מכון-דרור-לוגו

תפריט

דיכאון קליני: תסמינים, אבחון ודרכי טיפול בדיכאון קליני עמוק

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה דיכאון קליני?

דיכאון קליני, המכונה גם דיכאון מז'ורי, סוג של הפרעת מצב רוח, הינו הפרעה נפשית הגורמת לשינויים, עיוותים וחוסר עקביות במצב הרוח ובמצב הרגשי של אנשים. למעשה, ילדים ומבוגרים המאובחנים עם הפרעת מצב רוח מפגינים מצבי רוח ורגשות שאינם תואמים את הנסיבות.

מכיוון שדיכאון קליני מוביל לחוסר מתמשך במצב הרוח, ללא תלות בהתרחשויות, האדם מאבד עניין בפעילויות היום יומיות ובדברים שהוא נהנה מהם בעבר. מלבד עצב, דיכאון עמוק טומן בחובו התמודדות עם רגשות נוספים, כמו כעס, תסכול, אשמה ובושה.

אף על פי שכל בני האדם חווים מידה מסוימת של דיכאון מעת לעת, דיכאון קליני מתמשך מהווה בעיה נפשית חמורה המשפיעה על אנשים במשך שבועות, חודשים ואף שנים ארוכות. מאחר ומדובר במחלה כרונית, אדם הסובל מדיכאון מז'ורי בדרך כלל יתקשה להתגבר עליו ללא טיפול ועזרה מקצועית.

דיכאון קליני

מדוע אנשים מפתחים דיכאון מז'ורי?

הפרעות מצב רוח, כולל דיכאון קליני, הן הסוג הנפוץ ביותר של הפרעות נפשיות אצל מבוגרים בכל רחבי העולם, כאשר כ-10% מהמבוגרים מתמודדים עם סוג כלשהו של הפרעת מצב רוח וכ-6% סובלים מאפיזודות של דיכאון ברמה מסוימת.

כמו כן, הפרעות מצב רוח הן אחת משלושת הסיבות השכיחות בגינן מבוגרים נזקקים לאשפוז והגיל הממוצע בו אנשים מאובחנים עמן הינו 32 שנים. יחד עם זאת, דיכאון קליני עשוי להתפתח גם בתקופת הילדות או בגיל ההתבגרות ונשים נמצאות בסיכון גבוה יותר מאשר גברים לסבול מתסמינים של סוגי דיכאון שונים.

אין גורם יחיד וזהה הגורם לדיכאון אצל כל בני האדם, אולם חוקרים גילו כי ישנם מספר גורמים אשר אינטראקציה ביניהם עשויה לגרום להופעת תסמינים של דיכאון מז'ורי. באופן כללי, מדובר בשילוב של חריגות במבנה המוח ובכימיה המוחית, גורמים גנטיים ושינויים ברמות ההורמונים בתקופות חיים מסוימות, כמו דיכאון אחרי לידה או בגיל המעבר.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

דיכאון קליני: סיבות נוספות להתפתחותו

בנוסף לגורמים הביולוגיים אשר נמצא קשר בינם לבין התפתחות של דיכאון קליני, ישנם מספר גורמים נוספים המגבירים את הסיכון שילד, נער או מבוגר יפתח דיכאון מז'ורי:

• היסטוריה משפחתית של הפרעות מצב רוח, דיכאון, התמכרויות או התאבדות
• היסטוריה אישית של הפרעות נפשיות, במיוחד הפרעות אכילה
• התמכרות למסכים, אלכוהול או סמים
• אירוע טראומטי או מלחיץ מאוד, כולל טראומות מתקופת הילדות או מוות של אדם אהוב
תכונות אופי ואישיות מסוימות, כגון הערכה עצמית נמוכה, תלותיות יתר ופסימיות כללית
• התמודדות עם מחלה כרונית או סופנית
• תרופות מרשם מסוימות

טיפול בדיכאון קליני עמוק

דיכאון קליני: תסמינים אצל ילדים או מבוגרים

דיכאון קליני יכול לבוא לידי ביטוי במגוון סימפטומים, כאשר חלקם אינם מוכרים לרוב האוכלוסייה הכללית. מחד, דיכאון עמוק עשוי לגרום לכאבים גופניים שונים. מאידך, הסימן המזוהה ביותר עם דיכאון מז'ורי הינו תחושה מתמשכת של עצב וחוסר תקווה לגבי העתיד.

מלבד אלו, סימנים נוספים המעידים על דיכאון קליני אצל ילדים או מבוגרים כוללים:

• עייפות כרונית וחוסר אנרגיה
• חוסר עניין בפעילויות שהסבו לאדם הנאה בעבר
• חוסר היגיינה
נדודי שינה קשים
• תחושת אשם ובושה ללא סיבה מוצדקת
• שינויים קיצוניים בתיאבון וירידה או עלייה מהירה במשקל הגוף
• חוסר מנוחה וכעס תמידי
• הימנעות מבילוי עם בני משפחה וחברים קרובים
• בעיות בבית הספר או במקום העבודה
• קושי להתרכז ולהתמקד במטלות
• כאבי ראש או בעיות במערכת העיכול שאינם נובעים מבעיה אובייקטיבית
• מחשבות אובדניות

חשוב לציין, כי סימנים אלו יכולים להתבטא באופן מעט שונה אצל ילדים צעירים, שכן ילדים נוטים יותר לסבול מכאבים גופניים או תת-משקל ולהפגין סרבנות בית ספר.

בנוסף, בני נוער החווים דיכאון קליני בדרך כלל מתקשים במסגרת החינוכית, משתמשים בסמים או אלכוהול, ישנים הרבה יותר מהדרוש, מתבודדים ואף עוסקים בהתנהגויות של פגיעה עצמית.

כשמדובר בדיכאון עמוק אצל מבוגרים, הסימנים לרוב כוללים בעיות זיכרון, שינויים קיצוניים באישיות, בידוד חברתי ואובדן תיאבון. מעבר לכך, גברים נוטים יותר מאשר נשים לחוות בעיות שליטה בכעסים או כאב גופני ולהתנהג בפזיזות.

אבחון דיכאון קליני על פי קריטריונים מקובלים

אבחון דיכאון קליני, בדיוק כמו כל הפרעה נפשית אחרת, דורש פנייה לתהליך של אבחון פסיכולוגי או הערכה פסיכיאטרית הנערכים על ידי מומחים בבריאות הנפש.

בכדי שילד או מבוגר יאובחן כסובל מדיכאון קליני, עליו להציג חמישה מתוך תשעה תסמינים המאפיינים דיכאון במהלך תקופה של שבועיים או יותר. כמו כן, איש המקצוע יוודא שהתסמינים אינם תוצאה של התמכרויות או הפרעות נפשיות אפשריות אחרות.

להלן תשעת הקריטריונים המקובלים לאבחון דיכאון מז'ורי:

• מצב רוח מדוכא
• אובדן עניין משמעותי בפעילויות
• ירידה או עלייה משמעותית במשקל הגוף
• תחושת אשם או חוסר ערך עצמי
• נדודי שינה או יתר שינה
• נסערות או רמת אנרגיה נמוכה
• עייפות כרונית
• קושי להתרכז, לחשוב ולקבל החלטות
מחשבות אובדניות או ניסיונות התאבדות

יש לציין, כי אדם יאובחן עם דיכאון קליני רק אם שניים מתוך חמשת התסמינים שהוא חווה כוללים מצב רוח מדוכא ואובדן עניין משמעותי בפעילויות וכן כל התסמינים חייבים לבוא לידי ביטוי באופן משמעותי אשר פוגע ביכולתו של ילד או המבוגר לתפקד כרגיל ברוב תחומי החיים.

דיכאון עמוק: מה עושים ואיך מטפלים?

קבלת האבחנה המקצועית חשובה ביותר משום שדיכאון קליני אינה מחלה שנעלמת מעצמה, אלא מדובר במצב כרוני המצריך בדרך כלל התערבות מקצועית. במקרים רבים, אנשים שחווים דיכאון מז'ורי מתחילים להרגיש טוב יותר, אולם במהלך תהליך ההחלמה הם עשויים להתמודד עם אפיזודות נוספות.

עקביות בהגעה לפגישות עם הפסיכולוג או המטפל הרגשי שתבחרו לפנות אליו הינה הכרחית כדי שהוא יוכל לעזור לכם להרגיש טוב יותר, לנהל את התסמינים הגופניים והנפשיים בהצלחה ולהיות מסוגלים לשוב ולתפקד כמו בעבר.

שיטות הטיפול הקיימות עבור אנשים המאובחנים עם דיכאון קליני הינן פסיכותרפיה וטיפול תרופתי. בהתאם לחומרת המצב, ייתכן והרופא המטפל בכם ימליץ על נטילת תרופות נוגדות דיכאון, כאשר לעתים קרובות יש צורך לנסות מספר תרופות שונות עד שמוצאים את התרופה שמשפיעה לטובה עם מינימום תופעות לוואי.

חשוב לזכור, כי חלק מהתרופות נגד דיכאון מתחילות להשפיע רק לאחר מספר שבועות מתחילת נטילתן ושהפסקה פתאומית של הטיפול התרופתי, ללא התייעצות עם הרופא המטפל, עלולה להיות מסוכנת עבורכם. במידה והנכם סובלים מתופעות לוואי, צרו קשר באופן מיידי עם הרופא שלכם ודווחו לו על מה שאתם מרגישים.

דיכאון קליני אבחון

שיטות טיפול בדיכאון קליני עמוק

בעוד תרופות הוכחו כיעילות עבור רוב האנשים הסובלים מדיכאון, הטיפול המועדף על מטופלים בכל הגילאים הינו פסיכותרפיה פרטנית, כאשר הסוג הנפוץ ביותר כשמדובר בטיפול בדיכאון קליני נקרא פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT). במידת הצורך, באפשרותכם להשתלב גם במסגרת של טיפול קבוצתי או טיפול משפחתי.

תהליך של טיפול בשיטת CBT מאפשר למטופלים להכיר ולשנות את המחשבות השליליות שהם מתמודדים עמן, לנהל בהצלחה תסמינים של דיכאון קליני וכן לרכוש טכניקות יעילות לפתרון בעיות ולשינוי התנהגותיות.

במקביל למפגשים הטיפוליים, מטפלי CBT ילמדו אתכם שיטות בהן תוכלו לעשות שימוש כשאתם בבית על מנת לתמוך בתהליך ההחלמה. לדוגמא, הימנעו מאלכוהול וסמים, נסו להיות מעורבים בחיי המשפחה ובחיים חברתיים ובקשו תמיכה מיקיריכם בכל עת בה הנכם זקוקים לה.

אסטרטגיות אחרות לצורך טיפול עצמי בדיכאון כוללות השתתפות בקבוצות תמיכה, למידת דרכים יעילות לניהול מתח נפשי, תרגול מדיטציה, יוגה, פעילות גופנית סדירה וכן תזונה בריאה ומאוזנת.

דיכאון עמוק: תסמינים נוספים וסיבוכים נלווים

כאמור, דיכאון מז'ורי עלול לגרום למגוון של סימפטומים גופניים ונפשיים, אולם דיכאון עמוק עשוי להוביל גם לסיבוכים נלווים. במידה וילד או מבוגר מאובחן עם דיכאון קליני, אך הוא אינו מטופל, ייתכן כי הוא יפגין את אחד הסימפטומים הבאים:

• עלייה קיצונית במשקל המובילה לבעיות בריאותיות גופניות, כגון סכרת
סוגי התמכרויות שונים
• ניסיונות התאבדות
• פגיעה עצמית
• בידוד חברתי
קשיים לימודיים או בעיות במקום העבודה
• מערכות יחסים משפחתיות לא יציבות

לעומת זאת, אדם הסובל מדיכאון קליני ופונה לטיפול בשלב מוקדם בדרך כלל יצליח להתגבר על המשבר, להרגיש טוב יותר עם עצמו ולשוב לתפקד כרגיל. כמו כן, תהליך של טיפול רגשי עוזר למנוע או להפחית את תדירות וחומרת האפיזודות העתידיות.

תסמינים של דיכאון - סימפטומים וסימנים של דיכאון
נגן וידאו

טיפול בדיכאון קליני - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בדיכאון קליני נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית .

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בדיכאון קליני בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

איך להתמודד עם דיכאון
איך להתמודד עם דיכאון? המדריך המלא על התמודדות עם דיכאון

דיכאון הינו הפרעת מצב רוח המלווה בעצב ואובדן עניין בדברים שהאדם נהנה מהם בעבר. דיכאון מתאר קושי מתמשך, לא זמני, השכיח בקרב נשים כמעט פי שתיים מאשר בקרב גברים ומלווה ברגשות אשם או חוסר ערך וקושי להתרכז או לקבל החלטות.

המדריך המלא >>
איך לצאת מדיכאון
איך לצאת מדיכאון מהר ולהתחיל חיים חדשים? המדריך המלא

ישנן דרכים רבות לצאת מדיכאון – טיפולים רגשיים, טיפול תרופתי וגם לא מעט שינויים שניתן להחיל באופן מיידי באורח החיים. לכולן יש פוטנציאל להשפיע באופן חיובי על הרווחה הנפשית של המתמודדים עם דיכאון וחשוב לתת להן הזדמנות מלאה.

המדריך המלא >>
טיפול בדיכאון
טיפול בדיכאון: תסמינים, שיטות ודרכי טיפול פסיכולוגי בדיכאון

ישנן מספר דרכים יעילות לטפל בדיכאון – טיפול רגשי, טיפול תרופתי וגם טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח החיים. לרוב מומלץ לשלב לפחות 2 מדרכי הטיפול ולתת לתהליך להוכיח את עצמו, כך שיהיה ניתן לחזור לתפקוד מלא ולחיים טובים, מספקים ומאוזנים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: