים באופן פאסיבי-אגרסיבי נוטים לאגור את הכעס שלהם ולעיתים גם נוטים להתפרצויות זעם, שלכאורה נראה שהגיעו משום-מקום. זאת בשל העובדה כי הם לא מצליחים להביע את הכעס שלהם באופן ישיר ומשחרר, אלא באופן עקיף, מוגבל ובלתי-מספק. להתפרצויות ולחוסר האיזון הרגשי יש השפעה גדולה ורעה על מערכות יחסים זוגיות ועל הדינאמיקה והאינטראקציה במקום העבודה, ולמעשה על מערכות יחסים בכלל.

טיפול רגשי פרטני וזוגי יכולים לעזור בהחלת שינוי בדפוסי החשיבה וההתנהגות המלווים התנהגות פאסיב-אגרסיב. תהליך של טיפול רגשי ינחה את המטופל כיצד להביע את עצמו באופן יעיל במקום לאגור כעסים, כיצד לנהוג בכנות, לא לפחד מאינטימיות, לא לדגול בדחיינות ולא לפחד מדחייה או מביקורת. טיפול יעזור למטופל לשפר את המודעות העצמית ואת היכולת שלו לשלוט בעצמו ובזעמו, ויאפשר לו להבין את ההשלכות השליליות של דרך ההתנהלות שלו. טיפול יעזור לו להבין שהדפוסים שבהם הוא נוקט משיגים את התוצאה ההפוכה.

פאסיב אגרסיב

פאסיב אגרסיב בזוגיות: פירוש

זוגיות המאופיינת בהתנהגות פאסיבית-אגרסיבית של אחד או יותר מבני הזוג יכולה להיות מתסכלת ומעייפת. קשר זוגי שאינו מבוסס על כנות ופתיחות, אלא על אגירה, הדחקה ומסרים עקיפים – הוא קשר לא בריא, וכזה שלא יכול להצליח בטווח הארוך. בנוסף, בקשר שכזה קיים חשש מתמיד מהתמודדות עם התפרצות זעם שיכולה לצוץ בכל רגע ובלי התרעה מוקדמת.

התנהגות פאסיב-אגרסיב בזוגיות באה לידי ביטוי בדרכים נוספות. בן או בת הזוג שדוגלים בגישה זאת צפויים להאשים, לשקר, לפגוע ואף לנהוג באלימות. הם נוטים לגלות פחד מאינטימיות וקשה יותר ליצור איתם מערכת יחסים קרובה. מערכת היחסים איתם איננה צפויה או ניתנת לחיזוי – גם לאחר שנראה שוויכוח או קונפליקט הגיעו לסיומם, קשה לסמוך על כך שהם באמת מוכנים להתקדם ולהתפייס באופן מלא. בני זוג פאסיביים-אגרסיביים נוטים לנטור טינה ולעיתים גם לנהוג באופן נקמני.

טיפול זוגי יכול להועיל מאוד בשיפור התקשורת בין בני הזוג, אבל כאשר מדובר בדפוסי חשיבה והתנהגות שמושרשים בבן או בת הזוג, כדאי לנקוט גם בגישה של טיפול רגשי פרטני. טיפול זה יוכל להשריש אצלם דפוסים מועילים ובריאים, ולא כאלו שמאופיינים באגירה, הדחקה, שקרים, חוסר יציבות ונקמנות. טיפול רגשי פרטני יכול לזהות את הסיבה לכך שהמטופל מתנהג באופן זה, וכך יהיה קל לטפל באופן שורשי בבעיה כולה. חשוב מאוד שלא להזניח את הבעיה, לא "לזרום" עם בן או בת הזוג – אלא לפעול להשגת פתרון בריא לשני הצדדים.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

פאסיב אגרסיב בעבודה: דוגמאות

התנהגות פאסיב-אגרסיב באה לעיתים קרובות לידי ביטוי ברור במקום העבודה. זה רק הגיוני בהתחשב בכך שהעבודה מבוצעת באופן יום-יומי עם אותם האנשים. קולגות פאסיביים-אגרסיביים עשויים לסרב לבקשות או לדרישות של הבוס או לבצע אותן באופן חלקי בכוונה. במקום להביע תרעומת באופן חד וברור, הם יבחרו בדחיינות, בשכחנות מכוונת או יסתפקו בביצוע עבודה חלקית בלבד.

אדם פאסיבי-אגרסיבי עשוי להתחמק מאחריות, להאשים אחרים, לאחר לעבודה לעיתים קרובות, להתלונן ולהרגיש קורבן, לנהוג בחוסר יעילות ולהשתמש בתירוצים. סביר להניח שהתנהגותו תיצור עימותים וקונפליקטים במקום העבודה ותפריע להרמוניה החברתית ולהתנהלות המקצועית התקינה. התנהגות פאסיבית-אגרסיבית מעכבת תהליכים ומעוררת חוסר סדר במקום העבודה.

אם אתם מתמודדים עם התנהגות פאסיב-אגרסיב במקום העבודה, כדאי לנסות לדבר עם הקולגה באופן פתוח, מכיל וחיובי, ולאפשר לו להביע את עצמו באופן חד וברור. אפשר לנסות לשקף לאותו אדם את הסיטואציה מהצד שלכם ולנסות להסביר לו באופן עדין ואמפתי שהוא פוגע בו ובכם. לא בטוח שזה יצליח, אבל כדאי לתת לכך הזדמנות. בכל מקרה, חשוב שלא להגיב באותו המטבע ולא ליישם גישה של מידה-כנגד-מידה, שרק תחמיר את הקרע ואת הבעיה ותיצור אפקט דומינו.

פאסיב אגרסיב בזוגיות

התנהגות פסיבית אגרסיבית: טיפול מקצועי

התנהגות פאסיבית-אגרסיבית מורכבת מדפוסי חשיבה ומדפוסי התנהגות, ולרוב עומדים בבסיסה אי-אלו פחדים ובעיות רגשיות אחרות, כמו פחד מדחייה, פחד מאינטימיות, פחד מסמכות וביטחון עצמי נמוך. טיפול רגשי קצר-מועד כמו טיפול CBT או ארוך-טווח כמו טיפול פסיכו-דינאמי יכולים להחיל שיפור במצב.

תהליך של טיפול פסיכותרפיה יעזור למטופל להבין למה הוא מתנהג באופן הזה מלכתחילה. יכול להיות שמדובר בבעיה שמקורה בילדות, והתפתחה בתגובה לכך שהוא לא קיבל מענה לצרכים הרגשיים שלו בתור ילד. הטיפול יעזור למטופל להבין היטב מהן ההשלכות השליליות של הגישה הזאת, שנוטה להיות הרסנית עבור המטופל ועבור הקשרים החברתיים, המקצועיים והזוגיים שלו.

טיפול יעזור למטופל לרכוש מיומנויות תקשורת בינאישית שיועילו לו ויקדמו אותו, ויאפשרו לו להביע את עצמו באופן הולם וראוי. במידה וקיימת בעיה רגשית שעומדת בבסיס ההתנהגות הפאסיבית-אגרסיבית ומובילה להישנותה, טיפול רגשי יוכל לטפל גם בה. בשורה התחתונה, טיפול רגשי יאתר דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים, שמובילים את האדם לבחור בגישת פאסיב-אגרסיב ובאגירת כעסים במקום בהבעה כנה וישירה, יסייע לו להיפטר מהם ולרכוש דפוסים חדשים במקומם.

פאסיב אגרסיב טיפול

דרכי התמודדות עם אדם פאסיב אגרסיב

התנהגות פאסיב-אגרסיב היא בעלת שכיחות גבוהה מאוד בציבור. כמעט כולם, שלא לומר כולם, עשויים לנהוג באופן פאסיבי-אגרסיבי מפעם לפעם. כאשר מדובר בהתנהגות קבועה ובגישה קבועה להתנהלות עם אנשים, הן עלולות להוביל לתוצאות הרסניות עבור כל הצדדים. הן עלולות לסיים מערכות יחסים, להביא לפיטורין, לעורר אינספור ריבים וקונפליקטים ולהקשות על יצירת יחסים טובים, כנים, פתוחים, מאוזנים, קרובים ואינטימיים. התנהגות פאסיבית-אגרסיבית פוגעת ברווחה הרגשית.

חשוב שלא להגיב באותו המטבע. כאשר מגיבים באופן פאסיבי-אגרסיבי לאדם שמתנהג באופן זה – רק מחמירים את הבעיה ומתדלקים את ההתנהגות שלו. כדאי לנסות לדבר איתו על כך באופן פתוח, אמפתי, סלחני ומכיל, ולהסביר לו את הכוונות הטובות שלכם ואת ההשלכות של המעשים שלו. אם זה לא עוזר, טיפול רגשי פרטני או טיפול זוגי יכולים להוביל לשינוי משמעותי במצב, ובפרט כאשר באים עם כוונה טובה ומוטיבציה להתקדם ולהתפתח.

טיפול בפאסיב אגרסיב - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפאסיב-אגרסיב נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית .

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפאסיב-אגרסיב בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

בעיות רגשיות אצל ילדים
בעיות רגשיות אצל ילדים: אבחון וטיפול בקשיים רגשיים אצל ילדים

ילדים עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות הנוגעות לכל תחומי החיים שלהם. אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו באמצעות הרטבת לילה, הימנעות מהליכה למסגרת הלימודית, חרדת נטישה, חוסר תיאבון וחוסר יכולת להישאר לבד.

המדריך המלא >>
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות
בעיות רגשיות בגיל ההתבגרות: קשיים רגשיים אצל מתבגרים

בעיות רגשיות אצל בני נוער הן עניין שבשגרה. זהו כמעט מצב מתבקש לאור הציפיות והדרישות שמעמידים בפניהם, השינויים הפיזיולוגיים, הרגשיים והשכליים שהם עוברים והניסיון שלהם לפתח זהות ואישיות משל עצמם ולצאת מצל החסות ההורית.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: