מכון-דרור-לוגו

תפריט

פוביה ספציפית: רשימת שמות ודרכי טיפול בסוגי פוביות נפוצות

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה פוביה ספציפית?

פוביה ספציפית הינה סוג מיוחד של הפרעת חרדה המתארת פחד מוגזם ולא הגיוני מאובייקט, פעילות או מצב מסוים. למעשה, פוביות נפוצות מערבות פחד עז סביב דבר מסוים או סיטואציה אשר במציאות מהווה מעט או לא מהווה כלל סכנה ממשית לבני אדם.

ההבדל בין פוביות לבין פחד רגיל הוא שהחרדה הנובעת מהן כל כך חזקה עד שהיא מפריעה ופוגעת בחיי היום יום וביכולתם של אנשים לתפקד באופן נורמלי, כאשר ילדים ומבוגרים הסובלים ממגוון סוגי פוביות עשויים לעשות מאמצים רבים במיוחד על מנת לא להיתקל באובייקט או לחוות את המצבים המעוררים בהם תחושת אימה.

בפועל, אנשים רבים הסובלים מפוביה ספציפית מבינים כי הדאגה שלהם אינה מציאותית או אינה מוצדקת ואף על פי כן, רגשות של פחד וחרדה נמשכות ונראות בלתי נשלטות עבורם, משאירות תחושות של סבל ושל חוסר שליטה על חייהם.

התסמינים של פוביות נפוצות שונות דומים מאוד לאלו של התקפי פאניקה או חרדה, כך שבמידה ואדם סובל מפוביה בעת התמודדות עם אובייקט, פעילות או מצב מסוים הגורם לו לפחד עז, הוא צפוי להציג תסמינים פסיכולוגיים וגופניים כאחד, זאת בהתאם לרמת הלחץ והחרדה שהוא חווה בחייו. תסמינים אלו כוללים:

• רגשות בלתי נשלטים של חרדה, אימה ובהלה
• קשיי נשימה
• זיעה
• קצב לב מהיר
• אי נוחות בבטן
• רעידות וטלטול
• בחילות וסחרחורות
• הידוק החזה ותחושת מחנק
• גלי חום או קור
• רצון עז לברוח, במיוחד בעת שהגורם או הגורמים לפוביה נמצאים בסביבתו של האדם

פוביות

סוגי פוביות והגורמים להופעתן

מרבית הפוביות הנפוצות מתפתחות בתקופת הילדות והן בדרך כלל מועברות לילדים על ידי בני משפחה בוגרים. יחד עם זאת, הגורם העיקרי להופעתן של פוביות עדיין לא ידוע לנו בוודאות, אולם הגורמים השכיחים כוללים:

• חוויה טראומטית המערבת את מושא הפחד
• חווית התקף פאניקה או חרדה במצב מסוים או סביב אובייקט מסוים
• עדות לפגיעה של מישהו אחר על ידי פעילות או אובייקט ספציפי
• שמיעת סיפור טרגי המערב פעילות או אובייקט ספציפי

חשוב לציין, כי במידה והפוביה מתחילה להפריע בחיי היום יום שלכם או של ילדכם, מומלץ לפנות לייעוץ פסיכולוגי בהקדם על מנת להימנע מהמשך החרפת התסמינים השונים. לדוגמא, חרדת נהיגה בכבישים מהירים אשר אינה זוכה לטיפול מקצועי הולם עשויה למנוע בהמשך מאנשים גם נהיגה קצרה לעבודה או ללימודים בקרבת מקום מגוריהם.

באופן כללי, קיימים שלושה סוגים שונים של פוביות:

פוביה ספציפית – אנשים הסובלים מפוביה ספציפית מתאמצים מאוד כדי להימנע מפעילות או אובייקט בשל הפחד מהסכנה או הפגיעה בהם. למשל, פוביה ספציפית עשויה לתאר פחד מגבהים, פחד מנחשים, פחד ממעליות, פחד מטיסות וכד'.

פוביה חברתית – אנשים המאובחנים עם פוביה חברתית, הידועה גם בשם הפרעת חרדה חברתית, נוטים לחוות פחד להיות מושפלים או פחד מביצועים חלשים במצבים חברתיים שונים במהלך חייהם. לדוגמא, פוביה חברתית מתארת פחד מדיבור בפני קהל, פחד משירותים ציבוריים, פחד מאכילה בנוכחות אחרים וכיוצ"ב.

אגורפוביה – אנשים המתמודדים עם אגורפוביה חווים תחושת אי נוחות במצבים בהם קשה לברוח או במקומות בהם עזרה מיידית אינה זמינה עבורם. למשל, הפרעת אגורפוביה עשויה לבוא לידי ביטוי בפחד לעזוב את הבית, פחד להשתמש בתחבורה ציבורית, פחד מחללים קטנים וכד'.

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

רשימת שמות של פוביות נפוצות

כאמור, פוביות ספציפיות הינן פחד מאובייקט או מצב מסוים, כאשר מרבית האנשים יכולים לזהות סוג זה של פוביה אף אם אינם אנשי מקצוע מומחים בבריאות הנפש. לדוגמא, ילדים ומבוגרים רבים פוחדים מעכבישים, אולם במידה והפחד שלהם מוגזם בצורה בלתי הגיונית, ייתכן והם עלולים להיות מאובחנים כסובלים מפוביה ספציפית.

יש לציין, כי אנשים הסובלים מפוביות ורמת חרדה גבוהה מחפשים באופן פעיל להימנע מהאובייקט או המצב הגורמים להם לחששות ופחדים, לעתים קרובות על חשבון הימנעות מפעילויות חשובות בחיי היום יום שלהם.

קיימים חמישה סוגים שונים של פוביות ספציפיות, אלו כוללים:

פוביה מחיות – פחד מנחשים, פחד מכלבים, פחד מעכברים וכד'

פוביה מסביבה טבעית – פחד מפני גובה, פחד ממים, פחד מסופות רעמים וכד'

פוביה מזריקות, בדיקות דם ופגיעה גופנית – פחד מכאב, פחד מלהיות מוכה וכד'

פוביה נסיבתית – פחד ממעליות, פחד מטיסות וכד'

פוביות אחרות – פחדים שאינם מתאימים במיוחד לאחד מן הסוגים המוגדרים האחרים

פוביה ספציפית מתפתחת לעתים קרובות בגילאים צעירים, כאשר סוגי פוביות הקשורות לבעלי חיים פוגעות בקבוצת הגיל הצעיר ביותר ויכולות להתחיל כבר בגיל ממוצע של 6 שנים. לעומת זאת, פוביות הקשורות לדם עשויות להופיע בסביבות גיל 8 שנים ופוביות הקשורות לשיניים עלולות להתגלות בגיל 12 שנים.

רשימת הפוביות הספציפיות הנפוצות ביותר באוכלוסייה הכללית כוללת:

ארכנופוביה – פחד מעכבישים

אופידיופוביה – פחד מנחשים

אקרופוביה – פחד גבהים

סינופוביה – פחד מכלבים

אסטרפוביה – פחד מרעמים וברקים

טריפופוביה – פחד מחורים

אוויופוביה – פחד טיסה

קסנופוביה – פחד מהלא נודע והלא מוכר

קולרופוביה – פחד מליצנים

גלוסופוביה – פחד קהל

אמטופוביה – פחד מהקאות

היפופוטומונסטרוססקוויאפדאליאופוביה – פחד ממילים ארוכות

נקרופוביה – פחד ממוות וגופות

ניקטופוביה – פחד מחושך

קלסטרופוביה – פחד ממקומות סגורים

פוביית בית הספר

טיפול בפוביה ספציפית

מה הקשר בין פוביות וחרדות?

פוביה חברתית, המוכרת גם בשם הפרעת חרדה חברתית, מאופיינת בפחד חסר פרופורציה, רמת חרדה גבוהה ותחושת אי נוחות במצבים וחוגים חברתיים מסוימים.

בעוד זה נורמלי לחלוטין שילדים ומבוגרים יחושו מעט לחץ וחרדה במסגרות חברתיות שונות, אנשים המאובחנים עם פוביה חברתית מתמודדים עם פחד עז ממגוון סוגים של אינטראקציות חברתיות עם אחרים ודאגה רבה שמא הם יבחנו על ידיהם.

הפרעת חרדה חברתית חמורה עלולה לפגוע באופן משמעותי ביכולתם של אנשים לתפקד ולגרום לבעיות בחייהם ובמערכות היחסים שלהם עם ילדיהם, בני משפחתם ובני או בנות זוגם, כאשר מרבית האנשים הסובלים מפוביה חברתית מודעים לכך שהחרדה שלהם משוללת כל הגיון ואינה מבוססת על המציאות או נתונים אמיתיים.

יחד עם זאת, הדאגות והתחושות המקושרות לחרדה הולכות ומתעצמות לאורך הזמן. לדוגמא, אנשים המתמודדים עם פוביה ספציפית זו עשויים לגלות קושי רב כשנדרשים למצבים רבים, כולל:

• פגישת אנשים חדשים
• הכרת בן או בת זוג
• דיבור בפומבי
• אכילה מול אנשים
• משיכת תשומת לב
• שיחה עם אנשים שאינם מכירים
• הגעה ללימודים או לעבודה
• ראיון למקום עבודה
• עריכת שיחות טלפון בפרהסיה
• כניסה לשירותים שלא בביתם
• הבטה ממושכת בעיניהם של אנשים אחרים, כולל מסביבתם הקרובה והמוכרת

איך להתמודד עם פוביה ספציפית?

אגורפוביה נחשבת במידה רבה לחרדה ופחד ממקומות פתוחים, אולם הפוביה לרוב הרבה יותר מורכבת מכך, כאשר המאפיין המהותי של אגורפוביה הינו שאנשים מרגישים חרדים רק מעצם המחשבה על שהייה במקומות או במצבים אשר עשויים להיות להם קשים, שיהיה מביך עבורם לצאת מהם באמצע או שלא יתאפשר להם לקבל עזרה במידה ויחוו התקף פאניקה.

במידה ואתם או ילדכם סובלים מאגורפוביה, הנכם צפויים לחוות רמות גבוהות של לחץ וחרדה וכן עשויים להימנע ממגוון של מצבים יום יומיים שכיחים, כולל:

• יציאה מחוץ לביתכם לבד
• שהייה במקומות פתוחים
• עמידה בתוך קהל הומה אדם
• נסיעה ברכב או בתחבורה ציבורית
• טיסה במטוס
• שהייה במקומות סגורים, כגון מעלית, חניון, כתה או חנות

במקרים רבים, אגורפוביה עלולה להתפתח בעקבות התקפי פאניקה חוזרים ונשנים. במידה וזה מצבכם, אתם צפויים להתחיל להרגיש חרדים ומודאגים במיוחד מכך שאולי תחוו התקף פאניקה נוסף וכן עלולים לחוות את התסמינים הפסיכולוגים והגופניים הללו פעם נוספת כאשר תהיו במצב זהה או דומה.

בנוסף, פוביה זו יכולה להשפיע באופן משמעותי על הדרך בה אתם חיים את חייכם ואנשים רבים הסובלים מאגורפוביה אף מתקשים לעזוב את ביתם. בכדי לנהל את החרדה שלכם, אתם עשויים להתחיל להימנע מהגעה למקומות או המצבים המסוימים המעוררים תחושות של פחד וחרדה.

יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הימנעות ממצבים אלו עשויה אולי לסייע לכם בטווח הקצר, אולם היא עלולה להשפיע באופן משמעותי על הדרך בה אתם חיים את חייכם ועשויה לגרום לפוביות שלכם להחמיר עוד יותר מכפי שהן כיום.

כאמור, אגורפוביה יכולה להתפתח אצל ילדים ומבוגרים עקב מספר סיבות שונות, כגון הפרעת פאניקה, אך לא כל האנשים החווים פוביה ספציפית זו סובלים בו בזמן גם מהפרעת פאניקה.

במידה ואתם או ילדכם חווים אגורפוביה, יהיה זה שכיח ביותר אם לא תאהבו או תחושות פחד להישאר לבד בבית (מונופוביה) או תדאגו ותחושו אי נוחות בעת שהייה בחללים קטנים מאוד (קלסטרופוביה).

סוגי פוביות נפוצות

מתי הגיע הזמן להתחיל טיפול בפוביה?

אנשים רבים עשויים להתקשות לדעת ולהבין מתי הגיע הזמן לפנות לטיפול בפוביות שהם סובלים מהן. במידה והימנעות מהאובייקט, הפעילות או המצב המעורר את הפוביה שלכם פוגעת באופן ניכר בחיי היום יום שלכם או מונעת מכם לעסוק בפעילויות שבתקופה אחרת הייתם נהנים מהן, ייתכן והגיעה העת לפנות לסיוע וטיפול מקצועי בחרדה.

קיימות סיבות שונות המצריכות לשקול פנייה לטיפול רגשי בפוביות, כולל:

• פחד, חרדה או פאניקה אינטנסיבית ומשביתה
• הפוביה שלכם מפריעה לשגרת היום יום שלכם
• הכרה בכך שהפחד שלכם יצא מפרופורציה עד כדי סכנה לבריאותכם
• הפוביה שלכם גורמת לכם למצוקה משמעותית
• הימנעות ממצבים ומקומות מסוימים
• הפוביה שלכם עוצרת אתכם מלקבל תמיכה מקצועית עבור בעיות בריאותיות אחרות, כמו להשתמש בטלפון או ללכת להיבדק אצל רופא מומחה
• במידה ואתם סובלים מפוביה מסוימת מזה יותר משישה חודשים

למרבה המזל, פוביות נפוצות ניתנות לטיפול והטיפולים הרגשיים בדרך כלל מאוד יעילים עבורן, עד כדי כך שרבים מהמטופלים חשים תוצאות משמעותיות כבר לאחר שלושה או ארבעה מפגשים טיפוליים, כאשר ילדים ומבוגרים המאובחנים קלינית כסובלים מפוביה עשויים לשקול פנייה לטיפול מקצועי באמצעות אחת משיטות הטיפול האפשריות.

בנוסף, ישנן טכניקות ואסטרטגיות עזרה עצמית שימושיות עבור טיפול עצמי בחרדות ופוביות, אשר עשויות להיות יעילות במידה מסוימת עבור חלק קטן מאוד מהאנשים. יחד עם זאת, במידה והבעיה שאתם סובלים ממנה הינה חמורה ומתמשכת, לעתים עד כדי גרימת התקפי חרדה או פאניקה, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת עזרה מקצועית מאיש מקצוע מומחה בבריאות הנפש.

סוגים שונים של טיפול רגשי בפוביות

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), סוג של פסיכותרפיה המתמקדת בחקירת דפוסי החשיבה המובילים לתגובות לא הולמות אצל ילדים ומבוגרים, נתפסת כיום כטיפול המועדף עבור מרבית האנשים המאובחנים עם סוגי פוביות וחרדות נפוצות. יחד עם זאת, בהתאם לחומרת מצבכם הנפשי, ייתכן ותזדקקו גם לפנות להתייעצות עם פסיכיאטר מומחה.

טיפול בחשיפה ממושכת (PE), שיטה נוספת של תרפיה רגשית החושפת את המטופלים לפחדים שלהם בצורה הדרגתית, שיטתית ובטוחה על מנת להוביל לירידה במצוקה כאשר הם נאלצים להתמודד עם מושא הפחד והפוביות שלהם. למעשה, מטפלים בשיטת טיפול בחשיפה מלמדים את האדם כי מושא הפחד שלו או המצב המסוים אינם גורמים באמת לתגובה השלילית הצפויה.

הפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס (MBSR), בה מטפלים מוסמכים מלמדים ילדים ומבוגרים להיות מודעים יותר למחשבות, רגשות ותחושות שלהם מרגע לרגע, מבלי שיפוט או האשמה עצמית כחלק מהתהליך. כמו כן, תרפיית קבלה ומחויבות (ACT), סוג של פסיכותרפיית מיינדפולנס, מסייעת לאנשים בקבלת חוויות ואתגרים שליליים באופן נכון ובריא יותר.

יש לציין, כי השלמת סוגי הטיפולים הנ"ל עם טיפולים אלטרנטיביים שונים, כגון מדיטציה, תרגול מיינדפולנס ויוגה, יכולים להקל עוד יותר על ההתמודדות של אנשים עם פוביות ספציפיות, פוביה חברתית ואגורפוביה.

סוגי פוביות נפוצות ושיטות טיפול בפוביות - רשימה
נגן וידאו אודות סוגי פוביות נפוצות ושיטות טיפול בפוביות - רשימה

טיפול בפוביות - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, הטיפול בפוביות נערך על-ידי צוות בעל ניסיון רב שנים, אשר כולל אנשי מקצוע המתמחים בעבודה טיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.

למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בפוביות בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

התמודדות עם חרדה
התמודדות עם חרדה: כלים וטיפים איך להתמודד עם חרדה?

ישנן דרכים רבות להתמודד עם חרדה. את חלקן ניתן ליישם באופן עצמאי גם במסגרת הביתית, ואת חלקן ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע כמו פסיכולוג או מטפל רגשי. בכל מקרה חשוב לפתור את החרדה ולא להנציח אותה ולתת לה להשתלט על חיינו ולהוריד מאיכותם.

המדריך המלא >>
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות
טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות: כולל תרופות טבעיות לחרדות

כדי להימנע מתלות בתרופות שאינן אפקטיביות לטווח הרחוק ועלולות להיות ממכרות, ישנן דרכי טיפול טבעיות ללא כדורים ביניהן טיפול פסיכולוגי, טיפול CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית), הומאופתיה וצמחי מרפא וכן טיפול עצמי באמצעות שינוי אורח חיים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: