מכון-דרור-לוגו

תפריט

קלפטומניה: טיפול במחלת גניבה אצל ילדים, בני נוער או מבוגרים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

איך מזהים קלפטומן או קלפטומנית?

קלפטומניה הינה הפרעה נפשית המאופיינת בגניבה כפייתית והשלכות אישיות ומשפטיות משמעותיות, כאשר אנשים המאובחנים עם הפרעה זו מתמודדים עם תחושות קשות הקשורות לגניבה, כולל חרטה, לחץ, אשמה ובושה.

בעוד קלפטומניה מסווגת כהפרעת שליטה בדחפים, לעתים ילדים ומבוגרים קלפטומנים יאובחנו גם כסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית (OCD), כאשר קלפטומן או קלפטומנית אינם מסוגלים לשלוט בדחף העז שלהם לגנוב מכיוון שבעקבות פעולת הגניבה הם חווים הקלה משמעותית ברמת המתח הנפשי.

כמו כן, במרבית המקרים, אנשים הסובלים מקלפטומניה מתמודדים עם בעיות נפשיות ורגשיות נוספות המתקיימות יחד עמה, כגון הפרעות אכילה, הפרעות במצב הרוח, התמכרות לסמים או אלכוהול, הפרעת שליטה בדחפים והפרעות חרדה שונות – מה שמקשה עוד יותר על הטיפול במצב.

במידה ואתם או ילדכם מגלים תסמינים של קלפטומניה ונאבקים ברגשות מעיקים של לחץ, חרטה, בושה ואשמה בעקבות גניבה כפייתית, חשוב שתדעו כי באפשרותכם להתגבר על המצב בעזרת תמיכה מקצועית.

בתהליך של טיפול בקלפטומניה, מטפלים מוסמכים מסייעים למטופלים להכיר טוב יותר את ההפרעה הנפשית שלהם ומלמדים אותם טכניקות יעילות ובריאות להתמודדות עם הבעיה.

יחד עם זאת, בטרם תוכלו להסתייע במרכז לטיפול בקלפטומניה, עליכם להכיר בעובדה שאתם או ילדכם מתמודדים עם בעיה אמיתית הדורשת התערבות מקצועית חיצונית.

בשל כך, בניסיונכם לעזור לקרוב משפחה או חבר קרוב להתמודד עם קלפטומניה, השלב הראשון שלכם יהיה להבהיר לו שקיימות דרכים מוכחות לטיפול במצבו ושהוא יוכל לנהל אורח חיים נורמטיבי לאחר שיטפל באופן מקצועי בבעיה.

קלפטומניה

קלפטומניה אצל ילדים, מתבגרים או מבוגרים

התמודדות עם קלפטומניה אינה דבר פשוט משום שילדים, מתבגרים ומבוגרים מתביישים להודות שהם גנבים כפייתיים. יתרה מכך, גניבה כפייתית לעתים קרובות דוחקת את הסובלים ממנה לשולי החברה ומונעת מהם לחיות חיי חברה תקינים.

לכן, קיימת חשיבות רבה לבניית מעטפת אנושית המסייעת לקלפטומנים לטפל בבעיה, כאשר מעטפת זו יכולה לכלול את בני המשפחה והחברים הקרובים, פסיכולוג ילדים או מבוגרים, פסיכיאטר ילדים או מבוגרים וטיפול קבוצתי.

בני משפחה וחברים קרובים מהווים מרכיב משמעותי מתהליך הטיפול בקלפטומניה אצל ילדים ומבוגרים, שכן הם יכולים לתמוך במטופלים כשהם חווים קשיים שונים במהלך התהליך. בנוסף, הם יכולים להוות מקור מהימן לקבלת המלצות על מכוני אבחון וטיפול או אנשי מקצוע פרטיים שיוכלו לעזור לכם להתמודד עם התסמינים המטרידים.

פנייה לקבלת טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, בהתאם למצבו הנפשי והרגשי של האדם, תאפשר לו להתגבר במהירות וביעילות רבה יותר על הפרעת שליטה בדחפים וכן עם הפרעות או מצבים רפואיים אחרים המתקיימים במקביל.

כמו כן, מומלצת השתתפות בקבוצת תמיכה, בזמן הטיפול אך גם לאחר סיומו, על מנת להעלות את רמת המוטיבציה להתמודד עם מצבים מאתגרים ולשפר את היכולת לקחת אחריות על החיים.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

מחלת גניבה אצל ילדים, בני נוער או מבוגרים

קיימות דרגות וסוגים שונים של טיפולים בקלפטומניה, מחלת גניבה, הפרעות במצב הרוח והפרעת שליטה בדחפים, כאשר אופי ורמת הטיפול הנדרש משתנה מאדם לאדם בהתאם לחומרת מצבו האישי.

במצבים חמורים של גניבה כפייתית, ילדים, בני נוער ומבוגרים עשויים להזדקק לטיפול מרוכז ויסודי יותר מאשר טיפול פסיכותרפיה בלבד, כגון אשפוז ממושך או אשפוז יום.

תוכניות טיפול בקלפטומניה הכוללות אשפוז מסוגים שונים מציבות מגבלות שונות על המטופלים, אולם בד בבד הם זוכים לטיפול ותמיכה אינטנסיבית בקשיי היום יום שלהם, אלו כוללים טיפולים פרטניים וטיפולים קבוצתיים כאחד.

כאמור, קבוצת תמיכה לקלפטומנים מהווה מקור לחמלה ואמפתיה מצד מאובחנים אחרים עם ההפרעה ומאפשרת לדון אחד עם השני בתסמינים ובדרכי ההתמודדות האפשריות עמם.

יש לציין, כי לעתים קרובות יש צורך בנטילת טיפול תרופתי על מנת לטפל באופן יעיל בקלפטומניה, כאשר התרופות השכיחות לטיפול בתסמינים של קלפטומניה הן מסוג מעכבי קליטה חוזרת בררניים של סרוטונין (SSRI).

מכיוון שמחקרים שנערכו בעולם גילו כי הגורמים הביולוגיים להתפתחותה של קלפטומניה כוללים רמות נמוכות של סרוטונין, תרופות מסוג SSRI יגבירו את רמת הסרוטונין במוח.

למעשה, טיפול תרופתי המשולב עם טיפול רגשי נמצא כדרך ההתמודדות היעילה ביותר לטיפול בילדים ומבוגרים המאובחנים עם קלפטומניה.

יחד עם זאת, קלפטומניה הינה הפרעה נפשית שאינה ניתנת לריפוי מוחלט, לכן מטפלים רגשיים עושים שימוש במספר גישות טיפוליות, הן קוגניטיביות והן התנהגותית, על מנת לתת מענה אופטימלי לצרכיהם של המטופלים השונים.

טיפול בקלפטומניה

קלפטומניה: טיפול מקצועי בגניבות

ראשית, פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, המכונה גם טיפול CBT, מסייעת לקלפטומן או לקלפטומנית לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות הלקויים שלהם כדי שיוכלו להחליף אותם בדפוסים חיוביים ובריאים יותר.

כמו כן, מטופלים רוכשים כלים המאפשרים להם לפתח כישורים חברתיים טובים יותר – מה שיקנה להם הזדמנות ליצור אינטראקציות חברתיות חיוביות עם אנשים קרובים ורחוקים כאחד.

שנית, תהליך של טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) משלב את המרכיבים ההתנהגותיים של טיפול CBT וטיפולים התנהגותיים נוספים ומטרתו לעזור למטופלים לווסת ביעילות רבה יותר את רגשותיהם, בין היתר באמצעות טיפול בלחץ נפשי ותרגול מיינדפולנס.

שלישית, תהליך של פסיכותרפיה בין אישית (IPT) מתמקד בקשרים הבין אישיים והתפקוד החברתי של מטופלים במקביל למתן תמיכה מקצועית וסיוע בהתמודדות טובה יותר עם מצבים חברתיים ואינטראקציות חברתיות.

רביעית, תרפיית קבלה ומחויבות, המכונה גם טיפול ACT, הינה שיטת טיפול המבוססת על עקרונות של פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית ומקנה למטופלים טכניקות מוכחות של נטילת אחריות ושינוי התנהגותי על ידי לימוד שיטות של קבלה ותרגול מיינדפולנס – מה שצפוי להרחיב באופן משמעותי את הגמישות הנפשית והרגשית שלהם ולאפשר להם להתמודד באופן יעיל יותר עם הבעיה.

חמישית, השתתפות בטיפולים קבוצתיים שונים, כולל קבוצות תמיכה מקצועיות וטיפול משפחתי, יכולה להוות גורם מכריע בטיפול בקלפטומניה אצל ילדים ומבוגרים, כאשר קבוצות תמיכה מסייעות לקלפטומן או לקלפטומנית המאובחנים עם הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) או הפרעה דו-קוטבית להתמודד בצורה טובה יותר עם הקשיים הרבים שהם חווים במהלך חייהם.

חשוב לציין, כי קלפטומניה הינה הפרעה נפשית שרוב הסובלים ממנה אינם פונים לביצוע אבחון פסיכולוגי או פסיכיאטרי על מנת להעריך את מצבם ולשקול דרכי טיפול שונות כפי שקורה בהפרעות נפשיות אחרות.

אף על פי שהפרעת גניבה כפייתית אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים מובילה לעתים קרובות להסתבכות עם החוק, מומלץ לפנות לקבלת עזרה מקצועית מיד עם ההבנה שקיימת בעיה אמיתית הנובעת מהפרעת שליטה בדחפים.

קלפטומניה אצל ילדים

טיפול בקלפטומניה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בקלפטומניה נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בקלפטומניה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול טבעי ב-OCD ללא תרופות
טיפול טבעי ב-OCD ללא תרופות: כולל טיפול עצמי באוסידי

טיפול טבעי ב-OCD מאפשר התמודדות מקיפה עם שורש ההפרעה וכך גם עם התסמינים שלה המקשים על התפקוד היומיומי. לעומת תרופות, טיפול טבעי עשוי להביא תוצאות טובות יותר לזמן ארוך יותר, ללא תופעות לוואי וללא תלות בגורמים חיצוניים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: