מכון-דרור-לוגו

תפריט

פחד מהצלחה: שאלון אבחון ודרכי התמודדות עם חרדה מהצלחה

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מדוע פחד מהצלחה מאתגר לזיהוי?

אנשים נוטים לדבר לא מעט על פחד מכישלון ומבינים פחות או יותר את ההיגיון שעומד מאחוריו. מנגד, כשמדברים על פחד מהצלחה, לפעמים קשה יותר לזהות שהוא קיים ולהבין מדוע הוא מתפתח.

בשונה ממצב של פחד מכישלון, חרדה מהצלחה היא חמקמקה ומעורפלת, אך עלולה להשפיע על החיים בהיבטים רבים. זו הסיבה שחשוב להכיר את הפחד הזה ולהבין איך לפרק אותו ולהתגבר עליו.

פחד מהצלחה

הסימנים הנסתרים לחרדה מהצלחה שקל לפספס

במקרים מסוימים, אנשים לא מודעים לעובדה שהם מפחדים מהצלחה – הרי לכאורה, זה נראה משונה לפחד מדבר שכל כך רוצים להשיג. עם זאת, פחד להצליח הוא בהחלט תופעה נפוצה בחברה. הוא גם עלול לגרום ללא מעט השפעות שליליות על החיים:

דחיינות – אנשים שמתקשים להשלים משימות, נתפסים לא פעם כעצלנים או חסרי מוטיבציה. בפועל, דחיינות בדרך כלל מלמדת על בעיה עמוקה יותר שלא תמיד מודעים אליה. באופן די אירוני, דחיינות מאפיינת אנשים ששואפים לשלמות והיא נובעת בחלק מהמקרים מפחד שלא לעמוד בציפיות הגבוהות שהם מציבים לעצמם. אותה דחיינות יכולה לחבל כמובן בסיכויי ההצלחה – בלי שבכלל מבינים למה היא נוכחת בחיים.

רף מטרות נמוך – יש משפט מוכר שאומר "כגודל הציפייה, כך גודל האכזבה", וזו בהחלט תפיסה שמזוהה עם אנשים שמתמודדים עם פחד מהצלחה, בין אם במודע או שלא. הנמכת רף הציפיות עוזרת להפחית גם את החרדה שכרוכה במאמצים להצליח, אך יכולה להכניס לחיים גם לא מעט תסכול ואי שקט.

נטייה לוותר, לעזוב או לפרוש – כשהחרדה מההצלחה מנווטת את חיינו, היא עלולה לגרום לנו לנטוש דברים באמצע – גם ובעיקר כשאנחנו קרובים להשיג את המטרות שלנו. הסיבה לכך יכולה להיות התמודדות עם כישלון שנחלנו בעבר, או פחד שמא התחושות שיבואו עם ההצלחה לא יגרמו לנו להרגיש טוב כמו שקיווינו.

התמכרויות ודפוסים הרסניים – פחד לא מודע מהצלחה עלול לגרום לאנשים לרצות "לברוח" להרגלים מזיקים – כמו צפייה ממושכת בטלוויזיה, אכילה חסרת מעצורים או במקרים מסוימים גם שימוש בסמים ובאלכוהול. כל אלו נועדו למסך את המוח ולטשטש את תחושת החרדה המאתגרת.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

פחד מהצלחה: שאלון שיעזור לכם להבין את המצב

כדי להבין אם אתם סובלים מפחד מהצלחה, מומלץ לשאול את עצמכם את השאלות הבאות – ולנסות להיות כנים ככל שתוכלו כשאתם משיבים עליהן:

• האם אתם חוששים ממה שיקרה אם תהיו באור הזרקורים ותקבלו יותר תשומת לב?

• האם אתם פוחדים להשאיר אנשים מאחור אם תתקדמו ותשיגו את המטרות שלכם?

• האם אתם חשים חרדה כשאתם מקבלים אחריות חדשה בעבודה או מתקדמים במערכת יחסים כלשהי?

• האם אתם מודאגים שהחיים שלכם יהפכו מסובכים ומלחיצים יותר אחרי שתשיגו מטרה מסוימת?

• האם יש דברים שחשוב לכם להשיג, אבל אתם נמנעים מלנסות להשיג אותם?

אם עניתם בחיוב אפילו על אחת מהשאלות, ייתכן שיש כאן אתגר שלא ברור לכם עד הסוף ויכול מאוד להיות שתפיקו תועלת אם תיעזרו בגורם מקצועי שיעזור לכם לרדת לשורש העניין.

חרדה מהצלחה

ממה נובע הפחד מהצלחה?

כמו כל אתגר נפשי, גם פחד מהצלחה הוא מצב שלא נוצר יש מאין – אלא מושפע מגורמים רבים שיכולים להתפתח מתחת לפני השטח ולהשפיע גם על היבטים נוספים בחיים.

אחת התופעות הנפוצות שיכולות לייצר פחד מהצלחה היא "תסמונת המתחזה" – התחושה שעד עכשיו הצלחנו בגלל מזל או נסיבות מקלות, אך יום אחד אנשים עלולים לגלות שאנחנו לא באמת מוכשרים ומיומנים כמו שחשבו – ולחשוף את פרצופנו האמיתי. הבעיה הזאת, למרבה האירוניה, נפוצה מאוד אצל אנשים מוצלחים מאוד וגם כאלו שמוגדרים פרפקציוניסטים.

מעניין לגלות כי פסיכותרפיסטים ברובם לא רואים בשאיפה לשלמות תכונה חיובית. מחקרים מדגישים כי פרפקציוניסטים סובלים בסבירות גבוהה יותר מתופעות כמו דיכאון, חרדה וכמובן פחד מהצלחה.

לפחד הנפוץ הזה יכולים להיות גם גורמים אחרים – כמו חוויות שליליות מהילדות שקשורות בהצלחה או כישלון, פוסט טראומה (PTSD) או אפילו סיבות תרבותיות, כמו לדוגמה חברה שמרנית שבה הגברים נתפסים כמי שצריכים להצליח ולכן אישה שתשאף לפתח קריירה בסביבה כזאת עלולה לחשוב שהיא עושה משהו שמנוגד לנורמה.

בכל מקרה, הדרך הטובה ביותר להבין מדוע הפחד מהצלחה התפתח ומה אפשר לעשות כדי להתגבר עליו, עוברת בתהליך טיפולי מקצועי ומסודר. כמובן שאפשר לעשות זאת גם לבד – וזה ידרוש המון כנות, מודעות עצמית ונכונות לגעת בנקודות מורכבות באישיותכם, שלא בהכרח ניתחתם לעומק עד כה.

פחד להצליח

איך להתמודד עם פחד מהצלחה?

המודעות היא מרכיב חשוב מאוד בהתגברות על חרדה מהצלחה. אם זיהיתם שאתם סובלים מהתופעה – קודם כל כדאי לברך את עצמכם על הצעד הראשון והחשוב בדרך לשיפור המצב. כעת, ניתן יהיה לגבש כלים שיעזרו לכם להתמודד עם הבעיה בצורה מושכלת יותר ולהפחית את השפעת הפחד עליכם.

כאמור, תהליך של טיפול נפשי בהחלט יכול להועיל. ולצד הטיפול, כדאי לשקול גם כלים נוספים כמו ניהול יומן, מדיטציה לשיפור המודעות, טכניקות הרגעה שונות ואף כלים משלימים להפחתת החרדה בחייכם בצורה הוליסטית יותר – לרבות שיפור התזונה, פעילות גופנית, פיתוח תחביב והשתתפות באירועים חברתיים.

כל אלו כמובן לא יעלימו את הפחד מהצלחה, בטח לא באופן מיידי, אך הם בהחלט יסייעו לשפר את האיזון המנטלי והבריאות בטווח הארוך. בפסיכולוגיה, חשוב לזכור, אין פתרונות מהירים – אך היכרות עם האתגרים שצפים והגברת המודעות הן בהחלט התחלה טובה למסע הזה.

תסמינים של חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים
נגן וידאו

טיפול בפחד מהצלחה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, טיפול בפחד מהצלחה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפחד מהצלחה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: