מכון-דרור-לוגו

תפריט

מאמרים בנושא
פסיכולוגיה

פסיכולוגיה יכולה לסייע לכם לגלות כיצד חוויות ילדות ואירועים משמעותיים שחוויתם במהלך חייכם משפיעים על התפיסות, הרגשות, דפוסי המחשבה, ההתנהגות ואסטרטגיות ההתמודדות הנוכחיות שלכם.

אף על פי שלעתים קרובות יש צורך לבחון את העבר כדי להבין טוב יותר את ההווה ולבצע שינויים חיוביים שישפיעו לטובה על חייכם בעתיד, במקרים מסוימים פסיכולוגים בוחרים להתמקד בעיקר בבעיה או במשבר הנוכחי שבגינו פניתם לטיפול פסיכולוגי במקום להתעמק בחוויות העבר.

במהלך מפגשים עם פסיכולוגים, תלמדו כיצד לשלב טכניקות חדשות ולהשתמש בכלים יעילים על מנת לשנות את המחשבות או ההתנהגויות הנוכחיות שלכם שתורמות להימשכותן של הבעיות הפסיכולוגיות שאתם חווים בחיי היום-יום.

סוגי פסיכולוגים: 16 מאמרים בפסיכולוגיה

פסיכולוג נוער
פסיכולוג נוער מומלץ לגיל ההתבגרות: טיפול פסיכולוגי במתבגרים

פסיכולוג מומחה למתבגרים מסייע להם ולהוריהם בהתמודדות עם לקויות למידה, הפרעת קשב, חרדות, הערכה עצמית נמוכה, פחד מכישלון, אכילה רגשית, חוסר אמון, התנהגות עבריינית או מסוכנת, ביישנות, בעיות משמעת או משברים.

המדריך המלא >>
פסיכולוג ספורט
פסיכולוג ספורט מומלץ לילדים ולמבוגרים: פסיכולוגיה של הספורט

פסיכולוג ספורט משלב אלמנטים של הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה במטרה לסייע לספורטאים לשפר את הביצועים שלהם. כמו כן, פסיכולוג ספורט עוזר להבין את הגורמים הרגשיים הקשורים להשתתפות ולהישגים בספורט ובכל פעילות גופנית.

המדריך המלא >>
פסיכולוג חינוכי
פסיכולוג חינוכי מומחה מומלץ: פסיכולוגית חינוכית מומחית מומלצת

פסיכולוג שעובד לרוב במסגרות חינוכיות שונות ופועל למען שיפור וקידום הרווחה האישית של הילדים והנערים וקידום ההתפתחות שלהם. הוא עובד עם אנשי הצוות המקצועי ועוסק רבות במערכת היחסים ויחסי הגומלין בין הילדים ובין המעטפת החינוכית.

המדריך המלא >>
פסיכולוג קליני
פסיכולוג קליני מומחה מומלץ: פסיכולוגית קלינית מומחית מומלצת

פסיכולוג שמטפל במגוון סוגיות והפרעות רגשיות ונפשיות. הוא מעניק למטופליו כלים לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות, עוזר להם לפתח מודעות עצמית גבוהה וביטחון עצמי גבוה, לפתור קונפליקטים, להתגבר על משברים ולחיות חיים מאוזנים ומאושרים.

המדריך המלא >>
פסיכולוג התפתחותי
פסיכולוג התפתחותי מומלץ: פסיכולוגית התפתחותית לגיל הרך

פסיכולוג שמטרתו לזהות בעיות התפתחות, התנהגות ותקשורת בקרב ילדים בגילים שונים, ולהעניק להם אבחון וטיפול שיעזרו להם להתפתח ויעזרו להורים שלהם לעזור להם בכך. פסיכולוג התפתחותי עוזר לילד לגדול ולתפקד על הצד הטוב ביותר ולהשתלב בחברה.

המדריך המלא >>
פסיכולוג תעסוקתי
פסיכולוג תעסוקתי מומלץ: מרכז מומחים בפסיכולוגיה תעסוקתית

פסיכולוג שעוזר לפרט למצוא את מסלול הקריירה והסביבה המקצועית המתאימים ביותר עבורו, תוך מתן התייחסות למכלול הדפוסים ומרכיבי האישיות שמייחדים אותו ולנקודות החוזקה שלו, ועוזר לו להסתגל למקום העבודה, לתפקד היטב ולהתקדם בקריירה.

המדריך המלא >>
פסיכולוג שיקומי
פסיכולוג שיקומי מומלץ: מרכז מומחים בפסיכולוגיה שיקומית

פסיכולוג המעניק אבחון וטיפול ומלווה תהליכי שיקום מתאונות, פציעות, טראומות ומחלות, ואנשים המתמודדים עם מוגבלויות שונות ומשפחותיהם, במטרה לעזור להם להתמודד רגשית עם המצב, לחזור לתפקד היטב, לממש את הפוטנציאל שלהם ולהשתלב בחברה.

המדריך המלא >>
פסיכולוג ארגוני
פסיכולוג ארגוני מומלץ: מרכז מומחים בפסיכולוגיה ארגונית

פסיכולוג המועסק על ידי חברות וארגונים שונים במטרה לספק שירותי ייעוץ ארגוני ופיתוח ארגוני. הוא מאבחן תהליכי עבודה וניהול ומציע דרכים לשפר ולהשחיז אותם. פסיכולוג ארגוני מתמקד בהצלחת הארגון, כמכלול, ועוסק באופן זה גם ברווחת העובדים.

המדריך המלא >>
פסיכולוג אונליין
פסיכולוג אונליין: שירותי ייעוץ או טיפול פסיכולוגי באינטרנט (בזום)

פסיכולוג המעניק טיפול פסיכולוגי ממרחק, משמע דרך האינטרנט. אנשים רבים מחפשים כיום פסיכולוגים שעובדים באופן זה. יש לכך יתרונות וחסרונות, ובכל מקרה לעיתים ניתן לגוון בין מפגשים הנערכים בקליניקה לבין מפגשים דרך האינטרנט.

המדריך המלא >>
איך לבחור פסיכולוג מומלץ
פסיכולוגים מומלצים: איך למצוא ולבחור פסיכולוג מומלץ וטוב?

טיפול פסיכולוגי הוא בעל חשיבות רבה, סיכויי ההצלחה שלו קריטיים, ולכן תהליך בחירת הפסיכולוג או הפסיכולוגית הוא חשוב במיוחד. בבואכם לבחור את הפסיכולוג שלכם, חשוב לבדוק מבעוד מועד מספר פרטים טכניים, ואולי חשוב מהכל – לבדוק את הכימיה ביניכם.

המדריך המלא >>
כמה עולה פסיכולוג פרטי מחיר
כמה עולה פסיכולוג פרטי? מחיר טיפול פסיכולוגי: עלות מומלצת

כל פסיכולוג פרטי גובה מחיר אחר, ואין ספק לגבי כך שפרמטר העלות הוא בעל חשיבות. ישנם משתנים שונים המשפיעים על מחיר שעת פסיכולוג, ובפרט רמת הניסיון המקצועי שלו. חשוב לזכור שהעלות היא לא חזות הכל, ושיש לבחור בפסיכולוג איכותי ומתאים עבורכם אישית.

המדריך המלא >>
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכותרפיסט
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכותרפיסט ובין פסיכותרפיה לפסיכולוגיה?

לאנשים רבים קשה להבדיל בין פסיכולוג לפסיכותרפיסט, ואכן קיימים לא מעט קווי דמיון בין שניהם – אך גם הבדלים ספציפיים. שני אנשי המקצוע יוכלו לעזור לכם לחיות חיים טובים יותר, וחשוב להשקיע בבחירת האחד או האחת הנכונים לכם ביותר.

המדריך המלא >>
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר
מה ההבדל בין פסיכולוג (MA) לפסיכיאטר (MD) במדינת ישראל?

בכל הקשור לאבחון וטיפול פסיכולוגי, קיימת חפיפה חלקית בין הכישורים, הידע והיכולות של פסיכולוגים ופסיכיאטרים, ובכל מקרה, תהליך הטיפול משלב בחלק מהמקרים את שניהם. בכל זאת, קיים הבדל ברור מאוד שמבדיל בין פסיכולוג לפסיכיאטר.

המדריך המלא >>
מה ההבדל בין פסיכולוג לעובד סוציאלי
מה ההבדל בין פסיכולוג (MA) לעובד סוציאלי קליני (MSW)?

כשמדובר בהשוואה בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי קליני, משמע עובד סוציאלי שהשלים לימודים והתמחות קלינית רשמית, אין הבדל גדול בפן הטיפולי בין שני אנשי המקצוע, ושניהם יוכלו להעניק לכם טיפול רגשי, אך רק פסיכולוג קליני יכול לערוך אבחון פסיכולוגי.

המדריך המלא >>

שאלות ותשובות בנושא סוגי פסיכולוגיה

פסיכולוג יכול לעזור לאנשים בכל הגילאים להתגבר על בעיות, אתגרים או מצבים מלחיצים, לפתח הרגלים חיוביים ויעילים יותר ולחיות חיים מאושרים, בריאים ופוריים יותר באמצעות גישות פסיכותרפיה בעלות תוקף מדעי, כמו טיפול פסיכואנליטי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) וטיפול בין-אישי. יחד עם זאת, כל סוגי הטיפולים הפסיכולוגיים המסייעים לילדים, בני נוער ומבוגרים לעבוד על הבעיות שלהם מצריכים שיתוף פעולה מלא מצד האדם, שכן פסיכותרפיה מבוססת על הקשר והדיאלוג בין המטופל והפסיכולוג. למעשה, הסביבה התומכת מאפשרת לאדם לדבר באופן גלוי עם איש מקצוע שהוא אובייקטיבי, ניטראלי ולא שיפוטי במטרה לעבוד יחד כדי לזהות ולשנות דפוסי מחשבה והתנהגות המונעים ממנו להרגיש במיטבו.

באופן כללי, אנשים פונים לפסיכולוג על מנת לשפר את איכות החיים שלהם וללמוד איך להתמודד טוב יותר עם רגשות שונים, כמו תחושות של דיכאון, חרדה ו/או כעס. לדוגמא, פסיכולוגים יכולים לסייע לילדים, מתבגרים ומבוגרים הסובלים ממחלות כרוניות לחקור את מקורם של רגשות קשים הפוגעים ברווחתם הרגשית והגופנית או לעזור לאדם החווה בעיות רגשיות קצרות טווח וזקוק להכוונה מקצועית. במידה ואתם חווים תחושה מתמשכת של חוסר אונים ועצב, ממשיכים לחוות בעיות למרות מאמציכם ועזרתם של בני משפחה וחברים, מתקשים להתרכז בעבודה או בפעילויות יום-יומיות אחרות, מודאגים בצורה מופרזת ו/או נוקטים בפעולות הפוגעות בעצמכם או באנשים אחרים, מומלץ לפנות לייעוץ פסיכולוגי.

נכון להיום, ישנם 6 סוגי התמחויות שונים של פסיכולוגים בישראל, כולל פסיכולוג חינוכי, פסיכולוג קליני, פסיכולוג התפתחותי, פסיכולוג שיקומי, פסיכולוגי חברתי-תעסוקתי-ארגוני ופסיכולוג רפואי, כאשר סוג הפסיכולוג שעליכם לפנות אליו משתנה בהתאם לגילו של האדם, למצבו הנוכחי ולבעיות שהוא מעוניין למצוא עבורן פתרונות. בנוסף, ישנן גישות רבות של פסיכותרפיה ופסיכולוגים בדרך כלל משלבים יותר מגישה אחת כדי לסייע למטופלים במצבי חיים שונים. לדוגמא, פסיכותרפיה פסיכואנליטית או הומניסטית מתמקדת יותר בשיחה מאשר בעשייה, כך שהמפגשים הטיפוליים מוקדשים לדיון בחוויות המוקדמות של האדם במטרה לאפשר לפסיכולוג להבין טוב יותר את שורש הבעיות הנוכחיות שלו.

סוגי פסיכולוגים שונים עושים שימוש בגישות תיאורטיות מבוססות מחקר שונות, כאשר פסיכולוג קוגניטיבי התנהגותי לרוב נוקט בגישה מעשית יותר לטיפול, המכונה פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT). למשל, ייתכן כי הפסיכולוג שלכם יבקש מכם להכין מטלות ושעורי בית או להתמודד עם משימות מסוימות שמטרתן לעזור לכם לפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות יותר. כמו כן, סביר להניח שתתבקשו לאסוף מידע נוסף בין המפגשים, כמו לרשום את התגובות הרגשיות והגופניות שלכם למצבים מסוימים תוך כדי שהם מתרחשים. בנוסף, פסיכולוג קוגניטיבי התנהגותי לעתים קרובות מבקש לתרגל אסטרטגיות חדשות שלמדתם בין המפגשים או לעסוק במשימות קריאה על מנת שתוכלו ללמוד יותר על הבעיה שאתם מתמודדים איתה.

אנשים פונים לטיפול אצל פסיכולוג מסיבות רבות ומגוונות, כגון טיפול בדיכאון, חרדה או התמכרויות. כמו כן, מטופלים לעתים קרובות זקוקים לעזרה בשינוי התנהגויות בעייתיות, בניהול ואיזון בין דרישות ההורות, העבודה והמשפחה, בשיפור מערכות יחסים בין-אישיות, בניהול גורמי לחץ המשפיעים על כל בני האדם, בלמידת אסטרטגיות פתרון בעיות יעילות יותר ובהתמודדות עם מחלה רפואית כרונית או מעברי חיים גדולים, כולל אובדן מקום עבודה מרכזי, גירושין או מוות של אדם אהוב. חשוב לציין, כי קיים קשר הדוק בין בריאות נפשית ובריאות גופנית, כך שבעיות רגשיות עשויות להוביל להופעתם של תסמינים גופניים ובעיות רפואיות כרוניות עלולות לגרום לאנשים לפתח סוגיות פסיכולוגית.

אף על פי שתמיכה מצד בני משפחה וחברים קרובים שניתן לסמוך עליהם עוזרת לאנשים להתגבר על קשיים שונים במהלך החיים, שיחות עם פסיכולוג מציעות הרבה יותר מאשר לדבר עם מכרים, שכן פסיכולוגים הינם בעלי שנים רבות של השכלה, הכשרה וניסיון מיוחדים שהופכים אותם למומחים באבחון וטיפול בקשת רחבה של בעיות מורכבות באמצעות טיפול פסיכולוגי. למעשה, הטכניקות בהן משתמשים כיום פסיכולוגים פותחו במשך עשרות שנים של מחקר, כך שבניגוד לבני משפחה וחברים קרובים, באפשרותם של פסיכולוגים לזהות באופן אובייקטיבי דפוסי התנהגות וחשיבה שמעולם לא הבחנתם בהם. כמו כן, פסיכותרפיה נחשבת ליעילה ביותר בזכות האמון של מטופלים בעמדתם הניטראלית של פסיכולוגים.

חיסיון פסיכולוג-מטופל מאפשר לילדים, בני נוער ומבוגרים להיות כנים לחלוטין עם המטפלים שלהם מבלי לדאוג שאדם אחר יידע מה שהם חושפים במהלך טיפול אצל פסיכולוג, כאשר קשר פסיכולוג מטופל מבוסס על כללי סודיות מקצועית מחמירים אליהם מחויבים הפסיכולוגים. מלבד מספר מצבים חריגים בהם מוטלת חובת דיווח על פסיכולוגים, היחידים שיודעים שאתם נפגשים עם פסיכולוג הם אתם ומי שאתם בוחרים לשתף באופן אישי. בזכות החיסיון הפסיכולוגי, מטופלים לעתים קרובות מנהלים שיחות עם פסיכולוג על נושאים שהם מעולם לא חשפו בפני בני אדם אחרים. במידה ותרצו שהפסיכולוג שלכם ישוחח עליכם עם אדם אחר, תתבקשו לחתום על טופס ויתור סודיות.

מרבית האנשים הבוחרים לפנות למטפלים ופסיכולוגים ניסו לפתור בעצמם את הבעיות שלהם במשך שבועות, חודשים ואף שנים לפני שהחליטו לתאם פגישה עם פסיכולוג, זאת משום שעבודה קשה וגישה חיובית לא תמיד מספיקות כדי לחוות שיפור משמעותי באיכות החיים אם אתם מתמודדים עם סוגיות פסיכולוגיות רציניות. מכיוון שהפרעות נפשיות רבות, כמו דיכאון והפרעות חרדה, הינן תוצאה ממרכיב ביולוגי ו/או גנטי המקשה על היכולת שלכם לטפל בעצמכם, ההחלטה לפנות לטיפול אצל פסיכולוג אינה מעידה על כשלון או חוסר הצלחה כבני אדם. יתרה מכך, האומץ להודות שאתם זקוקים לעזרה פסיכולוגית מהווה עדות לחוזק ולא לחולשה.

פגישה עם פסיכולוג בדרך כלל אורכת כ-50 דקות ושיחות עם פסיכולוג מתקיימות לרוב על בסיס שבועי, כאשר במידה והמטופל הינו ילד או מתבגר, איש המקצוע ייפגש עם הוריו מעת לעת לצורך מתן הדרכה מקצועית וכלים שיוכלו ליישם בבית. לעומת זאת, משך הזמן שכל אדם נדרש לפסיכותרפיה הינו אינדיבידואלי ומשתנה מאוד בין מטופלים ומצבים שונים. בפועל, כמחצית מהמטופלים מדווחים על שיפור מסוים כבר לאחר מספר שיחות עם פסיכולוג. חשוב לציין, כי באפשרותכם לשוחח על הנושא במהלך הפגישות הראשונות שלכם, שמטרתן לפתח תכנית טיפול המותאמת אישית לצרכים הנוכחיים שלכם ולהעצים אתכם כדי שתוכלו להתחיל לתפקד טוב יותר בעצמכם.

במהלך הפגישה הראשונה שלכם עם פסיכולוג, סביר להניח שתתבקשו לתאר במילים שלכם את הבעיה בגינה פניתם לטיפול פסיכולוגי ולספק מידע רלוונטי על ההיסטוריה הרפואית והפסיכולוגית שלכם, הן האישית והן המשפחתית. כמו כן, שיחות עם פסיכולוג כוללות דיונים חופשיים על תחומים מרכזיים בחייכם ועל הדרכים בהן ניסיתם לטפל בכוחות עצמכם בבעיות השונות. באופן כללי, פסיכולוג מומלץ ילווה אתכם בתהליך אינטראקטיבי ושיתופי המבוסס על דיאלוג ומעורבותם הפעילה של המטופלים בפתרון הבעיות שלהם עצמם. בהתאם לסיבת הפנייה, ייתכן כי פסיכולוגים יתנו לכם שעורי בית כדי שתוכלו לתרגל מיומנויות חדשות שלמדתם בין המפגשים, לזהות אתגרים צפויים, להציב יעדים ולפקח אחר התקדמותכם לעברם.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: