מכון-דרור-לוגו

תפריט

לקות קריאה: תסמינים, סוגים, אבחון ודרכי טיפול בקשיי קריאה

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מהי לקות קריאה ספציפית?

מבין לקויות הלמידה הקיימות, לקויות קריאה הן הנפוצות ביותר. הן מתרחשות בשל בעיה באחד מהשלבים של תהליך הקריאה וההבנה. ילד בעל לקות קריאה ניחן ברמת קריאה נמוכה יחסית למצופה ממנו, וזאת ביחס לגילו, להשכלתו ולרמת האינטליגנציה שלו. ליקויים אלו מתבטאים בקריאה איטית, קריאה לא מדויקת, עיוות מילים, הבנה חלקית של הנקרא ואיות לא מדויק, משמע נטייה לכתוב עם שגיאות כתיב.

הקריאה עצמה לא תהיה אוטומטית עבור ילד בעל לקות קריאה, והיא תהיה כרוכה בהשקעת מאמץ גדול מצידו. בגלל הקושי לקרוא את הטקסט, מרבית המאמצים יוקדשו לחלק הטכני של הקריאה, וכך תשומת הלב להבנת הנקרא יורדת, מה שמוביל לירידה ביכולת ההבנה. כתוצאה מכך, הילד עשוי לסלוד ולהימנע מקריאה ככל שרק יוכל – הן בבית והן בכיתה. לקות קריאה גורמת לירידה בביטחון העצמי ולירידה בהישגים בבית הספר.

לקויות הקריאה הנפוצות ביותר הן דיסלקציה, אלקסיה והיפרלקסיה. הדרך לאבחן קשיי קריאה היא לגשת לקבלת אבחון דידקטי או אבחון פסיכודידקטי. במסגרת האבחון תיבדק האפשרות לקיום לקות קריאה כלשהי ותקבע הלקות הספציפית, וכמו כן גם תוצע תוכנית לטיפול בקשיי הקריאה. תהליך הטיפול מתבסס על הוראה מתקנת ורכישת אסטרטגיות למידה חדשות ומותאמות אישית לילד.

לקות קריאה

קשיי קריאה: תסמינים עיקריים

קשיי קריאה באים לידי ביטוי באמצעות מספר תסמינים, ואלו העיקריים והנפוצים שבהם:

• קריאה איטית, משובשת ולא מדויקת
• צורך להשקיע מאמץ רב בקריאה
שגיאות כתיב
• קשיים בהבנת הנקרא
• קושי בהפנמת צלילי התנועות והעיצורים השונים
• קריאה של כל הברה במילה בנפרד
פחד, הימנעות וסלידה מקריאה
• סירוב לקרוא בקול רם בכיתה

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

סוגי לקויות קריאה אצל ילדים או מבוגרים

ישנם מספר סוגים של לקויות קריאה. להלן פירוט הסוגים המרכזיים והנפוצים ביותר של לקויות אלו:

דיסלקציה – לקות קריאה ולמידה נוירולוגית ומולדת, שהיא גם לקות הקריאה ולקות הלמידה הנפוצה ביותר. הלקות באה לידי ביטוי ישר בתחילת תהליך רכישת יכולת הקריאה. אנשים המתמודדים עם דיסלקציה מתקשים לקרוא, וקוראים פחות טוב מאנשים בגיל דומה ובעלי אינטליגנציה דומה. הם קוראים באופן איטי ולא מדויק. כתוצאה מכך, הם יחוו קשיים גם בכתיבה ובהבנת הנקרא.

אלקסיה / דיסלקציה נרכשת – סוג של דיסלקציה שאיננו מולד, אלא נרכש, ומתרחש בעקבות מחלה, אירוע מוחי או חבלת ראש. לעומת דיסלקציה שמאובחנת בילדות, אלקסיה יכולה להתפתח ולהופיע בכל גיל. הפגיעה הפיזית פוגעת במגוון יכולות קוגניטיביות שהיו לאדם לפני התרחשותה, ובמקרה הזה – ביכולת הקריאה. בדומה לדיסלקציה, גם הסובלים מאלקסיה קוראים לאט ולא מדויק, מתקשים לזהות מילים ומתקשים להבין את מה שהם קוראים.

היפרלקסיה – תסמונת שהיא חלק מתסמונות הספקטרום האוטיסטי, ומאופיינת מצד אחד ביכולת קריאה יוצאת-דופן ומצד שני ביכולת נמוכה מאוד להבין את הנקרא. משמעות הדבר הוא שילדים בעלי היפרלקסיה מתחילים לקרוא מוקדם מאוד והם מסוגלים לזהות אותיות, ספרות ומילים באופן בלתי-רגיל ביחס לבני גילם, אך הם מתקשים מאוד להבין בפועל את מה שהם קוראים.

לקות למידה שפתית

אבחון קשיי קריאה על ידי אנשי מקצוע מוסמכים

אבחון של לקויות קריאה מתבצע באמצעות אבחון דידקטי או אבחון פסיכודידקטי, הנערכים על ידי מאבחנים דידקטיים או פסיכולוגים חינוכיים. באמצעות האבחון ניתן להבין מהי בדיוק הבעיה העומדת בבסיס קשיי הקריאה שהילד מפגין, ולקבוע האם אכן מדובר בלקות קריאה ספציפית או בקושי מסוג אחר.

האבחון יבדוק את איכות הקריאה על פי קריטריונים של דיוק וקצב ובנוסף לכך, יבדוק גם יכולות כמו פענוח מילים, הבנת הנקרא, כתיבה, זיכרון וקשב. האבחון יציע להורים תוכנית טיפולית יעילה, שתעזור לילד לשפר את מיומנויות הקריאה והבנת הנקרא.

לקות קריאה: השלכות שליליות

ללקות קריאה יש השלכות שליליות על כל תחומי החיים של הילד, לרבות ההשלכות הבאות:

השלכות רגשיות – לקויות קריאה מעוררות רגשות של תסכול, בושה, חרדה ודיכאון, ופוגעות בדימוי העצמי, הביטחון העצמי וההערכה העצמית של הילד.

השלכות דידקטיות – לקויות קריאה פוגעות באופן משמעותי בהישגים של הילד בבית הספר. במידה ולקות הקריאה לא תקבל טיפול הולם, היא תפגע בהישגים שלו גם באקדמיה, אם יבחר להמשיך ללימודים גבוהים.

השלכות התנהגותיות – הילד עשוי לגלות התנהגות תוקפנית ואף אלימה, שתבטא את התסכול רב שהוא חש בעקבות קשיי הקריאה, וזאת במטרה להסית את תשומת הלב מהקושי איתו הוא מתמודד.

השלכות פיזיולוגיות – לקויות קריאה עלולות להתבטא באופן סומאטי, ולעורר כאבים באזורים שונים בגוף, כמו כאבי בטן, כאבי ראש וכאבי גרון.

השלכות נפשיות – ילד עם לקות למידה ספציפית נמצא בסיכון מוגבר לפתח הפרעות כמו דיכאון וחרדה.

השלכות חברתיות – ילדים בעלי קושי בקריאה עשויים לחוות יחס חברתי שלילי מצד קבוצת השווים שלהם.

ליקויי קריאה

דרכי טיפול בלקות למידה בקריאה

טיפול בלקויות קריאה מתבצע על ידי הוראה מתקנת. באמצעות שיטה זאת, ניתן להקנות לילדים בעלי לקויות למידה וקריאה אסטרטגיות למידה שמתאימות להם באופן ספציפי. הטיפול מתבצע בהתאמה אישית מלאה לכל ילד, משמע, בהתאם לסגנון הלמידה שלו ובהתאם ללקות איתה הוא מתמודד. הוראה מתקנת לא מעלימה לחלוטין את לקות הקריאה, אך היא עוזרת לילד להתקדם מבחינה דידקטית ומפתחת את יכולות הקריאה, הכתיבה והבנת הנקרא שלו.

הטיפול מתבסס לרוב על מסקנות והמלצות האבחון הדידקטי או הפסיכודידקטי. כשמדובר בטיפול בלקות קריאה, ההוראה המתקנת תתמקד ברכישת ויישום אסטרטגיות לקריאה יעילה. היא תתמקד גם בשיפור יכולת הבנת הנקרא ויכולת ההבעה בכתב, בפיתוח מודעות פונולוגית ובהעלאת קצב ושטף הקריאה. אסטרטגיית הקריאה שתיושם במסגרת הטיפול תיבחר בהתאם לנקודות החוזקה של הילד ובהתאם ליכולות הספציפיות שלו.

ההוראה המתקנת תתבצע פעמים רבות באופן מהנה, צבעוני ויצירתי, המתאים מאוד לילדים, וזאת דרך משחקים, חידות ושעשועונים, כמו למשל שבץ-נא, ארץ-עיר, טריוויה, חריזה, משחקי זיכרון – ועוד. על מנת להעניק טיפול בלקויות למידה ולקויות קריאה יש צורך בהכשרה ספציפית וייעודית.

בין אנשי המקצוע המעניקים טיפול בקשיי קריאה ניתן למנות מורים המתמחים בהוראה מתקנת, מורים לחינוך מיוחד ומומחים בלקויות למידה. תהליך הטיפול בלקות כולל גם שלב של הדרכת הורים, שמקנה להם כלים איתם יוכלו לסייע לילד לפתח את יכולותיו גם בבית.

6 סוגי לקויות למידה נפוצים אצל ילדים
נגן וידאו

טיפול בלקות קריאה - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, האבחון והטיפול בלקות קריאה נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן או המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית האבחון או הטיפול.

למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון וטיפול בלקות קריאה בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

Picture of רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

סוגי לקויות למידה
לקויות למידה: מהי לקות למידה? המדריך המלא על ליקויי למידה

לקות למידה הינה הפרעה נוירו-התפתחותית הפוגעת ביכולתו של האדם לקבל, לעבד, לנתח או לאחסן מידע, כאשר הפרעת למידה גורמת לקשיים בקריאה, כתיבה, איות או פתירת בעיות חשבוניות, למרות שהאדם בעל פוטנציאל קוגניטיבי תקין ומעלה.

המדריך המלא >>
טיפול בלקויות למידה
טיפול בלקויות למידה: המדריך המלא על טיפול בלקות למידה

לקות למידה או הפרעת למידה ספציפית (SLD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית הגורמת להישגים אקדמיים נמוכים באופן משמעותי מהמצופה. לקויות למידה מקושרות לכישלון בלימודים, נמשכות חצי שנה לפחות וגוררות קשיים בקריאה, הבנת הנקרא, כתיב, הבעה בכתב וחישוב.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: