מכון-דרור-לוגו

תפריט

התמכרות לספורט: דרכי טיפול בהתמכרות לפעילות גופנית

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה התמכרות לספורט?

אף על פי שספורט לרוב מקושר לדברים חיוביים ולהבדיל מהתנהגויות ממכרות אחרות, מומחים בתחומים שונים מעודדים לעסוק יותר בפעילות ספורטיבית, התמכרות לספורט או לכושר עשויה להוביל להתפתחותן של בעיות גופניות ונפשיות חמורות אצל אנשים מסוימים.

בעוד מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות ברחבי העולם מעידים על היתרונות הבריאותיים הגופניים והנפשיים של עיסוק בספורט על בסיס קבוע, טרם בוצעו מספיק מחקרים על ההשפעות השליליות והנזקים הפוטנציאליים של התמכרות לפעילות גופנית.

לדוגמא, במידה והצורך שלכם לעסוק בספורט גובר על היכולת שלכם לנהל מערכות יחסים ורגשות, ייתכן מאוד שכדאי לכם לפנות לאיש מקצוע, כמו פסיכולוג ספורט, כדי שיעזור לכם להתגבר על ההתמכרות שלכם ולמצוא דרכים בריאות ויעילות יותר להתמודדות עם לחץ ורגשות שליליים.

התמכרות לספורט

התמכרות לספורט: תסמינים ומאפיינים

ישנם מספר מאפיינים המבדילים בין פעילות גופנית נורמטיבית לבין התמכרות לספורט, אולם המרכזי שבהם הוא העובדה שהתמכרות לפעילות גופנית אינה סתגלנית, כך שבמקום לשפר את איכות החיים של האדם היא בדרך כלל תגרום להופעתן של בעיות נוספות.

למעשה, התמכרות ייחודית זו עלולה לסכן את הבריאות הגופנית והנפשית של ילדים, בני נוער ומבוגרים, לגרום להם לפציעות או לנזקים גופניים חמורים עקב מנוחה לא מספקת ואף לעודד את התפתחותה של הפרעת אכילה או הפרעה נפשית אחרת.

בנוסף, אנשים המכורים לספורט נוטים לעסוק בהתעמלות וכושר זמן ממושך מדי, לעתים קרובות מספר שעות בכל יום, ללא קשר למידת העייפות או לצורך להחלים מפציעות ומבלי לאפשר לגוף שלהם לנוח ולהתאושש בין אימונים.

במרבים המקרים, התמכרות לכושר והתעמלות מהווה את הדרך היחידה של בני אדם להתמודד עם תסמינים של לחץ נפשי, כאשר הם עשויים לחוות רמת חרדה גבוהה, תחושת תסכול או אי-נוחות רגשית כשאינם מסוגלים להתאמן מסיבה כלשהי.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

התמכרות לספורט: הגדרה ואבחון

כאמור, מכיוון שמומחים רבים ממליצים על עיסוק בפעילות ספורטיבית ומתארים אותה כהתנהגות התורמת לבריאות האדם, למניעת מגוון מחלות גופניות ולטיפול בבעיות נפשיות, אנשים לעתים קרובות מתקשים להכיר בעובדה שהם מתמודדים עם התמכרות לפעילות גופנית.

יתרה מזאת, אימוני כושר אישיים וקבוצתיים הינם חלק בלתי נפרד מרוב התוכניות לגמילה מהתמכרויות ולטיפול בהפרעות נפשיות הנוטות להתקיים יחד עם התמכרויות נפוצות, כמו דיכאון והפרעת אישיות גבולית, כך שבהחלט ניתן להבין מדוע אנשים עשויים להתקשות להבין שספורט יכול להיחשב להתמכרות.

יש לציין, כי נכון להיום, התמכרות לספורט אינה נכללת במדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM-5) כאבחנה מקצועית בפני עצמה, אלא מתוארת כאחד מהקריטריונים המשמשים לצורך אבחון הפרעות נפשיות שונות.

למשל, פעילות גופנית מוגזמת מתוארת כאחד מהסימפטומים המרכזיים של בולימיה נרבוזה, יחד עם התנהגויות מפצות אחרות המשמשות למניעת עלייה במשקל הגוף, כמו הקאות עצמיות, צום ושימוש לרעה בחומרים משלשלים.

התמכרות לפעילות גופנית

התמכרות לפעילות גופנית לעומת התמכרויות אחרות

ישנם מספר קווי דמיון בין התמכרות לכושר ובין התמכרויות אחרות, כמו התמכרות לסמים או אלכוהול, כך שייתכנו השפעות דומות על מצב הרוח, מידת הסובלנות של האדם, המוליכים העצביים, הפרשת הדופמין ותפקוד מערכת התגמול של המוח האנושי.

בדומה לרוב סוגי ההתמכרויות בעולם המודרני, התמכרות לפעילות ספורטיבית קשורה באופן הדוק להנאה וריצוי חברתי-תרבותי, כאשר מכורים לספורט נוטים לגמישות מחשבתית מפותחת – מה שמאפשר להם להתעמל באופן אינטנסיבי וקבוע לאורך תקופות ממושכות.

בנוסף, מחקרים מצאו כי ילדים, בני נוער ומבוגרים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח התמכרות לספורט אם הם מעודדים לעסוק בפעילות גופנית על ידי בני משפחה וחברים קרובים שעוסקים בעצמם בהתעמלות.

התמכרות לכושר

התמודדות עם התמכרות לספורט

בכל רגע נתון, כ-8% מהמתאמנים ברחבי העולם עומדים בקריטריונים המקובלים לאבחון התמכרות לספורט, כאשר מתאמנים אלו נוטים להגדיל את כמות האימונים היומיים או השבועיים שלהם כדי לחוות מחדש את תחושת האסקפיזם שחוו בתחילת תקופת האימונים.

מכורים לספורט מדווחים על תסמינים אופייניים של תהליך גמילה מהתמכרויות כשהם אינם מסוגלים להתאמן וכ-3% מהמתאמנים מרגישים שאינם יכולים להפסיק להתאמן, לכן הם חוזרים לאימונים אינטנסיביים לאחר כל תקופה של הימנעות מפעילות ספורטיבית.

כמו כן, בעוד ישנן סיבות רבות בגינן אנשים בוחרים לעסוק בספורט, כמו בריאות, כושר, ניהול משקל גוף, שיפור דימוי גוף והקלה במצבי לחץ, מתאמנים שאינם מכורים לספורט לרוב מציינים סיבות נוספות, כגון הנאה חברתית, הרפיה ובילוי זמן עם עצמם.

לעומת זאת, מכורים לספורט בדרך כלל חשים שפעילות גופנית הינה הדבר החשוב ביותר בחייהם והם משתמשים בספורט כדרך לביטוי רגשות של כעס, חרדה וצער או להתמודדות עם מתח מתמשך במקום העבודה ומערכות יחסים.

חשוב לציין, כי העיסוק בספורט גם מקנה לבני אדם מסוימים תחושת שליטה על מצב הרוח, הגוף והסביבה שלהם, אולם לעתים קרובות הניסיון לשלוט בכל דבר אפשרי מוביל בסופו של דבר לאובדן שליטה מוחלט על היכולת לאזן בין פעילות גופנית ופעילויות אחרות בחיים.

6 סוגי התמכרויות ודרכי הטיפול בהן
נגן וידאו

טיפול בהתמכרות לספורט - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בהתמכרות לספורט נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל פסיכולוגים ופסיכולוגיות המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער וסטודנטים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית האבחון.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהתמכרות לספורט בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול בהתמכרויות
טיפול בהתמכרויות: המדריך המלא על דרכי טיפול בהתמכרות

התמכרות היא חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית ולכל אחד מאיתנו יש את ה"שדים" שהוא היה שמח להשתחרר מהם. כדי להבין האם ההתמכרות מהווה בעיה שצריך לטפל בה – חשוב לשאול את עצמנו את השאלות הנכונות ובעיקר לפתח הרבה יותר אמפתיה וסלחנות כלפי ההתמודדות הכל-כך נפוצה הזאת.

המדריך המלא >>
מכון גמילה מהתמכרויות
גמילה מהתמכרויות: מכון, מרכז ומוסד גמילה מהתמכרות פרטי

כשמנסים להיגמל, חשוב לזכור שאין נוסחת קסמים מהירה ופשוטה שתבטיח הצלחה, אך יש המון כלים יעילים שיכולים להתאים לאנשים שונים עם צרכים שונים. יכול להיות שמכון גמילה יעזור להשתחרר מההתמכרות המזיקה – וייתכן שתוכלו לעשות זאת בעזרת טיפול רגשי ומעטפת של כלים משלימים.

המדריך המלא >>
התמכרות וגמילה מסוכר ופחמימות
התמכרות לסוכר ופחמימות: תסמיני גמילה מסוכר ופחמימות

התמכרות לסוכר ופחמימות מוגדרת כתלות או כצורך בשימוש בחומרים אלה באופן מתמשך וכפייתי, זאת על אף שצריכה זו גורמת לנזק גופני או נפשי. סוכר משחרר דופמין, נוירוטרנסמיטר המסב לאדם תחושת הנאה והקלה כוזבת בכאב ובתסמיני חרדה ודיכאון.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: