מכון-דרור-לוגו

תפריט

פחד מנחשים (אופידיופוביה): שיטות טיפול בפוביה מנחשים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה אופידיופוביה?

מחקרים מראים כי אחד מכל שלושה מבוגרים בעולם סובל מאופידיופוביה, המכונה גם פחד מנחשים, מה שהופך אותה לפוביה הספציפית הידועה השכיחה ביותר. בנוסף לכך, בתרבויות רבות נחשים מקושרים לרוע, מוות וסוף העולם.

במידה והנכם חווים פחד מנחשים, מומלץ שתלמדו:

• כיצד מאבחנים אופידיופוביה?
• מהן הסיבות להופעתה של פוביה ספציפית זו?
• מהן דרכי הטיפול הקלאסיות והמומלצות לטיפול בפוביות?

בעוד כשליש מבני האדם פוחדים מנחשים, המספר הזה רק הולך וגדל בגלל אלה שחוששים מהם רק מעט. במקרים של אופידיופוביה קשה, פוביה מנחשים עשויה לגרום לאדם תחושות עזות של פחד וחרדה הדורשות טיפול מקצועי.

פחד מנחשים

איך אנשי מקצוע מאבחנים פוביה מנחשים?

המדריך המעודכן לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5) של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מגדיר אנשים כסובלים ממצב של פוביה ספציפית אם הם חווים את התסמינים הבאים עקב פחד מנחשים:

פחד מוגזם ותמידי – אדם הסובל מפוביה מנחשים עלול לחוש חרדה עקב נוכחות נחש בקרבתו או ציפייה לנוכחותו ולהגיב בפחד עז, אף על פי שהנחש אינו ארסי ואינו מהווה איום ממשי. במקרים אחדים, די בתמונות של נחשים כדי לעורר לחץ וחרדה אצל אנשים הסובלים מפוביה זו.

תגובה מיידית של חרדה – במרבית המקרים, הופעתו של נחש או ציפייה לנוכחותו תגרום מיד למצב של חרדה. כמו כן, התקפי חרדה קשים עשויים לבוא בעקבותיו בתדירות גבוהה או בכל המקרים.

הכרה בכך שהפחד מופרז – מרבית המבוגרים הסובלים מאופידיופוביה יכירו בכך שפחד עז מפני נחשים הגורם להתקפי חרדה רק מעצם המראה או הציפייה לנוכחותו של נחש בקרבתם, הוא פחד מוגזם. כשמדובר בילדים המאובחנים כסובלים מפוביה מנחשים, הכרה זו עשויה שלא להופיע.

הימנעות מנחשים – אנשים ימנעו בכל מחיר ממגע עם נחשים ואפילו עשויים למצוא את עצמם נמנעים באופן גורף מהגעה למקומות שבהם נחשים מוחזקים, כמו גן חיות או בית של חברים שיש להם נחש כחיית מחמד. במצב כזה, הפחד מפריע לשגרת חייהם ויש צורך בהתערבות מקצועית. למרבה המזל, במציאות מרבית הנחשים לא מבלים זמן רב סביב אנשים אם הם יכולים להימנע מכך, אם כי באזורים בהם אוכלוסיית הנחשים רבה זה יכול להיות קשה עבור אנשים הסובלים מפחד מנחשים לצאת לטייל בחוץ.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

אילו מצבים מובילים להתפתחות פחד מנחשים?

אופידיופוביה מוגדרת כהפרעת חרדה המכונה פוביה ספציפית. פוביות ספציפיות ובמיוחד פוביות הקשורות לבעלי חיים, כמו פחד מכלבים, בדרך כלל מתפתחות באופן משמעותי במהלך הילדות והן עשויות להיגרם כתוצאה משלושה מצבים אפשריים: אישיים, כעדים או נרכשים.

בעוד שחוויה אישית של פחד מנחשים עשויה להיות כרוכה בדריכה בשוגג על נחש וקבלת נשיכה, שמיעת לחישות או הרגשת איום אחר, חווית פחד כעדים היא בדרך כלל משהו שקורה לחבר או בן משפחה ומעורב בו נחש. לדוגמא, צפייה באדם אהוב מאוים או נפגע מנחש יכולה להיות חוויה רגשית טראומטית ולגרום לכך שאדם יקשר את הנחשים לתחושת פחד עז במשך שנים רבות לאחר מכן.

בנוסף, פוביה מנחשים עשויה להתעורר בעקבות חווית פחד לא אישי הנרכש ממקורות חיצוניים. למשל, שמיעה על הסכנות הטמונות בנחשים במהלך גיל ההתבגרות, באמצעות טלוויזיה, רדיו או דרך בן משפחה אחר המפחד מנחשים.

מלבד חוויות אלו אשר עשויות להוביל לאופידיופוביה, פוביה ספציפית זו עשויה להיות גם תוצאה של תכונה גנטית כלשהי. יש המאמינים כי פחד מבעלי חיים והימנעות מושכלת מנחשים, שעלולים לעיתים להיות רעילים, היו עוזרים לבני האדם לשרוד זמן רב יותר בטבע.

פוביה מנחשים

טכניקות מומלצות לטיפול בפוביה מנחשים

במידה ואתם מגלים כי פחד מנחשים מפריע לחייכם בדרכים שאתם מעדיפים שלא תצטרכו להתמודד עמן, ייתכן ותרצו לשקול פנייה לקבלת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). זהו סוג הטיפול הנפוץ ביותר כשמדובר בטיפול בפוביות ספציפיות, כמו אופידיופוביה.

למעשה, תהליך של טיפול בחרדות בשיטת CBT כרוך בשימוש במספר טכניקות שונות של טיפול, במטרה להתגבר על התגובות הנלוות לפוביות, כאשר ניתן לשחזר כל אחת מהן לבד או עם בן משפחה קרוב בביתכם. להלן מספר דוגמאות נפוצות:

טיפול בחשיפה ממושכת (PE) הוא בדיוק כפי שזה נשמע, כלומר, לחשוף את עצמכם לנחשים בסביבה בטוחה ומבוקרת. מכיוון שאתם לא מעוניינים לצאת לטבע ולחפש נחש, ניתן להתחיל את הדרך עם נחש צעצוע או תמונות של נחשים, מה שיכול לעזור לכם לחשוף את עצמכם עם הזמן גם לנחש אמיתי. בהמשך, תוכלו להיתקל בנחשים בגן החיות או בחנות החיות הקרובה לביתכם.

הרעיון העומד מאחורי טיפול בחשיפה ממושכת (PE) הוא שלאחר סדרה מרובה של חשיפות, בהן אתם מתמקדים בשקט בלהבחין בכך שאתם לא נפגעים ממושא הפוביה, המוח שלכם ילמד שתגובות של פחד וחרדה קיצוניות אינן נחוצות כשנתקלים בנחשים.

• בנוסף לטיפול בחשיפה, בתהליך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי נעשה שימוש בטכניקה המכונה הבנייה קוגניטיבית. הבנייה זו כרוכה בזיהוי האמונות השליליות והשגויות וכן תבניות המחשבה העומדות בבסיס הפחד שאתם חווים מנחשים. לדוגמא, אנשים רבים מאמינים כי נחשים הם ריריים או שהם אוהבים לפגוע בבני אדם.

אתם יכולים לכתוב על הפחד שלכם מנחשים או לקחת זמן לעצמכם ולהרהר בכך, כמו גם לשאול את עצמכם מהן הסיבות שעומדות מאחורי הפחדים שלכם. באמצעות טכניקות אלו, תוכלו לזהות בדרך הטובה ביותר את האמונות ודפוסי המחשבה הספציפיים אשר מחריפים את הפוביה שלכם.

לאחר שתצליחו לזהות את האמונות ודפוסי המחשבה, תוכלו להתחיל להתייחס אליהם באופן ישיר בעזרת בחינת רמת האובייקטיביות שלהם והחלפתם באמונות חיוביות ובדפוסי מחשבה בריאים שיעזרו להפחית את החרדה במקום להגדיל את רמת הפחד שתחוו בפעם הבאה בה תתקלו בנחש.

• דוגמא נוספת הינה אימון טכניקות הרפיה. מטרת האימון הינה לספק לכם יכולות וטכניקות חדשות שיסייעו לכם כדי להירגע בעת שאתם עומדים מול מושא הפחד שלכם. טכניקות אלו עשויות לכלול תרגילי הדמיה, דמיון מודרך, נשימה מבוקרת, ספירה ואישורים חיוביים.

• אתם יכולים להקדיש זמן מה לחיפוש באינטרנט של רעיונות או ליצור טכניקות ייחודיות משלכם אשר יתאימו למצבכם באופן מיטבי, כמו גם להצטרף לקבוצות פעילות של מדיטציה באזור מגוריכם. מדיטציה היא פעילות המאפשרת לאנשים לרכוש כלים ולהתאמן בהשגת שלווה נפשית ופיזית כאחד.

בעוד שכרגע נחשים אינם חלק משמעותי מחייכם, התגברות על הפחד שלכם מהם תאפשר לכם ליהנות מחיים בריאים ושלווים יותר, מבלי לאפשר לפוביה מנחשים להשפיע לרעה על חייכם ולהפחיד או להלחיץ אתכם.

אופידיופוביה

טיפול בפחד מנחשים - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפחד מנחשים נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפחד מנחשים בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: