מכון-דרור-לוגו

תפריט

פחד ממעליות: דרכי טיפול והתמודדות עם פוביה ממעליות

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהי פוביה ממעליות?

פחד ממעליות הוא חשש כביר לעלות במעלית, להיכנס אליה או להימצא בתחומה. אנשים המתמודדים עם פוביה ממעליות יחששו לרוב שהמעלית תתקע והם יתקעו בתוכה, שלא תהיה להם דרך להימלט ממנה, שהמעלית תיפול, שתיפסק זרימת החשמל, ולמעשה שהם יאבדו שליטה על הסיטואציה – ואף ימותו. פחד ממעליות יכול לבוא לידי ביטוי בתסמינים רגשיים ופיזיולוגיים כגון קוצר נשימה ודופק מואץ ועד כדי התרחשות התקף חרדה של-ממש.

פוביה ממעליות, כמו פוביות רבות אחרות, עשויה להופיע בעקבות חוויה טראומטית בילדות או בבגרות. אדם אשר נתקע בעבר במעלית או חווה אירוע קשה במהלך עלייה במעלית, לרבות התקף חרדה בשל השימוש במעלית או מסיבה אחרת, עשוי לפתח פחד ממעליות ולעשות ככל האפשר על מנת שלא להשתמש בהן בעתיד. חרדה ממעליות עשויה להוות גם תסמין לקלסטרופוביה, שהיא פחד כללי ממקומות סגורים.

אנחנו כל הזמן צריכים להשתמש במעליות, בין אם זה במקום העבודה, בבתים של אחרים או בבית שלנו. אפשר לעלות ברגל במרבית המקרים, אבל לא תמיד, ובכל מקרה לא כדאי שפוביה תנהל את חיינו ותכתיב אותם. לפיכך חשוב לגשת לקבל טיפול פסיכולוגי, שיוכל לפתור את המצב ולספק דרכים למטופל להתמודד באופן יעיל עם חרדה, ולהבין שהוא אכן מסוגל לעשות זאת מבלי שיאונה לו כל רע.

פחד ממעליות

חרדה ממעליות: השלכות שליליות על אורח החיים

אי אפשר באמת להימנע באופן מוחלט מעלייה במעלית בהתחשב בכך שמעליות נמצאות בכל מקום. חרדה ממעליות פוגעת בביטחון העצמי של המתמודדים איתה, כמו חרדות קשות אחרות, שגורמות להם להימנע מביצוע פעולה מסוימת, וכך נפגעת תחושת המסוגלות העצמית שלהם. אנשים שחוששים ממעליות עלולים להסתיר את החשש ולבחור לספר תירוצים ושקרים לאנשים שבסביבתם מתוך בושה.

לפחד ממעליות יש גם השלכות פרקטיות על אורח החיים, למשל כשחוזרים מהסופרמרקט עם קניות רבות או כשצריכים לעלות לקומה גבוהה בבניין רב-קומות. אנשים עם חרדה ממעליות עשויים לבחור לוותר על השתתפות בפעילויות ובפגישות ולוותר על ביקור במקומות תיירותיים שמצריכים עלייה במעלית.

גם אם הם עולים בסופו של דבר במעלית, עצם הציפייה לקראת העלייה במעלית מעוררת בהם סטרס וחרדה, והעלייה עצמה תגרום לדופק מואץ, הזעה, בחילה, חרדה גבוהה ואף התקף חרדה מלא. מצבים שכאלו, ובפרט התקף חרדה בזמן עלייה במעלית, יכולים להוביל להתפתחות של הפרעות נפשיות כמו הפרעת פאניקה והפרעת אגורפוביה. לפוביה ממעליות יש השפעה גדולה על אורח ואיכות החיים של המתמודדים איתה, וחשוב לפתור אותה.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

איך להתגבר על פחד ממעליות?

מספר טיפים חשובים מחכים לכם בשורות הבאות. כדאי לקרוא אותם וליישם אותם בשביל להצליח להתגבר על פחד ממעליות:

• החשוב מכל הוא לא לברוח ולא להימנע. כל פעם שאתם נמנעים מעלייה במעלית, אתם מנציחים את הבעיה ומספקים לה צידוק מנטאלי. בכל פעם שאתם צריכים לעלות במעלית – עלו במעלית. אם תעשו זאת מספר פעמים, תוכלו לעשות צעד גדול בדרך לפתרון הבעיה.

• נסו להסיח את הדעת בזמן שאתם עולים במעלית – חשבו על משהו או מישהו שאתם אוהבים. שימו מספר מטבעות בכיס ונסו לספור אותם. תלעסו מסטיק. קראו עיתון. מלאו תשבץ. ספרו עד 10 או עד 50.

• נסו דמיון מודרך. דמיינו שאתם עולים במעלית בהצלחה ושלא קורה לכם דבר. עשו זאת פעם אחר פעם. למחשבות שלנו יש השפעה גדולה על הרגשות והחוויות שלנו. החרדה והסטרס שאתם מרגישים לפני שאתם עולים במעלית ובזמן שאתם עולים בה מושפעים במידה רבה מהמחשבות שלכם.

• תרגלו כמה שיותר. כנסו לבניינים ולמבנים אקראיים והשתמשו במעלית גם אם אתם לא צריכים להשתמש בה או לא צריכים כלל לבקר במבנים הללו. ככל שתתרגלו יותר פעמים ותעלו ביותר מעליות, כך תוכלו להתגבר על הפוביה באופן יעיל ומהיר יותר.

• נסו לעלות בכל פעם כמות גדולה יותר של קומות. אם אתם צריכים לעלות לקומה 10, אפשר להתחיל בלעלות לקומה 2, ואז קומה 4, ואז קומה 6 – וכו'. תהליך של חשיפה הדרגתית לחרדה הוא כלי יעיל בהתמודדות איתה.

פחד ממעליות אצל ילדים

איך מטפלים בחרדה ממעליות?

הדרך הטובה ביותר כיום לטיפול בפוביות, פחדים, חרדות והפרעות חרדה היא טיפול פסיכולוגי-רגשי הנקרא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. באופן כללי, טיפול CBT הוא טיפול ממוקד מאוד, שמטרתו לפתור בעיה ספציפית איתה מתמודד המטופל בהווה, או במקרה זה – פחד ממעליות.

תהליך של טיפול CBT בחרדה יעזור למטופל להבין שדפוסי חשיבה בהם הוא מחזיק אינם מדויקים או ריאליסטיים, אלא מעוותים – ולבטח אינם מועילים לו. הוא יעזור לו להבין שדפוסי החשיבה הללו גרמו לו לפתוח מנגנון או מנגנוני הגנה שמזיקים לו ורק מנציחים את הבעיה ואת החרדה ממעליות באופן מעגלי, ושההימנעות שלו משימוש במעליות מעצימה את החרדה.

לאחר שהטיפול יטפל בדפוסים השליליים הקיימים, הוא ימשיך בקביעת דפוסי חשיבה והתנהגות חדשים ומועילים. מטפל CBT או מטפלת CBT יעזרו למטופל להטמיע את הדפוסים הללו בחייו וליישם אותם באופן הדרגתי בשגרת חייו, תוך חשיפה הדרגתית למושא הפחד – מעליות. הטיפול גם יצייד את המטופל בכלים לצורך התמודדות עם חרדה. המטופל יבין שהוא מסוגל להתמודד עם העלייה במעלית, גם כשהוא לבדו, ושלא נשקפת לו סכנה ריאלית, ויוכל לעשות זאת באופן רגוע ומאוזן וללא תסמינים מעיקים.

טיפול בפחד ממעליות

דרכי התמודדות עם פוביה ממעליות

פחד ממעליות מתפתח לרוב כתוצאה מחוויית ילדות טראומטית או כחלק מקלסטרופוביה. גם הפרעת אגורפוביה מוקדמת יכולה להסביר חרדה ממעליות. חווית העלייה במעלית תהיה מלחיצה ומטרידה מאוד עבור אלו שיש להם פוביה ממעליות, ופעמים רבות הם יוותרו על עלייה במעלית לטובת עלייה במדרגות – או שיוותרו כליל על העלייה וההגעה ליעדם.

פחד ממעליות פוגע באיכות החיים, ברווחה הנפשית ובתפקוד. כמו כל פוביה וכל חרדה, חשוב שלא להמשיך להימנע, לא להמשיך לדבוק במנגנוני ההגנה ולא להנציח את הבעיה. כדאי לפגוש את הפחד פנים-אל-פנים, להתמודד איתו ולהתגבר עליו. הדרך הטובה ביותר להתגבר על חרדה היא להתמודד איתה ולהבין שלא באמת נשקפת כל סכנה. במידת הצורך, כדאי לפנות לקבלת טיפול רגשי יעיל, שיקל על התהליך ויעזור לכם לפתור את הפחד ממעליות באופן אפקטיבי.

תסמינים של חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים
נגן וידאו

טיפול בפחד ממעליות - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפחד ממעליות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית .

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפחד ממעליות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: